Koronavirus – uhka myös Liigalle?

  • 2 499 881
  • 16 370

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Pirkanmaan koronaryhmä ei tosiaan esitä kokoontumisrajoitusten jatkoa 18.2. jälkeen. Uusin viikkokatsaus tässä.

Pirkanmaalla on voimassa aluehallintoviraston rajoitus sisätiloissa pidettävien yleisötilaisuuksien yleisömäärästä 18.2.2022 asti. Sitä ei enää esitetä jatkettavaksi. Sen sijaan tartuntatautilain mukaista ”turvavälipykälää” 58d esitetään aluehallintovirastolle jatkettavaksi helmikuun loppuun asti.

 

se7en

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Newcastle United, Jalkapallomaajoukkue
Toivottavasti muuten jokainen suhtautuu neutraalisti heihin, joilla on maskit naamalla.
Luulin, että tämä viesti olisi ollut toisinpäin. Maskihan ei suojaa ensisijaisesti itseä vaan muita. Maskittomuus tarkoittaa välinpitämättömyyttä muita kohtaan ja maskin pitäminen on muista välittämistä.

Itse en televisiokuvista tekemieni havaintojen perusteella aio halliin lähteä ennen kevättä. Sen verran paljon on ihmisiä liikkeellä ilman maskeja.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Itä-Suomen aluehallintovirasto on 15.2.2022 tehnyt päätöksen, jolla se kumoaa yleisötilaisuuksien henkilömäärää koskevat rajoituspäätökset (tartuntatautilaki 58 §) Itä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien kuntien alueilla. Myös tilojen terveysturvallista käyttöä koskevat velvoitteet (tartuntatautilaki 58 d §) päättyvät. Rajoitukset päättyvät välittömästi.

”Itä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien asiantuntijatahoina antamien tilannearvioiden pohjalta Itä-Suomen aluehallintovirasto katsoo, että rajoitukset eivät ole enää välttämättömiä ko. sairaanhoitopiirien alueilla. Saatujen selvitysten perusteella rajoitusten haitat olisivat tällä hetkellä hyötyjä suuremmat”, toteaa ylijohtaja Soile Lahti.

Etelä-Savon sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevat rajoitukset jatkuvat aikaisemman päätöksen mukaisesti 20.2.2022 saakka. Itä-Suomen aluehallintovirasto arvioi, että tilojen terveysturvallisen käytön jatkaminen (tartuntatautilaki 58 d §) on välttämätöntä Essoten alueella 20.2.2022 jälkeenkin, mutta yleisötilaisuuksien henkilömäärärajoituksille (tartuntatautilaki 58 §) ei enää valmistella jatkoa. Aluehallintovirasto tiedottaa Essotea koskevista rajoituksista erikseen myöhemmin.

 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Tapparan - ja Ilveksen peleissä voidaan siis perjantain jälkeen täyttää katsomot.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolta on päättänyt Pirkanmaan koronarajoitusten jatkosta.

Aluehallintovirasto ei jatka Pirkanmaan kokoontumisrajoituksia perjantain jälkeen. Asian varmisti Ylelle ylijohtaja Marko Pukkinen.

Vielä tällä hetkellä voimassa oleva kokoontumisrajoitus leikkaa yleisömäärän puoleen normaalista, mutta lauantaista alkaen esimerkiksi elokuvateatteriin tai Tampereen Areenalle voi myydä kaikki istumapaikat.

Maanantaina Pirkanmaan sairaanhoitopiiri esitti, että yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärää koskevan rajoituksen voisi poistaa 18. helmikuuta jälkeen.

 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
KooKoo:n peleihin pääsee siis todennäköisesti kohta 100% yleisöä, ilman mitään rajoituksia.

Alueellinen koronaryhmä on valmis purkamaan kaikki yleisötapahtumia koskevat koronarajoitukset Kymenlaaksossa.

Tämän jälkeen tapahtumia voisi järjestää taas normaalisti.

Vielä tällä hetkellä yli viidenkymmenen ihmisen tapahtumia voi järjestää vain siten, että sisätiloihin otetaan enintään puolet kyseisen tilan sallitusta enimmäishenkilömäärästä. Tiettyä henkilömäärärajaa ei ole enää ollut.

Koronaryhmä luopuisi myös tilojen terveysturvallista käyttöä koskevasta määräyksestä, joka edellyttää yrittäjiä ja muita toimijoita huolehtimaan, että heidän yleisötiloissaan asiakkailla tai osallistujilla on mahdollisuus välttää lähikontakteja.

Aluehallintoviraston odotetaan käsittelevän alueellisten viranomaisten esitystä melko nopeasti.

 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Päijät-Hämeen koronaryhmä ehdottaa nykyisen 50% yleisökapasiteetin rajoituksen jatkamista helmikuun loppuun. Kova on rajoittamisen tarve.

Voitaisiin heidän mukaansa purkaa helmikuun lopussa jos sairaalamäärä vähenee.

Saa nähdä mille kannalle AVI asettuu. STM/hallituksen ohjauskirjeessä näistä ohjataan luopumaan. Jännä jos Päijät-Hämeeseen näitä kokoontumisrajoituksia vielä jää, jos ne muualta Etelä-Suomen AVI:n alueelta poistetaan.

 
Viimeksi muokattu:

Kynämestari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Red Wings
Lukossa rutkasti koronaa, äijiä tippuu kokoonpanosta koko ajan.
 

Raymond

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Vieläkö Liigassa testataan oireettomia? Sitä vaan, että aika hyvin tuo NHL pyörii, kun se pelleily lopetettiin. Oisko aika herätä, jos ei vielä olla?
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Onhan tää linja ihan vastuuton, Lukossa nytkin 4 hyökkääjää jotka kokoonpanossa eivät olisi kun kaikki on terveinä ja 1 pakki. Eli 6 hyökkääjää ja 5 pakkia vakikokoonpanosta
 
Suosikkijoukkue
Goldie Goldthorpe
Onko liiga pakottanut JYPin pelaajia pelaamaan koronapositiivisina? Tosi vastuutonta.
Niin Viitanen taisi ilmoittaa että Lukkopelin jälkeen illalla oli kolme positiiviseksi paljastunutta kokoonpanossa. Sitä en tiedä että eikö JYP testannut pelaajia ennen peliä, pelin jälkeen se on hieman myöhäistä.
 
Niin Viitanen taisi ilmoittaa että Lukkopelin jälkeen illalla oli kolme positiiviseksi paljastunutta kokoonpanossa. Sitä en tiedä että eikö JYP testannut pelaajia ennen peliä, pelin jälkeen se on hieman myöhäistä.
Onhan näitä pelien jälkeen positiivisiksi paljastuneita, muissakin joukkueissa. Parempi pyrkiä pelaamaan, kuin varmuuden vuoksi laittaa sarjaa tauolle.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Saadaanko tästä kiittää liigaa kun pakottivat JYPin pelaamaan? Aika todennäköisesti tuo Lukon koronarypäs on tuolta kotoisin.

Edelleen vaikuttaa siltä, että Liigan käytännön mukaan pelaajat testataan koronavirustapauksissa kahdesti päivässä. Olen ymmärtänyt näin lukuisista Ilves-nimimerkkien kommenteista. Jos tämä ei ole testaamista tavoitteella etsiä positiivisia niin mikä olisi? Korona on osa koko yhteiskuntaa ja sen kanssa eläminen tarkoittaa kyllä ainakin minulle, että oireettomat voivat silloin pelata jääkiekkoa. Tilanne koronan kanssa ei ole kuluvan kauden aikana muuttumassa mihinkään suuntaan eli Liigassakin olisi hyvä uskoa sitä ikävää tosiasiaa, ettei ole vaihtoehtoa kuin joko ruveta järjestelemään pelejä silleen, että jonkinlainen valmius on haalia kokoonpanoa laajemmin kasaan tai sitten jättää joitakin pelejä pelaamatta. Jokainen ihminen, joka ei ole vielä saanut koronaa, on sille alttiina. Jonkinlaisen immuniteetin saa sairastamalla, mutta tämä flunssa ei ns. karanteenaamalla katoa.

Kun maailma makaa tällä tavalla niin silloin ainoa ja rehellinen sekä inhimillinen tapa toimia on se, että Liiga asettaa täysin selvät pelisäännöt. Minusta se tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että joukkueen ollessa estynyt koronavirustartuntojen takia pelaamistoiminnasta sille merkitään näistä peleistä tappiot ja muuten sarja jatkuu. Miksi tämä "ikävä" toimintamalli? Siksi tämä ikävä toimintamalli, että on lähinnä toiveajattelua koronan ehtivän kiertää jokaisen joukkueen runkosarjassa jokaista jäsentä myöten. Näin ollen koronaongelma voi poksahtaa kelle tahansa, koska tahansa eteen. Jos Liiga luo käytännön, jossa jatkuvasti pelejä siirreellään ja siirreellään niin jossakin vaiheessa aika yksinkertaisesti runkosarjastakin loppuu kesken. Playoffeissa tilanne on vielä huonompi.

Viisasta varautumista tässä tilanteessa olisi se, että tehdään säännöt, jolla kokoonpanoa voi laajentaa voimakkaasti tarpeiden vaatimalla tavalla ja samalla joukkueet ovat myös tähän sitoutuneet ja hakevat ne pelaajat myös. Nyt on liian suuri houkutus yrittää siirtää pelejä, koska pelien siirtämisestä ei ole mitään sanktiota. Samanlainen sääntö tarvitaan koskemaan kaikkia. Jos tähän siirtorupeamaan lähdetään niin nyt pitäisi myös alkaa oikeasti korvaamaan vastustajia nopeasti eli jos esim. nyt Jukurit tipahtaisi karanteeniin niin joku jäljellä oleva joukkue saapuisi sitten esim. Tapparan vastustajaksi, jotta pelipäivä voidaan hyödyntää edes.
 

blackhawk

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Chicago
Viime kaudella Jääkiekkoliiton käytäntö oli, että otteluiden peruuntuessa runkosarjassa käytettiin pistekeskiarvoa ja pudotuspeleissä joukkue putosi jatkosta. Liigan käytäntö oli runkosarjan osalta sama. Pudotuspelien osalta Liigan käytäntöä ei päästy näkemään, mutta tiukan otteluaikataulun takia ei muitakaan vaihtoehtoja oikein ole.

Siirtoajan jälkeen joukkueita on hankala täydentää mitenkään. Jos taas siirtoajan takarajasta (1.3.) luovutaan täksi kevääksi kokonaan, jatkosta pudonneet joukkueet pääsevät tekemään perinteisen tyhjennysmyynnin runkosarjan jo päätyttyä. Mikäs siinä, jos niin halutaan.

Omikronin antamasta immuniteetista on aika vahvasti sellainen käsitys, että varsinkin lievän omikronin jälkeen uuden omikron-tartunnan voi saada varsin lyhyen ajan kuluttua uudestaan. Tämä flunssa ei katoa karanteeneilla, mutta ei se katoa sairastamallakaan. Tämän kanssa pitää vain elää.

Runkosarjan otteluohjelmassa otteluiden korvaaminen toisilla on entistä vaikeampaa, sillä peruuntuneen ottelun tilalle pitäisi löytyä toinen ohjelmassa oleva vielä pelaamatta oleva ottelu. Sarjan lopun lähestyessä vaihtoehtoja on koko ajan entistä vähemmän.
 

JYP#44

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyyni Kari & Klassikkopaidat
Hyvä tosiaan, että käy kaikki joukkueet vuorotellen läpi, eikä sitten keväällä. Uusintatartunnat onneksi on aika harvinaisia.
Onko tää ihan faktatietoa vai pelkkä mutu? Itsekin kuvittelin, että kun joukkue käy kerran taudin läpi, niin toista kierrosta ei tulisi. Noh, JYP sairasti koronan tammikuun alussa ja neljä viikkoa myöhemmin sama toistuu vieläkin pahempana. En tiedä miten tämä on mahdollista, mutta esimerkiksi Ottavainen ja Kemell ovat olleet koronan vuoksi poissa sekä U20-kisojen jälkeen, että nyt helmikuussa toisella kierroksella.
 

Eeyore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Melko pitkä oli Liigalla aika varautua koronan aiheuttamiin ongelmiin. Paremmalla riskienhallinnalla ei oltaisi nyt tilanteessa, jossa osa joukkueista joutuu pelaamaan erittäin kovalla pelitahdilla ja/tai vajaalla kokoonpanolla. Parhaimmillaan pelejä siirrellään hamaan tulevaisuuteen. Pahimmillaan taas arvotaan luovutusvoiton ja pistekeskiarvoon turvautumisen välillä.

Liigan päättäjien olisi tullut laatia otteluohjelma selkeästi etupainotteisemmaksi. Aloittamalla runkosarja viikkoa aiemmin, pelaamalla syyskausi hieman tiiviimmällä tahdilla ja lyhentämällä maaottelutaukoa, olisi pelivaraa nyt huomattavasti paremmin. Myös säännöt ottelujen siirtämisistä ja runkosarjan sijoitusten määräytymisestä - mikäli pelejä olisi kaikesta huolimatta jäänyt pelaamatta - olisi tullut tiedottaa selkeästi.

Joku voi sanoa tätä jälkiviisaudeksi. Itse kuitenkin vaatisin päättäjiltä hieman enemmän näkemystä ja ymmärrystä. Nyt on taas hätä kädessä, eivätkä pelisäännöt ole joukkueille saati suurelle yleisölle selvillä. Kehnoa suorittamista.
 
Viimeksi muokattu:

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Onko tää ihan faktatietoa vai pelkkä mutu? Itsekin kuvittelin, että kun joukkue käy kerran taudin läpi, niin toista kierrosta ei tulisi. Noh, JYP sairasti koronan tammikuun alussa ja neljä viikkoa myöhemmin sama toistuu vieläkin pahempana. En tiedä miten tämä on mahdollista, mutta esimerkiksi Ottavainen ja Kemell ovat olleet koronan vuoksi poissa sekä U20-kisojen jälkeen, että nyt helmikuussa toisella kierroksella.
Itse oon lukenut monestakin uutisesta, ettei helpolla saa uutta koronaa, kun sen on kerran sairastanut.

Koronaviruksen voi sairastaa kahdesti, mutta tämän hetken tietojen mukaan niin on käynyt toistaiseksi hyvin harvoin.

Ensinnäkin joku voi luulla sairastuneensa koronaan uudelleen siksi, että ensimmäisellä kerralla hänen kaikki oireensa viittasivat koronavirukseen, mutta koronatestiä ei tuolloin tehty. On kuitenkin mahdollista, että tuo koronaksi luultu tauti ei kuitenkaan ollut COVID-19-tauti.


Kaksi kertaa koronavirukseen sairastuminen on harvinaista, mutta mahdollista, uutisoi CNN.

Maailman terveysjärjestö WHO on toistaiseksi saanut tietoonsa muutamia kymmeniä tapauksia, joissa aiemmin koronavirukseen sairastunut henkilö on sairastunut tautiin uudestaan.

– Maailmassa on ollut yhteensä 38 miljoonaa tartuntaa, mutta tapauksia, joissa koronavirukseen on sairastuttu uudelleen on vain muutama tusina, kommentoi WHO:n johtava tiedemies Soumya Swaminathan.

 
Viimeksi muokattu:

Latzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Itse oon lukenut monestakin uutisesta, ettei helpolla saa uutta koronaa, kun sen on kerran sairastanut.

Koronaviruksen voi sairastaa kahdesti, mutta tämän hetken tietojen mukaan niin on käynyt toistaiseksi hyvin harvoin.

Ensinnäkin joku voi luulla sairastuneensa koronaan uudelleen siksi, että ensimmäisellä kerralla hänen kaikki oireensa viittasivat koronavirukseen, mutta koronatestiä ei tuolloin tehty. On kuitenkin mahdollista, että tuo koronaksi luultu tauti ei kuitenkaan ollut COVID-19-tauti.

Tuo linkattu uutinen on jo vuoden vanha ja täten vanhentunutta tietoa. Jos on käynyt läpi deltavariantin, niin voi yhä saada omikronin. Jos taas on kärsinyt lievän omikronin, niin silti voi olla mahdollista saada omikronin uuden alavariantin aiheuttama tauti, jonka tartuntamäärät verrattuna alkuperäiseen omikroniin on ymmärtääkseni isossa kasvussa. Tanskan ja Norjan osalta ainakin on tullut jo tapauksia, jossa henkilö on saanut uuden omikronvariantin koronan vain kuukauden jälkeen siitä, kun oli kärsinyt alkuperäisen omikronin aiheuttaman taudin.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Liigan päättäjien olisi tullut laatia otteluohjelma selkeästi etupainotteisemmaksi. Aloittamalla runkosarja viikkoa aiemmin, pelaamalla syyskausi hieman tiiviimmällä tahdilla ja lyhentämällä maaottelutaukoa, olisi pelivaraa nyt huomattavasti paremmin. Myös säännöt ottelujen siirtämisistä ja runkosarjan sijoitusten määräytymisestä - mikäli pelejä olisi kaikesta huolimatta jäänyt pelaamatta - olisi tullut tiedottaa selkeästi.
Samathan oli jo viime kaudella. Pelejä esim Lukolla taisi olla 8kpl neljän viikon aikana ja kausi aloitettiin pari viikkoa normaalia myöhemmin. Lukko ei pelejä missannut, mutta jos miettii että 4x kolmen pelin viikkoja ja kaksi ylinääräistä viikkoa päälle, niin siinä 10kpl ylimääräisiä pelejä.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Tuo linkattu uutinen on jo vuoden vanha ja täten vanhentunutta tietoa. Jos on käynyt läpi deltavariantin, niin voi yhä saada omikronin. Jos taas on kärsinyt lievän omikronin, niin silti voi olla mahdollista saada omikronin uuden alavariantin aiheuttama tauti, jonka tartuntamäärät verrattuna alkuperäiseen omikroniin on ymmärtääkseni isossa kasvussa. Tanskan ja Norjan osalta ainakin on tullut jo tapauksia, jossa henkilö on saanut uuden omikronvariantin koronan vain kuukauden jälkeen siitä, kun oli kärsinyt alkuperäisen omikronin aiheuttaman taudin.
Joo koitin etsiä uudempia uutisia. Mutta ei niitä kauheesti taida olla. Ehkä parhaiten tätä kuvaa Vapaalahden uutinen.

Koronan sairastaneet ovat jatkossa huonommin turvassa uudelta infektiolta kuin tähän asti, mikäli omikronmuunnos saa maailmassa lisää jalansijaa, kertoo Etelä-Afrikassa tehty tutkimus.

Omikronvariantti sairastuttaa koronaninfektion kokeneet kolme kertaa useammin kuin deltavariantti, kävi ilmi tilastollisesta tutkimuksesta, jossa kohteena olivat 2,8 miljoonaa koronan sairastanutta eteläafrikkalaista. Heistä 35 670 epäillään saaneen koronainfektion toistamiseen.

Tutkimustulos on vasta alustava, eikä tutkimusta ole vertaisarvioitu.

”Tavallisen flunssan ja omikronvariantin häkellyttävä samankaltaisuus voi tehdä ihmiskehosta tutumman omikronille ja auttaa sitä välttämään joitakin immuunijärjestelmän esteitä”, tutkija Venky Soundararajan sanoi Washington Postissa.


Koronataudista jo toipuneilla henkilöillä on kolmesta viiteen kertaa suurempi mahdollisuus saada uusi tartunta omikron-variantista delta-varianttiin verrattuna, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO tiedotteessaan.


Lievä omikronin aiheuttama tauti vaikuttaisi antavan vain vähäisen immuniteetin uutta omikrontartuntaa ja rajallisen suojan deltatartuntaa vastaan. Tutkijoiden mukaan lievän omikronin antama immuniteetti on vain noin kolmasosa rokotteisiin verrattuna.

– Ensinnäkin tiedämme, että jos infektio on vähäoireinen ja vain ylähengitysteiden limakalvoilla, se ei nosta vasta-aineita samassa määrin. Toinen syy on se, että muihin variantteihin verrattuna omikron on niille etäisempi serkku. Omikron-vasta-aineet eivät suojaa sen vuoksi niin hyvin muita variantteja vastaan ja toisinpäin, Vapalahti selventää.

Vasta julkaistu tutkimus on vielä painamaton ja vertaisarvioimaton, mutta myös käytäntö on osoittanut useissa maissa, että korona voi tarttua uudelleen edellisen tartunnan jälkeen.

– Minkä tahansa taudin lievänä sairastamalla vastustuskyky jää lieväksi, Vapalahti muistuttaa.

 
Viimeksi muokattu:

JYP#44

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyyni Kari & Klassikkopaidat
Itse oon lukenut monestakin uutisesta, ettei helpolla saa uutta koronaa, kun sen on kerran sairastanut.
Ollaan luettu samoja uutisia, mutta onko se sitten oikeasti noin simppeliä? Mikään merkki ei Liigan puolella tunnu viittaavan nyt siihen, että kerran sairastamalla olisi edes vähän aikaa turvassa. JYPin lähes koko joukkue on sairastanut koronan kahdesti reilun kuukauden sisään, osa pelaajista kahteenkin kertaan.

Muiden joukkueiden otteita en ole seurannut kovin tarkasti, mutta olikohan Sportilla ja KooKoolla myös sellainen tilanne, että sairastettiin koronaa, jonka jälkeen pelattiin hetki ja sairastettiin uudestaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös