Ennakko-arvio Kazan-Ufa otteluparstai ja myöhemmin Omsk-Magnitogorsk otteluparista. Tästä tuleekin sitten pitkä posti.
Kazanin ja Ufan kohtaaminen on KHL:n titaanien taistelu. Nämä kaksi seuraa ovat viimeisten vuosien aikana hallinneet Venäjän mestaruussarjaa. Ufa voitti mestaruuden 2008, kun taas Kazan vei kannun 2009 ja 2010.
Kazan ja Ufa edustavat Venäjällä islamilaisenemmistöisiä tasavaltoja, Kazan tataarinmaata ja Ufa bashkiirinmaata. (Tatarstania ja Bashkortostania ei tule sekoittaa Pohjois-Kaukasuksen islamilaisiin persläpiin Tshetsheniaan, Dagestaniin ja Ingushetiaan. Kyseessä on näihin verrattuna aivan erilainen islamilainen kulttuuri ja elämäntapa, johon kuuluu myös rehellinen työnteko, mistä johtuu myös tasavaltojen vauraus).
Molemmilla seuroilla on omien tasavaltojensa johdon ja liike-elämän vankka tuki takanaan, mikä on mahdollistanut seuroille NHL-tason budjetit. KHL:ssä vain Pietarin SKA on näitä seuroja rikkaampi. SKA:n budjetissa ei kuulopuheiden perusteella ole edes ylärajaa.
Kazanin pelityyli on enemmän puolustava ja fyysinen. Ufa pelaa taas Bykovin näköistä jääkiekkoa, nopeatempoista ja hyökkäysvoittoista peliä, mihin joukkueen materiaali antaa myös mahdollisuuden. Henkilökohtaisesti Ufan tapa pelata miellyttää enemmän.
Maalivahtipelissä annan edun Kazanille. Petri Vehanen on KHL:n parhaita maalivahteja ja on osoittanut, että voi voittaa mestaruuden joukkueelleen. Kazanin varamaalivahti on Stanislav Galimov, joka tuskin tulee saamaan peliaikaa ilman Vehasen loukkaantumista tai täydellistä epäonnistumista.
Ufan maalilla pelaavat ruotsalainen Erik Ersberg ja Kazakstanin maajoukkuemolari Vitali Kolesnik. Molemmat ovat luotettavia maalivahteja, joskaan eivät aivan Vehasen veroisia.
Kazanin puolustus on todella vakuuttava, varsinkin sen jälkeen kun Konstantin Kornejev tuli ZSKA:sta sitä vahvistamaan. Kazan pelaa yleensä seuraavilla puolustajapareilla:
Aleksei Jemelin - Ilja Nikulin
Jevgeni Medvedev - Konstantin Kornejev
Grigori Panin - Stepan Zahartsuk
Igor Shadilov - Vasili Tokranov
Kolmikko Nikulin-Kornejev-Jemelin on maajoukkuetasoa, eivätkä Medvedev ja Panin ole hekään hullumpia puolustajia. Nikulin on puolustuksen selkeä johtaja ja mielestäni koko sarjan paras puolustaja. Iso ja hieman kömpelö Zahartshuk on tämän puolustuksen heikoin lenkki.
Ufan puolustus ei jää Kazanista yhtään jälkeen. Se voi olla jopa leveämpi, joskin sieltä puuttuu Ilja Nikulinin kaltainen superpuolustaja. Ufa pelaa yleensä seuraavilla pareilla
Kirill Koltsov - Dimitri Kalinin
Miroslav Blatak - Andrei Kuteikin
Vitali Proshkin - Oleg Tverdovski
Tomas Starosta - Maksim Kondratjev
Tässä on kasassa kahdeksan vahvaa puolustajaa ilman heikkoja lenkkejä. Koltsov on paras kiekollinen puolustaja, Kuteikin paras siniviivapommittaja, Blatak paras yleispuolustaja. Kalinin on mielestäni vähän taantunut, mutta on 30-vuotiaana edelleen huippupelaaja. 34-vuotias Tverdovski on myös taantunut sitten 2000-luvun taitteen huippuvuosiensa, mutta täyttää edelleen paikkansa. Proshkin on varma ja vahva puolustava puolustaja sekä myös kaksinkertainen maailmanmestari, kuten myös Kalinin. Blatak on puolestaan maailmanmestari Tshekin paidassa. Starosta on esiintynyt usein Slovakian maajoukkueessa, ja 27-vuotiaalla Kondratjevilla on myös kokemusta sekä NHL:stä että Venäjän maajoukkueesta.
Ufan puolustus on kokenut, liikkuva, vahva, taitava, ja syvyyttä löytyy. Puolustuksesta löytyy runsaasti sekä hyökkäävää taitoa että fyysistä vahvuutta ja puolustuksellista osaamista.
Puolustuksessa etu meneekin lievästi Ufalle ennenkaikkea Ufan puolustuksen syvyyden ansiosta.
Verrataanpa seuraavaksi hyökkäyspäitä. Kazan on pelannut yleensä seuraavilla ketjuilla:
Danis Zaripov - Niko Kapanen - Aleksei Morozov
Marcel Hossa - Jarkko Immonen - Janne Pesonen
Dimitri Kazionov - Aleksei Tereshenko - Aleksei Badjukov
Jonas Andersson - Nikita Aleksejev - Jevgeni Bodrov/Dimitri Obuhov/Aleksandr Stepanov
Eurooppalaisella tasolla nuo nimet eivät paljoa esittelyä kaipaa. Ruotsin MM-joukkueessa viime vuonna pelannut Andersson pelaa nelosketjussa. Syvyyttä löytyy, kuten myös kovuutta ja taitoa.
Zaripov ja Morozov eivät ole tänään aivan samassa iskussa kuin olivat vuosina 2005-2008, mutta he ovat edelleen joukkueen vaarallisimmat pelaajat, ja liigan eliittiä. Ajoittain kaksikon peli on todellista taidetta. Niko Kapanen on sopeutunut kaverusten keskelle hyvin ja nauttii Kazanissa ykkössentterin asemasta.
Kakkosketjun paras mies on Jarkko Immonen, joka on KHL:n parhaita kakkossenttereitä. Immonen on myös hyvä pudotuspelipelaaja ollen avauskierroksella Barysia vastaan joukkueen parhaimmistoa. Janne Pesonen ei ole KHL:ssä yltänyt samalle tasolle kuin SM-liigassa, jossa hän parhaimmillaan oli suvereeni. Pesosen pelaaminen on usein tehotonta pörräämistä. Toivon hänelle pudotuspeleissä onnistumista. Ufaa vastaan testi on kovin mahdollinen. Ei silti, kyllä Pesonen paikkansa ja ulkomaalaisvahvistuksen kriteerit täyttää myös KHL:ssä, vaikka tähteä hänestä ei Venäjällä koskaan tulekaan. Ketjun toinen laituri Marcel Hossa voitti viime kaudella Riikassa KHL:n maalikuninkuuden, mutta Kazanissa pienentynyt rooli on tarkoittanut myös tehojen tipahtamista. Hossa on tämän ketjun sniper, jolle Immonen ja Kapanen pyrkivät pelaamaan vetopaikkoja.
Kolmonen muodostuu kokeneista ja hyvistä sarjajyristä: Kazionov, Tereshenko ja Badjukov. Tereshenkolla on myös hyvät näytöt maajoukkueesta: kaksi maailmanmestaruutta. Ketju on tasapainoinen ja tunnollinen puolustamaan. Kaikki kolme ovat hyviä kahden suunnan pelaajia, joskaan kenelläkään heistä ei ole poikkeavan hyviä hyökkäysominaisuuksia. Tyypillinen kolmosketju siis.
Nelosesta löytyy ruotsalainen pikakiituri Andersson, iso ja vankka sentteri Aleksejev ja nopea Jevgeni Bodrov. Aleksejev oli viime vuonna yksi mestaruuden ratkaisijoista. Tämä vuonna tiedossa on pienempi rooli, koska Zaripov ja Morozov ovat terveenä ja joukkueen hyökkäys on muutenkin leveämpi.
Entä sitten Ufan hyökkäys? Tässä joukkueen tavallisimmat ketjut:
Patrik Thoresen - Igor Grigorenko - Aleksandr Radulov
Robert Nilsson - Sergei Zinovjev - Vladimir Antipov
Jakub Klepis - Andrei Taratuhin - Viktor Kozlov
Petr Schastlivy - Aleksandr Svitov - Slava Kozlov
Reservissä: Konstantin Koltsov, Oleg Saprykin ja nuori Aleksandr Pankov.
Ufan hyökkäyksesta näkee heti erään KHL:n epäkohdan. Miten voi olla mahdollista, että Oleg Saprykinin ja Konstantin Koltsovin tasoiset pelaajat eivät mahdu pelaamaan? Tämä johtuu joukkueiden välisistä suurista taloudellisista eroista. Tämän kauden Novokuznetskissa molemmat olisivat ykkösketjun kamaa, mutta Ufa maksaa enemmän katsomossa istumisesta.
Sitten asiaan. Ufan ykkösketju on KHL:n pelottavin. Radulov-Thoresen on mainio tutkapari ja laituri Grigorenkosta on tehty sentteri, joka on istunut tehokaksikon väliin erittäin hyvin. Radulov on tällä hetkellä ylivoimainen pelaaja Euroopassa - runkosarjassa 80 tehopistettä - ja Kazanin suuri haaste on saada tämä mies kuriin. Onko se mahdollista? Lähteekö Kazan peluuttamaan esimerkiksi Nikulinia ja Jemeliniä säännöllisesti Radulovia vastaan. Näillä puolustajilla on edellytykset pelata melko tasaveroisesti Radulovia vastaan.
Ufa ei kuitenkaan ole vain ykkösketjun varassa. Ruotsalainen "Kentin-poika" Nilsson ja mailataituri Zinovjev ovat kauden loppupuolella löytäneet hyvin yhteisen sävelen. Zinovjev näyttäisi vihdoin kuntoutuneen pitkästä loukkaantumissumasta ja alkaa näyttää vanhalta kunnon numero 42:lta. Tämä ei tietenkään tiedä Kazanille hyvää. Ketjun oikealla laidalla on pelannut vanha maajoukkueratsu, 32-vuotias Vladimir Antipov.
Kolmosketjusta löytyy vanha mutta edelleen vetreä Viktor Kozlov. 35-vuotias Kozlov on KHL:n vahvimpia pelaajia, joka osaa tuoda vuorenvarmasti kiekon vastustajan kenttäpäätyyn. Tehopisteet eivät kerro kaikkea Kozlovin arvosta joukkueelleen. Tshekkien maailmanmestari Jakub Klepis on hyytynyt hyvän alkukauden jälkeen, mutta täyttää paikkansa kolmosketjussa. Sentteri on hyvä puolustava hyökkääjä Taratuhin, joka sopii tähän ketjuun hyvin.
Nelosketjussa pelaa siirtorajan lopulla ZSKA:sta tullut Slava Kozlov, joka voi olla hyvä lisä joukkueeseen. Aleksandr Svitov ja Petr Schastlivy olivat joukkueen parhaimmistoa avauskierroksella Novosibirskia vastaan. Erityisesti Schastlivy oli tehokkaana. Svitov on maajoukkuetason kahden suunnan sentteri, joka osaa myös tapella.
Myös hyökkäyksen osalta annan lievän edun Ufalle. Ufan hyökkäyspää on aavistuksen verran leveämpi ja taitavampi, eikä Kazanilla ole vastinetta Raduloville.
Luvassa on KHL:n titaanien taistelu ja mielestäni kahden parhaan eurooppalaisen seurajoukkueen kohtaaminen. Turhan aikaisin vain joukkueet kohtaavat. Jatkoon tästä parista menee Ufa.