Mainos

KHL kaudella 2010–2011

  • 441 741
  • 1 771
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Allhockey.ru mukaan Novatek -niminen yhtiö on lupautunut Traktor Tsheljabinskin sponsoriksi ja tämän myötä Traktorin budjetti nousee ensi kaudelle peräti $60 miljoonaan. Jos näin tapahtuu nousee Traktor samaan kastiin Pietarin, Ufan, Kazanin, Omskin ja Magnitogorskin kanssa KHL:n "rahaseurana". Tällä tulee olemaan myös suuret vaikutukset Traktorin pelaajahankintoihin. Tähän asti seura ei ole ollut niitä KHL:n vauraimpia.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Jaroslavl ja Minsk pelaavat parhaillaan seitsemättä ja ratkaisevaa ottelua omassa ottelusarjassaan. Jaroslavl johtaa kahden erän jälkeen 2-0.

Olen katsellut peliä netin välityksellä ja tässä joitakin huomioita:

- Aleksandr Kaljanin-Gennadi Tshurilov-Aleksandr Galimov on ylivoimaisesti pelin paras ketju. Tshurilov on tehnyt yhden maalin ja ketju saa hirveän paineen Minskin päähän melkein joka vaihdossa.

- Pavol Demitra ei ole pudotuspelipelaaja. Omskin tshekkien (Jagr, Cervenka) tavoin tämä runkosarjassa loistanut tähti on ollut melkein pimennossa koko ajan. Demitran vaisuus on vaikuttanut myös ketjukaveri Josef Vasicekiin, joka ei ole saanut itsestään parasta irti.

- Jori Lehterä pelaa kolmosketjussa Aleksandr Koroljukin ja Sergei Ostaptshukin kanssa. Lehterä on pelannut ihan OK pelin, mutta on silti selvästi joukkueensa vasta kolmanneksi paras keskushyökkääjä. Lehterä ei ole vielä saanut tehopisteitä Gagarin Cupissa, mikä on tietysti pettymys, mutta eipä Lehterä myöskään saa pelata ylivoimaa juuri lainkaan. Lehterällä oli ensimmäisessä erässä alivoimalla läpiajo, mutta harmittavasti maalivahti Andrei Mezin onnistui torjumaan. Suunliikkeistä päätellen Lehterältä pääsi tilanteen jälkeen kirosana.

- Jordan Henry taklasi vaarallisesti ja törkeän tahallisesti Aleksandr Galimovia suoraan polveen. Galimov ei onneksi loukkaantunut vaan oli jäällä jo seuraavassa vaihdossa. Ehdin kyllä jo säikähtää. Galimov on arvokas mies myös maajoukkueelle.

- Karel Rachunek - Aleksandr Guskov on paras ylivoimapari siniviivalla Euroopan seurajoukkueissa.

- Minsk on ollut pelissä vaisu. Selvästi vaisuin esitys joukkueelta tässä sarjassa.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Juuri kun pääsin kritisoimaan Vasicekia ja Demitraa nämä järjestivät kolmannen erän aluksi Andrei Kirjuhinille tekopaikan joka lisäsi Lokon johtolukemiksi 3-0.

EDIT: Karek Rachunek tällää 3-5 alivoimalla(!) maalin ja peli on selvä. Lokomotiv menee jatkoon.

EDIT2: Minsk romahti lopussa täydellisesti. Jaroslavl johtaa pelin lopussa 6-1.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Lokomotiv voitti lopulta 6-1 ja menee jatkoon. Vastaan tulee Dynamo Riika.

Käyn läpi läntisen konfferenssin toisen kierroksen otteluparien ennakot. Itäisen konfferenssin otteluparit selviävät vasta kun tiedetään kumpi menee jatkoon parista Omsk-Nizhnekamsk.

Aloitetaan parista Jaroslavl - Riika.

Jaroslavl on ennakkosuosikki ja näkemykseni mukaan menee jatkoon tästä sarjasta. Riika on elänyt pitkälti huikeassa vireessä olevan ykkösketjunsa Trotter-Redlihs-Darzinsh varassa, mutta nyt vastaan tulee parempi joukkue kuin Moskovan Dynamo. Riikan kannalta olisi tärkeää saada Dynamo-sarjassa loukkaantunut sentteri Mark Hartigan takaisin tuomaan syvyyttä hyökkäyspäähän. Myös Martins Karsumsin, Aleksandr Nizhivin, Tomas Surovyn ja Janis Spruktsin pitää pystyä onnistumaan maalinteossa, jotta kaikki ei jää ykkösketjun vastuulle.

Tässä yhteydessä on syytä erikseen kehua Lauris Darzinshia, josta on tällä kaudella kehittynyt KHL-tasolle melkoinen tekijä. Moskovan Dynamo ei saanut Darzinshia kunnolla kiinni koko sarjan aikana, ja tämä oli yksi tekijä sille miksi Riika meni jatkoon. Darzinshilla on sopimus Riikan kanssa myös ensi kaudeksi eikä palkka taida olla sieltä parhaasta päästä. Voisin kuvitella, että vuoden päästä syksyllä moni rikas venäläisseura on tämän kaverin kintereillä.

Jaroslavlilla on leveämpi materiaali kuin Riikalla. Ykkösketjuksi muodostui tässä sarjassa Andrei Kirjuhin-Josef Vasicek-Pavol Demitra. Ketju ei ollut tässä sarjassa parhaimmillaan, vaikka intoutui seitsemännen pelin viimeisessä erässä vielä maalintekoon. Uskon, että Riikaa vastaan ketju on parempi, sillä Riikan puolustus on heikompi kuin Minskin vastaava eikä pysty yhtä tehokkaaseen miesvartiointiin.

Kakkosketju on maajoukkueestakin tuttu Aleksandr Kaljanin-Gennadi Tshurilov-Aleksandr Galimov. Tämä ketju oli Lokomotivin paras ottelusarjassa ja tulee takuulla tuottamaan harmaita hiuksia myös Riikan puolustajille.

Jori Lehterän johtamassa kolmosessa pelaavat nuori Sergei Ostaptshuk ja Aleksandr Koroljuk. Jos mailataituri Konstantin Rudenko tervehtyy Riika-sarjaan, ottaa hän Ostaptshukin paikan tässä ketjussa. Lehterä pelasi uransa ensimmäisen Gagarin Cupin ottelusarjan kiikaritehoin.

Nelosketjussa pelaavat Ivan Tkatshenko, Daniil Sobtshenko ja Aleksei Mihnov. Entinen maajoukkueratsu Mihnov esitti Minsk-sarjan viimeisessä pelissä jo lupaavia otteita, mikä saattaa tietää Riikalle vaikeuksia. Mihnov on parhaimmillaan todella hyvä pelaaja, ja kertoo myös Lokomotivin joukkueen syvyydestä, että tämän tason mies pelaa nelosketjussa.

Lokomotiv pelaa yleensä seuraavilla pakkipareilla:
Michal Barinka - Karel Rachunek
Aleksandr Guskov - Vitali Anikejenko
Aleksei Vasiljev - Marat Kalimulin
Sergei Zhukov - Juri Uritshev

Lokomotivin puolustus on nimekkäämpi, laajempi ja kiekollisesti taitavampi kuin Riikan vastaava. Riikan puolustuksen ylivoimainen kiekollinen johtohahmo on huippukuntoinen Sandis Ozolinsh. Myös Guntis Galvins ja Kristijanis Redlihs hoitavat tonttinsa, mutta muuten Riikan peräpää on hieman kapea ja haavoittuvainen.

Maalivahtipelissä Riikalla on selvä etu. Sekä Chris Holt että MIkael Tellqvist ovat molemmat parempia maalivahteja kuin kumpikaan Lokomotivin maalivahdeista (Dimitri Koschnew ja Aleksandr Vjuhin).

Lokomotiv menee tästä sarjasta jatkoon voitoin 4-2.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Hockeypravda.ru portaalin haastattelussa Jevgeni Kuznetsov vakuuttaa pelaavansa Traktor Tsheljabinskissa myös ensi kaudella.

Kuznetsov: "Olen tehnyt jo päätökseni. Jään Traktoriin myös ensi kaudeksi. Päätös on lopullinen ja peruuttamaton. Toivon että ensi kaudella uudistunut Traktor menestyy ja ilahduttaa faneja".

Jos tieto Traktorin ensi kauden $60 miljoonan budjetista pitää paikkansa, niin voisi kuvitella Kuznetsovin saavan melkoisen palkankorotuksen ensi kaudeksi. Uskon, että puhutaan jopa useamman miljoonan dollarin vuosipalkasta. Harvoin näin nuori pelaaja ansaitsee tuollaisia rahoja, mutta Kuznetsovin kohdalla olisi valmis tekemään poikkeuksen.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Toinen lännen pudotuspelipari on Pietari - Mytishi.

Pidän Pietaria ottelusarjan suosikkina, vaikka joukkue ei olekaan pelannut aivan omalla tasollaan. Pietari selvitti Spartakin tieltään suoraan neljässä pelissä, olkoonkin että pelit olivat numerollisesti tiukkoja. Tämä tiesi Pietarille pitkää lepoaikaa, mikä voi näkyä alussa pelituntuman puutteena, mutta josta on etua mikäli sarja venyy pitkäksi.

SKA Pietarin rosterista on vaikea löytää heikkoa lenkkiä. Joukkueella on paljon syvyyttä sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa ja hyvä maalivahti Jakub Stepanek.

Pietarin puolustuksen muodostavat Denis Grebeshkov, Johan Fransson, Denis Denisov, Vitali Vishnevski, Daniil Markov, Dimitri Vorobjev, Aleksei Semenov ja Sergei Gusev. Tarvittaessa myös nuorten maailmanmestari Georgi Berdjukov pystyy pelaamaan. Kokeneita, rutinoituneita, vahvoja puolustajia. Grebeshkov ja Fransson ovat kiekollisia johtopelaajia. Vishnevski, Denisov, Markov ja Semenov edustavat fyysisyyttä. Puolustus on niin syvä, että sen pitäisi kestää loukkaantumiset (lukuunottamatta Franssonia ja Grebeshkovia, joita ei voi korvata).

Hyökkäyksestä löytyy myös runsaasti leveyttä: Mattias Weinhandl, Maksim Afinogenov, Maksim Sushinski, Aleksei Jashin, Tony Mårtensson, Petr Cajanek, Petr Prucha, Jevgeni Artjuhin, Maksim Rybin, Sergei Brylin ja Anton But. Jos tästä haluaa jotain heikkouksia löytää, niin ehkä se että monet avainhyökkääjistä ovat yli 35-vuotiaita. Miten he sopeutuvat pudotuspelien kasvaneeseen intensiteettiin?

Atlant Mytitsh ei ole huono joukkue sekään. Se aloitti runkosarjan huonosti, mutta kun Miloslav Rhiga tuli joukkueen valmentajaksi, alkoi peli sujua eri malliin.

Konstantin Barulin on pätevä ykkösmaalivahti. Puolustus ei ole SKA:n tasolla, mutta ei huonokaan. Puolustus rakentuu Maksim Semenovin, Dimitri Bykovin, Jaroslav Obsutin, Vadim Homitskin ja Ilja Gorohovin ympärille.

Hyökkäyksen suuri yksinäinen on Sergei Mozjakin, joka voitti ylivoimaisesti joukkueen sisäisen pistepörssin. Mozjakinia ei ole totuttu pitämään pudotuspelipelaajana, mutta hänen on pakko onnistua mikäli Atlant haluaa tästä sarjasta jatkoon.

Mozjakinin taustalla tukea antavat tshekit Jan Bulis, Jan Marek ja Zbynek Irgl. Venäjän maajoukkueessa Tukholmassa esiintyneet Fedor Fedorov ja Aleksei Gluhov kuuluvat myös luottopelaajiin, kuten tekee myös Ivan Neprjajev. Vanha Oleg Petrov jaksaa yhä. Petrov pelasi erittäin hyvän runkosarjan ja on jatkanut samasta myös Gagarin Cupissa.

Joukkueiden välinen materiaaliero on joka tapauksessa sen verran suuri, että Atlantin pitää pystyä onnistumaan joukkueena paremmin voidakseen haastaa Pietarin. En usko että näin tapahtuu vaan Pietari menee tästä parista jatkoon voitoin 4-1.
 

SKA1946

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hyvä jääkiekko
Allhockey.ru mukaan Novatek -niminen yhtiö on lupautunut Traktor Tsheljabinskin sponsoriksi ja tämän myötä Traktorin budjetti nousee ensi kaudelle peräti $60 miljoonaan. .

Novatekiin löytyy suomalaisyhteys. Yritys urakoi Fortumin omistaman venäläisen energiantuottajan voimalaitosta Hanti-Mansiiskin Njaganin kaupungissa. Kyseessä on yli miljardin euron projekti, joten tuollainen 60 miljoonaa on pikkuraha yritykselle. Fortum muuten oli Traktorin sponsori jo tälläkin kaudella.

Ensimmäisenä Traktorin ostoslistalla on maalivahti. Seuran scoutti oli viime viikolla Suomessa ja Ruotsissa katsastaen pelaajia. Ehdokkaita on kuulemma 6.

Kenttäpelaajia on hankintalistalla kaksi kentällistä.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Novatekiin löytyy suomalaisyhteys. Yritys urakoi Fortumin omistaman venäläisen energiantuottajan voimalaitosta Hanti-Mansiiskin Njaganin kaupungissa. Kyseessä on yli miljardin euron projekti, joten tuollainen 60 miljoonaa on pikkuraha yritykselle. Fortum muuten oli Traktorin sponsori jo tälläkin kaudella.

Ensimmäisenä Traktorin ostoslistalla on maalivahti. Seuran scoutti oli viime viikolla Suomessa ja Ruotsissa katsastaen pelaajia. Ehdokkaita on kuulemma 6.

Kenttäpelaajia on hankintalistalla kaksi kentällistä.

Novatek rahoittaa Traktorin budjetista $40 miljoonaa. Loput $20 miljoonaa tulee muilta rahoittajilta.

Hieman epätasaisesti alkaa tämä vauraus jakaantumaan eri konfferenssien kesken. Idässä on Ufa, Kazan, Omsk, Magnitogorsk ja nyt uusin rahaseura Traktor. Kaikkien näiden seurojen budjetit lienevät $55-65 miljoonan välissä. Ilmeisesti myöskään Novokuznetskin uusi rahoittaja ei ole sieltä köyhimmästä päästä.

Lännestä vastaavia rahaseuroja löytyy vain kaksi, SKA Pietari ja Lokomotiv Jaroslavl. SKA:n budjetilla ei taida olla ylärajaa :). Myös Lokomotiv on varakas seura, koska sen sponsori on Venäjän rautatiet. SKA:n ja Lokomotivin lisäksi lännestä ei löydy seuroja, joita voisi taloudellisesti verrata idän rikkaisiin seuroihin.

On hyvä asia, että KHL:n perinteisten rahaseurojen rinnalle alkaa nousta uusia seuroja, jotka pystyvät kilpailemaan näiden kanssa parhaista pelaajista. Nythän joku Ufa on koonnut neljä kentällistä eri maiden maajoukkuetason pelaajia. Toivottavasti vauraus jakaantuu jatkossa tasaisemmin.

Traktor Tsheljabinsk kuuluu minun suosikkeihini KHL:ssä seuran perinteiden ja vahvan juniorityön ansiosta. Toivottavasti rahan lisääntyminen ei estä sitä, että seura kehittää edelleen vahvasti myös junioripelaajia. Koko budjettia ei tule käyttää pelkästään valmiiden pelaajien ostamiseen, vaan myös juniorityöhön.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Omskin tshekit aloittivat tämän pelin ihan eri malliin kuin mitä se pelasi viime pelin. Kahdessa ensimmäisessä vaihdossa se loi kovan paineen Neftehimikin päätyyn ja tämä palkittiin Cervenkan maalilla. 1-0.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Tulipa halvalla tavalla Neftehimikin tasoitus. Omskin pakki Nick Angell törmää Rämöön ja vie tämän pois pelistä. Andrei Ivanovilla on helppo työ tasoittaa. 1-1.

EDIT: Aleksei Kaliuzhni vie taas Omskin johtoon. 2-1.

Edit: Anton Belov vie Omskin 3-1 johtoon, mutta Libor Pivko kaventaa lukemiksi 3-2. Pivkon maali meni Rämölle helposti. Laukaus tuli pienestä kulmasta, melko kaukaa ja ilman maskia.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Summanen on näköjään kertonut tsekeille, että nyt pitää pelata. Jagr käyttää kroppaa enemmän kuin vuosiin.
Omsk hallitsi selvästi ensimmäistä erää mutta Neftehimik roikkuu sitkeästi mukana. Rämö ei ole ollut aivan parhaimmillaan.

Tshekkien pelaaminen on tosiaan ollut eri näköistä kuin aiemmissa peleissä. Saa nähdä jaksavatko painaa samalla intensiteetillä kaikki kolme erää (plus mahdolliset jatkoerät).
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Mahtavat kikat Jagrilta! Jagr vei ylivoimalla Jakov Rylovia 1-1 tilanteessa ja syötti Cervenkan maalintekoon. Cervenkan toinen maali pelissä. 5-2. Omsk näyttäisi olevan menossa jatkoon ja kohti Magnitogorskin kohtaamista.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Aleksandr Perezhogin pamauttaa kolmannen erän aluksi jo lukemat 6-2. Nizhnekamsk näyttäisi olevan romahtamassa samalla tavalla kuin Minsk eilen Jaroslavlia vastaan. Molemmat sarjat venyivät seitsemään peliin, mutta viimeisessä ottelussa materiaaliero konkretisoituu.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
KHL:ssä tuli suomalaisvalmentajien puolivälierä, kun Summasen Avangard Omsk kohtaa Kari Heikkilän Magnitogorskin joukkueen. Vahinko, että tämä toinen lohko on näin kovatasoinen, kun toisessa puolivälierässä kohtaavat Salavat Julajev ja Ak Bars Kazan, itäisessä lohkossa. Idän joukkueet, jotka pääsivät puolivälieriin, olivat runkosarjassa sijoilla 1,2,4, ja 5 ja lännen joukkueet sijoilla 3,7,8 ja 13. Riikan Dynamon menestys latvialaisena joukkueena sijalta 13 puolivälieriin Cagarin Cupissa, on tietysti hieno juttu.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
KHL:ssä tuli suomalaisvalmentajien puolivälierä, kun Summasen Avangard Omsk kohtaa Kari Heikkilän Magnitogorskin joukkueen. Vahinko, että tämä toinen lohko on näin kovatasoinen, kun toisessa puolivälierässä kohtaavat Salavat Julajev ja Ak Bars Kazan, itäisessä lohkossa. Idän joukkueet, jotka pääsivät puolivälieriin, olivat runkosarjassa sijoilla 1,2,4, ja 5 ja lännen joukkueet sijoilla 3,7,8 ja 13. Riikan Dynamon menestys latvialaisena joukkueena sijalta 13 puolivälieriin Cagarin Cupissa, on tietysti hieno juttu.

Harmi että Ufa ja Kazan pelaavat toisiaan vastaan jo tässä vaiheessa. Nuo ovat mielestäni itäisen konfferenssin ja koko liigan kaksi parasta joukkuetta, ja olisin nähnyt ne mielelläni pelaamassa vastakkain vasta konfferenssin finaaleissa. Veikkaan että tämän sarjan voittaja on myös Gagarin Cupin voittaja.

On totta että sarjan itäpuoli on tasokkaampi kuin länsipuoli. Lännestä pääsee helpommalla kuin idässä, koska todella kovia porukoita on vähemmän. Maantieteellinen jako on kuitenkin ainoa oikea tapa muodostaa konfferenssit. Ongelma on se, että SKA Pietaria lukuunottamatta suuri raha jääkiekossa on idässä. Moskovan jääkiekossa liikkuu selvästi vähemmän rahaa kuin idän oblasteissa ja autonomisissa tasavalloissa. Tämä on vähän paradoksaalista, kun otetaan huomioon miten ylivoimainen taloudellinen keskus Moskova on Venäjällä.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Ennakko-arvio Kazan-Ufa otteluparstai ja myöhemmin Omsk-Magnitogorsk otteluparista. Tästä tuleekin sitten pitkä posti.

Kazanin ja Ufan kohtaaminen on KHL:n titaanien taistelu. Nämä kaksi seuraa ovat viimeisten vuosien aikana hallinneet Venäjän mestaruussarjaa. Ufa voitti mestaruuden 2008, kun taas Kazan vei kannun 2009 ja 2010.

Kazan ja Ufa edustavat Venäjällä islamilaisenemmistöisiä tasavaltoja, Kazan tataarinmaata ja Ufa bashkiirinmaata. (Tatarstania ja Bashkortostania ei tule sekoittaa Pohjois-Kaukasuksen islamilaisiin persläpiin Tshetsheniaan, Dagestaniin ja Ingushetiaan. Kyseessä on näihin verrattuna aivan erilainen islamilainen kulttuuri ja elämäntapa, johon kuuluu myös rehellinen työnteko, mistä johtuu myös tasavaltojen vauraus).

Molemmilla seuroilla on omien tasavaltojensa johdon ja liike-elämän vankka tuki takanaan, mikä on mahdollistanut seuroille NHL-tason budjetit. KHL:ssä vain Pietarin SKA on näitä seuroja rikkaampi. SKA:n budjetissa ei kuulopuheiden perusteella ole edes ylärajaa.

Kazanin pelityyli on enemmän puolustava ja fyysinen. Ufa pelaa taas Bykovin näköistä jääkiekkoa, nopeatempoista ja hyökkäysvoittoista peliä, mihin joukkueen materiaali antaa myös mahdollisuuden. Henkilökohtaisesti Ufan tapa pelata miellyttää enemmän.

Maalivahtipelissä annan edun Kazanille. Petri Vehanen on KHL:n parhaita maalivahteja ja on osoittanut, että voi voittaa mestaruuden joukkueelleen. Kazanin varamaalivahti on Stanislav Galimov, joka tuskin tulee saamaan peliaikaa ilman Vehasen loukkaantumista tai täydellistä epäonnistumista.

Ufan maalilla pelaavat ruotsalainen Erik Ersberg ja Kazakstanin maajoukkuemolari Vitali Kolesnik. Molemmat ovat luotettavia maalivahteja, joskaan eivät aivan Vehasen veroisia.

Kazanin puolustus on todella vakuuttava, varsinkin sen jälkeen kun Konstantin Kornejev tuli ZSKA:sta sitä vahvistamaan. Kazan pelaa yleensä seuraavilla puolustajapareilla:

Aleksei Jemelin - Ilja Nikulin
Jevgeni Medvedev - Konstantin Kornejev
Grigori Panin - Stepan Zahartsuk
Igor Shadilov - Vasili Tokranov


Kolmikko Nikulin-Kornejev-Jemelin on maajoukkuetasoa, eivätkä Medvedev ja Panin ole hekään hullumpia puolustajia. Nikulin on puolustuksen selkeä johtaja ja mielestäni koko sarjan paras puolustaja. Iso ja hieman kömpelö Zahartshuk on tämän puolustuksen heikoin lenkki.

Ufan puolustus ei jää Kazanista yhtään jälkeen. Se voi olla jopa leveämpi, joskin sieltä puuttuu Ilja Nikulinin kaltainen superpuolustaja. Ufa pelaa yleensä seuraavilla pareilla

Kirill Koltsov - Dimitri Kalinin
Miroslav Blatak - Andrei Kuteikin
Vitali Proshkin - Oleg Tverdovski
Tomas Starosta - Maksim Kondratjev


Tässä on kasassa kahdeksan vahvaa puolustajaa ilman heikkoja lenkkejä. Koltsov on paras kiekollinen puolustaja, Kuteikin paras siniviivapommittaja, Blatak paras yleispuolustaja. Kalinin on mielestäni vähän taantunut, mutta on 30-vuotiaana edelleen huippupelaaja. 34-vuotias Tverdovski on myös taantunut sitten 2000-luvun taitteen huippuvuosiensa, mutta täyttää edelleen paikkansa. Proshkin on varma ja vahva puolustava puolustaja sekä myös kaksinkertainen maailmanmestari, kuten myös Kalinin. Blatak on puolestaan maailmanmestari Tshekin paidassa. Starosta on esiintynyt usein Slovakian maajoukkueessa, ja 27-vuotiaalla Kondratjevilla on myös kokemusta sekä NHL:stä että Venäjän maajoukkueesta.

Ufan puolustus on kokenut, liikkuva, vahva, taitava, ja syvyyttä löytyy. Puolustuksesta löytyy runsaasti sekä hyökkäävää taitoa että fyysistä vahvuutta ja puolustuksellista osaamista.

Puolustuksessa etu meneekin lievästi Ufalle ennenkaikkea Ufan puolustuksen syvyyden ansiosta.

Verrataanpa seuraavaksi hyökkäyspäitä. Kazan on pelannut yleensä seuraavilla ketjuilla:

Danis Zaripov - Niko Kapanen - Aleksei Morozov
Marcel Hossa - Jarkko Immonen - Janne Pesonen
Dimitri Kazionov - Aleksei Tereshenko - Aleksei Badjukov
Jonas Andersson - Nikita Aleksejev - Jevgeni Bodrov/Dimitri Obuhov/Aleksandr Stepanov


Eurooppalaisella tasolla nuo nimet eivät paljoa esittelyä kaipaa. Ruotsin MM-joukkueessa viime vuonna pelannut Andersson pelaa nelosketjussa. Syvyyttä löytyy, kuten myös kovuutta ja taitoa.

Zaripov ja Morozov eivät ole tänään aivan samassa iskussa kuin olivat vuosina 2005-2008, mutta he ovat edelleen joukkueen vaarallisimmat pelaajat, ja liigan eliittiä. Ajoittain kaksikon peli on todellista taidetta. Niko Kapanen on sopeutunut kaverusten keskelle hyvin ja nauttii Kazanissa ykkössentterin asemasta.

Kakkosketjun paras mies on Jarkko Immonen, joka on KHL:n parhaita kakkossenttereitä. Immonen on myös hyvä pudotuspelipelaaja ollen avauskierroksella Barysia vastaan joukkueen parhaimmistoa. Janne Pesonen ei ole KHL:ssä yltänyt samalle tasolle kuin SM-liigassa, jossa hän parhaimmillaan oli suvereeni. Pesosen pelaaminen on usein tehotonta pörräämistä. Toivon hänelle pudotuspeleissä onnistumista. Ufaa vastaan testi on kovin mahdollinen. Ei silti, kyllä Pesonen paikkansa ja ulkomaalaisvahvistuksen kriteerit täyttää myös KHL:ssä, vaikka tähteä hänestä ei Venäjällä koskaan tulekaan. Ketjun toinen laituri Marcel Hossa voitti viime kaudella Riikassa KHL:n maalikuninkuuden, mutta Kazanissa pienentynyt rooli on tarkoittanut myös tehojen tipahtamista. Hossa on tämän ketjun sniper, jolle Immonen ja Kapanen pyrkivät pelaamaan vetopaikkoja.

Kolmonen muodostuu kokeneista ja hyvistä sarjajyristä: Kazionov, Tereshenko ja Badjukov. Tereshenkolla on myös hyvät näytöt maajoukkueesta: kaksi maailmanmestaruutta. Ketju on tasapainoinen ja tunnollinen puolustamaan. Kaikki kolme ovat hyviä kahden suunnan pelaajia, joskaan kenelläkään heistä ei ole poikkeavan hyviä hyökkäysominaisuuksia. Tyypillinen kolmosketju siis.

Nelosesta löytyy ruotsalainen pikakiituri Andersson, iso ja vankka sentteri Aleksejev ja nopea Jevgeni Bodrov. Aleksejev oli viime vuonna yksi mestaruuden ratkaisijoista. Tämä vuonna tiedossa on pienempi rooli, koska Zaripov ja Morozov ovat terveenä ja joukkueen hyökkäys on muutenkin leveämpi.


Entä sitten Ufan hyökkäys? Tässä joukkueen tavallisimmat ketjut:


Patrik Thoresen - Igor Grigorenko - Aleksandr Radulov
Robert Nilsson - Sergei Zinovjev - Vladimir Antipov
Jakub Klepis - Andrei Taratuhin - Viktor Kozlov
Petr Schastlivy - Aleksandr Svitov - Slava Kozlov

Reservissä: Konstantin Koltsov, Oleg Saprykin ja nuori Aleksandr Pankov.


Ufan hyökkäyksesta näkee heti erään KHL:n epäkohdan. Miten voi olla mahdollista, että Oleg Saprykinin ja Konstantin Koltsovin tasoiset pelaajat eivät mahdu pelaamaan? Tämä johtuu joukkueiden välisistä suurista taloudellisista eroista. Tämän kauden Novokuznetskissa molemmat olisivat ykkösketjun kamaa, mutta Ufa maksaa enemmän katsomossa istumisesta.

Sitten asiaan. Ufan ykkösketju on KHL:n pelottavin. Radulov-Thoresen on mainio tutkapari ja laituri Grigorenkosta on tehty sentteri, joka on istunut tehokaksikon väliin erittäin hyvin. Radulov on tällä hetkellä ylivoimainen pelaaja Euroopassa - runkosarjassa 80 tehopistettä - ja Kazanin suuri haaste on saada tämä mies kuriin. Onko se mahdollista? Lähteekö Kazan peluuttamaan esimerkiksi Nikulinia ja Jemeliniä säännöllisesti Radulovia vastaan. Näillä puolustajilla on edellytykset pelata melko tasaveroisesti Radulovia vastaan.

Ufa ei kuitenkaan ole vain ykkösketjun varassa. Ruotsalainen "Kentin-poika" Nilsson ja mailataituri Zinovjev ovat kauden loppupuolella löytäneet hyvin yhteisen sävelen. Zinovjev näyttäisi vihdoin kuntoutuneen pitkästä loukkaantumissumasta ja alkaa näyttää vanhalta kunnon numero 42:lta. Tämä ei tietenkään tiedä Kazanille hyvää. Ketjun oikealla laidalla on pelannut vanha maajoukkueratsu, 32-vuotias Vladimir Antipov.

Kolmosketjusta löytyy vanha mutta edelleen vetreä Viktor Kozlov. 35-vuotias Kozlov on KHL:n vahvimpia pelaajia, joka osaa tuoda vuorenvarmasti kiekon vastustajan kenttäpäätyyn. Tehopisteet eivät kerro kaikkea Kozlovin arvosta joukkueelleen. Tshekkien maailmanmestari Jakub Klepis on hyytynyt hyvän alkukauden jälkeen, mutta täyttää paikkansa kolmosketjussa. Sentteri on hyvä puolustava hyökkääjä Taratuhin, joka sopii tähän ketjuun hyvin.

Nelosketjussa pelaa siirtorajan lopulla ZSKA:sta tullut Slava Kozlov, joka voi olla hyvä lisä joukkueeseen. Aleksandr Svitov ja Petr Schastlivy olivat joukkueen parhaimmistoa avauskierroksella Novosibirskia vastaan. Erityisesti Schastlivy oli tehokkaana. Svitov on maajoukkuetason kahden suunnan sentteri, joka osaa myös tapella.

Myös hyökkäyksen osalta annan lievän edun Ufalle. Ufan hyökkäyspää on aavistuksen verran leveämpi ja taitavampi, eikä Kazanilla ole vastinetta Raduloville.

Luvassa on KHL:n titaanien taistelu ja mielestäni kahden parhaan eurooppalaisen seurajoukkueen kohtaaminen. Turhan aikaisin vain joukkueet kohtaavat. Jatkoon tästä parista menee Ufa.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Ennakko Omsk-Magnitogorsk sarjasta.

Omsk lähtee ennakkosuosikkina, mutta ei suurena sellaisena.

Maalivahtipelissä Omskilla lienee etu Karri Rämön myötä, mutta Rämö ei ole ollut toistaiseksi Gagarin Cupissa mitenkään vakuuttava, eikä Magnitogorskin Georgi Gelashvili ole huono maalivahti. Silti maalivahtipelissä annan edun Omskille.

Magnitogorskin puolustus koki ison menetyksen kun Lasse Kukkonen loukkaantui ja on pois pelistä kuukauden päivät, eli käytännössä loppukauden. Magnitkan puolustuksen johtaja on Vitali Atjushov, joka on liigan parhaita puolustajia. Janne Niskala ja Jevgeni Birjukov ovat molemmat myös maajoukkuetason puolustajia. Puolustus täydentyy Vladimir Malenkihilla ja Jevgeni Varlamovilla, kahdella kokeneella sarjajyrällä. Kuudes puolustaja on joko Jaroslav Habarov tai Mihail Ljubushin. Kukkosta olisi tosiaan tarvittu.


Vitali Atjushov - Jevgeni Varlamov
Jevgeni Birjukov - Janne Niskala
Vladimir Malenkih - Mihail Ljubushin
Jaroslav Habarov

Reservissä loukkaantunut Lasse Kukkonen.


Omskin puolustuksen ykköspari on Andrei Pervyshin-Martin Skoula. Kazanista tullut Pervyshin on varmasti yksi aliarvostetuimmista pelaajista liigassa. Skoula on sopeutunut hyvin KHL:ään pitkän NHL-uran jälkeen. Denis Kuljash on ylivoimapelin erikoisosaaja, jolla saattaa olla maailman kovin laukaus. Tuttu nimi myös maajoukkueessa. Omskin paras puolustava puolustaja on 24-vuotias isokokoinen Anton Belov. Pistäkää nimi mieleen. Neftehimikiä vastaan Belov oli joukkueensa paras puolustaja.

Muut Omskin puolustajat ovat Aleksei Bondarev, Nick Angell ja Nikita Pivtsakin. Pienikokoinen Novokuznetskista siirtorajalla Omskiin tullut Angell on puolustuksen heikoin lenkki joka oli Neftehimikiä vastaan suurissa vaikeuksissa omassa päässä. Angell muistuttaa viime vuonna Riikassa pelannutta Lee Sweattia, joka Angellin tavoin otti jatkuvasti lukua omassa päässä. Pienikokoinen ja vaatimattomasti luisteleva Angell on vaikeuksissa nopeiden ja vahvempien hyökkääjien kanssa, koska sijoittumisella on vaikea korvata liikkeen ja voiman puutetta isossa kaukalossa.

Pivtsakin puolestaan on tuore nuorten maailmanmestari joka sai ihan mukavasti peliaikaa Nizhnekamskia vastaan. Potentiaalinen tulevaisuuden maajoukkuepelaaja.


Andrei Pervyshin - Martin Skoula
Anton Belov - Denis Kuljash
Nikita Pivtsakin - Aleksei Bondarev
Nick Angell - Dimitri Rjabikin


Puolustuksen osalta etu menee Omskille, johtuen lähinnä Kukkosen loukkaantumisen aiheuttamasta Magnitogorskin materiaalin kapeudesta. Omskilla on leveyttä ja taitoa hieman enemmän.

Magnitogorskin hyökkäyksen kysymysmerkki on se, palaako Jugraa vastaan loukkaantunut Aleksei Kaigorodov kaukaloon. Taitava pelintekijä Kaigorodov olisi tarpeellinen vahvistus, sillä vanha Sergei Fedorov ei ole enää siinä kunnossa että pärjäisi kakkossentterin roolissa Omskia vastaan.

Magnitogorskin ykkösketju on kova: Tomas Rolinek - Petri Kontiola - Juhamatti Aaltonen. Ketju pelasi hyvin Jugraa vastaan ja oli suurin syy sille, että Magnitogorsk meni sarjasta jatkoon. Kontiola-Aaltonen on osoittanut toimivuutensa sekä maajoukkueessa että KHL:ssä. Tshekkien maailmanmestaruuden ratkaissut Rolinek sopii tähän ketjuun.

Jos Kaigorodov tervehtyy johtaa hän kakkosketjua, jossa pelaavat myös Stanislav Tshistov ja Denis Platonov. Platonov oli alkukaudesta kovassa maali-iskussa, mutta hyytyi kauden myötä. Tshistov on taitava mutta vähän pehmeä laituri, köyhän miehen Sergei Mozjakin. Kolmosketjua johtaa vanha Sergei Fedorov, laidoillaan viime kaudella NHL:ssä pelannut nopea Enver Lisin ja yleispelaaja Denis Hlystov. Nelosketjua johtaa kokenut Oleg Kvasha, entinen NHL-pelaaja ja NY Islandersin paras pistemies. Kvashan laidoilla pelaavat nuori Denis Abdullin ja hyvä maalintekijä Gleb Klimenko.

Tomas Rolinek - Petri Kontiola - Juhamatti Aaltonen
Stanislav Tshistov - Aleksei Kaigorodov - Denis Platonov
Enver Lisin - Sergei Fedorov - Denis Hlystov
Gleb Klimenko - Oleg Kvasha - Denis Abdullin


Omskin hyökkäyksen tärkein ketju ei yllättäen ole nimekäs tshekkiketju, vaan työteliäs ja taitava venäläisketju Aleksandr Popov - Anton Kurianov - Aleksandr Perezhogin. Kehotan tarkkailemaan miten tunnollisesti Popov ja Kurianov jaksavat puolustaa ja raataa alivoimalla. Kurianov on kahden suunnan keskushyökkääjän ruumiillistuma. Hän on maailmanmestari vuodelta 2009, mutta ainakin Venäjän ulkopuolella erittäin aliarvostettu pelaaja. Kurianov on muodostanut tutkaparin Popovin kanssa viimeisen 7-8 vuoden ajan, joten kemiat pelaavat hyvin. Nopea Perezhogin, niinikään maailmanmestari, tekee ketjusta hyökkäyspäässä vaaralliseman.

Roman Cervenka oli runkosarjan pistepörssin kolmonen, mutta Neftehimikiä vastaan täydellinen no-show ennen seitsemättä peliä, jossa teki kaksi maalia. Omskin kannalta on toivottavaa, että tshekkiketju Cervenka-Petr Vampola-Jaromir Jagr herää taistelemaan Magnitogorskia vastaan. Parhaimmillaan parivaljakko Cervenka-Jagr on tappavan taitava ja tehokas. Maanmies Vampola, yksi Tshekin maailmanmestaruuden ratkaisijoista, sopii puolustavana pelaajana hyvin ketjun keskelle.

Omskin kolmosketjussa pelaavat ikuliikkuja Igor Volkov, taitava valkovenäläinen Aleksei Kaliuzhni ja nuori Jegor Averin, jonka tähti on nousussa. Nelosketjua johtaa luotettava Dimitri Semin, laidoillaan kokenut Dimitri Vlasenkov ja nuori ja isokokoinen Sergei Sentjurin. Loukkaantunut Timofei Shishkanov pelaisi normaalisti tässä ketjussa Sentjurinin paikalla.


Roman Cervenka - Petr Vampola - Jaromir Jagr
Aleksandr Popov - Anton Kurianov - Aleksandr Perezhogin
Igor Volkov - Aleksei Kaliuzhni - Jegor Averin
Sergei Sentjurin/Timofei Shishkanov - Dimitri Semin - Dimitri Vlasenkov


Myös hyökkäyksen osalta annan edun Omskille. Ykkösketjujen (Kontiola vs. Vampola) vertailussa tasapeli on aika lähellä, mutta Kurianovin johtama Omskin kakkosketju on selkeästi parempi kuin Kaigorodovin (jos pelaa) johtama Magnitkan kakkonen. Omskilla on myös kolmos- ja nelosketjuissa hieman enemmän leveyttä ja taitoa kuin Magnitkalla.

Omsk vei voiton kaikilla kolmella rintamalla - maalivahtipelissä, puolustuksessa ja hyökkäyksessä - joten eiköhän Summasen porukka mene tästä sarjasta jatkoon.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Aamun HS:n (7.3.2011) mukaan 6/8 päävalmentajaa niistä joukkueista, jotka jatkavat KHL:n Gagarin-cup pelejä keväällä ovat ulkolaisia valmentajia. Vain Salavat Julajevin Bykov ja Ak Bars Kazanin Biljaletdinov venäläisistä päävalmentajista jatkavat työtään kevään 2011 KHL-loppupeleissä puolivälieristä eteenpäin. Tässä mielessä KHL on paljon kansainvälisempi sarja kuin NHL, jossa päävalmentajana on päässyt kokeilemaan vain pari yrittäjää koko NHL:n historian aikana. Ei tule muita mieleen NHL:stä kuin Alpo Suhonen Chicagossa ja Ivan Hlinka (RIP) Pittsburghissa ja nekin yritykset jäivät lyhytkestoisiksi.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Pudotuspelit jatkuvat seuraavasti.

Huomenna eli 8.3 pelataan ottelut:
Jaroslavl-Riika alkaen klo 16
Pietari - Mytishi alkaen klo 16

Ylihuomenna eli 9.3 pelataan ottelut
Kazan - Ufa alkaen klo 18
Omsk - Magnitogorsk alkaen klo 15
 
Suosikkijoukkue
Leijonat, Jokerit
TOJ on vauhdissa ja suuri kiitos siitä.

Minulla olisi vähän offtopic-kysymys lähinnä tulevan MM-kisajoukkueen kokoamista varten.

Magnitogorskin ketju:
Tomas Rolinek - Petri Kontiola - Juhamatti Aaltonen

Rolinekin pelityylistä en muista oikeastaan mitään. Maajoukkuetason mies, muuta ei tule mieleen. Mikä on hänen roolinsa tässä ketjussa? Eli kuka suomalaisista sopisi parhaiten Rolinekin paikalle MM-kisoihin.

Kuka vain voi vastata.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös