Ymmärtääkseni Lepomäki on markkinaliberaali tai talousliberaali tässä yhteydessä ja jos on, sehän tarkoittaa sitä, että valtion tehtävä ei ole toimia pankin omistajana vaan pankin toiminnan sääntelijänä yhdessä EU:n kanssa. Kun Ruotsin valtio myi Nordean osakkeensa, perustelu oli juurikin tuo. Ruotsi ei voi omistaa pankin osakkeita, koska pankkitoiminta vaatii valvontaa ja säännöstöjä.
Ruotsin valtio myy osakkeensa Nordeassa | Yle Uutiset | yle.fi
Kerrataan Lepomäen lausahdus:
"Mikä ihmeen intressi Suomen valtiolla on omistaa Ekokemiä tai Sampoa tai mitään, millä pörssissä voidaan käydä kauppaa"
Tämän pohjalta minusta vaikuttaa siltä, että Lepomäen halut ja ajatukset kiteytyvät boldaamaani osaan viestiäsi ja hän on liikkeellä lähinnä ideologisten syiden innoittamana kuin tavoitellakseen valtion tai veronmaksajien etua.
Kaiken kaikkiaan tässä keskustelussa pitäisi pysytä erottamaan tosistaan kaksi asiaa, valtio osaomistajana ja valtio päätösvallan käyttäjänä. Ensiksi mainittua vastaan en keksi juuri muita kuin periaatteelisia syitä ja jälkimmäistä vastaan puhuvat lisäksi aiemmin mainitsemasi valtiojohtoiseen liiketoimintaan liittyvät epäkohdat.
Sitäkin sopii miettiä, onko tällä hetkellä rajusti velkaantuvan Suomen järkevää muuttaa heikostikaan tuottavia sijoituksia rahaksi ja siirtää saatua riihikuivaa kokonaan poliitikkojen käsiin juuri nyt, vai tulisiko tehdä ensin muita suurempia muutoksia valtion taloudenpitoon.