Olen hieman pohtinut tätä oiteetonta kantajaa -termiä. Onkohan sitä edes määritelty erityisen hyvin missään? Mielestäni siitä olisi erotettavissa kaksi ihan erilaista tapausta, joista kuitenkin tunnutaan mediassa käytettävän samaa terminologiaa.
Näistä ensimmäinen on henkilö, jolla on koronavirustartunta, mutta oireet eivät ole vielä puhjenneet. Mutta ne puhkeavat parin päivän sisällä. Tällainen henkilö on käsittääkseni yleisen konsensuksen mukaan jo tartuttava, ja nämä ovat juuri näitä pahimpia vaaranpaikkoja taudin leviämisen kannalta.
Sitten toinen tapaus on henkilö, joka on altistunut koronalle, ja jolta saataisiin mahdollisesti testeissä korona "kiinni", jos henkilö ylipäätään testeihin jostain syystä päätyisi. Mutta henkilö ei kehitä missään vaiheessa oireita, vaan on todennäköisesti autuaan tietämätön koko viruksesta kropassaan. Näitäkin väitetään olevan paljon. Mutta ovatko nämä henkilöt oikeastaan edes sairastuneita? Ja voivatko he ylipäätään levittää virusta eteenpäin? Ja toisaalta: saavatko he edes vastustuskykyä koronalle? Vai onko heillä aiempien koronavirusten sairastamisen kautta niin voimakas ristisuoja, ettei Covid-19 kykene sairastuttamaan heitä?
Sitten yksi ryhmä ovat ne henkilöt, joilla virus aiheuttaa niin lievät oireet, etteivät he edes tunnista olevansa kipeitä. Nämä taitavat olla yhtä petollisia tapauksia kuin tuo ensimmäinen kategoria.
Tuohon viestisi loppuosaan: noin se kai yleisen käsityksen mukaan menee. Ylipäätään nämä oireettomat sairastajat ovat haasteellinen ryhmä siinä mielessä, että heiltä voi olla todella hankala saada testeillä selvyyttä tuosta taudista. Siksi heidän määräänsä on mahdoton arvioida. Oikeastaan pohdituttaa, että onko tällaisia tapauksia välttämättä edes varsinaisesti olemassa. Ja onko ihminen oikeastaan sairastaja, jos virus ei aiheuta mitään oireita hänelle? En oikeastaan edes tiedä, että miten sairaan määritelmä lääketieteellisesti menee.