Ihan näin taustatiedoksi aikaisemmin yleiseen koronaketjuun linkittämäni tutkimus silloisine taustoituksineen. Jos nyt joku haluaa heittojen sijasta pohtia tätä asiaa tutkituun tietoon perustuen :)
***
Varsin valoisa tutkimustulos koronaviruksen jälkipoltoista.
Kuten tiedetään, Pohjois-Amerikan ammattilaisliigoissa koronavirustartunnan jälkeinen screenaus on erittäin tarkkaa peli- ja harjoitusluvan saamiseksi. Nyt on julkaistu tutkimus koronatartunnan saaneiden MLB, MLS, NFL, NHL, NBA ja WNBA pelaajien (N=729) return-to-play -tutkimuksista sydämen tulehdussairauksien osalta.
Tulokset pähkinänkuoressa:
- Tartunnoista 460 (58,3%) oli oireellisia, mutta yksikään ei vakava - 329 tartutaa oli oireettomia tai erittäin lieväoireisia
- Ensivaiheen screenauksissa (verikokeet / troponiinit, EKG sekä ultra / kaikukardiografia) 30:llä urheilijalla havaittiin poikkemia. Nämä urheilijat lähetettiin CMR:ään eli sydämen magneettikuvaukseen.
- CMR:ssä myokardiitti tai muu sydämen tulehdussairaus havaittiin viidellä urheilijalla. Kaiken kaikkiaan siis vain 0,6%:lla koronatartunnan saaneista pelaajista havaittiin sydänlihaksen tulehdus. Nämä pelaajat luonnollisestikin määrättiin telakalle siihen asti, kunnes tulehdustila on ohi.
Tässä täytyy nyt sanoa, että liipataan varmasti aika lähelle influnessan aiheuttaman myokardiitin yleisyyttä. Influenssan osalta myokardiitin yleisyys jälkitautina on tutkimuksesta riippuen 0-10% ja kun otetaan huomioon kohderyhmä (nuoret urheilijat), liikutaan erittäin mahdollisesti hyvinkin lähellä tuota 0,6% myös influenssan osalta.
This cross-sectional study compiles data from multiple North American professional sports teams to assess the prevalence of detectable inflammatory heart disease in professional athletes with prior coronavirus disease 2019 infection.
jamanetwork.com
Tulos ei tietystikään ole suoraan yleistettävissä peruskeijoihin, mutta antanee osviittaa, että koronan vaikutukset pumppuun ovat pelättyä pienempiä. Luonnollisesti on aika selvää, että vaikean koronavirustaudin, influenssan tai muun flunssan sairastaminen lisää myös sydänlihastulehduksen riskiä samoin, kun korkeampi ikä sekä kuuluminen riskiryhmiin. Meidän nelikymppisten liikuntaa harrastavien kannattaa siis tietysti edelleenkin olla kovin tarkkana, ettei sairastamisen jälkeen lähdetä liian nopeasti rehkimään salille tai lenkkipolulle. Tietysti varovaisuus ei haittaa nuorempiakaan. Parannellaan siis rauhassa :)
***
Näin maallikkonäkökulmasta siis:
Jos siis ajatellaan kauden jatkoa puhtaasti pelaajien terveyden kannalta, niin oleellisinta lienee se, että parantumisen jälkeen pumpun tila tutkitaan. Sydänlihastulehduksen riski ei ole hälyttävän suuri, mutta se on olemassa. Omana valistuneena arvauksena esitän, että ammatilaisurheilijoiden keskuudessa olleet muutamat kohtuullisen harvat pitkittyneet koronatauot johtuvat nimenomaan kohollaan olevista troponiiniarvoista, poikkeavasta EKG:sta tai pumpun ultraäänikuvista, ja pelaaja on turvallisuuden maksimoimiseksi määrätty telakalle siihen asti, kunnes ne ovat palautuneet normaaleiksi.
Tämän tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että ammattilaisurheilijan riski sairastua vakavaan covidiin on äärimmäisen pieni - tutkimuksen n oli 789 eikä yhtäkään näistä tartunnoista oltu arvioitu vakavaksi.
Puhtaasti pelaajien turvallisuuden näkökulmasta arvioituna kauden jatkamisen riskit olisivat siis erittäin hyvin hallittavissa, kunhan noiden sydämeen liittyvien jälkioireiden kanssa ollaan tarkkana. Tässäkin on kuitenkin sanottava, että esimerkiksi influenssa voi aiheuttaa - kuten yllä olevassa aikaisemmassa viestissäni totesin - sydänlihaksen tulehduksen eikä sen todennäköisyys edes välttämättä ole pienempi. Näin ollen, kannustaisin tarkkaan tutkimukseen ennen pelilupaa myös influenssan sairastamisen jälkeen ja mielestäni liigaseuroillakin tämän toteuttamiseksi olisi hyvät mahdollisuudet.
Tietysti kauden jatkamisessa on huomioitava myös kaksi muuta asiaa:
1. Pelaajien lisäksi joukkueeseen kuuluu mahdollisesti henkilöitä, joiden riski vakavaan covidiin on huomattavasti suurempi (kuten Pekka Virran tapaus osoitti)
ja
2. Kokonaisterveydellinen näkökulma. Jos esimerkiksi puolet jostakin joukkueesta saa koronan, on riski jatkotartuntoihin paljon suurempi.
Eli vastuullinen kauden jatkaminen edellyttäisi mielestäni myös joukkueiden erittäin aktiivista testaamista sekä tarkkuutta jatkokontakteissa.
Jos teen siis maallikkotulkinnan yllä olevasta tutkimuksen perusteella kauden jatkamiseen liittyen:
Mielestäni kautta on aivan hyvin mahdollista jatkaa vastuullisesti ja turvallisesti, jos mainittuihin asioihin kiinnitetään huomiota.