Tuo brittien tilanne tulee olemaan mielenkiintoinen seurata, sillä britit ovat pidättäneet kaikki siellä tehdyt rokotteet (tietääkseni) itsellään ilman lainkaan vientiä ja tätä on nyt viikkokausia taisteltu EU:n kanssa.
Enimmäkseen on taisteltu Hollannissa Halixin tehtaalla valmistettujen AZ-annosten kohtalosta. AZ:n tekemien sopimusten perusteella annokset kuuluvat ensisijaisesti briteille. Britit myös jo maaliskuussa Oxfordin kanssa tehdyn sopimuksen jälkeen sijoittivat £21 miljoonaa suoraan tuon Halixin tehtaan parantamiseen tuotantovalmiuteen. Samaa oli pyydetty ensin Hollannin hallitukselta ja sittemmin EU:lta, mutta kummaltakaan taholta tehtaan investointeihin ei lopulta ollut tullut jeniäkään.
Kukaan EU:ssa ei realistisesti ole ajatellut kokonaan briteissä valmistettujen rokotteiden vientiä vaatia. Eivätkä ne määrät EU:n projektia oikein mitenkään hetkauttaisi tietysti.
Noh, siellä ne Halixilla ilmeisesti yhä seisovat - sen sijaan, että olisivat ihmisten olkavarsissa.
Molemminpuolinen kiristys näyttää johtavan siihen, että brittien on vaikeuksia saada toisia annoksia, vaikka ensiannokset on saatu.
Tämä nyt oli ranskalaisten, suht epätoivoista, neuvottelustrategiaa. Samaa mikä kärjistyi Macronin kohdalla siihen kommenttiin, että AZ on täyttä paskaa vanhuksille.
Britit rokottavat tässä koko ajan samaa määrää kuin maaliskuun ajan, 500-600k annosta päivässä. Sen sijaan muutos on tullut siinä, että nyt 2. annosten osuus on >400k noista annetuista rokotuksista. EU:n uhkailu ei ole vielä johtanut myöskään mihinkään käytännön tasolla, mutta ylipäänsä saatavuuden vähäisyys nyt sitten tosiaan on hidastanut niiden 1. annosten antamisen neljäsosaan aiemmasta.
Lisäksi esim. Englanti - osana tietenkin hallituksen pyrkimystä pestä kasvonsa - juhlii 1. annoksen saaneilla, mutta eivät välttämättä ole antaneet toisia annoksia. Esim. viikon takainen juttu Guardianilta (linkki vie Guardianin artikkeliin:
France claims UK will struggle to source second Covid jabs).
Tämä nyt on aika erikoinen näkökulma. Onko Suomenkin rokotestrategia Marinin ovela salajuoni?
Oikeasti molemmat valitsivat juuri sen oikean strategian. Ei ole mitään järkeä käyttää kallisarvoisia rokotteita siihen, että nostetaan jo yhden rokotteen saaneen suojaa 80 %:sta 90-95 %:iin miedolta tautiversiolta ja vakavammalta taudilta %yks.-ero varmaan vielä pienempi.
Briteissä myös jo niihin miljooniin rokotuksiin perustuen data näyttää, että yksi annos (niin AZ:aa kuin Pfizeria) suojaa kaikkein suurimmassa riskissä olevia 80+ % ja se suoja kestää. Riski tuossahan oli kyseistä päätöstä tehdessä (niin Suomen kuin UK:n kohdalla), että Pfizeria ei ollut lainkaan >3 viikon välillä ollut testattu, ja lisäksi se, kuinka nopeasti suoja alkaa hiipua. Niihin on nyt vastaus olemassa ja Suomen ja UK:n linja on 100 % oikea.
Nykytiedolla pikemminkin "täydestä rokottamisesta" puhuvat tietävät jo itsekin olevansa lähtökohtaisessa pulassa ja tehneensä väärän valinnan.
Nyt EU siis estäisi briteiltä Astra/Zeneca -annokset, koska britit tekee suojamuuria EU:n ja saaren väliin. Aiemmin Briteissä toistuvasti uutisoitiin myös noilla epätasaisuuksilla Pfizerin erissä, joten mielenkiintoista seurata miten tuokin menee.
EU:sta on tullut britteihin n. miljoona kappaletta AZ:aa, ja ne tulivat silloin joskus joulu-tammikuussa. Sen jälkeen AZ-vientiä ei ole EU:sta ollut. Brittien ohjelman kannalta niillä Hollannin annoksilla ei suurta väliä ole, mutta kun sopimuksellisesti annokset heille kuuluvat, tehtaan investoinnit on punnilla maksettu, EU vittuilee joka asiasta ja AZ:aa seisoo EU-jääkaapeissa kahdeksannumeroinen määrä... niin ymmärrettävää, että niistä kiinni pitävät.
EU:n ensisijainen uhkaus briteille on tietysti ollut estää Pfizerin vienti - mikä ei ole ollut osana koko kiistaa mitenkään. Siltä osin Pfizer on varsin huolestunut koko nokittelusta, kun rokotteen valmistuksessa tarvittavista lipideistä valtaosa / liki kaikki tuodaan Englannista ja mRNA:sta liki kaikki jenkeistä, ja EU:ssa suoritetaan näiden "kokoonpano".
Joka tapauksessa hienoa, että britit pääsevät hieman eteenpäin tilanteessa. Siellä onkin ollut todella rajut sulkuvaiheet päällä jo tosi pitkään ja mm. tätini syöpähoitoja siirrettiin (!) hamaan tulevaisuuteen näistä johtuen. Edes rahalla ei pääse hoitoihin. Tämä siis johtuen ns. ulkkaristatuksesta. Briteissä on nyt vahva uusnationalistinen vivahde kaikessa politiikassa ml. Brexit, korona ja terveydenhoito.
Aika moni on tosiaan joutunut kärsimään, kun sairaalat täyttyivät kahteen kertaan ääriään myöden. Maassa ennen vuodenvaihdetta asuneet ja oleskeluluvan hakeneet ovat kyllä oikeutettuja täysin samaan julkiseen terveydenhuoltoon kuin kuka tahansa kantis. Jos taas yksityinen sairasvakuutus on (tai tuhti lompakko), ei siellä yksityisellä puolella kyllä passia kysellä. Tosin jossain vaiheessa kaikki yksityisenkin puolen kapasiteetti oli ostettu valtiolle, mutta se koski vain ensimmäistä aaltoa.