Filmaaminen ja viha
Miksi te nimimerkit The Original Jags ja Apmp- vetoatte vastauksissanne joko Neuvostoliiton ajan tai NHL:n venäläispelaajiin? On minullakin omat mielikuvani esim. Ragulinista tai Firsovista, mutta eihän heidän pelityyleillään ole mitään tekemistä tämän ketjun aiheen kanssa, eikä edes tämän päivän jääkiekon kanssa. Eli kun kirjoitan filmaamisesta tai vihasta Ufan Salavat Juvajevia kohtaan, tarkoitan tätä tai muutamaa edellistä kautta KHL:ssä!
En juurikaan seuraa NHL:ää, kun KHL:ää näkee tuutin täydeltä joka päivä ja parin kymmenen kilometrin säteellä asuinpaikastani voi viikossa olla jopa viisikin kotimatsia livenä seurattavaksi. Suhteilla sain jopa ilmaisen kausikortin kaikkiin KHL:n matseihin vuoteen 2025 asti. En edes pyytänyt sitä, sain sen noin vain. Ok, en malttanut olla mainitsematta, kun on niin uusi ja käyttöä sille varmaankin keksin.
Ei Ovetshkin ollut Dynamossakaan pelatessaan filmailijatyyppiä, ja jos vaikka olisikin ollut, niin kyllä kaikkien filmaajien on aika nopeasti sopeuduttava NHL:n vaatimiin normeihin. Ymmärtääkseni tyhmempikin oppii näissä asioissa äkkiä talon tavoille.
Eikä filmaaminen ole pelkästään pelaajien vika, vaan niitä keinoja käytetään, minkä sallimissa rajoissa tuomarit antavat pelata. Kyllä joku ruotsalainen tai suomalainenkin voi Venäjällä vuosien myötä muuttua kiekkoilijasta sukeltajaksi, mutta vielä sellaista en ole tavannut. Eivät vielä perkule osaa tehdä sitä oikein.
TOJ:n mainitsema taklausten vastaanottotaito on tosiaankin yksi nykyvenäläisten heikko kohta. Toisaalta nykyään sitä ei kannata kunnolla osatakaan, kunhan vain kaadut sopivasti itseäsi loukkaamatta ja ennen kaikkea näyttävästi, niin pilli puhaltaa jäähyä kaverille kuten nimimerkki Theone edellä oikein mainitsikin.
Minulle nykyvenäläisen KHL-kiekkoilijan prototyyppi hyvässä mielessä on 1. maalintekijä 2. hyvä syöttäjä ja syötön vastaanottaja 3. hyväkuntoinen ja sitkeä, mutta ei niinkään jaloiltaan nopea, käsiltään ja kiekonkäsittelyltään toki loistava 4. unohtaa pelin aikana nopeasti ikävät asiat, eikä ole kostonhaluinen, ja huonossa mielessä 1. laiska puolustaja, sekä hyökkääjät ja pakit maalin edessä, maskeja ei edelleenkään tehdä, se voi sattua 2. varoo taklauksia, eikä osaa niitä vastaanottaa 3. harvoin heittäytyy laukausten eteen 4. yhden kosketuksen syötöt ja vedot ei niin yleisiä kuin pikkukaukaloissa 5. toisinaan rakastavat kiekkoa liikaa eli tiettyä egoismia edelleenkin liikaa. Tässä kohtaa suomalaisilla valmentajilla voi tulla vaikeuksia, sillä venäläinen ei luonteeltaan ole puristettavissa liian ahtaisiin kurinalaisiin taktisiin ehtoihin, vaan kaipaa enemmän luovuutta ja improvisointia. Heikkilällä oli tässä mielessä ongelmia Magnitogorskin kanssa vielä aluksi Omskia vastaan, mutta vasta viimeisissä matseissa palaset loksahtivat paikalleen. Lokomotivin kanssa aikoinaan oli viisikkotaktiikan kanssa helpompaa.
Tässä ehkä tärkeimmät, mitä mieleen tuli. Lisäilkää, mutta unohtakaa ne CCCP-ajat.
Viha Salavat Julajevia kohtaan
En usko, että seuralle ollaan kateellisia. Eiväthän venäläiset muutenkaan ole kateellisia luonteeltaan. Usein muiden menestymisestä ollaan vain mielissään, vaikka itsellä menisi kuinka huonosti. Tähänhän koko yhteiskunta ja vakaus perustuu ja on aina perustunut: mm. eläkeläiset ja opiskelijat ja työttömät ovat rutiköyhiä, silti he ovat innoissaan jos saavat nauttia ökyrikkaiden ammattiurheilijoiden esityksistä. Tuskin missään muussa maassa huippu-urheilijoiden ja tavallisen kansan elintasoerot ovat niin päätä huimaavan jyrkkiä kuin Venäjällä.
Eihän ZSKA:llekaan aikoinaan oltu kateellisia, vaikka sinne haalittiin aina asepalvelukseen se nuorukainen, josta katsottiin olevan eniten hyötyä maajoukkueelle. No joo, tämä on tietty vähän eri asia, koska kyseessä oli valtion propagandakoneisto ja kansainvälisten amatöörisääntöjen julkea kiertäminen, ja pelaajille oli tärkeätä päästä VHS-videoplayerin tai Ladan omistajaksi ilman vuosien jonotuksia. Koomista, mutta vieläkin muistan kuin eilisen päivän, kun Krutov tuli Luzhnikin hallin suihkusta ulos pää märkänä ja astui omaan Ladaansa. Ja kuinka Fetisov muistelmissaan toteaa, kuinka hänet ylennettiin majuriksi, vaikka ei eläissään ollut koskenut mihinkään aseeseen.
Salavat Julajevia kohtaan osoitetun vihan syiksi näkisin ainakin seuraavat kohdat:
1. Seura on vuosikymmeniä ollut aika stabiilisti aina sarjan keskivaiheilla eli omaa juniorituotanto ei ole kasvattanut huippuja juuri ollenkaan, eikä tähän yhteen Venäjän rumimpaan kaupunkiin ole muutenkaan saatu houkuteltua pelaajia muualta. TOJ:n on turha vedota tässä keräämiinsä valokuvakansioihin, koska ne esittävät vain ydinkeskustaa ja koko muu kaupunki on yhtä ryysyrantaa, kuten muuten Jekaterinburg, joka todellisuudessa on vielä ankeampi Ufa. Voin myöntää, että en ole käynyt kummassakaan kaupungissa, mutta luotan muiden lausuntoihin ja niihin kommentteihin, joita näissä ko. albumeissa paikalliset asukkaat kirjallisena esittävät.
Siis jos seuralla olisi kiekkoilullista vakaampaa ja pitempää historiaa, niin ostoporukka ymmärrettäisiin paremmin. Verrataan esim. Kazaniin, joka on joukkueurheilulajien kehto Venäjällä, tai Pietariin, jolle koon puolesta yleisesti suotaisiin viimeinkin menestystä. No Medvedevilläkin heittää vähän yli omissa unelmissaan eli onhan SKA kai siitä syystä toiseksi vihatuin seura Venäjällä. Jaroslavl, Omsk ja Magnitogorsk + Moskovan Dynamo ovat jo aikoja sitten osoittaneet kuuluvansa Venäjän parhaimpiin kasvattajaseuroihin, joten heille ostomiehet annetaan anteeksi. Eikä heillä edes 4. kentässä vilise tai penkillä istu maajoukkuetason miehiä kuten Ufalla.
2. Palkkakatot luotiin yhteiseksi säännöksi kaikille seuroille. Miksi Ufalle tai Medvedeville sillä ei ole mitään merkitystä? Venäläiseen tyyliin ( siis maan tavan mukaan jopa alle 400 euroa kuussa ansaitseville ilmoitetaan viralliseksi palkaksi n. 150-200 eur, jotta työnantaja säästää eläke- ym. pakollisissa kuluissaan ja palkansaaja verokuluissaan ) seura maksaa vain sen suuruista palkkaa, mikä palkkakaton raameissa on mahdollista, loput radulovit ja thoresenit saavat suoraan tehtaan tai öljy-yhtiön kassasta. Vaikka tämä on yleinen maan tapa, niin kansan on vaikea nykyään sulattaa asiaa loputtomiin, koska kysymyksessä on miljoonista dollareista, ja KHL:ää on haluttu alusta alkaen kehittää nimenomaan yhteisten sääntöjen pohjalta. Nythän sääntöjen rikkomisesta hyötyvät vain ne, joilla on varaa maksaa loputtomiin palkkakuluissa ja tätä ei enää pidetä oikeutettuna. Ts. sääntöjen laatija rikkoo niitä eniten.
3. Päättömien pelaajahankintojen lisäksi Ufa ryösti koko Venäjän maajoukkueen valmennusjohdon ZSKA:lta. Tähän liittyviä kaikkia skandaaleita en yksityiskohtineen edes nyt enää muista, mutta mukaan tämä ihmeidentekijäkaksikko otti ZSKA:n parhaat pelaajat: Maksim Kondratjev, Vjatsheslav Kozlov, Pjotr Shsastlivi, Oleg Saprykin.
4. Bykov kun saapui Sveitsistä Venäjälle ja ZSKA:n, niin oletettiin että nyt saatiin haaviin kaveri, joka on sopivasti mieleltään länsimaalainen, mutta kuitenkin pohjimmiltaan venäläinen. Tällä hetkellä häneen ollaan aika pettyneitä, ei pelkästään valmentajana vaan ahneena rahan haalijana. ZSKA:lla oli aika hyväkin porukka hänen alaisuudessaan, mutta parhaimmiksi peleiksi jäivät muutama playoff-taisto Ak Barsia vastaan. Kolme kertaa MM-kisoissa sentään menestyttiin, mutta tuskin kenenkään mielestä Bykovin ansiosta vaan materiaaliedun takia. Vancouver meni täysin penkin alle kuten alkuvuodet Ufassa. Ei hän mikään seuravalmentaja ole. Sen osoittaa selvimmin se, miten kehnoa hänen ylivoimapelinsä ainakin seuratasolla on. ZSKA:n aikaan se ei koskaan toiminut, ja vaikka nyt Ufassa toimisikin, niin ei Bykovin ansiosta vaan huikean materiaalin takia.
Toisekseen hän ei kestä lehdistön paineita eli vuosi vuodelta välttelee mediaa tai töksäyttelee jotain aivan ajattelematonta. Kaikki tämä vaikuttaa yleiseen käsitykseen Bykovista. Muistammehan hänen vastauksensa, kun osa maajoukkueen pelaajia saatiin kiinni tupakoinnista jostain yökerhon liepeiltä MM-kisojen aikaan, niin hänen totesi heidän olleen pelaajien klooneja, ei siis todellisia maajoukkueen edustajia, vaikka kaikkien oli helppoa tunnistaa tutut pelaajat videolta.
5. Tosiaankin viha Ufaa kohtaan taitaa liittyä enimmiltään Bykovin persoonaa kohtaan. Maajoukkuepelaajien leiritys on jo alkanut neljällä ottelulla, joita vetää Bragin, kun Bykov on tietysti varattuna oman Ufansa kanssa finaaleissa. Miten maan edun kannalta tällainen yhdistetty seura- ja maajoukkueen valmentaminen onnistuu. Huonosti valmistautuminen MM-kisoihin on ainakin alkanut, kun Sveitsille hävittiin kaksi kertaa ja Valko-Venäjänkin kanssa oli vaikeuksia.
Kyllä kansa tietää eli Bykov+Ufa ei pitäisi mennä kansallisen edun edelle!!!