On toki, ymmärränhän minä et muutkin hoidot pyörii. Silti kuulostaa vain vähältä nuo hoitopaikat. No, onnekseen en ole joutunut tutustumaan lähemmin aiheeseen. Mut se tästä, jospa nämä joulun ajan kovat rajoitukset nyt vähä helpottaisi kuormaa ja päästäs lähemmäksi normaalia. Tyhjille katsomoille pelailu tappaa kyllä mielenkiinnon lajista pahasti.
Ei mitenkään Goljatille kettuiluna, vaan yleisesti - sopi vain lainaus tähän.
Yhden tehohoidon vuorokausihinta on ~5000€ ja se työllistää todella ison määrän hoitohenkilökuntaa jatkuvasti.
Tässä ote TAYS:n tehohoidon kuvauksesta:
"Teho-osastolla ja tehovalvonnassa on yhteensä 20 potilaspaikkaa. Tehohoidon yksikkö muodostuu teho-osastosta ja tehostetusta valvonnasta. Hoitohuoneissa on 2–4 potilaspaikkaa.
Tehohoito edellyttää paljon henkilökuntaa. Teho-osaston lääkärihenkilöstöön kuuluvat ylilääkäri, kaksi apulaisylilääkäriä ja 10–12 erikoislääkäriä. Päivittäin potilashoitoon osallistuu 5–7 teho-osaston erikoislääkäriä sekä 2–3 anestesiaan ja tehohoitoon erikoistuvaa lääkäriä. Hoitohenkilöstöön kuuluvat ylihoitaja, kaksi osastonhoitajaa, kaksi apulaisosastonhoitajaa, noin 120 sairaanhoitajaa ja neljä sihteeriä. Tehohoitopotilaan kuntoutuksen osallistuu päivittäin myös fysioterapeutteja.
Teho-osastolla on ympäri vuorokauden paikalla vähintään kaksi tehohoitolääkäriä. Eri erikoisalojen lääkäreiden asiantuntemus on myös saatavilla vuorokauden ympäri. Tehohoitolääkärit ovat pääsääntöisesti anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäreitä, jotka ovat perehtyneet ja pätevöityneet tehohoitolääketieteeseen.
Tehohoidossa potilaalla on oma hoitaja. Tehovalvonnassa yksi tehohoitaja huolehtii yleensä kahdesta potilaasta. Osastollamme toimivat sairaanhoitajat ovat erityisesti perehtyneet tehohoitotyöhön."
Tämä antaa hieman perspektiiviä asiaan, kuinka työllistävää tämä on. Jos Oulussa on tuo 6 koronapotilasta teholla, niin heidän takiaan työskentelee jotain 40-50 tehohoidon ammattilaista. Jos potilasmäärä tuplaantuu, niin sitten henkilömäärän tarve
enemmän kuin tuplaantuu (koska vastaavaa ammattitaitoa ei ole noin vain tarjolla) ja se on pois muusta hoitotyöstä. Ja pitää muistaa, että normaalisti tehohoidossa ollaan vain muutama päivä (sydäninfraktit yms.), kun koronan takia puhutaan 1-2 viikosta (11 vrk keskimäärin oli ainakin aiemmin).
Numeroita on helppo tulkita väärin (kuten ne meemit siitä että Suomessa olisi mahdollisuus saada 1000 tehohoitopaikkaa (Kiurun kommentti jostain kahden vuoden takaa), mikä tarkoittaisi siis jotain 7000 tehohoidon henkilöä kiinni koronapotilaiden hoitotyössä).
En todellakaan itsekään tiedä minkälaista tehohoidon työ oikeasti on. Mutta jostain ihmeen syystä uskon, kun alan ammattilainen sanoo että kusessa ollaan, jos ei nyt jotain tehdä. Ei heillä ole mitään omaa lehmää ojassa, vaan he yrittävät vain pelastaa ihmisiä (no ehkä joskus haluaisivat kotonakin käydä).