Pfizer toimii siis viimeisenä henkivakuutuksena, eli se estää vakavat oireet mikäli tauti pääsee iskemään ja toimii kaikkia variantteja vastaan. J&J ja AZ sitten tuovat vastustuskyvyn, mutta sitä tarvitaan kullekin riittävästi euroavalle variantille omansa. Pziferin kanssa variantit ovat kuin perinteisiä influenssa, mutta jos niiltäkin halutaan välttyä niin tarvitaan noita toisia. Tässä on vielä isompi intressi takana, että jos virus leviää niin varianttien määrä kasvaa.
Olenko ymmärtänyt väärin?
Ei nyt ihan niinkään. Pfizeria tai Modernaa ei ole testattu tosielämässä eri variantteja vastaan, vaan pelkästään käytännössä alkuperäistä versiota vastaan. Sitten on laboratorioissa firmojen itsensä ja eri yliopistojen ym. tekemiä kokeita rokotettujen veren vasta-aineilla pseudovirusvariantteja vastaan. Kuten yllä olevasta twiitistä nähdään, niillä on sitten erilaisia tuloksia.
Niillä rokotteilla, joilla on tehty laajempia kokeita kaikkia versioita vastaan (tai pikemminkin, on käynyt säkä siinä missä kokeet on alunperin valittu tehtäväksi) on nähty, että tehot alkup./britti/brassi tai eafrikka ovat luokkaa 95/85/55.
Briteistä taas isot väestötason luvut kertovat, että yksi annos niin Pfizeria kuin Oxford/AZ:aa toimii brittivarianttia vastaan käytännössä ihan samoin. mRNA saattaa siis tarvita sen toisen annoksen, jotta pääsee maksimitehoonsa. Adenovirus-vektori taas toisen annoksen merkitys on vähäisempi ja se ei nosta tehoa yhtä paljon - mutta tehoste taas todennäköisesti esim. pidentää suojaa merkittävästi. J&J taas ei eroane merkittävästi muista (esim. juuri AZ) kuin siinä, että sitä on valittu testattavaksi vain yhdellä annoksella.
Odotettavaa on siis, että kaikilla rokotteilla teho kärsii varianteista, mutta suojaa on kuitenkin joku ihan hyvä määrä. Jos lähdetään 95 %:sta, jäljelle jäävä teho on suurempi kuin jos lähdetään 85 %:sta - mutta ei niin, että toinen toimii, toinen ei. Yhtä lailla siis kaikki voivat tarvita uusia versioita eri variantteja vastaan. Iso kysymysmerkki on tietysti myös se, että mikä se uusi versio on? Jos nyt aletaan painaa eafrikka-rokoteversiota, saattaa se syksyllä ollakin grönlanti-variantti mikä oikea huolenaihe on.
Ja nyt käytössä tosiaan on nuo ym. kaksi eri teknologiaa, mutta britit esim. aloittavat jo Q2 myös Novavaxin proteiini + adjuvantti rokotteella ja tulossa on myös kokovirusrokotteita (Valneva Euroopassa, kiinalaisilla jo käytössä).