Tuloverotusta on kevennetty todella paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana. Puhutaan kauniisti siitä, että kaikkien pitää nyt osallistua talkoisiin, mutta hyvin toimeentulevaa keskiluokkaa (johon itsenikin lasken nipinnapin kuuluvaksi) on hellitty aivan liikaa veropolitiikalla.
Tässä asiassa vihreiden, ilmeisesti myös vasureiden, linjalla: veroja kevennettävä korkeintaan kaikista pienituloisimmilta. Niillä ihmisillä, joilla on varaa pitää kesämökkiä, venettä, moottoripyörää, osakesäästöjä - autojensa lisäksi (kasvava väestönosa), on myös varaa maksaa edelleen nykyisellä veroprosentilla.
Omasta mielestäni ei ole ollenkaan kohtuullista, että kenenkään pitää maksaa veroja yli 40% tai saatika lähes 50% tuloistaan. Onko se synti, jos on hyvätuloinen ja haluaa sitä kuuluisaa mersua, kesämökkiä ja moottoripyörää? Miksi hyvätuloisen pitäisi osallistua vähätuloisten elämän kattamiseen lähes 50%:lla tuloistaan? Tietysi voisi ottaa näkökulman, että kaikki hyvätuloiset ovat syntyneet kultalusikka suussaaan, ja sitä kautta saaneet hyväpalkkaiset työpaikat. Voiko vähätuloisia sanoa itsekkäiksi, jos vaativat hyvätuloisilta nykyisen kaltaisia tai vielä suurempia tulonsiirtoja?
Omasta mielestäni ansiotulon verotusta pitää keventää hyvä- ja keskituloisten osalta ja pääomatulojen verotusta nostaa jonkin verran. Pienituloisten verorasitusta ei tulisi lisätä nykyisesta, mutta ei myöskään keventää. Nykyisen veromallin ongelma on siinä, että verotus ei ole kohdennettu niille, jotka oikeasti ovat kaikkein maksukykyisimpiä eli niinne joilla tulojen suurin osa muodostuu pääomatuloista. Nykyisellään kaikista tuntuvin verotaakka on ns. hyvatuloisilla työtätekevilla ihmisillä oikeasti rikkaiden sijaan.
Omalla vajavaisella yhteiskuntatieteellisellä näkökulmalla ajateltuna tuntuisi hyvältä ajatukselta kannustaa ihmisiä työskentelemään ahkerammin ja sitä kautta tuottamaan tehokkaammin yhteiskunnalle palvelua tai mitälie tuotetta nyt työssaan valmistavat. Mikä mahtaa olla tehokkain tapa estää tätä tuottavuuden lisäämistä? Varmasti ylimääräisistä ponnisteluista rankaiseminen. Mikäli pystyisimme valmistamaan esimerkiksi vaikka hyvin vientiin meneviä tuulimyllyn ropelleja nykysen 2000 kpl:n sijaan 3000 kpl ja vielä nykyista kustannustehokkaammin, uskoisin myös koko yhteiskuntamme tällöin hyötyvän tästä tuotannon kasvusta.
Tämän naivin esimerkin mukaisestin toivoisin myös yhtä naivisti, että tuotannon kasvusta hyötyisivät ne asetajat ja insinöörit, jotka ovat tehneet varsinaisen työn tuotannon kasvun takana kasvottomien suurosakkeenomistajien sijaan. Asentajien ja insinöörien kohdalla olisi ainakin kohtuullista, ettei heitä rankaista kovasta työnteosta korkeammalla veroprosentilla. Suurista osinkotuloista puolestaan voisi periä jonkin verran enemmän veroa nykyisestä.