F
Flonaldo
Viimeisen parin päivän aikana on julkaistu kaksi pre-printiä tutkimuksista, jotka molemmat tulevat lopputulemaan, että uusi variantti on ~50 % tarttuvampi.Alustavat tiedot Briteistä kertovat, että uusi variantti leviää aiempaa tehokkaammin lasten ja nuorten keskuudessa. Sielläkään ei olla suljettu kouluja missään vaiheessa ja tätä on arvioitu yhdeksi syyksi, miksi uusi variantti on päässyt leviämään niin laajalle.
Lineage-specific growth of SARS-CoV-2 B.1.1.7 during the English national lockdown
Lineage-specific growth of SARS-CoV-2 B.1.1.7 during the English national lockdown Preliminary report. Harald Vöhringer1, Matthew Sinnott2, Roberto Amato2, Inigo Martincorena2, Dominic Kwiatkowski2, Jeffrey C. Barrett2 and Moritz Gerstung1, on behalf of The COVID-19 Genomics UK (COG-UK)...
virological.org
Report 42 - Transmission of SARS-CoV-2 Lineage B.1.1.7 in England: insights from linking epidemiological and genetic data
Report 42 - Transmission of SARS-CoV-2 Lineage B.1.1.7 in England: insights from linking epidemiological and genetic data
www.imperial.ac.uk
Molemmissa huomautetaan, että löydökset pätevät lockdown-olosuhteissa, eivätkä ole välttämättä yleistettävissä tilanteisiin, missä väestön käyttäytyminen ja kontaktimäärät ovat erilaisia.
Tartuttavuus näyttää tosiaan lisääntyneen nuorten (teinien) keskuudessa, mutta lasten joukossa ei ihan samanlaista ole havaittu.
Yksi nimimerkki on täällä julistanut, ilman oikein mitään totuuspohjaa, että koulut olisivat ensisijainen tartuntojen lähde (myös Suomessa). Näin ei toki ole, tämän uudenkaan variantin kohdalla.
Toki jos muuten voimassa on lockdown ja koulut olivat yhä auki, silloin koulut tartuntojen lähteenä korostuvat. Kuitenkin briteissä esim. juuri yo. tutkimusten perusteella uusi variantti olisi levinnyt, vaikka koulut olisivatkin olleet kiinni.
Suomessa taas koulut eivät ole missään vaiheessa olleet millään muotoa ensisijainen tartuntojen lähde. Tämä korostuu erityisesti alle teini-ikäisten kohdalla.
Nyt briteissä on yläkoululaisten kouluun paluuta lykätty parilla viikolla. Alakoulutkaan eivät aukea kaikkein pahiten kärsivillä alueilla (Lontoo ja ympäristö).
Täysin oma asiansa on sitten myös se, että jos voimassa ei ole kova lockdown, miten se koulujen sulkeminen itse asiassa vaikuttaa nuorten kontaktimääriin? Luokkahuoneessa istuminen ei ole erityisen riskialtista. Pienemmissä ryhmissä ostarilla kerääntyminen, pleikan pelaaminen jonkun himassa, kuteminen ja moni muu teinien suosima aktiviteetti on huomattavasti korkeamman riskin tekemistä, eikä koulujen sulkeminen noita kontakteja vähennä, ja voi ehkä jopa lisätä.