Kirkko eroon valtiosta – nyt vai heti?

  • 631 894
  • 7 263

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Olen useampaan kertaan sanonut, että suvivirsi on vain yksi asia kokonaisuudessa. Olen aiemmin sanonut myös sen, että ei minua suvivirren laulaminen haittaa enempää kuin laulaminen yleensä.

Etkö sinä näe asiassa perustavaa laatua olevaa ongelmaa? Jos et, niin on se aika outoa mielestäni varsinkin kun asiaan ottanut kantaa tänään valtakunnan laillisuusvalvoja ja aiemmin euroopan ihmisoikeustyöryhmä. Ehkä ne nyt vaan ei tajua?

Mitä noitavainoihin tulee, niin taitaa olla enempi uskovaisten juttuja.

Voisivat kyllä "uskonpuhdistuksen" aloittaa noista uskonnolllisista aamunavauksista, niillä ei todellakaan pitäisi oppilaita eikä opettajia kiusata. Yleisen informaation jakeluun aamunavaukset sopivat. Jos joku hatarasti uskonnollinen virsi kerran vuodessa saa Euroopan ihmisoikeustyöryhmän sotajalalle, niin saavat kyllä palkkansa tyhjästä.
 
Minäkään en muista mitään uskonnollista teemaa noista aamunavauksista. Oli ne tosin sellasta pakkopullaa että ehkä en ole vain noteerannut vaan huomio on ensin ollut nenänkaivuussa ja sen jälkeen seksuaalisissa fantasioissa jonkun teinitytön perseen ympärillä.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Kertoo mielestäni kaiken oleellisen, että kritiikkiä apulaisooikeuskanslerin ratkaisun sisällöstä ja perusteista ei esiinny asia-argumentein ollenkaan. Sen sijaan vedotaan johonkin yleiseen virastopaljouteen, asian mitättömyyteen ja kaiken huippuna "pykäläidiotismiin". Onhan se tietysti perin ikävää, että lakipykälät ja perusoikeudet voivat johtaa myös uskiksille tärkeiden saavutettujen etujen lainmukaisuuden kyseenalaistamiseen.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Kertoo mielestäni kaiken oleellisen, että kritiikkiä apulaisooikeuskanslerin ratkaisun sisällöstä ja perusteista ei esiinny asia-argumentein ollenkaan...

Mielestäni on ihan asiallinen ihmetyksen aihe, jos tätä ennen asiaa pohtineet tahot ovat tulleet siihen lopputulemaan, ettei Suvivirsi tee tilaisuudesta uskonnollista, kunnes paikalle ryntää Puumalainen sekoittamaan pakkaa.

Muistuttaa paljolti oikeuslaitoksemme toimintaa, joka oikeusaste antaa eri tuomion. Taisi olla joku käräjätuomari, joka sanoi käräjäoikeuteen menevän syytetyn vain opettelevan siellä ne asiat, joista ei hovissa kannata puhua.

Oli miten oli, suvivirret ja tonttulaulut: paljon melua tyhjästä.
 
Onhan se tietysti perin ikävää, että lakipykälät ja perusoikeudet voivat johtaa myös uskiksille tärkeiden saavutettujen etujen lainmukaisuuden kyseenalaistamiseen.

Mulla nyt ei ole todellakaan mitään "uskiksen" näkökulmaa tähän asiaan vaan yleisesti maan tapojen ja perinteiden kunnioittaminen. Ei tulisi mieleenkään mennä jonnekin huutelemaan tälläisiä asioita vastaan vaikka ei itseä kiinnostaisikaan. Kuten ei toivottavasti muakaan lokeroida vaikka en varmaan koskaan edes laulanut mukana, kunnioitusta puolin ja toisin.
 

Edustaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves, CFC, Bayern, BVB
Kertokaapas nyt vapaa-ajattelijat, ateistit ja muut uskonnonvastaiset, että oletteko valmiita puolustamaan minun perusoikeuksiani, kun koen että Suomen lippu risteineen loukkaa minua?

Eikö laiteta jo kansalaisaloitteet vireille ja väännetään porukalla kantelut oikeuskanslerille, sillä onhan tuo nyt sietämätöntä katsella sinistä ristiä liehumassa harva se päivä kaikissa valtakunnan lipputangoissa. Ja ajatelkaa, kuinka monta siniristilippua on tähän maahan kustannettu meidän yhteisistä verovaroista. Törkeää suvaitsemattomuutta vakaumustani ja perusoikeuksiani vastaan!

Vaadin siis tasa-arvoa tämän räikeän Jeesus-tuputtamisen sijaan. Ensi joulukuun kuudentena päivänä mennään sitten kiskomaan jokainen siniristilippu alas salosta ja poltetaan ne torilla. Haluan perusoikeuksia ja tarvitsen myös teidän tukeanne tähän tärkeään asiaan. Älkää olko tekopyhiä tai kaksinaamaisia tämän asian suhteen, koska risti Suomen lipussakin on juuri se risti, joka viittaa Jeesuksen kuolemaan ja hänen kuolleista ylösnousemiseen. Kristinuskon symbolit on kertakaikkiaan poistettava lipustamme, sillä Suomessa ei ole valtionuskontoa ja lisäksi nykypäivänä on otettava kaikkien vakaumus huomioon. Olettehan jokainen mukana?
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Mielestäni tässä on kyse ennen kaikkea linjanvedosta. Jos yksi asia sallitaan, niin sitten helposti koko homma luisuu siihen, että moni muukin asia on sallittava, sillä "onhan kyse perinteistä".

Minun peruskouluajastani ei ole niin hirveästi aikaa, ettenkö muistaisi kaikkea sitä uskonnollista aivopesua, jota tahtomattanikin jouduin vastaanottamaan. Esimerkiksi aamunavaukset olivat aina välillä sitä itseään: luetaan otteita raamatusta, toivotetaan kaikille Jumalan siunausta ja luikautetaan loppuun joku virsi. Koko touhullehan nauroi jo silloin aidanseipäätkin, mutta silti se alkoi ärsyttämään.

Mitä taas tulee itse suvivirteen, niin en ole koskaan kokenut sitä erityisen uskonnolliseksi. Koen kuitenkin, että erittäin harva opiskelija sitä jäisi kaipaamaan, vaikka se ohjelmistosta poistuisikin. Ainakin itselle kaikki juhlatilaisuudet olivat pakkopullaa, joka oli vain istuttava läpi ennen vapauden koittamista. Jos tuo virsi nyt on aivan välttämätön, niin voihan sitä muokkailla uuteen uskoon. Kukaan muksuista tuskin huomaa eroa jälkeenpäin.

Huvittaa lukea täältäkin näitä analyyseja ateisteista. Aivan kuin se, ettei usko tuhansia vuosia sitten kirjoitettuihin satuihin, tekisi ihmisen jotenkin moraalittomaksi ja perinteitä vastustavaksi ääriajattelijaksi. Asia nyt vain on yksinkertaisesti niin, että ainakin minua ärsyttävät kaikki ne tilanteet, joissa minulle yritetään selkeästi tyrkyttää jotakin vakaumusta. Tällaisia hetkiä oli paljon niin koulussa kuin armeijassakin. Jopa lukiossa yritettiin altistaa uskonnolliselle hurmokselle, vaikka silloin oli suurimman osan kohdalla jo aivan liian myöhäistä. Minulle on siis aivan sama, mitä uskovaiset tekevät omalla ajallaan, kunhan en itse joudu pakotetuksi samoihin kekkereihin.

Kyllä ne ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita uskonnosta, osaavat etsiä itselleen kirkon palveluita. Minusta on väärin, että peruskouluun tuodaan uskonnollista satuilua vain sen takia, että enemmistö oppilaista on kastettu kirkon jäseneksi. Jonkun verran kuitenkin helpottaa tieto siitä, että ajat muuttuvat. En koe niinkään merkitykselliseksi sitä, onko joku yksittäinen suvivirsi koulun ohjelmistossa vai ei. Iso kuva ratkaisee.

On muuten aika populistista alkaa puhumaan "tärkeämmistä asioista" ja sen varjolla sivuuttaa esillä ollut keskustelunaihe. Eiköhän asia kuitenkin ole niin, että ihmisillä on erilaisia rooleja ja vastuualueita, joihin he keskittyvät. Vai olisiko kaikkien pohdittava päivät pitkät Suomen taloudellista tilannetta?
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2014/03/24/zyskowicz-ja-sasi-puumalaisen-kannanotto-on-virheellinen-ja-vaara

Kansanedustajat Kimmo Sasi ja Ben Zyskowicz eivät nähtävästi kunnioita Suomen apulaisoikeuskanslerin tekemää ratkaisua. Yllättäen Timo Soini on myös tuhlaamassa aikaansa vastustaakseen asioiden laittamista lailliselle tolalle.

Nykyinen perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd) on Zyskowiczin, Sasin ja Soinin linjoilla. Koskisen mukaan apulaisoikeuskanslerin lausunto ei velvoita perustuslakivaliokuntaa ottamaan kysymystä suvivirrestä uudelleen käsittelyyn. Koskisen mukaan asia puntaroitiin edellisellä kaudella perustuslakivaliokunnassa tarkasti. Koskinen muistuttaa, että perustuslakivaliokunta on apalaisoikeuskansleria auktoratitiivisempi tulkitsija. Tilanne ei siis tule muuttumaan ainakaan tällä eduskuntakaudella. Seuraavalle kaudellehan näyttävät suuren enemmistön saavan keskusta, kokoomus, perussuomalaiset ja demarit. On helppo ennakoida, että tulevassakaan perustuslakivaliokunnassa ei kysymystä suvivirrestä oteta uudelleen esille. Näin toimii demokratia ja siihen on vain jokaisen tyydyttävä tässäkin asiassa.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Mulla nyt ei ole todellakaan mitään "uskiksen" näkökulmaa tähän asiaan vaan yleisesti maan tapojen ja perinteiden kunnioittaminen. Ei tulisi mieleenkään mennä jonnekin huutelemaan tälläisiä asioita vastaan vaikka ei itseä kiinnostaisikaan. Kuten ei toivottavasti muakaan lokeroida vaikka en varmaan koskaan edes laulanut mukana, kunnioitusta puolin ja toisin.

Miten musta tuntuu, että kun aikoinaan Suomessa väännettiin uskonnon opetuksen tunnustuksellisuudesta, niin uskovaiset ja heidän myötäilijät vetosivat myös traditioon. Aina ennenkin on ollut näin. Nyt olettaisin, että vain pahimmat räsäsläiset haluaisivat koulujen uskonnonopetuksen takaisin tunnustukselliseksi. Minusta looginen jatkumo on, että viimeisetkin rippeet yhden uskontokunnan tunnustuksellisuudesta otetaan pois koulusta ja pyritään uskontoneutraaliuteen.
 

Byvajet

Jäsen
Näin toimii demokratia ja siihen on vain jokaisen tyydyttävä tässäkin asiassa.

Luulen että aloite tulee kouluilta päin. Niin on jo tapahtunut. Monet opettajat kokevat kiusalliseksi sen, että koulussa on vakaumuksellista sisältöä. Kun lisäksi koulujen uskontojen ja kulttuurien kirjo koko ajan laajenee, käytäntö muuttuu kuin itsestään.

Siinä vaiheessa, kun muut uskonnot vaativat tasa-arvon nimissä päästä esittämään koululaisille omaa oppiaan, alkavat kristitytkin horjua.

"Perinteinen Suvivirsi ei kajahda tänäkään keväänä Latokartanon koulussa Helsingin Viikissä. Iltalehden mukaan koulun rehtori ei suostu kommentoimaan Suvivirren pois jättämistä, vaan löi asiasta kyselleelle toimittajalle luurin korvaan. - - IL:n soittokierroksen mukaan enemmistö kouluista pitää vielä Suvivirren ohjelmistossaan. Helsingissä kuten muuallakin kouluilla on itse lupa päättää kevätjuhlan ohjelmasta."

IL: Suvivirsi kiellettiin taas Latokartanossa – rehtori pitää mykkäkoulua | Helsingin Uutiset

Kolme kysymystä:

1. Mitä on oma uskonto?
2. Oppiiko lapsi moraalin riippumattomuuden uskonnosta?
3. Ymmärretäänkö ihmekertomusten suhde tieteeseen?

Ongelmallinen uskonnonopetus
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
.... Näin toimii demokratia ja siihen on vain jokaisen tyydyttävä tässäkin asiassa.

Onneksi asia ei ole noin yksinkertainen, vaikka kirkkosaleissa sitä toki toivottaisiin. Suomi on näet jäsenenä euroopan unionissa, missä ollaan joskus vittumaisen sivistyneitä näissä uskontoasioissa vielä ikävämpää on se, että taitaapi nämä ihmisten perusoikeuksia koskevat asiat olla EUn toimivallan alla.

Toki tämä suvivirsiasia on aika kevyttä kauraa, mutta kai niidenkin on pakko ottaa kantaa kunhan vaan joku valittaa.

Tosin suomen valtio on kunnostautunut EU:ssa muutenkin näissä ihmisoikeusasioissa esimerkillisellä tavalla mm. saamalla enemmän tuomioita kuin muut pohjoismaat yhteensä, että ehkä tästä saadaan jonon jatkoksi lisää tuomioita jossain vaiheessa.

Muutekin tämä asia on aika epäpoliittinen. Ensiksi siksi, että poliitikkojen ja valtion pitäisi pitää viralliset näppinsä erossa uskonnoista. Toiseksi siksi, että kysymys on lopulta kuitenkin juridinen. Suomi on sitoutunut noudattamaan uskonnonvapauden periaatteita ja nyt nämä periaatteet eivät toteudu.
 
Miten musta tuntuu, että kun aikoinaan Suomessa väännettiin uskonnon opetuksen tunnustuksellisuudesta, niin uskovaiset ja heidän myötäilijät vetosivat myös traditioon. Aina ennenkin on ollut näin. Nyt olettaisin, että vain pahimmat räsäsläiset haluaisivat koulujen uskonnonopetuksen takaisin tunnustukselliseksi. Minusta looginen jatkumo on, että viimeisetkin rippeet yhden uskontokunnan tunnustuksellisuudesta otetaan pois koulusta ja pyritään uskontoneutraaliuteen.

Viime vuonna 76,3% prosenttia suomalaisista taisi mennä jessen mukana. Mikä siis on tämä looginen jatkumo ja mille?

Minä en kuulu kirkkoon mutta silti olen ollut bestmanina kirkossa ja parin kummitytön ristiäisissä. Tässä kohtaa olisi varmaan pitänyt pistää samanlainen vikinä päälle kuin jostain virrestä kerran vuodessa tai skipata koko tilaisuudet mutta kas en nähnyt aiheelliseksi, edelleen kunnioituksesta muita ihmisiä kohtaan.
 
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Varjotuuli
Jos asiaa kysyttäisiin niiltä joita koko ongelma koskettaa, eli koululaisilta, saataisiin totuuden ääni kuuluviin. Eli että Suvivirsi on niin paska biisi, ettei sitä kukaan jää kaipaamaan. Kuka tuollaista valitusveisua edes haluaa peruskoulunsa päätteeksi kuulla?

Soinille voidaan valehdella, että joka koulussa ne sitä veisaa edelleen joka helvetin juhlassa "Jeesus on melkein yhtä suosittu kuin Cheek" -paidat päällä.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Onneksi asia ei ole noin yksinkertainen, vaikka kirkkosaleissa sitä toki toivottaisiin. Suomi on näet jäsenenä euroopan unionissa, missä ollaan joskus vittumaisen sivistyneitä näissä uskontoasioissa vielä ikävämpää on se, että taitaapi nämä ihmisten perusoikeuksia koskevat asiat olla EUn toimivallan alla.

Kirkolla ja kirkkosaleilla ei kouluissa laulettavan suvivirren kanssa ole yhtään mitään tekemistä. Kouluasioissa päätökset tehdään eduskunnassa Suomen kansaa edustavien kansanedustajien ja ministereiden toimesta. Perustusvaliokunta käsitellessään suvivirttä edellisellä kaudella tutki tarkoin EU-määräykset ja päätyi siihen ratkaisuun, jonka tämän kauden perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd) valiokunnan puolesta pitää käsittelemättä voimassa. Kun esittää kritiikkiä suvivirsi-asiassa, niin kritiikin kohde tulisi tuntea edes auttavasti.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Koulujen osalta kuitenkin keskeinen vaikutus on Opetushallituksen tulkinnalla. Se ei voi jättää viranomaisten toiminnan laillisuutta arvioivan oikeuskanslerin viraston ohjeistusta.

Uskonnosta vastaava opetusneuvos Pekka Iivonen toteaa apulaisoikeuskanslerin linjauksesta:

"– Tuo mitä tuossa nyt luit vaikuttaa aika lailla siltä, että uskonnollista toimintaa ei voida tämän jälkeen kouluissa harjoittaa.

– Kyllä se rajoituksiin toiminnan osalta ainakin tulee johtamaan"

Valituksen taustalla on paitsi vanhempia, myös ahdistuneita opettajia. Apulaisoikeuskansleri alleviivasi linjauksessaan koulujen eriarvoisia käytäntöjä, lapseen kohdistuvaa pakottavuutta näennäisen valinnaisuuden yhteydessä sekä yhteisöllisyyden rikkomista. Nämä eivät näytä hetkauttavan kristittyjä. Samoin julkisissa kommenteissa on toistuvasti vedottu enemmistön oikeuteen määritellä miten mennäään. Useissa Helsingin kouluissa kristityt ovat vähemmistö. Koko väestön osalta kristityt ovat vielä niukasti enemmistö 75%:n osuudellaan mutta se sulaa kuin Tuokkolan joukkueet keväisin. Kohta nähdään täydellinen takinkääntö ja aletaankin mouhoamaan kristityn vähemmistön oikeudesta tarrata omiin ikivanhoihin käytäntöihinsä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Valituksen taustalla on paitsi vanhempia, myös ahdistuneita opettajia. Apulaisoikeuskansleri alleviivasi linjauksessaan koulujen eriarvoisia käytäntöjä, lapseen kohdistuvaa pakottavuutta näennäisen valinnaisuuden yhteydessä sekä yhteisöllisyyden rikkomista...

Ihmiset ahdistuvat erilaisista asioista, jollakin ahdistusta työpaikalla aiheuttaa Ässien mestaruus, toiselle suvivirren laulaminen. Kysymys on suvaitsevuudesta, mikä määrittelee ihmisen ahdistuneisuutta. Opettajainhuoneessa istuu joukko erilaisia ihmisiä, joiden mielipiteet politiikasta, urheilusta, uskonnosta jne. vaihtelevat. Yleensä tämä joukko pystyy toimimaan yhdessä, vaikka pikkujoulujen pikkutunneilla se mulkku bilsan opettaja haukutaankin erityisopettajien toimesta. Tällainen on normaali työyhteisö, joka erilaisuudestaan huolimatta pystyy toimimaan ja kaikilla työntekijöillä on hyvä olla. Ei työkaveria tarvitse rakastaa, mutta toimeen pitää tulla.

Sitten on ääri-ihmisiä, jotka eivät siedä millään vaan ovat ehdottomia arvoissaan. Olen tavannut vegaanin, joka ei voinut hoitaa ruokailuvalvontoja eettisistä syistä, eikä opettajahuoneessa saanut näkyä lihaa hänen ollessaan paikalla. Olen tavannut helluntailaisia, jotka joka toisessa lauseessa kiittivät herraa ja yrittivät käännyttää kahvipöydässä. Olen tavannut myös vapaa-ajattelijan, jonka mielestä luokan hyllyllä oleva raamattu on tunnustuksellista opetusta ja joka aloitti päivän ilmoittamalla kirkosta eronneet. Tämän tyyliset tapaukset harvoin viihtyvät pitkään samassa työyhteisössä, he kun eivät tule toimeen muiden kanssa.

Hihhuleita on monenlaisia ja valitettavasti suomalainen yhteiskunta menee näiden hihhuleiden koohotukseen mukaan. Vapaa-ajattelija vanhempia on vähän, mutta he pitävät suurinta ääntä. Suvivirsi ei vaikuta yhdenkään oppilaan uskonnollisuuteen mitenkään, mutta näille vapaa-ajattelijoille onkin tärkeintä nostaa omaa itseään esille lasten kustannuksella. Heille tuntuu olevan tärkeintä pitää kiihkeitä puheita ja tehdä valituksia olemattomista asioita. Lapset ovat tässä kohtaa sivuseikka, useimmiten päinvastoin, lapsi on työkalu vanhemman intohimojen toteuttamiseen.

Suvivirrestä ei yksikään normaali ihminen ahdistu, eikä kevätjuhlassa tapahdu sen takia minkään näköistä pakottavuutta, se tapahtuu ainoastaan vapaa-ajattelijoiden päässä. Kevätjuhlan pakottavuus näkyy ihan muissa asioissa, harva yläkoululainen siellä vapaaehtoisesti istuu.
 

mikko600

Jäsen
Suosikkijoukkue
NUFC
Herttaisesti täälläkin on menty suvivirren tahtiin jälleen. Muutaman kerran on näille änkyröille, jotka kovin itseään kehuvat niin tiedostaviksi ja medialukutaitoiseksi, mainittu mistä asiassa on oikeasti kyse. Mutta ei, tartutaan suvivirteen ja käytetään tätä lillukanvartena kun heilutaan pahastuneena ympäri palstaa. On siellä jo mainittu myös yksi suosikkiargumenteistani myös, "kai olisi jotain järkevämpääkin päätettävää." Tsiisus, ja tähän päälle mielensäpahoittaminen päälle ynnä vertaukset vapaa-ajattelijoista kiihkouskovaisiin. Onhan tuo omalla tavallaan hellyyttävää.

Apulaisoikeuskanslerin päätös on luonnollista kehitystä, kehitystä joka on suurilta osin Euroopassa jo voimassa. JOS media, Ilta-Sanomat jne. "keltainen lehdistö", tarttuu suvivirteen pelkästään, luulisi että tälläkin palstalla itsensä medialukutaitoiseksi julistaneet yksilöt näkisivät/ymmärtäisivät mistä on kyse. Esim. nämä Ässiä kannattavat änkyrät pyörivät vain tämän suvivirren ympärillä, huomaa ettei kokonaisuudesta ole hajuakaan. Tietysti jos mielipiteensä hakee Ilta-Sanomien ja -Lehden kautta, on jälki samaa kuin tällä palstalla tällä hetkellä. Noh, molemmilla "puolilla" on omat änkyränsä.

Lainataan Päivi Räsäsen blogista tekstinpätkä, neutraaliuden nimissä!

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen teki tänään päätöksen, jonka mukaan virsiä tai rukouksia sisältävät aamunavaukset ja päättäjäistilaisuudet ovat ongelmallisia uskonnonvapauden, yhdenvertaisuuden ja julkisen vallan neutraaliuden kannalta. Opetushallitus on ryhtynyt toimiin uusien ohjeistuksien antamiseksi kouluille.

Sytyttikö? Mistä tässä keskustellaan?

Lainataan vielä täälläkin haukuttuja Vapaa-Ajattelijoita:

- Mediassa kysymys on kiteytetty kädenväännöksi suvivirrestä, mutta kyseessä on laajempi kokonaisuus, jossa vastakkain ovat perinteet ja ihmisoikeudet. Julkisella vallalla on velvollisuus neutraaliuteen, muistuttaa Helsingin Vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Kimmo Laine.

Lisäys: TosiFanille propsit hyvin perustellusta mielipiteestään yllä. Vaikkakin eri mieltä olen.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
... Koko väestön osalta kristityt ovat vielä niukasti enemmistö 75%:n osuudellaan mutta se sulaa kuin Tuokkolan joukkueet keväisin. Kohta nähdään täydellinen takinkääntö ja aletaankin mouhoamaan kristityn vähemmistön oikeudesta tarrata omiin ikivanhoihin käytäntöihinsä.

Tämä onkin mielenkiintoista nähdä, että kuinka alas kristittyjen osuus lopulta putoaa. Minä nimittäin veikkaan, että alle 50% ei mene koskaan, vaan kristityt pysyvät enemmistönä tässä maassa.

Tämä ei johdu uskosta itsestään, vaan niistä monista kulttuurihistoriallisista siteistä ja liitoksista, joilla ev.lut pohjoismainen ajattelu ja tapa elää on meidät yhdistänyt.

Hyvin vaikeaa kuvitella, että valtaosa ihmisistä ei enää haluaisi lapsiaan kastettavan, käydä ripillä jne.

Minä olen ollut kyllä myös tuollaisissa uskonnottomissa "nimijuhlissa", mutta jotain sieltä minun ja tyttöystäväni mielestä puuttui, enkä nyt puhu saarnasta. Papin oleminen läsnä jotenkin tuntuu lisäävän tilaisuuden arvokkuutta ja virallisuutta, mutta kait tuota tunnetta on vaikea selittää.

Arvostan papin työtä kyllä erittäin korkealle, se täytyy sanoa. Siihen vaaditaan sivistävä ja pitkä koulutus, siinä tehdään monille ihmisille tärkeää työtä, siinä joudutaan henkilökohtaisestikin raskaisiin tilanteisiin, surevia omaisia jne.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Tää kysymys on kiteytetty kädenväännöksi suvivirrestä, mutta kyseessä on Valtion ja yhteiskunnan suhteesta uskomussuuntiin.

Tämä on puhdas uskonnollisvaltapoliittinen asia, jossa se perimmäinen tarkoitus on opettaa lapsia ”omaan uskoonsa” (EvLut, olis se lapsen usko tai ei), juurruttaa uskonto ihmiseen(lapseen) silloin kun siihen ei synny kriittistä suhtautumista Yhteiskunnan toimesta. Kyse on ollut historiallisesti siitä, että Uskontovaltapoliittisesti halutaan kasvattaa lapsi uskoon, jolloin käännytystyö tarttee tehdä vain kerran (myös perussyy lapsikasteen ilmaantumiselle).

Idea on juuri päinvastainen kun itse Jeesus opetti, eli seurakunnan jäseneksi tullaan tietoisella valinnalla.

Tämä ei ole mielestäni valtion tehtävä vaan se kuuluu vanhemmille ja uskontokunnille itselleen.

Suvivirsi on vain yksi tämän asian ilmentymä, symboli. Siitä on niin helppo muodostaa mielipide ajattelematta asian kokonaisuutta lainkaan, siis sitä, mikä tämänkin ketjun aihe on, Kirkon ja Valtion ero.



Tasa-arvo lain edessä edellyttää EvLut/Ort erikoisaseman poistoa laista ja sitä kautta myös uskonnonopetuksen ja -tunnustamisen ja näihin liittyvien rituaalien lopettamista yhteiskunnan varoin kustanetussa koulutuksessa sekä Valtion/kunnan järjestämissä tilaisuuksissa. Aivan kuten USA:ssa ja Ranskassa.


Eikö uskontokunnat, tai vaikka vapaa-ajattelijat ym.- voi veisata omaa uskomussuuntaansa ihan omin varoin, omissa tiloissaan ja omalla ajallaan?
Vai kaikille eri uskonnoille ja vakaumuksille omat juhlat? Montako juhlaa järjestetään yhteisin varoin? 10? 20? 100? vai oisko yksinkertasempaa sittekin että kaikkia kohdeltas samanarvosesti ?(joku opetti tämmöstä periaatetta jossain lämpimässä maassa 2000 vuotta sitten, ennymuistakuka)
 

mikko600

Jäsen
Suosikkijoukkue
NUFC
Tämä onkin mielenkiintoista nähdä, että kuinka alas kristittyjen osuus lopulta putoaa. Minä nimittäin veikkaan, että alle 50% ei mene koskaan, vaan kristityt pysyvät enemmistönä tässä maassa.

Tämä ei johdu uskosta itsestään, vaan niistä monista kulttuurihistoriallisista siteistä ja liitoksista, joilla ev.lut pohjoismainen ajattelu ja tapa elää on meidät yhdistänyt.

Todennäköisesti näin onkin. Tulevat sukupolvet sen näyttävät. Suunta on kuitenkin oikea. Valtio ja kirkko on erotettava. Se tässä on pointtina. Kristityt juhlat eivät tästä muuttuisi mihinkään, kunhan poistettaisiin valtion laitoksista. Ei tässä olla uskontoja kieltämässä, jokaisella on oikeus omaan uskontoonsa. Uskontojen paikka ei ole valtion laitoksissa.

Jos te tyttöystäväsi kanssa ette näe ystävienne valintaa omiin arvoihinne sopivaksi, niin samapa tuo. Teette sitten itse sen "arvokkaan" tilaisuuden omien arvojenne mukaan. Tämä on sitä uskonnonvapautta. Huomaatko? Kouluissa, päiväkodeissa, armeijassa jne. ei ole uskonnon paikka. En tiedä mitä nämä omasta mielestään "tapakristityt" oikein pelkäävät, ei valtion ja kirkon erottaminen teiltä ole pois millään lailla. Kunhan vain uusi askel jälleen kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tämä onkin mielenkiintoista nähdä, että kuinka alas kristittyjen osuus lopulta putoaa. Minä nimittäin veikkaan, että alle 50% ei mene koskaan, vaan kristityt pysyvät enemmistönä tässä maassa.

....
Hyvin vaikeaa kuvitella, että valtaosa ihmisistä ei enää haluaisi lapsiaan kastettavan, käydä ripillä jne.

Suurissa kaupungeissa alle 50% lapsista kastetaan jo nyt. Mopo..eikun rippijuhlat kuuluvat vielä teinien rahanansaitsemisriitteihin korkealla prosentilla ja heidän kommenttinsa tuon "hengellisen perinteen" tosiasiallisesta merkityksestä onkin kuvaavaa koko kristikirkon menosta.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Mulle itselleni ei hahmotu miten ja millä tavalla Suvivirren laulaminen taikka sen kieltäminen edes liittyy ihmisten perusoikeuksiin.

Sen sijaan mulle on hahmottunut se, että jatkoajan keskustelupalstalla on todella omituisia vänkääjiä jotka tinkaa mitä ihmeellisimpien asioiden puolesta taikka niitä vastaan, perusteet on jostakin kokonaan muualta kuin siitä arkitodellisuudesta jota elämme. Tällaisen tavanvuoksi vänkärin arkityyppi on erku, enpä ihmettele kun näen hänet tässäkin ketjussa yhtenä kovaäänisimmistä vänkäreistä ja perusteet tälläkin kertaa jostakin muualta kuin todellisesta elämästä, lähinnä saivartelusta. Jossakin ampumahiihtokeskustelussa erkulta näkee usein ihan hyviä ja rakentaviakin pointteja mutta täällä muualla aaaaargh...
 
Suosikkijoukkue
Greek Philosophers
Jottei kellekään jää epäselväksi, niin minäkin kannatan sellaista toimintamallia, jossa valtio itsessään toimii neutraalisti kaikkia kansalaisiaan kohtaan ja sallii ihmisten harjoittaa uskontoaan siten, kuin parhaaksi katsovat. Valtionuskonto ei ole oikea tapa harjoittaa uskonnollisuutta.

Sen sijaan keskustelu siitä, traumatisoiko suvivirren laulaminen kevätjuhlassa maahanmuuttajien lapset, on täysin absurdia. Toistaiseksi mennnään voimassa olevan lainsäädännön mukaan, so be it.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
... Esim. nämä Ässiä kannattavat änkyrät pyörivät vain tämän suvivirren ympärillä, huomaa ettei kokonaisuudesta ole hajuakaan. Tietysti jos mielipiteensä hakee Ilta-Sanomien ja -Lehden kautta, on jälki samaa kuin tällä palstalla tällä hetkellä. Noh, molemmilla "puolilla" on omat änkyränsä...

Suvivirren laulaminen kouluissa uuteen harkintaan | Yle Uutiset | yle.fi

Apulaisoikeuskansleri on kantelun johdosta tehnyt ratkaisun, jossa opetushallitusta kehotetaan tarkistamaan ohjeistuksiaan kouluille uskonnollisten tilaisuuksien suhteen. Syynä on se, että koulujen uskonnolliset tilaisuudet ovat apulaisoikeuskanslerin mukaan ongelmalllisia uskonnonvapauden, yhdenvertaisuuden edistämisen ja julkisen vallan neutraaliuden näkökulmasta.

Täten myös kristityille niin rakas Suvivirsi saattaa olla kohta historiaa koulujen kevätjuhlissa.

Ikiliikkujan tämän kertainen pyörähdys lähti liikkeelle erkun tästä viestistä, mikä käsittelee nimenomaan minulle rakasta suvivirttä.

Kouluissa esiintyy edelleen seurakuntien päivänavauksia, jotka ovat selkeästi tunnustuksellisia. Tunnustukselliset aamunavaukset tulee selkeästi ilmoittaa oppilaille, jotta he voivat halutessaan jäädä pois. Minusta nämä ja samoin kuin koulukirkot pitäisi selkeästi poistaa peruskoulujen ohjelmasta. Nyt harkinta jää rehtorille.

Uskontoa aineena pitää opettaa peruskoulussa, mutta sen aloitusikää voisi selkeästi myöhäistää ja sisältö muokata informatiivisempaa suuntaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös