Olisi mielenkiintoista tietää tai ainakin spekuloida, että onko Pfizerin 92% teho seurausta siitä että mRNA toimii tuolla teholla vai siitä että nykyisin valmis ja kuljetusprosessi on 92% varma eli voiko tuo prosentti parantua tekniikan kehittyessä.
Lopulta tietysti kyse on ihmisten immuunijärjestelmistä ja siitä, että jokaisen kohdalla se toimii eri tavalla. Ja sen takia ei varmaan mihinkään 100 prosenttiin koskaan päästä. Kentällä väestössä tapahtuu luonnollisesti myös se, että ihmisten käyttäytyminen muuttuu. Rokotteen saaneet muuttavat myös käyttäytymistään riskialttiimmaksi. Rokotekokeissa näin ei tapahdu, ainakaan samassa määrin, koska osallistujat eivät tiedä päätyivätkö kontrolliryhmään - joten tehon laskeminen tuossa vaiheessa on ihan oletettavaa.
Yllä olevan perusteella voisi sanoa, että :
* EU teki ihan asiallisen ja sitovan sopimuksen AZ:n kanssa, vaikka muuta on uutisoitu;
* AZ (toimitusjohtaja) väittää toimitettavan määrän olleen auki tyyliin "parhaan mukaan", vaikka näin ei ole;
* AZ (toimitusjohtaja) on antanut tarkoituksella väärää informaatiota EU:n kanssa tehdystä sopimuksesta;
* Mahdollinen disinfon syy on se, että AZ saa muualta enemmän per rokote kuin EU:lta.
AZ:n Soriot yritti iltalypsyä tai huutokauppaa rokotteella. Mikä on tietysti hänen velvollisuutensakin yhtiön osakkeenomistajia kohtaan. Eli maksimoida yhtiön tulosta ja arvoa.
Lisäksi tuollaisista tyypeistä löytyy aina tutkittavaa talousrikollisuuden saralla ja pelkkä tutkintakin voi päättää uran nopeasti.
Näissä nyt ei ole oikeastaan mitään järkeä.
AZ toimittaa kaikki annokset omakustannushintaan. Mitään huutokauppaa ei siis ole tai että kannattaisi myydä jollekin muulle. Jokainen annos EU:lle pitää joka tapauksessa toimittaa, samoin kuin muille ostajille, joten annosten toimittamisessa jollekin muulle ensin ei olisi mitään hyötyä - lopputulemana kuitenkin on sama määrä annoksia, samoilla hinnoilla myytynä.
Se että sopimuksen sisältö muuttuisi sinä hetkenä, kun rokotteen teho selviää, kuulostaisi todella erikoiselta sopimusmallilta. Tietysti toimimatonta rokotetta ei tuoteta lainkaan, mutta eihän se toimitusaikataulu tuosta ole riippuvainen mitenkään.
Disinformaatiosta ja talousrikollisuudesta syyttäminen on vain... jätetään sanomatta.
***
Kun AZ teki EU:n kanssa sopimuksen elokuussa, oli rokotteen tuotantokapasiteetti nolla (0) annosta viikossa (pl. Oxfordin kokeisiin tuotetut määrät).
AZ myi siis jotain, mitä ei ollut olemassa. Lisäksi UK:lle ja muualle oli jo myyty samoin olemattomia annoksia miljoonamäärin. Kaikki perustui siihen, että tuotantoa pystytään nopeasti skaalaamaan ylös, jotta kaikki sovitut tilaukset pystytään toimittamaan. Ja AZ luonnollisesti halusi myydä ja toimittaa juuri niin paljon kuin vain mahdollista linjastosta on ulos työntää.
Jos tuotanto oltaisiin alettu valmistella silloin kesäkuussa, kun allianssi oli asioista sopinut AZ:n kanssa, oletettavasti oltaisiin prosessissa kaksi kuukautta pidemmällä. Nyt siihen rakennettiin kahden kuukauden viive, joka käytettiin pelkästään "EU-maat riitelevät keskenään" -vaiheeseen, josta ei rokotteen valmistukselle ollut hyötyä.
Virheitä on sitten sopimuksissa tietysti tehty, jos ne ovat vielä keskenään ristiriidassa - eli yhden sopimuksen noudattaminen estää toisen. Toisaalta, toimitukset briteille ovat olleet paljon enemmän myöhässä ja paljon pienempiä kuin nämä erot verrattain nyt EU:n kohdalla.