Niin, "efteråt är allt so klart" kuten Paasikivi tapasi usein siteerata. Vaan oletko siis sitä mieltä, että nuo tiedot tutkimuksen kärsimisestä ovat vääriä, ja vaikka olisi voinut enemmänkin "säästää"? Tietysti on hienoa kuulla anekdoottisi, mutta epäilenpä että nuo monetkin kommentit alan asiantuntijoilta ihan nimeienkien kera voivat olla uskottavampia? Itse epäilen että jos asiantuntijalaitokselta karsitaan lähes kolmannes budjetista, että myös asiantuntemus siinä saattaa kärsiä. Mene ja tiedä.
edit: Muuten perustutkimus on aika tehottomalta näyttävää puuhaa tehostajien silmissä - esim. yliopistoissa on paljolti siirrytty rahoituksen perässä hienosti säihkyviin hankkeisiin, joita tehdään hyvinkin tarkkojen tilaajien määrittelemien speksien mukaan ja käytännön hyötyjä tavoitellen. Tämä voi maallikosta tuntua järkevältä, mutta se on pidemmän päälle sangen riskialtista tieteen kannalta. Tuli taannoin vastaan hyvä kirjoitus tästä:
Nykytilanteessa suurikin yleisö näkee sen, mikä tiedeyhteisöissä on ollut koko ajan ilmeistä: tutkimuksen hankkeistuminen rapauttaa sellaista asiantuntemusta, jonka kehittyminen ja ylläpito vaatii pitkäjänteistä, yhdessä muiden saman aihepiirin asiantuntijoiden kanssa tehtävää...
blogs.tuni.fi