F
Flonaldo
Rokotusten nopeuteen ehdinkin jo vastata.Nimimerkki @Flonaldo on ollut mielestäni niin vakuuttavasti perillä näistä rokotekuvioista, että hänen arvionsa aiheesta kiinnostaa.
Onko tuosta AstraZenecan rokotteesta muuten mitään uutta kuulunut? Silmiini osui uutinen marraskuun lopulta, että tuloksissa olisi ollut jotain epäselvyyttä, ja jotain lisätestausta ja -analyysiä vaadittiin. Ilmeisesti kuitenkin kaikki viimeisimmätkin analyysit viittaavat siihen, että tuo oikeasti toimii (ainakin 70% suojauksella) ja sen hyväksyntä on vain ajan kysymys?
Oxford/AZ hyväksynnästä ei ole vielä tietoa. Se lienee joka tapauksessa brittien MHRA, mikä sen ensimmäisenä hyväksyy - mutta toisaalta nyt ei ole vielä kulunut sitä aikaa, mikä Oxfordin ja Pfizer/Biontechin ensimmäisten tulosraporttien välillä oli. Joten ehkä jouluviikolla tuo briteissä olisi mahdollista.
Haasteita tietysti tuo se, että tulokset eivät olleet niin yksiselitteisiä kuin näiden kahden muun kohdalla. Sen osalta ei ole epäselvää, etteikö a) Oxfordin rokote olisi täysin turvallinen tai b) ei olisi tehokas. Sen sijaan minkälaisina annoksina sitä annetaan ja kenelle, on yhä auki - ja tämä luonnollisesti kuuluu myös lääkevirastojen määräysvallan alle.
Kun sitä paremmin (90 %) toimivaa puoli/täysi annos annettiin vain 18-55-vuotiaille, voi olla että alkuun mennään sillä - mutta rokotetta myös annetaan vain samalle ikäryhmälle.
BBC:llä oli loistava tunnin dokumentti tuosta koko Oxfordin rokotteen kehitysprosessista. Siinä Astrazenecan kehitysjohtaja Mene Pangalos aika suoraan sanoi, että lisätuloksia Yhdysvalloista on tulossa viikkojen sisään, ei kuukausien. Jenkkitutkimukseen on rekrytoitu osallistujia kovalla tahdilla ja toisaalta siellä viruksen esiintyvyys on tällä hetkellä luokkaa massiivinen - jolloin tulokset kertyvät ihan hetkessä.
Jos ja kun jenkeissä on sitten testattu tuolla puoli/täysi annos, sisältäen vanhuksia ja riskiryhmiä, ja tulokset kertovat jos ei 90 % niin ainakin paremmasta kuin se täysi/täysi annoksen 62 %, niin sitten varmasti laajennetaan globaalisti hyväksyntää koskemaan kaikkia ryhmiä.