@Sistis tällä hetkellä suurempi ongelma on epätietoisuus. On hieman hassua, että meillä on kasa viranomaisia, jotka tuolla painaa menemään erilaisia yhteiskunnallisia perusoikeuksia rajaavia rajoituksia ilman mandaattia. Oikeudellinen mandaatti olisi aika tärkeä. Kuten Mika Salminen eilen haastattelussa arvioi niin koko ajan täytyy arvioida tilannetta ja tasapainoilla erilaisten rajoitusten kanssa. Tasapainoilu on kaikille ihan ok ja rajoittaminenkin on suurimmalle osalle erittäin ymmärrettävää, mutta Suomessa ei oikein ole todellista halua käydä sitä keskustelua, voisimmeko jotenkin muuten rajoittaa?
Ravintoloiden sulkeminen määräajaksi voi olla tehokas toimenpide, mutta jälleen kerran täytyy tehdä uutta tukipakettia ja velkarahalla yrityksiä ohjata tämän ajan ylitse. Miten arvioidaan terveydellistä välttämättömyyttä? Täyttyykö nykyisessä tautitilanteessa mikään välttämättömyyden ehto terveyden kannalta, joka ajaa esimerkiksi yrittäjän/työntekijän toimeentulon ylitse? Jokainen voi miettiä tätä omalle kohdalleen, jos sinulla vaikka olisi pieni kahvila. Ajaako tartuntamäärä sinun toimeentulosi ylitse? Onko tilanne oikeasti niin paha, että on täysin välttämätöntä laittaa sinun kahvilasi kiinni?
Rajoituksien sisällä olisi koko ajan ollut merkittävää joustovaraa eli olisi voitu hieman hienosäätää. Lähtökohta ei voi olla "sulusta sulkuun" tai "rajoituksesta rajoitukseen" vaan rajoituksille täytyisi löytää hyväksyttävä perustaso ja myös löytää hyväksyntä sille, että näitä toimia jatketaan niin kauan kuin tarve vaatii. Mielestäni tässä on paljonkin liikkumatilaa sen osalta, kuinka "sivistyneesti" voimme rajoittaa tehokkaasti. Liikkumatilaa on, mutta valtiovalta/viranomaiset eivät ole halukkaita muuttuneessa tilanteessa muuttamaan työkalupakissa olevia työkaluja. Samalla vasaralla heilutellaan, vaikka sairaalahoidossa de fakto tilanne on aivan toinen kuin aikaisemmissa aalloissa.