Edelleen tullaan siihen, että jos tänä keväänä esim. 500 000 suomalaista sairastuu COVID-19:ään (realistinen arvio), näistä ehkä 100 000 tarvitsee sairaalahoitoa, ja näistä 10 000 (eli 2 % kaikista sairastuneista) tehohoitoa. Esim. HUS:n alueella on 82 raskaan tehohoidon paikkaa ja 300 hengityskonetta. Järjestelmän kapasiteetti tulee siis näillä luvuilla vastaan hyvin nopeasti.
Lisäksi on toistaiseksi täysin epäselvää, onko uusi koronavirus HI-viruksen tapainen taudinaiheuttaja, joka jää elimistössä lepotilaan, ja mitä se aiheuttaa pidemmällä aikavälillä. Puhutaan siis todella tuntemattomasta viruksesta ja yleisvaarallisesta tartuntataudista, jonka perusteella valmiuslain käyttöönotolle on asialliset perusteet.
Huolestuttavaa on, että Suomi tekee tässä(kin) asiassa ratkaisuja Ruotsin mallin mukaisesti. Tanskan ja/tai Hollannin esimerkkejä seuraamalla reagointi olisi vielä voimakkaampaa - ja mielestäni asianmukaisempaa.
Miten Suomessa tartuntoja olisi noin merkitävästi enemmän kuin tuplasti isommassa kaupungissa josta kaikki sai alkunsa?
Eli arviosi on toisin sanoen erittäin epärealistinen vaikka Kiinan lukemat heittäsivätkin pahasti, kun Suomessa on lisäksi pitkät välimatkat yms. jotka estävät tartuntoja etenemästä samalla tavalla.
Varsinkin kun lukemat muualta näyttävät sitä, että suurin osa eli yli 80% on sitä versiota ettei sairaalahoitoa tarvita, miten tauti käyttäytyisi Suomessa merkittävästi eri tavalla?
Täten myös sairaanhoidon tarve ei ole tuota luokkaa ja muutkin lukemat pienevät samalla suhteella ja toisekseen näistä tehohoitoa tarvitsevista suurin osa kuolisi muutenkin vastaavan tyyppisiin tauteihin.
Tällöin terveydenhuollon tehtävä on priorisoida hoidetaanko sitä 90v korona mummoa vai ei ja tällöin päätös on kohtuullisen helppo annetaan se hoito, jolla hoidetaan kipuja mutta ei muuta.
Nuoremmille vakavasti sairastuneille jää täten niitä tehohoidon paikkoja.
Nämä ovat sitten kokonaan toinen juttu mutta ei ole ainakaan SARS tai MERS tehtneet toista kierrosta ja jos tästä sellainen tulee siihen ei koulujen yms. sulkemiset nyt auta mitään.
Yhä rajumpien toimien käyttöönotto tarkoittaa sitä, että järjestyshäiriöiden määrää ryöstöt yms. lähtevät kasvuun ja siihen täällä on sopivaa potentiaalia joita saatiin ihan ulkomailta asti.
Noin rajuihin toimiiin ei ole mitään syytä kun seuraa Italian tai Kiina lukuja
Miten peruskoulun pakollisuus suojaa virustartunnalta? En tiedä ja väitän, että koko maailman sairaanhoito ja lääketeollisuus on kovasti kiinnostunut tiedoistasi.
Eihän se siltä suojaakkaan mutta muiden maiden tilastoissa ei juuri näy lapsia tai nuoria edes tartunnan saaneina.
Mikäli ovat tartunnan saaneet niin se on ollut lähes kaikilla se mieto muoto johon ei tarvita edes sairaalahoitoa.
Kovasti hössötetään mutta ei jakseta edes sen verran tilastoja katsoa.