Edelleen pakko sen verran vielä ihmetellä tässä ketjussa, miksi tätä keskustelua halutaan käydä joukkuenäkökulman kautta mieluummin kuin johtamisnäkökulman kautta? Minä näen Liigan suurimmaksi ongelmaksi koronaviruksen kanssa tällä kaudella sen, että johtaminen Liigan puolelta ei ole ollut hyvää. Samalla pitää kuitenkin muistaa, ettei koronaviruksen yhteiskunnalliset ongelmat ole Liigan syytä eikä tuo johtaminen tässä tilanteessa ole kenellekään erityisen kivaa. Liigan kuitenkin täytyisi nähdäkseni ottaa asiassa selvempää johtamistapaa käyttöön, koska kuten yleensäkin epävarma johtaminen johtaa kentällä liian kirjaviin tulkintoihin ja toisaalta abstraktina asiana tällainen vaatisi vähintäänkin selkeäsanaista ja yksiselitteisestä linjausta. Mielestäni empiiriseen näyttöön perustuen on täysin perusteltua myös sanoa, että joukkueiden piirissä karanteeneista ollaan otettu kauden aikana muutakin hyötyä irti (esim. Tapparan "omaehtoinen" karanteeni oli reilusti yli viikon, vaikka viranomainen oli jo tuota ennen linjannut sen pituudeksi oireisena viisi päivää, Tapparan ja Kärppien pelipäivien siirto maaliskuulle toteutettiin koronan varjolla, mutta merkittävä epäilys jää ilmaan siitä, että noiden matsien pelaaminen ilman yleisöä oli vähintään yhtä suuri molemminpuolinen intressi.)
Huono johtaminen ylhäältä johtaa kentällä siihen, että "laki otetaan omiin käsiin" ja linjoja käännetään omaa joukkuetta hyödyttäväksi toiminnaksi. Joukkuetasolla on mielenkiintoista, että milloin koronasta syytetään Lukkoa, Tapparaa, Ilvestä tai Sporttia - mielestäni nämä ovat täysiä lillukanvarsia, jotka juontavat juurensa juuri siihen, että johtaminen ei ole yksiselitteistä eikä selväsanaista; yksittäisen joukkueen liikkumatila koronatilanteessa on Liigassa liian suuri - tarkkareunainen johtaminen vaatisi ensin yhteistä selkeää toimintamallia sekä virallista ilmoitusta siitä, milloin joukkue oikeasti ei ole edustuskelpoinen. Jos lähtökohta on nykyinen, että esim. JYPille riitti tuo kolme tavallisen kokoonpanon miestä niin standardi olisi pitänyt rakentaa tuon ympärille. Nyt JYP joutui maksumieheksi ja vasta julkisen paineen kautta JYP pääsi samanlaisen kohtelun piiriin kuin muut joukkueet. Edelleen nämä kaikki ovat seurausta siitä, kun linjaa ei ole haluttu lukita eikä ole mielenkiintoa siinä myöskään pysyä. Playoffeissa tulee historiallisen paljon ongelmia, kun käsiä levitellään, kun jollekin joukkueelle tulee korona kylään. Ja se ei edelleenkään ole sen joukkueen vika vaan tätä tämä nyt on. Asian ratkaiseminen vaatisi nyt selväsanaista linjausta Liigalta enkä minä näe tässä kuin kaksi oikeaa vaihtoehtoa:
a) pelit pelataan ja jollakin tavalla varmistetaan se, että joukkueiden on mahdollista saada jotain edustusta paikalle
b) aikataulu ei enää kestä juuri yhtään ottelusiirtoa, joten jonkinlainen rajan vetäminen esim. siihen, jos joukkueella on 50 runkosarjapeliä täynnä niin siirtoja ei tehdä, vaikka joukkue ei pystyisi esiintymään. Silloin joukkueelle merkattaisiin niiltä peleiltä tappiot, kun he eivät ole esityskykyisiä. Jos Liiga noudattaa nykyisiä ohjeita niin viiden päivän karanteeni pitäisi olla riittävä ja sen viisi päivää voi sitten käyttää haluamallaan tavalla - sen voi käyttää joko joukkueen raapimiseen muualta tai sitten sen voi käyttää toivomiseen, että kokoonpano kuntoutuu riittävästi
Mielestäni sellaista vaihtoehtoa ei ole tarjolla, jossa jatketaan nykysysteemillä eli joukkueet siirtelevät pelejään oman makunsa mukaan. Johonkin se raja on piirrettävä, kuinka kauan niitä voi siirtää. Se valmistaa myös varsin tasapuolisesti eri joukkueita siihen, mitä playoffeissa on edessä. Silloinhan se kokoonpano raavitaan vaikka mistä. Muistaako kukaan, kun 2019 HPK:lla oli Tapparaa vastaan ihan vitsi kokoonpano yhdessä pelissä, kun joukkueessa oli flunssa? Semmoista se oli silloinkin. HPK muuten voitti tuon pelin välierissä. Kokonaisuutena haluan yksinkertaisesti sanoa sen, että jotkut pelisäännöt tähän pitää saada ja ne pitää saada pois joukkueiden omista käsistä. Joukkueet toimivat tällä hetkellä primitiivisesti oman organisaation ja talouden ehdoilla.