Äänestin "kiinnostaa ihan kivasti"
Asioilla on tapana olla monia näkökulmia, niin myös tällä.
-Jääkiekko olympialaisten aikaan saa paljon enemmän medianäkyvyyttä myös maissa, missä se ei ole vielä saavuttanut ammattimaisuutta saati kunnollista asemaa urheilu ja kulttuurihierarkkiassa. Erään skotlantilaisen ystäväni kanssa kävin kerran keskustelun brittiläisestä urheilusta verrattuna suomalaiseen urheiluun juuri Sotshin olympialaisten aikana. Jääkiekko on sielläpäin niin tuntematonta ettei niitä pelejä näytetä edes maksukanavilla (maksullisia/maksuttomia striimejä lukuunottamatta). Eikä siellä ole kuin amatöörijoukkueita kilpailemassa paikallisista joulukalkkunoista, mutta inspiroituneena Sotshin kisojen avajaisohjelmasta ja lajista sen yhteydessä kuin jääkiekko, sekä pienestä opastuksesta allekirjoittaneen puolelta lajin saloihin - tämä kyseinen kaveri alkoi fanittamaan Montreal Canadiensia nähtyään ensin pari viihdyttävää olympialätkäpeliä. Paikallisesti luetussa urheiluverkkojulkaisussa jääkiekko sai näinä aikoina ihan oman palstatilansa, vaikka brittikiekkoa englantilaisesta näkökulmasta on jo seurattukin vähän pitempään.
Tuossa on toki se miinuspuolensa ettei talviolympialaiset saa kaikissa maissa maailmassa niin paljoa näkyvyyttä kuin perinteisissä talviolympiamaissa, eikä etenkään jääkiekko jos oma maajoukkue ei siellä pelaa. Koska marginaalisesti ja olosuhteiden pakosta lajivalikoima on laajemmassa skaalassa levitykseltään näissä maissa kuin selkeästi enemmän "kesämaissa".
-Jääkiekolla tosin näissä tulevissa olympialaisissa on mahdollisuus ja todellinen markkinarako valloitettavana kasvavissa jääkiekkoalueissa Aasiassa. Kiina, Etelä-Korea ja Japani ovat jo hakeneet kiekkokulttuuriinsa uusia vivahteita länsimaisista huippukiekkoilun kehdoista ja ovat myös olleet aidosti valmiita kehittämään maidensa kiekko-ohjelmaa niin että kansainvälinen kilpailu tiukentuisi ja lobbaus tuottaisi kansainvälisempää menestystä ja pian muutkin maailman valtiot huomaisivat mikä se todellinen kuninkuuslaji maailmassa onkaan (voi viedä aikaa syrjäyttää jalkapalloa, mutta ainakin se lajin marginaalisuus voitaisiin unohtaa jos pelaajakunta laajenisi kymmenillä-sadoilla miljoonilla).
-Etelä-Korea on julistanut voittavansa olympiakultaa. Okei tulee hieman liian nopeasti, mutta asenne kertoo sen ettei meitä vastaan voi lähteä soitellen sotaan ajatellen että minä olen iso paha Suomi ja tuo taas on se lilliputti, jonka salainen antikristus-isoveli uhkaa tuhota maailman ydinaseillaan. Jääkiekko on kehittynyt ja tulee kehittymään eri puolella maailmaa sitä mukaa kun uusia jäähalleja rakennetaan ja saadaan uusia nuoria innostumaan uudesta lajista millä todella on parhaimmillaan todella paljon viihdearvoa. Los Angeles Kings - Vancouver Canucks. Anze Kopitar vastaan Brock Boeser Kiinassa. Voiko kiinalainen ensimmäiseltään jääkiekkokokemukseltaan paljoa enempää toivoa? Minä suomalaisena olisin voinut nähtyäni Warkiksen pelin noin 4 kesäisenä, eikä se ollut kaukana niistä ajoista kun Suomessakin laji nimeltä jääkiekko ammattimaistui.
-Suomi 100 tuo väkisinkin mieleen tuntemattoman ja kaikki ne ikimuistoisimmat ja sykähdyttävimmät hetket mitä suomalainen urheilu on pystynyt tarjoamaan. Suomi on maailmalla tehty urheilun saralla tunnetuksi laajemmalti olympialaisten kautta. Oli laji mikä tahansa. Mutta väittäisin että mikään - siis ei mikään laji ole kollektisoinut ja koonnut yhteen suomalaisia patriootteja - kansallismielisiä kuin jääkiekko ja etenkin ensimmäisestä kultavuodesta lähtien. Minä kuljen edelleen siinä vaunussa oli turnaus sitten millä mittareilla vaan B-tason turnaus, missä mielestäni Suomella on juuri osittain sen vuoksi kaikkien aikojen sauma ensimmäiseen olympiakultaan ja siihen että Miro Heiskasesta ja Eeli Tolvasesta voi tulla myyttisesti kolmen kullan klubin jäseniä tulevaisuudessa.
-Ei minua henkilökohtaisesti haittaa sekään etten näe omaa esikuvaani Erik Karlssonia tanssimassa siniviivan päällä kiekon kanssa, kun voin nauttia yllätyksellisyydestä ja mahdollisista uusista tulevaisuuden karlssoneista kuten Rasmus Dahlin (jos tulee valituksi olympiakoneeseen, ja minä ainakin uskon että aikanaan valitaan). Esikuvat omalla toiminnallaan piirtävät lähtemättömiä jälkiä verkkokalvoille aina uusille tulevillekin esikuville ja sitä kautta esikuvat tuovat jatkuvuutta lajille sekä omassa valtiossa, että myös muissa valtioissa. Vai voitteko muka väittää muuta jos sanon että Eeli Tolvanen haluaisi olla kuten Patrik Laine, Teemu Selänne tai Jari Kurri. Rasmus Dahlin kuten Erik Karlsson, Nicklas Lidström tai Börje Salming. Tai Aleksander Barkov olisi yhtä hyvä rankkareissa ilman Youtubea ja Pavel Datsyukia ja Peter Forsbergia.
Aina toki jääkiekkokin kehittyy muun evoluution seurauksena ja siihen tulee uutta, mutta ilman esikuvia ja heidän toistettuja liikkeitään harvoin syntyy uusia askelia otettavaksi. Aito Iguchin maailman valloitusta odotellen..
Vaikka tämän turnauksen anti pelillisesti jäisi NHL-tason kiekon varjoon niin itse pidän tätä systeemiä silti toimivana ja odotan ihan uudenlaisen kilpailuasetelman tuovan yllätyksellisyyttä ja mielenkiintoa näihin peleihin.
Ja päätän kaneettini saatesanoihin:
Let the games begin.