Eikö tämän tiedon valossa tulisi muuttaa koko rokotusstrategiaa niin että aluksi annetaan yksi rokotus kaikille ja toinen kierrosta aloitetaan vasta sen jälkeen loppukesästä tai alkusyksystä.
Olettaisin myös että tulos on yleistettävä ainakin jossain määrin myös Pfizerin ja muihin.
Adenovirusvektorirokotteiden välillä tuloksia voisi jopa suurellakin varmuudella yleistää toisiinsa - eli siis Oxford/AZ ja J&J sekä Sputnik. Ja esimerkiksi J&J kohdallahan juuri oli niin, että immuunisuoja vain kasvoi ajan kuluessa ja saavutti huippunsa päivänä 49. Sen sijaan eri tyyppisten (mRNA, proteiini) rokotteiden välillä se ei välttämättä niin yksiselitteistä ole.
Sen sijaan ihan yleisesti liki minkä tahansa historiassa käytetyn rokotteen kohdalla tehosteiden antaminen pidemmällä välillä myös on todettu johtavan pidempikestoiseen suojaan. Pfizer/Moderna kokeet oli suunniteltu maksimoimaan lyhyen aikavälin suoja, ja sen tietysti erinomaisen tehokkaasti tekevätkin.
Tää keskustelu on kyllä tyhmää, mutta kuukaudessa vasta-aineet saattavat pudota huimasti tai jopa kadota niin pieneksi, ettei se enää suojaa virukselta ja saat jostain kumman syystä sen vakavan tautimuodon.
Tämä ei pidä paikkaansa. Yksilöllisiä poikkeavuuksia voi tietysti aina olla, mutta tätä on nyt on tutkittu tuhansilla ja tuhansilla ihmisillä - niin sairastuneilla kuin rokotteen saaneilla -, eivätkä vasta-aineet putoa huimasti kuukaudessa. Vasta-aineiden väheneminen ja hiipuminen on pitkäkestoinen prosessi.
KRAR suosittaa AZ:n rokotetta alle 70-vuotiaille JA kaikkien rokotteiden annosväliä pidennetään 12 viikkoon.
Edit: eikös nimenomaan ollut juttua, että ainakin Pfizerin rokotteessa ei ollut suositeltavaa nostaa tuote tehosteannoksen antoväliä noin pitkäksi, vai muistanko väärin? Nythän oli uutinen että AZ:llä teho olisi parempi tuolla 12 viikon välillä, mutta mites Pfizer ja Moderna...
Tämä on logiikan vastainen päätös.
AZ:aa ei voida antaa yli 70-vuotiaille... koska ei ole dataa. Mutta Pfizer/Modernan rokotusväli voidaan kasvattaa 12 viikkoon... mille ei ole lainkaan dataa.
Ymmärrän jos jossain viranomainen pitää pilkuntarkasti kiinni siitä, että toimitaan vain sen mukaisesti mille on 100 % data olemassa, ei tehdä mitään oma tulkintaa, katsotaan vain juuri sitä paperia mikä nenän edessä on. Mutta kun samassa päätöstiedotteessa sitten tehdään täysin toisenlainen linjaus, niin mitä ihmettä?
Itse siis olen täysin sen kannalla, että rokotusväliä pidennetään kaikilla rokotteilla. Sen sijaan kun perustelut ovat "yleensä näin on" ja "pandemiatilanteessa pitää saada kattavuutta", niin miten pirussa tämä voi päteä vain tuohon, ei AZ/Oxfordin antamiseen ikääntyneille?
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nimittämä kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR suosittelee, että AstraZenecan koronavirusrokotetta käytetään toistaiseksi alle 70-vuotiaiden rokottamiseen. Suositusta muutetaan tarvittaessa, kun tutkimustietoa rokotteen vaikutuksista eri ikäryhmillä...
thl.fi