Joka paikassahan tuo tieto on, mutta esim tuosta: ”Astra Zenecan rokotteen tehoksi on kerrottu noin 60 prosenttia.”
”Ensimmäisenä käyttöön otetun Biontechin ja Pfizerin rokotteen suojateho on todettu olevan kahden annoksen jälkeen 95 prosenttia. Modernan rokotteen suojateho on tutkimusten mukaan kahden annoksen jälkeen 94 prosenttia.”
AZ antaa myös vain 10% suojan etelä-afrikan jotain varianttia vastaan, muista en tiedä nyt ulkoa.
Nämä kaikki pitävät toki paikkansa alkuperäisten kokeiden osalta. Ja ihan ne alkuperäiset kokeetkaan eivät ole keskenään vertailukelpoisia, kun ne on toteutettu eri maissa, eri tilanteissa, eri protokollilla.
On kuitenkin huomattava, että sen jälkeen kaikkialla (myös Suomessa) on vallalla UK-variantti, mitä kohtaan prosentit eivät pidä paikkaansa. Suomi myös rokottaa valmistajan kokeesta poikkeavalla rokotusvälillä, mikä tarkoittaa, että prosentit eivät pidä paikkaansa.
Kuten yllä oli Puumalaista lainattu skottilukuja osalta, niin briteissä ylipäänsä on dataa kokeiden sijaan jo kahdeksannumeroisesta määrästä ihmisiä käytännössä. Suomen ja UK:n mallilla (3 kk väli) AZ:n teho on ollut
korkeampi kuin Pfizerin, ja jo pelkästään yhdellä annoksella korkeampi kuin kokeiden teho% - vaikka rokotetut ovat painottuneet toistaiseksi hyvin vahvasti vanhuksiin ja riskiryhmiin.
Yksilönkin kannalta se onko joku tehomittari 76/84/92 on melko merkityksetöntä tässä kohdin, kun kaikkien suoja vakavaa tautia vastaan on vielä suurempi. Pikkuhiljaa tärkeämmäksi alkaa kääntyä se, miten rokotteet kunkin kohdalla toimivat marraskuusta eteenpäin, jotta ensi talvena ei virus pääse päätään nostamaan.