Mainos

Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 201 638
  • 81 140

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Vaikea uskoa mihinkään rajoitusten höllentämiseen tämän vuoden puolella. Nyt on saatu mankeli pyörimään ja uudet rajoitustasotkin keksitty. Ei kai niitä turhan takia ole väännetty, pitäähän niille käyttöäkin löytyä, muutenhan se näyttäisi hölmöltä.

Pitää aina muistaa kansalaistottelemattomuuden mahdollisuus.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Valitettavasti näitä somen maskikuvahulluja taitaa löytyä enemmän kuin uskoisi ja pitää gallupeissa demarit korkealla.

Respect myös, että sait jotenkin maskikeskustelun ujutettua mukaan.

Jep jep... Kaikella ystävällisyydellä, sinulla tuntuu olevan maskien suhteen joku sokea piste. Ja vaikka miten yrität rationalisoida tätä "ei Suomessa" -logiikkaa, veikkaan niiden aiemmin esillä olleiden maskiviestiesi paljastavan enemmän siitä mikä suhtautumisen taustalla on.

Toivottavasti olet oikeassa ja konkursseja ei synny.

Mitään tuollaista en tietenkään ole väittänyt, mutta hauska olkiukko. Toivottavasti et ole oikeassa kun sanot että konkurssien määrä lisääntyy 50% kahdessa viikossa tästä eteenpäin, jolloin 50 viikossa meillä pitäisi olla 25-tuhatkertainen määrä konkursseja. He he jne.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ei oikeastaan muuten, kuin aikalailla täysin sosiaaliselta kulttuuriltaan, joka taas on aika olennaisena osana tartuntojen kasvua.
Tästä on varmaan monta näkemystä, mutta minun mielestä Suomi ei eroa oleellisesti muista Pohjoismaista, ei edes Ruotsista.

Se on mielestäni näissä keskusteluissa ollut alusta lähtien tunnustettu tosiasia, että Suomi on suurten etäisyyksien ja harvan asutustiheyden vuoksi edullisemmassa asemassa kuin Belgia tai Hollanti. Suomen asukastiheys ei kuitenkaan eroa merkittävästi muista Pohjoismaista. Esim. Norja on Wikipedian mukaan harvemmin asuttu kuin Suomi.

Kohta on tosiaan vuoden varoiteltu, että katsokaa muita maita, noin nopeasti tilanne voi huonontua. Tilanne ei kuitenkaan ole Suomessa missään vaiheessa ollut lähelläkään huonoa. Joku tähän varmaan taas heittää rajoituskortin, mutta niinhän niitä rajoituksia on ollut myös näissä verrokkimaissa. Kai se pitäisi nyt pikkuhiljaa vaan hyväksyä, että tämänkaltainen tauti, tuollaisella tartuntamekanismilla, ei vain leviä samalla tavalla kulttuurissa, jossa ihmiset luontaisesti pitävät välimatkaa toisiin ihmisiin.
Onko sinun johtopäätöksesi siis se, että kun virus ei ole toistaiseksi näissä oloissa levinnyt, niin hallituksen pitäisi nostaa jalat pöydälle ja luopua rajoitteista? Eikä siis esimerkiksi varautua siihen, että Suomessa käy kuten lukuisissa muissakin maissa (ml. Ruotsi)?

Loppusyksystä rauhoittunut tartuntamäärien kasvu sijoittuu samalle aikajanalle rajoitusten asettamisen kanssa. Sitä ennen tartunnat levisivät pitkälti samalla kaavalla kuin muuallakin.

Vaihtoehtoista skenaariota, jossa yhteiskunta pyörisi normaalisti, ei ole tarkasteltavissa. Sen takia ei olekaan mitään takeita, että jos nyt palaamme alkusyksyn strategiaan, virus ei lähde uudelleen leviämään.


Itse taas edelleen luulen ja uskon, että mikäli tässä nyt maalis-huhtikuun aikana, viimeistään toukokuun alkuun mennessä, saadaan riskiryhmät ja iäkkäät rokotettua, aletaan rajoituksia purkamaan. Oli niitä variantteja tai ei.
Varmaankin jonkin verran voidaan purkaa. Mutta henk.koht en usko, että esim. etätyön teettäminen lakkaa vielä toviin. Vaikka virus on suurelle osalle melko vaaraton, harva sitä kuitenkaan vapaaehtoisesti haluaa. Ja kustannukset koituvat joka tapauksessa yrityksille mm. sairauspoissaolojen kautta.

Samalla odotan, että Kristan mieli mustuisi välillä vaikka niistä huolestuttavista uutisista, jotka huutavat nuorten pahaa oloa ja sen purkautumista joukkotappeluina Tikkurilan juna-asemalla tai niistä uutisista, kuinka nuoret ovat tyytymättömiä elämäänsä. Tai niistä uutisista, jossa viranomaiset ovat huolissaan kasvaneesta rikollisuuden määrästä. Tai lisääntyneestä perheväkivallasta. Tai lisääntyneestä yksinäisyydestä. Tai ihan mistä vaan lieveilmiöstä, jota tämä pandemia on aiheuttanut.
Mikä saa olettamaan, että näistä asioista ei oltaisi huolissaan? Vastahan tänne linkitettiin se uutinen, jossa vuodentakaisessa tilanteessa S. Niinistö oli vaatimassa kovempia otteita (mm. koulut ja päiväkodit kiinni), mutta hallitus ei halunnut tarttua toimeen, kun se olisi ymmärrettävästi ollut vakava uhka taloudelle ja yhteiskunnan toimivuudelle.
 

Artyukhin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mikä on järkevä rajoitus?
Eikö mitään ole tehty?


Maahantulon rajoitukset ja terveystoimet Suomessa

Hallitus arvioi maahantulorajoitusten tarvetta ja laajuutta epidemiologisen tilanteen perusteella.


Kun maahantuloa tietystä maasta rajoitetaan korkean koronailmaantuvuuden vuoksi, Suomeen ei voi tulla vapaa-ajan matkalle. Tällöin on mahdollista vain paluuliikenne Suomeen, kauttakulkuliikenne, työmatka tai matka muusta välttämättömästä syystä. Maahantulijalle suositellaan omaehtoista karanteenia ja testauksia.


Maahantulon rajoitusten poistuminen tarkoittaa, että Suomeen voi tulla lomamatkalle. Tällöin ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin Suomessa tai mennä koronatestiin.


Mahdolliset muutokset rajoituksiin tehdään sisäministeriössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija-arvion perusteella. Muutoksista päätetään valtioneuvoston istunnossa.

Terveysturvallisuustoimet rajoilla

Matkustajille, jotka tulevat Suomeen korkean koronailmaantuvuuden maista, suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia, jota voi halutessaan lyhentää kahdella negatiivisella koronavirustestillä.


Suomessa asuva voi korkean ilmaantuvuuden maasta palatessaan lyhentää 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia menemällä koronatestiin heti Suomeen saavuttuaan lentokentällä tai satamassa ja toiseen testiin kotipaikkakunnalla aikaisintaan 72 tuntia ensimmäisen testin jälkeen. Testien välillä suositellaan omaehtoista karanteenia kotona.


Matkustajille, jotka eivät asu Suomessa, suositellaan koronatestiä alle 72 tuntia ennen Suomeen saapumista. Toiseen testiin voi mennä Suomessa aikaisintaan 72 tuntia maahantulon jälkeen. Testien välillä suositellaan omaehtoista karanteenia majoituskohteessa. Omaehtoinen karanteeni päättyy, jos testitulos on negatiivinen. Jos testitulos on positiivinen, tartuntatautilääkäri voi määrätä karanteenin. Karanteenia jatketaan, kunnes on parantunut.


Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Hallitus kuitenkin suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista paitsi niihin maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista.


Matkustussuositukset - um.fiAvautuu uudessa välilehdessä


Lapissa länsirajalla sekä Suomen itärajalla rajoitetaan tiettyjen rajanylityspaikkojen aukioloaikoja. Muutoksilla pyritään vähentämään rajan yli saapuvaa liikennettä, jotta estettäisiin uusien koronavirusmuunnosten leviämistä. Terveysviranomaisten tavoitteena on, että kaikki rajanylittäjät saadaan ohjattua koronatestiin.


Maahantulon rajoituksiin muutoksia (tiedote 11.2.2021)

Maahantulon rajoitukset

Rajoitukset ovat voimassa 25.2.2021 asti.

Sisärajat

Sisärajavalvonta on palautettu 25.2.2021 asti Suomen ja kaikkien Schengen-maiden välisessä liikenteessä. Samat rajoitukset koskevat myös EU-maita, jotka eivät kuulu Schengen-alueeseen sekä Andorraa, Monacoa ja San Marinoa.

Ulkorajat

Ulkorajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja Schengen-alueeseen kuulumattomien maiden välistä liikennettä. Maahantulon rajoituksia ei ole Australian, Etelä-Korean, Ruandan, Singaporen, Thaimaan ja Uuden-Seelannin asukkaille kyseisiltä alueilta saapuvassa liikenteessä. Myöskään Vatikaanista tulevalla liikenteellä ei ole rajoituksia.


Rajoitukset poistuvat Kiinan sekä Hongkongin ja Macaon erityishallintoalueiden asukkailta, jotka matkustavat näiltä alueilta Suomeen, vasta silloin, jos EU:n neuvosto toteaa vastavuoroisuuden riittävän toteutumisen.


Muista Schengen-alueeseen kuulumattomista maista maahantulon rajoitukset mahdollistavat vain paluuliikenteen Suomeen ja muihin EU- ja Schengen-valtioihin, kauttakulkuliikenteen Helsinki-Vantaan lentokentällä sekä muun välttämättömän liikenteen. Lisäksi maahantulijoille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia, jota voi halutessaan lyhentää kahdella vapaaehtoisella koronatestillä.


Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisiin sovelletaan 1.1.2021 lukien EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisia koskevia säännöksiä rajatarkastuksissa.

Työmatkaliikenne

Sisärajoilla sallitaan työmatkaliikenteenä vain huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätön työmatkaliikenne. Maahantulo sallitaan asiaan liittyvällä työnantajan täyttämällä lomakkeella. Työ- ja elinkeinoministeriö ylläpitää listaa, jossa on määritetty huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämättömät työt.


Huoltovarmuuden kannalta akuutit tai toimialan toiminnan kannalta kriittiset työtehtävät (25.1.2021)Avautuu uudessa välilehdessä


Lisäksi rajayhteisöihin kuuluvien asukkaiden erivapaudet lakkautetaan. Rajakuntien asukkaiden vapaa oikeus asioida naapurivaltion puolella lakkaa. Rajanylityksiin palaa karanteenisuositus.


Hallitus päätti rajaliikenteen kiristämisestä (tiedote 22.1.2021)

Kausityövoima

Hallitus päätti kausityöntekijöiden terveysturvallisen maahantulon ohjeista. Työnantajan on ilmoitettava ulkomaisen työvoiman saapumisesta kunnan terveysviranomaisille.


Hallitus päätti kausityövoiman terveysturvallisesta maahantulosta (tiedote 4.2.2021)
Noh, kahden passin kansalaiset pääsevät kulkemaan Nuijamaalta ja Imatralta Venäjälle ja takaisin niin monta kertaa kuin tarvis on.
 

Clubittaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jep jep... Kaikella ystävällisyydellä, sinulla tuntuu olevan maskien suhteen joku sokea piste. Ja vaikka miten yrität rationalisoida tätä "ei Suomessa" -logiikkaa, veikkaan niiden aiemmin esillä olleiden maskiviestiesi paljastavan enemmän siitä mikä suhtautumisen taustalla on.

Kannattaa käydä ensin tutustumassa näiden maskikuvaprofiilien tarjontaan Twitterissä tägin #koronafi alta. Siellä on sellaiset tukahdutus- ja lynkkaysfantasiat ollut käynnissä että ansaitsevat täysin tuon lempinimensä.

Maskien suhteen voi olla sokea piste. En näe niistä mitään hyötyä puolityhjässä supermarketissa, ulkoillessa tai vaikka autoa ajaessa. Sen sijaan hyötyä on silloin, kun oikeasti pitkäkestoisen altistumisen vaara on. Ja tällaisia vaaroja ei Suomessa kovin usein ole, vaikka mitä "agendaa" yrität mulle tyrkyttää. Vai oletko tästä eri mieltä? Missä sinun mielestäsi sitä maskia sitten pitää käyttää, jos se on hyödyllinen muuallakin kuin pitkäkestoisessa altistumistilanteessa?

Mitään tuollaista en tietenkään ole väittänyt, mutta hauska olkiukko. Toivottavasti et ole oikeassa kun sanot että konkurssien määrä lisääntyy 50% kahdessa viikossa tästä eteenpäin, jolloin 50 viikossa meillä pitäisi olla 25-tuhatkertainen määrä konkursseja. He he jne.

Mitä siis väität? Ettei konkursseja synny enempää kuin vuonna 2020? Tai enempää kuin sanotaan vaikka 2015-2020 vuosittaisella keskiarvolla?
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
18 pilkku olisi suorastaan nerokas veto hallitukselta. Ei tarvitse maksaa mitään korvauksia, kun paikkoja ei ole tarvinnut sulkea - ne sulkevat ovensa itse.

Toivon todella, että tällainen ei oikeasti olisi ajatusmalli. Joskin en kyllä ainakaan yhdestä hallituspuolueesta yllättyisi, vaikka olisi.
 

JYP#44

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyyni Kari & Klassikkopaidat
Hallitus miettii kylpylöiden, yleisten saunojen jne. kiinni laittamista, pitäskö koittaa alkuun kiirehtimään lakimuutokset jotta saataisiin pakkotestaukset rajoille?

Huvittavaa kun Venäjältä koronaa itärajalta ja muualta tulee, vuosi menty eikä olla saatu rajoille tehty mitään järkevää rajoitusta..
Onko kylpylöihin ja saunoihin tullut/tulossa jotain uusia linjauksia? En ole uutisoinnissa näitä nähnyt vaikka koitin etsiä.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Onko sinun johtopäätöksesi siis se, että kun virus ei ole toistaiseksi näissä oloissa levinnyt, niin hallituksen pitäisi nostaa jalat pöydälle ja luopua rajoitteista? Eikä siis esimerkiksi varautua siihen, että Suomessa käy kuten lukuisissa muissakin maissa (ml. Ruotsi)?

Ei, se ei ole johtopäätökseni. Jos tässä joku johtopäätös olisi, se olisi se, että tässä tilanteessa uusilla rajoitustoimilla "pelottelu" on täysin turhaa. Ei tätä voi mielestäni noin mustavalkoisesti ajatella, että joko rajoitustoimia kiristetään tai sitten niistä luovutaan kokonaan. Sairaalapotilaiden määrä on laskenut koko ajan, eikä terveydenhuollon kantokyky ole missään vaiheessa vaarantunut. Miksi siis kiristää rajoituksia?

Mikä saa olettamaan, että näistä asioista ei oltaisi huolissaan?

En tosiaan voi olla varma, etteikö näistä olla huolissaan. Varmasti ollaankin. Toivoisin silti näiden lieveilmiöiden osalta eräiltä ministereiltä kommentteja vastaavalla innolla kuin korona-asioissa. Nyt tosiaan kuva itselläni on se, että eräät ministerit näkevät vain ja ainoastaan koronan ja muut asiat jäävät pöytälaatikkoon.

***

Ja HUS haluaa näköjään yleisötilaisuuksien enimmäismääräksi kuusi ihmistä. Ja vähemmän yllättäen Markku Mäkijärvi ja Eeva Ruotsalainen kommentteja antamassa.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kyllä ne tartunnat yhtäkkiä voivat yllättävästi lisääntyä, vaikka aikaisemmin on ollut rauhallista.

Satakunnan Kansa eilen:

”Satakunnan koronatilanne on nyt huonompi kuin kertaakaan koko epidemian aikana. Tilanne on huonontunut nopeasti.

Viime torstain jälkeen Satakunnasta on raportoitu 72 uutta koronatartuntaa. Pelkästään Raumalla todettiin viikonlopun aikana noin 40 uutta koronatartuntaa.

Kahden viikon tarkastelujaksolla, 1.–14. helmikuuta, maakunnassa todettiin Satasairaalan mukaan kaikkiaan 150 uutta koronatapausta.
Tartunnat ovat keskittyneet nyt vahvasti Raumalle ja Poriin. Raumalla uusia tartuntoja todettiin kahden viikon aikana 68 ja Porissa 55. Kankaanpään luku on 11, Karvian 5, Eurajoen 4, Euran 4, Säkylän 2 ja Huittisten 1.”
 
Viimeksi muokattu:

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
WTF HIFK - FC Liverpool
"Hus haluaisi, että yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajattaisiin kuuteen"
Tarkoittaako tämä sitä, ettei dösään saa mennä kuin 6 kerrallaan?
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Minä suhtaudun noihin päivittäisiin tartuntamääriin jo asenteella "ihan sama". Vaikka nuo laskisi miten alas, niin rajoituksia tullaan kuitenkin jatkamaan pitkälle kevääseen. Ja taas toisessa mielessä, niin vaikka noissa tulee tuollaisia hetkellisiä pomppuja ylöspäin, niin a) ne rajoitukset on jo joka tapauksessa lähes niin kireällä, kuin nykytilanteessa voi olla ja b) ne rajoitukset on joka tapauksessa voimassa niin pitkään, että kaikki lumet on lähteneet.

Oli ne nyt ihan mitä hyvänsä, niin jonnekin tuonne touko-kesäkuulle tässä joka tapauksessa mennään, kunnes aletaan puhua purkutoimista ja paluusta rajoituksista vapaaseen elämään.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä

Kyllä nyt Kristan mieli on taas entistä mustempi ja villiviirus jyllää. Lisäksi ulkonaliikkumiskiellon toteutuminen on enää ajan kysymys.

Siellä jo ovenmuurauspartiot jo käynnistelevät pakkasen hyydyttämiä koneitaan.

Hohhoijaa
 

Lugu63

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
"Hus haluaisi, että yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajattaisiin kuuteen"
Tarkoittaako tämä sitä, ettei dösään saa mennä kuin 6 kerrallaan?

Ei tarkoita. Tuo yleisötilaisuuden määritelmä on sellainen, jossa byrokratia pääsee loistamaan. Normaalitilanteessa ostarin aula saa pursuta porukkaa, mutta jos sinne nurkkaan laitetaan joku soittamaan kitaraa niin tsot tsot.
 

Steril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikovat liiganousijat
Minä suhtaudun noihin päivittäisiin tartuntamääriin jo asenteella "ihan sama". Vaikka nuo laskisi miten alas, niin rajoituksia tullaan kuitenkin jatkamaan pitkälle kevääseen. Ja taas toisessa mielessä, niin vaikka noissa tulee tuollaisia hetkellisiä pomppuja ylöspäin, niin a) ne rajoitukset on jo joka tapauksessa lähes niin kireällä, kuin nykytilanteessa voi olla ja b) ne rajoitukset on joka tapauksessa voimassa niin pitkään, että kaikki lumet on lähteneet.

Oli ne nyt ihan mitä hyvänsä, niin jonnekin tuonne touko-kesäkuulle tässä joka tapauksessa mennään, kunnes aletaan puhua purkutoimista ja paluusta rajoituksista vapaaseen elämään.
Samat fiilikset. Ne asiat elämässäni, joihin nämä rajoitukset vaikuttavat eivät muuksi muutu ennen niiden purkamista, joten täysin yhdentekevää siltä osin onko tartuntoja 200 vaiko 500. Joka kerta ei jaksa enää vittuuntua uudestaan, tähän alkaa jo turtua. Tämänkin päivän lukema aiheutti lähinnä pelkän hymähdyksen.
 

Oadie

Jäsen
"Hus haluaisi, että yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajattaisiin kuuteen"
Tarkoittaako tämä sitä, ettei dösään saa mennä kuin 6 kerrallaan?

Ei. Tuon yleisötilaisuuksien määrän muuttamisella ei ole mitään käytännön merkitystä. Siis noilla lukemilla. Paljonko näitä max 10:n hengen yleisötilaisuuksia on yleensäkään ollut? Pelkkä sananhelinää ja muutama iso lööppi.

E. Helvetin hidas
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Miten jotenkin taas sattuu jännästi isompi luku juuri tähän päivään kun muutenkin ollut taas näitä tiedotustilaisuuksia ja tilannekatsauksia? Joka kerta sama juttu.
Luulen, että poliitikoille ja viranomaisillekin sopisi melko hyvin, jos tuo luku olisi paljon pienempi tai jopa nolla. Ei se koronatilanteen hoitaminen varmaan nyt niin hauskaa ole.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kannattaa käydä ensin tutustumassa näiden maskikuvaprofiilien tarjontaan Twitterissä tägin #koronafi alta. Siellä on sellaiset tukahdutus- ja lynkkaysfantasiat ollut käynnissä että ansaitsevat täysin tuon lempinimensä.

Epäilemättä tällaista porukkaa on, mutta nostinpa nyt vain esiin että sinä, en suinkaan minä, nosti ensimmäisenä maskit tähänkin keskusteluun.

Maskisyyllistämiseen liittyvä keskustelu on vähän hankalaa, sillä mielestäni tietyin edellytyksin syyllistämiseen on myös vahvat perusteet. Tämä siis ihan siksi, että vaikka maski suojaa myös käyttäjäänsä jonkin verran, suojaa se etupäässä muita, ja maskien teho syntyy nimenomaan siitä että ihmiset käyttävät niitä laajasti. Näin ollen ei voida ajatella kyseessä olevan jokaisen oma valinta josta muiden ei tarvitse välittää. Asia olisi eri mikäli maski suojaisi erityisesti käyttäjäänsä.

Minulle "minähän en maskia pidä ja siitä on turha valittaa" -jengi näyttäytyy vähän samanlaisena kuin täydessä bussikatoksessa röökiä vetävä henkilö, jota ei saisi syyllistää ulkoisvaikutuksen kohdistamisesta muihin, koska hänestä olisi epämukavaa polttaa sateessa/tuulessa katoksen ulkopuolella. Tämä ei tietenkään koske sitä pientä prosenttia ihmisiä joilla on perusteltu lääketieteellinen syy olla pitämättä kasvomaskia. Eikä tämä ole mikään hyväksyntä huuruisimmille maskipoliiseillekaan.

Maskien suhteen voi olla sokea piste. En näe niistä mitään hyötyä puolityhjässä supermarketissa, ulkoillessa tai vaikka autoa ajaessa. Sen sijaan hyötyä on silloin, kun oikeasti pitkäkestoisen altistumisen vaara on. Ja tällaisia vaaroja ei Suomessa kovin usein ole, vaikka mitä "agendaa" yrität mulle tyrkyttää. Vai oletko tästä eri mieltä? Missä sinun mielestäsi sitä maskia sitten pitää käyttää, jos se on hyödyllinen muuallakin kuin pitkäkestoisessa altistumistilanteessa?

Sokealla pisteellä viittasin lähinnä siihen, että et tunnu huomaavan jos itse automaationomaisesti kurmotat viesteissäsi maskiadvokaatteja tms. hassunhauskaa, mutta tähän tarttuminen sitten onkin jotain "maskien tunkemista tähänkin keskusteluun". Lisäksi sokea piste viittasi siihen, että vaikutat fiksulta kaverilta mutta jostain syystä toistelet noita samoja argumentteja etkä tunnu ottavan vastaan uutta tietoa niiden suhteen juuri maskien osalta (samaan aikaan ollen kuin eri kirjoittaja jossain rokotekeskustelussa). Ihan sama juttu kuin koronavilkun poistaminen, "en halua tietää". Hienoa silti että tiedostat maskien hyödyt pitkäkestoisen kanssakäymisen tilanteissa!

Nuo aika- ja etäisyysrajat ovat väistämättä jonkin verran mielivaltaisia eikä tartuntariski ole nolla siinä lyhyessä kassajonotuksessakaan. Ihmiset tuppaavat pakkautumaan puolityhjissä marketeissakin tietyille hyllyille, kassoille (usein myyjiä on puolityhjissä marketeissa vähän vuorossa) ja sisäänkäynneille tai Postin noutopisteisiin. On myös paikkoja jossa huono ilmanvaihto lisää riskiä merkittävästi. Maskit vähentävät tartuntariskiä myös näissä tilanteissa käytännössä nollakustannuksella.



The 15-minute rule does not necessarily put you at zero risk if your exposure to an infected person was of a shorter duration. "It doesn't mean that you're getting off scot-free, nor does the '6-foot rule,' " says Dr. Joshua Barocas, an infectious disease specialist at Boston University School of Medicine.

"There is no magic number when it comes to distance or duration," says Emily Gurley, an epidemiologist and contact-tracing expert at the Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

The coronavirus spreads when an infected person releases infectious particles while talking, coughing, singing, sneezing or even just breathing. Some of these particles are released as droplets, which generally fall to the ground within a few feet of the person who exhaled them. That's where the 6-foot guideline comes from – though it's just a guideline, not a shield of impenetrability.

A person can also expel smaller infectious particles that linger in the air for minutes or even hours and travel farther than 6 feet in a room, Barocas notes. In a poorly ventilated, enclosed space, these smaller particles can build up in the air over time. If you're in a crowded room with lots of unmasked people talking, "whether you're [in contact for] 15 minutes or within 6 feet, it may not actually be that important anymore because there's so much virus in the air," Barocas says.




Mitä siis väität? Ettei konkursseja synny enempää kuin vuonna 2020? Tai enempää kuin sanotaan vaikka 2015-2020 vuosittaisella keskiarvolla?

Toivon tuota, mutta en väitä (oikea vertailu on pre-corona, ei 2020). Oikeastaan uskon/pelkään että konkursseja syntyy jonkin verran enemmän kuin tuolla esittämälläsi vertailuvälillä. Sen sijaan väitän, että isokaan helmikuun lukema ei tuota automaattisesti tarkoita, vaan olennaista on katsoa kumulatiivista konkurssimäärää korona-aikana. Väitän myös ettei (rajoituksista johtuva) konkurssijytky ole väistämätön sillä tavalla kun se on monen toimesta esitetty vaan siihen voidaan päättäväisillä toimilla vaikuttaa. Maskipakko julkisissa sisätiloissa voisi olla yksi keino lisätä taloudellista toimeliaisuutta, toisaalta rokotusten kiirehtiminen ja rajoilla pakkotestaaminen auttavat siinä, ettei rajoitusten hyöty (joka on ihmisten uhrauksilla ostettu) valu hukkaan kun tautia vuotaa maahan yhteisön ulkopuolelta.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Yksittäisenä päivälukemana tämän päivän tulos oli varsin kova. Kuitenkin liukuvalla keskiarvolla katsottuna tilanne ei ole mielestäni mitenkään hirveän paha. Hyvä uutinen on se, että sekä HUS-alueella että muussa Suomessa on kummassakin ollut viikon ajan melko stabiilia, normaali heilunta huomioiden.

HUS-alueella ollaan stabiloiduttu noin 250 tartuntaan vuorokaudessa. Muussa maassa noin 150 tartuntaan.

HUS-alueella ollaan joulukuun alkupuolen tasolla. Muualla maassa joulukuun puolivälin jälkeisen ajan tasolla.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Paljonko näitä max 10:n hengen yleisötilaisuuksia on yleensäkään ollut?

Joka päivä tuhansia (oma arvio) ihmisiä ympäri maata käyvät esim AA ja NA ryhmissä plus tietenkin kaikki muut vertaistukiryhmät mukaan luettuina. Pelkästään Turun A-Killassa käy riippuvuusryhmässä viikoittain keskimäärin 40 henkilöä. A-Kiltoja on Suomessa noin 60 kpl.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös