Jääkiekossa ja jääkiekkoilijoilla koronavirus näyttää tarttuvan sekä leviävän aivan viimeisten tietojen perusteella erittäin helposti, myös askissa. Pitäisikö Suomessa mullistaa koko jääkiekko ja siirtyä liigajoukkueiden pelaamaan tulevalla kaudella ringetteä, jota pelataan myös jääkiekkokaukalossa.
Ringettessä on etunsa kun taklausten vartalokontakti puuttuu, ei koukita tai estetä samalla tavalla kuin jääkiekossa ja mikä on tärkeintä, koronainen räkäsylki jää lentämättä vastustajaa taklatessa tai muuten vain vastustajaa jatkuvasti lämmittäessä. Peli on vauhdikasta ja yleisöystävällistä, sillä kerrankin jalkavoimaiset ja luistelutekniset pelaajat pääsevät loistamaan.
Jääkiekkoseuran kulurakenne samalla pienenee tältä osin kun ei ole enää käyttöä taklaaville ja maalin edustaa siivoaville jääkaapeille. Ringettessä selvitään minimissään yhdeksällä pelaajalla, joista kentällä on yhtä aikaa maalivahti sekä viisi kenttäpelaajaa.
Välinepuolella leikataan vain mailoista lavat pois. Lämyjä ei enää nähdä, rannareita kylläkin ja kevennetään hieman varustusta. Samalla leikkautuvat seuroilta maila- ja varustekulut ja konkurssiuhka helpottuu em. tekijöiden lisäksi.
Yleisölläkin on hauskaa kun nopeimmat hyökkääjät kiertävät muutamia seuroihin jääneitä ikonisia puujalkapakkeja mennen tullen ja syöttöketjut ovat kuin elokuvista. Taakse jäävät keskialueen sumput, peliä jäädyttävä myötäkarva tai muut taktiset kikkailut, mennään eikä meinata.
Siis kaikin puolin viihdyttävämpää lätkää, sori, siis ringetteä kuin perinteinen jääkiekko.
Tästä huvista yleisökin olisi valmis maksamaan koska ringette on oikeasti vauhdikas, taktinen, tekninen ja siksi hauska jääpeli.
Ja mikä parasta, koronavirus saadaan vähintäänkin tällä ratkaisulla edes osin hallintaan Liigassa.
Suomen mallia voisi seurata myös KHL ja Keski-Euroopan liigat. Ruotsissa aikuiset miehet pelaavat jo muutenkin ringetteä.
Muutamia poimintoja ringettestä Wikipediasta.
Ringette on Sam Jacksin Kanadassa vuonna 1963 kehittämä naisten jääpeli, jossa on yhdistetty jääkiekon nopea pelirytmi ja koripallon pelistrategia. Toisin kuin jääkiekossa, ringetessä ei sallita lainkaan taklauksia, joten pelissä korostuvat erityisesti joukkueen pelitaktiikka ja taito.
Ringetteviivojen välisellä alueella eli keskialueella saavat kaikki pelaajat pelata samanaikaisesti. Kentän päädyn ja ringetteviivan välisellä alueella eli hyökkäys- tai puolustusalueella saa olla samanaikaisesti enintään kolme kenttäpelaajaa kummastakin joukkueesta (sekä puolustavan joukkueen maalivahti). Tällä säännöllä peli pysyy liikkuvana ja vauhdikkaana. Maalivahdilla on oma merkitty alue, jonne muut pelaajat eivät saa mennä.
Pelivälineenä käytetään kumista rengasta, tuttavallisemmin rinkulaa. Mailana on suoravartinen ringettemaila. Käytössä on myös komposiittimailoja.
Alkuun pääsyyn riittävät pelkät luistimet, viiltosuojattu kaulasuoja ja kypärä. Viiltosuojattu kaulasuoja on pakollinen alusta alkaen, koska tapaturman sattuessa lisenssi ei korvaa, mikäli pelaajalla ei ole ko. suojusta. Maalivahti saa yleensä lainata varusteensa seuralta. Harrastuksen edetessä myös varusteet kehittyvät. Sarjapeleissä pakollisia varusteita ovat jääkiekkoluistimet, kasvosuojuksellinen kypärä, polvi- ja kyynärsuojat, viiltosuojattu kaulasuoja sekä pelihanskat.
Taklaaminen ja kontaktipelaaminen on täysin kielletty. Ringette onkin nimenomaan taito- ja älylaji eikä voimalaji. Taklauksista, koukkaamisista, kamppaamisista yms. tuomitaan jäähyllä. Viivarikkomuksista saa vastapuoli aloituksen. Ringeten säännöt korostavat yhteispeliä, sillä siniviivat saa ylittää vain syöttämällä rinkula viivan yli toiselle pelaajalle. Joukkueeseen kuuluu vähintään seitsemän pelaajaa, joista kentällä on yhtä aikaa maalivahti sekä viisi kenttäpelaajaa.
Luistelutaito ja peliäly ovat ringettepelaajan tärkeimmät taidot, ja ringette onkin parhaimmillaan hyvin vauhdikasta katseltavaa. Harjoituksissa opitaan hallitsemaan kaikki luistelun osatekijät. Ringetteä voidaan pelata missä tahansa sääntöjä soveltaen. Se sopii kaikille iästä ja koosta riippumatta.