The Original Jags
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Tämä ei ole realismia vielä useampaan vuoteen. Parhaat tshekkiläiset, ruotsalaiset ja suomalaiset lupaukset tullevat jatkossakin pelaamaan kotimaissaan tai Kanadan junioreissa ennen Pohjois-Amerikkaan siirtymistään.Toisaalta jos sarjan yleinen taso alkaa lähentyä NHL:ää, niin uskoisin ainakin osan tähdistä painottavan kovempaa sarjaa palkan sijaan. Jollekin lahjakkaalle kaverille tuo voisi toimia hyvänä korkeakouluna kohti NHL:ää ja ainakin osa kilpailuhaluisimmista ottaisi tällaisen vaihtoehdon, vaikka Sveitsistä saisi saman palkan.
KHL:n realistinen tavoite on jatkossakin houkutella sarjaan parhaat 22-35 vuotiaat pelaajat, jotka ovat yrittäneet NHL:ssä ilman lopullista läpimurtoa (esim. Jarkko Immonen), tai joiden menestyskäyrä NHL:ssä on ollut kohti alaviistoa (esim. Nikolai Zherdev, Aleksandr Frolov) eikä NHL enää tästä syystä maksa heille kilpailukykyistä palkkaa KHL:ään verrattuna, vaikka molemmat pelaajat (Frolov, Zherdev) halutessaan saisivat edelleen NHL-sopimuksen.
Minusta vertauksia NHL:ään on turha ottaa esille kaukalon koosta keskusteltaessa. Venäjällä ja Neuvostoliitossa on aina pelattu isoissa kaukaloissa, enkä näe syytä lähteä muuttamaan tätä. Isot kaukalot on osa sikäläistä kiekkoperinnettä.Vaikka pidän KHL:ää maailman toisiksi kovimpana kiekkoliigana, niin käytän tuossa konditionaalia aivan tarkoituksella. Muun muassa kaukalo on niin järkyttävän iso verrattuna NHL:ään, että en näe tuota minään suvereenina vaihtoehtona NHL:ään haaveilevan näkökulmasta.
Kyllä kehitystä tapahtui paljon myös Superliigan aikana. Ei KHL poikkea paljoakaan Superliigasta muuten kuin siten että myös ulkomaisia joukkueita on mukana (Superliigassa pelasi vain venäläisiä joukkueita).Toki KHL on kehittynyt aivan järkyttävästi siitä, mitä RSL aikanaan oli.
Superliiga perustettiin jo vuonna 1999. Vuonna 1999 Venäjällä oli vain muutama joukkue (Moskovan Dynamo, Magnitogorsk, Kazan, Omsk) jotka pystyivät maksamaan kilpailukykyisiä palkkoja esim. Suomeen ja Ruotsiin verrattuna. Silti maan jääkiekon vaikeimmat vuodet olivat Superliigan perustamisvaiheessa jo ohi. 1990-luvun lopussa ei nähty enää samanlaista pelaajien joukkopakoa ulkomaille kuin vuosina 1989-1995. Toki on niin, että kun kaikki parhaat olivat jo ehtineet lähteä 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa, ei 1990-luvun puolenvälin jälkeen ollut enää paljon mistä ottaa. Joka tapauksessa 1990-luvun lopussa alkoi esiintyä myös pelaajien paluuta takaisin Venäjälle, esimerkkinä Dimitri Hristitshin, Aleksandr Selivanovin, Valeri Karpovin, Ravil Gusmanovin, Dimitri Kvartalnovin, Aleksei Kudashovin, Oleg Mikultshikin ja kumppaneiden paluu takaisin Venäjälle 2000-luvun taitteessa. He olisivat kelvanneet mihin tahansa eurosarjaan, mutta menivät silti Venäjälle. Tämä oli yksi merkki siitä, että jo 1990-luvun lopussa vaikein aika maan kiekkoilussa oli ohi.
2000-luvun puolella Superliigan taso nousi tasaisesti ja varmaan viimeistään kaudella 2003-2004 sarja oli Euroopan kovatasoisin. KHL:n tapauksessa kyse ei ole nopeasta, suuresta muutoksesta vaan pidemmällä aikavälillä tapahtuneesta kehityksestä.
Kiekkoilun parissa liikkuvan rahan määrä on noussut tasaisesti aina 1990-luvun lopusta alkaen. Superliiga-kauden 2007-2008 ja KHL-kauden 2008-2009 välillä ei ollut tuntuvaa eroa rahankäytön suhteen.Rahoitus on nyt aivan toisella mallilla
Kyllä, tämä on totta. Hallikannan nopea uudistuminen (ja ylipäänsä jäähallien ja katettujen kaukaloiden määrän nopea kasvu) on ehkä positiivisin yksittäinen asia venäläisessä jääkiekossa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Samaan kategoriaan voi myös nousta junnuliiga MHL:n perustaminen, mutta katsotaan muutama vuosi eteenpäin ennen lopullisten arvioiden esittämistä., hallikanta taitaa olla jopa koko maailman mittakaavassa poikkeuksellisen uutta
Moskova ja Pietari ovat tietysti omassa kastissaan vapaa-ajan aktiviteettien ja elintason suhteen, mutta ei esimerkiksi siperialainen Hanti-Mansiisk ole yhtään hullumpi paikka elää ja asua, jos vaan kestää sikäläisen ilmaston. Eikä Kazankaan mikään rupukylä taida olla.Pietari, Minsk ja vastaavat kaupungit ovat mukavia paikkoja, mutta jossain kaukana idässä meno on jo aivan erilaista.
Mitä tarkoitat "eurooppalaisilla" kaupungeilla? Pitää muistaa, että monet Venäjän köyhimmistä alueista sijaitsevat maan länsiosissa eli lähimpänä Eurooppaa. Länsi-Venäjän Smolensk ja Pihkova ovat köyhiä kaupunkeja moniin idän suuriin kaupunkeihin, kuten Jekaterinburg, Omsk ja Novosibirsk verrattuna. Suomea lähellä olevat Vienan ja Aunuksen Karjala ovat syrjäytynyttä ja jälkeenjäänyttä periferiaa myös Venäjän mittakaavassa.- Minne joukkueita perustetaan? Olisiko "eurooppalaissa" kaupungeissa tilausta edes aluksi Vyssnaja-liigan seuroille? Joku vanha teollisuuskaupunki ei varmasti ole miellyttävin paikka asua.
Ei tällaisille alueille voi perustaa KHL-joukkuetta. KHL-joukkueen voi perustaa vain sinne missä on tarpeeksi rahaa, eli kaupungissa pitää olla vähintään yksi vakavarainen suuryritys, joka on valmis polttamaan rahaa KHL-joukkueeseen. Myös infran (mitat täyttävä halli jne.) pitää olla kunnossa.
- Pistäisin helvetisti tarmoa siihen, että suurien eurosarjojen (SM-liiga ja Elitserien etunenässä) kanssa saataisiin selkeät siirtosopimukset. Tällä helpotettaisiin sekä venäläisseurojen taloudenpitoa että luotaisiin selkeät puitteet sille, miten toimitaan. Samoin "euroseuroilla" olisi helpompi toimia, värväyksen "uhriksi" joutuneelle pelaajalle kun ei pahemmin tarvitsisi selitellä syytä miksi hän ei pääse vuolemaan kultaa.
Erilliselle siirtosopimukselle muiden eurosarjojen kanssa ei ole tarvetta. KHL:n sisäinen sääntö, joka kieltää siirtokorvausten maksamisen pelaajista, riittäisi aivan hyvin.
Viimeksi muokattu: