Eli liian voimakas tuloerojen tasaaminen haittaa talouskasvua ja siten julkista taloutta yleisesti.
Miten mitataan… onnellisuutta. Yhteiskunnan tarkoitus? Menestyä taloudellisesti vai tehdä osallisistaan onnellisia?
Omassa arvomaailmassani tämä ihmisten onnellisuus on tärkein kriteeri, joten se, että pelkästään taloudella menisi paremmin jos tuloerojen annetaan kasvaa, mutta onnellisuus vähenisi, ei ole oikea tie.
Siksi BKT:n sijaan asioita pitäisi mitata GPIn ja ISEWin kaltaisilla mittareilla [EDIT: ja GPIn käyttöönotto on btw hallitusohjelman tavoitteena] (BKT on kehitetty sotilastietotarpeeseen, kuinka monta panssarivaunua voi kansakunta tuottaa jne.).
Näistä hyvinvoinniKIN huomioon ottavista mittareista nähdään mm. että onnellisuus ei ole kasvanut varallisuuden kasvun kanssa kun tietty varallisuustaso saavutetaan, ja tämä varallisuustaso on saavutettu Suomessa jo vuosikymmeniä sitten. Näin ollen politiikkaa ohjaava data pitäisi olla sitä dataa, joka aidosti nostaa onnellisuutta (joka siis koostuu turvallisuuden tunteesta, taloudesta, terveydestä, osallistuvuudesta jne. jne). Pelkän talouden kasvattaminen ei tätä enää tee länsimaissa.
Ei ole edes teoriassa mahdollista nostaa kaikkia kansalaisia taloudellisesti siihen asemaan, että he olisivat tyytyväisiä. Tämä on markkinatalouden ihan perusprinsiippejä, tarpeita on äärettömästi, niiden tyydyttämiseen käytössä oleva varanto rajallista.
siksi tuo mantra siitä mikä on Talouden kannalta edullisinta, ei ole se tärkein mantra, vaan mikä on ihmisten onnellisuuden kannalta tärkeintä, sillä on eniten merkitystä. Ja tämä ei ole puhtaasti varallisuuden kasvu, vaikka se onkin oleellinen osa kuvioita.
niinpä se Pikety on ihan kuranttia kamaa täällä pohjoismaissakin, vaikka meillä asiat onkin aika buenosti.