Kiina – takapihan jättiläinen

  • 158 757
  • 809

Varis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KiVa, EK65
Kiinalla on vahvat perinteet överiksi vedettyjen määräysten osalta. Varpusten hävittäminen, suuren harppauksen terästuotanto ja yhden lapsen politiikka loistavimpina esimerkkeinä. Ensin tehdään määräys jolla ratkaistaan asia x ja sitten vasta pohditaan että mitä muita vaikutuksia sillä mahtaa olla.

Välillä tämä meidän kompromisseille perustuva demarimeininkimme ei tunnu niin huonolta vaihtoehdolta.
 

MegaForce

Jäsen
Kiina rajoittaa alaikäisten verkkopelaamista: pelaaminen on sallittua yhden tunnin ajan viikonloppuisin ja loma-aikaan - Talous | HS.fi

Vauhtisokeus kyllä iskenyt pahasti Kiinan johtoon. Nyt käytännössä estetään nuorilta videopelaaminen. Sanottakoon, että Elon Musk, Mark Zuckerberg, Larry Page... ja kumppanit ovat kaikki kovia videopelaajia. Mm. Zuckerberg sanonut ettei hänestä olisi tullut se ohjelmoija mikä hän on, ilman pelaamista. Kiinan johdon toimet ovat kurittaneet kovalla kädellä tänä vuonna maan teknologiasektorin yhtiöiden osakkeita, ja näiden yhtiöiden arvosta onkin kadonnut satoja/tuhansia miljardeja dollareita.
Tuolla on ihan oikea ongelma videopelaamisen kanssa, kun se vie monelta opiskelijalta käytännössä 90% valveillaoloajasta, jolloin koulun käyminen ei edisty ja sosiaalisten suhteiden luominen häiriintyy. Tämä myös maksaa yhteiskunnalle kun tapauksia on miljoonia. Käytännössä tuota tuskin pystytään valvoa sopivassa mittakaavassa. Heti täysi-ikäisyyden saavutettua ihmiset voivat pelata taas vaikka yöt ja päivät.
 

OneDollar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Montreal, Carolina
Kiinaa ei saisi polvilleen millään boikotilla, sisämarkkinat ovat sanalla sanoen niin valtavat ja boikotista olisi selkeästi enemmän haittaa muulle maailmalle kuin Kiinalle. Toisaalta boikotille pitäisi olla jokin selkeä syy... Venäjäkin sen on osoittanut, että boikotti suurmaata vastaan vain vahvistaa sen sisäisiä toimitusketjuja pidemmällä aikavälillä.

Jos katsot ympärillesi, näet lähes aina jotain, joka on tehty Kiinassa.
 

Baldrick

Jäsen

Morgoth

Jäsen
Ennätysmäärä kiinalaisia sotilaskoneita on lentänyt Taiwanin lähettyvillä (HS)

Ei olisi mukavaa olla Taiwanissa, kun rajoilla käy jatkuvasti yhä enemmän sotilaskalustoa tervehtimässä. Nopeasti se vuosi 2049 tulee. Olettaen että maan pitäisi olla jälleenrakennettua juhlaluukksia varten, mikäli tarkoituksen on Kiinan "yhdistäminen".

Intian armeijan sanoo Kiinan lähettäneen joukkoja kiistellylle raja-alueelle (HS)

Miten merkityksellinen tuo kiistelty raja-alue ikinä onkaan, mutta lähinnä kai tässä haetaan asemia keskenään. Mikäli Taiwanin on pieni niin Intiassa ymmärtääkseni pitäisi pian olla enemmän ihmisiä kuin Kiinassa.
 

Byvajet

Jäsen
Puolikokemuksellinen näkökulma Kiinaan Kiinassa asuneelta. Yllätyksenä tulivat näkemys kiinalaisten isänmaallisuudesta ja kontrolloinnin syvyys ja avoimuus. Syntyi vaikutelma, että perässä kävelyä ei varsinaisesti edes pyritä peittämään.

 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Tämän päivän (verkko-)Hesarissa haastateltu hongkongilaisia ja kahta Hongkongissa asuvaa suomalaista siitä, mikä on muuttunut alueella mielenosoitusten jälkeen Kiinan säätämän "kansallisen turvallisuuden lain" seurauksena.

Kaikki haastatellut koulutetut hongkongilaiset kertovat vähentyneestä vapaudesta sekä henkisesti ahdistavasta ilmapiiristä, mutta yksi alueella pitkään asunut suomalainen toistaa virallisen Kiinan propagandaa. Surullista.

Hongkong | ”Jos Matinkylän metroasemalla räjäytettäisiin pommeja, pitäisihän syylliset saada vastuuseen” – Hongkongille povattiin karmeaa loppua, ja nyt kuusi asukasta kertoo, mikä arjessa lopulta muuttui Hongkong | ”Jos Matinkylän metroasemalla räjäytettäisiin pommeja, pitäisihän syylliset saada vastuuseen” – Hongkongille povattiin karmeaa loppua, ja nyt kuusi asukasta kertoo, mikä arjessa lopulta muuttui
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Tämän päivän (verkko-)Hesarissa haastateltu…

Joitakin viikkoja sitten Ylen Perjantai-ohjelmassa keskusteltiin uiguureista. Mukana keskustelemassa oli Suomessa asuva uiguuri, joka ei ole saanut yhteyttä Kiinassa oleviin sukulaisiinsa. Oman antinsa keskusteluun antoi kokoomuksesta ja vihreistä tuttu Jenni Chen, joka on kuulemma lukenut, ettei kaikilla uiguureilla ole asiat huonosti ja asiassa on myös hyviä puolia.

Minä en näe, että Yle vääristelisi asioita vasemmistolaisten eduksi, mutta tässä ohjelmassa epäonnistuttiin ja pahasti. Oikea adjektiivi ko. ohjelmalle lienee järkyttävä.


Linkin esikatselutekstin perusteella mainitsemani uiguuri taisi olla ohjelmaan kuuluvassa lyhytdokumentissa.
 
Viimeksi muokattu:

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
YLEllä taas uutisissa juttuja Kiinasta, tärkeimpänä tälle aamulle:

YLE kirjoitti:
...
Kun Kiina onnistuu rakentamaan niin sanottuja kriittisiä talouden solmukohtia, saa se lisää “aseita” käyttöönsä ja pystyy siten ulottamaan taloudellista valtaansa yhä enemmän maansa rajojen ulkopuolelle
...
Yksi selkein on kriittiset raaka-aineet, kuten maametallit, joita käytetään esimerkiksi tuulivoimaloiden ja sähköautojen valmistuksessa.
...
autoritaarinen Kiina pystyy siten entistä helpommin painostamaa länsimaita: jos maan johto pahoittaa mielensä, se voi kiristää länsimaita yhä mittavammilla taloudellisilla painostuskeinoilla.
...
Ja kaikki tämä täysin avoimesti. Jutun mukaan Kiinan ennustetaan ohittavan USA:n bkt:n 10 vuodessa. Ihailla täytyy toki maata mikä on pystynyt määrätietoisesti rakentamaan itsestään kehitysmaasta maailman ykköstalousmahdin reilun sukupolven aikana, vieläpä globaalissa kontekstissa missä takamatka on ollut melkoinen. Toisaalta kehityksessä on auttanut todella paljon länsimaalaisten erittäin lyhytnäköinen ja ahneuteen sekä pikavoittojen tavoitteluun perustuva toiminta. Ja toki strategisten raaka-aineiden suhteen myös niiden Afrikan maiden toiminta joissa esim. kaivanteiden hallinta on luovutettu Kiinalle mm. infraprojekteja (ja todennäköisesti melkoisia lahjuksia) vastaan.

Eipä siinä, todennäköisesti kiinavetoinen maailmankauppa ei tarkoita ihmeempää käytännön muutosta vaikkapa nyt Suomessa ja luonnollisesti itänaapurimme muodostaa paljon akuutimman uhan turvallisuudellemme. Toisaalta jatkossa nähtäneen globaalilla tasolla vielä nykyistäkin enemmän suomettumista Kiinan suhteen ihan jokaisen maan kohdalla, kun esim. uiguureista kyseleminen yhtään äänekkäämmin voi johtaa välittömään epäviralliseen kauppasaartoon.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Spekulaatio: Jos ne näkyy sateliittikuvista, niin silloin lienevät kiinteitä rakenelmia. Mikään kiinteä ei ole turvassa täsmäaseilta, toki USA voi joutua kehittämään uuden häirinnälle immuunin ohjuksen.
 

Morgoth

Jäsen
Spekulaatio: Jos ne näkyy sateliittikuvista, niin silloin lienevät kiinteitä rakenelmia. Mikään kiinteä ei ole turvassa täsmäaseilta, toki USA voi joutua kehittämään uuden häirinnälle immuunin ohjuksen.
USAn todellinen ongelma tulee tulevaisuudessa olemaan miten suojata lentotukialuksensa hypersoonisilta sun muilta uusilta ohjuksilta. Ilman lentotukialuksia on melkein mahdotonta saada voimakasta sotilaallista läsnäoloa alueella.
 

Morgoth

Jäsen

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Xi on sekaisin. Ja väitän, että Venäjä on köyhä kerjäläinen verrattuna Kiinaan, kun puhutaan ongelmien aiheuttamisesta. Ne on vasta alkamassa. Olisi pikku hiljaa aika herätä Eurooppassa ja myös täällä Suomessa. Lähettäkää pandat takaisin.
 

Morgoth

Jäsen
Xi on sekaisin. Ja väitän, että Venäjä on köyhä kerjäläinen verrattuna Kiinaan, kun puhutaan ongelmien aiheuttamisesta. Ne on vasta alkamassa. Olisi pikku hiljaa aika herätä Eurooppassa ja myös täällä Suomessa. Lähettäkää pandat takaisin.
Esim. Venäjällä kansaa pidetään kuitenkin melko perinteisin keinon kurissa, mutta Kiinassa kauhistuttaa teknologian käyttö ja mihin kaikkeen saavatkaan tekoälyn käyttöön tulevaisuudessa tai miten pitkälle tuossa voidaan ylipäätään mennä. Teknistä osaamista selvästi on (puhumattakaan tahdosta), vaikka kenties alunperin se onkin hankittu varastamalla/vakoilulla.

En tiedä milloin se piste tulee jolloin Kiinaan ei enää voida vaikuttaa, vaikka olisi tahtoakin.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Kiina taas testaillut Taiwanin ilmapuolustusta ja Deutshe Wellen mukaan 39 konetta olisi käynyt häiriköimässä raja-aluetta. Meinaakohan kiinalaiset ottaa venäläiset keinot käyttöön ja hyökätä olympialaisten aikaan tai heti niiden jälkeen? Ja voikohan tässä olla jotain laajempaa koordinointia käynnissä? Voisiko tilanne pahimmassa tapauksesssa kriisiytyä samaan aikaan esim. Ukrainassa, Baltiassa (jonkinlainen väylä Kaliningradiin), Taiwanissa ja vielä kaupan päälle vaikka Korean niemimaalla. Eikös sielläkin tässä vähän aikaa sitten taas testailtu jotain ohjuksia?
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Olisi epänormaalia ellei Kiina tekisi noita lentoja. Sen verran säännölisen epäsäänöllistä, että ei niistä voi mitään päätellä. Ei Xi olympialaisiaan ihan helpolla pilaa.

Putinin ja Xin yhteispeli on jo toinen juttu. Mä luulen, että Xi vain odottelee ilmestyykö joku tapa hyötyä. Ne ei ole varsinaisesti (vielä) liittolaisia, kun molemmat haluaa hallita enemmän. P-Korean paksu poika hyppää, kun Xi käskee.

Kaliningrad on Naton ympäröimä, Putinilta on lähtenyt pari ruuvia irti, jos sotilasteknisesti haastaa NAton missäään tavalla, joka laukaisee 5 artiklan.
 

Morgoth

Jäsen
Olisi epänormaalia ellei Kiina tekisi noita lentoja. Sen verran säännölisen epäsäänöllistä, että ei niistä voi mitään päätellä. Ei Xi olympialaisiaan ihan helpolla pilaa.
Kiinalla aikaa vuoteen 2049 liittää kapinoiva maakunta takaisin itseensä. Näkisin että sota on väistämätön, mutta kenties vasta 2030-luvulla. Mikäli Xi kuolisi niin epäilenpä, että mikään tuskin muuttuu vaan Kiina poliitikkaa jatkuu samanlaisena. Putinin kuoltua taas kukaan ei tiedä mitä Venäjällä tapahtuu tai pysyykö se edes kasassa. Lyhyemmällä aikavälillä (ja erityisesti meille) Putin on paljon vaarallisempi mutta pidämmän päälle Kiina on todellinen uhka koko maailmalle.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Mikäli Xi kuolisi niin epäilenpä, että mikään tuskin muuttuu vaan Kiina poliitikkaa jatkuu samanlaisena. Putinin kuoltua taas kukaan ei tiedä mitä Venäjällä tapahtuu tai pysyykö se edes kasassa. Lyhyemmällä aikavälillä (ja erityisesti meille) Putin on paljon vaarallisempi mutta pidämmän päälle Kiina on todellinen uhka koko maailmalle.
Samaa mieltä koko kappaleesta. En pidä Kiinan uhkaa kuitenkaan samalla tavalla eksistentialistisena kuin esim. Neuvostoliiton tai Natsi-Saksan uhkaa. Kiina on aina ollut kovin sisäänpäin lämpiävä, eikä sillä perinteisesti ole ollut vastaavia maantieteellisiä ambitioita kuin esim. Venäjällä. Eikä kommunistisen ideologian vienti ole ollut sille samalla tavalla sydämen asia kuin Neuvostoliitolle. Sille maantiede tarjoaa myös selkeämmät luonnolliset rajat.

Kiinan ambitiot ovat enemmän taloudellisia, ja sillä saralla se on kyllä suuri uhka. Uhka kuitenkin liittyy enemmän sen kaltaisiin asioihin kuten kellä on fyffeä ja kellä ei, ja kuka globaalilla tasolla tekee päätöksiä siitä, pyritäänkö rajoittamaan fossiilisten polttamista vai ei. En kuitenkaan näe että Kiinalla olisi tarvetta näyttää hauista ja isotella ydinaseilla. Sillä on edellytyksiä saada tavoitteensa myös muita kautta läpi, ja se riittää Kiinalle hyvin. Muut maat kyllä tietävät sen sotilaallisen kyvyn ilman että sen tarvitsee isotella. Taiwan on ehkä se ainoa merkittävä geopoliittinen kivi kaskessa, joka voi vaatia väkivallan käyttämistä.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mikäli Xi kuolisi niin epäilenpä, että mikään tuskin muuttuu vaan Kiina poliitikkaa jatkuu samanlaisena
Kiinan politiikka on muuttunut aika paljon Xin aikana. Agressiivisempi ulos ja sisäkuri kiristynyt digitaalisen valvonnan mahdollisuuksien myötä. Lisäksi Xi meni romuttamaan joustavan vallansiirron ja rupesi elinikäiseksi diktaattoriksi. Näillä näkymin Xi tulee kiristämään sisäruuvia jatkuvasti. Keskiluokkaistunut Kiina tuskin hyppii riemusta ja maa ei ole mikään P-Korea, jossa ei tiedetä rappeutuneen lännen vapauksista. Todennäköisesti olet oikeassa, mutta pieniä varauksia on hyvä laittaa.

En pidä Kiinan uhkaa kuitenkaan samalla tavalla eksistentialistisena kuin esim. Neuvostoliiton tai Natsi-Saksan uhkaa. Kiina on aina ollut kovin sisäänpäin lämpiävä, eikä sillä perinteisesti ole ollut vastaavia maantieteellisiä ambitioita kuin esim. Venäjällä.
Minusta kannattaisi pitää saman veroisena. Olet tod näk oikeassa maan haalimisesta, uhka tulee halusta kontrolloida tiukasti oman kansan lisäksi myös muita maita. Esim kehitysmaiden kalastaminen velkakoukoukulla ja Latviaa vastaan aloitettu kauppasota. Tavoitteen voisi määritellä koko maailman suomettamiseksi. Neuvostoliitto oli vahva ideologisesti ja sotilaallisesti. Kiina on vahva taloudellisesti, kohta maailman suurin. Kiinalla on paremmat edellytykset päästä tavoitteisiinsa. Vrt USA, joka on pääsyt asemaansa rahalla.

edit

EDIT2
Kiinan viranomaiset on huolissaan maan vakaudesta ja määrä yllättää. Esimerkki elokuvasta HS Elokuvat | 1990-luvun kärkielokuva sai Kiinassa täysin uuden lopun – Poistetun kohtauksen tilalla kerrotaan, miten viranomaiset estävät anarkian viime hetkellä
"Verkkosivusto The Guardianin haastattelema kiinalaisen elokuvan asiantuntija How Wee Ng kertoo, että Fight Clubin tapauksen kaltainen sensurointi on Kiinassa tavallista ja että sensurointi lähtee yhteiskunnallisen epävakauden pelosta."
 
Viimeksi muokattu:

redpecka

Jäsen
Olympialaiset pitäisi olla sitä hyvää propagandaa.

Minä olen pessimistisen vaivihkaa miltei huomaamattani lipunut pro-Kiina-vankkureihin vuosien saatossa. Yhdysvallat sitä ja tätä, miltei demokratian irvikuva, ei siitä sen enempää. Venäjä taasen yrittää uutta nousua, hirveetä kattoa mukademokratian menoa. Ei siitäkään sen enempää. Meidän Eurooppa, tuo maailman paras maailmankolkka, kuollee omiin utopioihinsa. Aina jos näitä ihmettelee, joku viisas tulee sutkauttamaan jotain tyyliin että ei ole hyvä, mutta paras paikallaolijoista. Eikä siinä, minä eurooppalaisena haluan uskoa siihen vaikken uskokaan, että voittaa herruuden.

Niin, Kiina on ollut siellä omissa oloissaan Euroopasta katsottuna kun eivät ole hyökkäämässä koko ajan johonkin unkariin tai egyptiin. Kiistoja sielläkin on kai, ehkä joku Taiwan, muttei ne kiinnosta täällä. Ne jyrää ennen pitkää muut lilliputtisisältähajoavat demokratiautopiayhteiskunnat. Teknologia tulee jatkamaan kehitystään ja biittaa länsimaiset tiukan eettiset ja kontrolloidut hankkeet.

Vähän siis olen huomaamatta lipunut tuonne suuntaan. Siis kai sitä haluaisi olla voittajien puolella, niiden jotka menevät ekana Marsiin ja alfakentaureihin. Mutta nyt tällaiset ihme olympialaiset, ei itseäni kiinnosta kisat yhtään, mutta karulla tavalla palauttanut tällaisen haahuilijan takaisin maan pinnalle mitä Kiinaan tulee. Tiedostan tietenkin olevani eurooppalainen herkkätassu.

Mutta että tällaiset olympialaiset muistuttamaan kuinka Kiina on perseestä. Itte kiinalaisena propagandaministerinä pitäisin tällaiset kisat mahdollisimman kaukana omasta maastani.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Sako
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös