Tässä ketjussa on kirjoittajat maininneet paljon sellaisia hyviä joukkueurheilun pointteja, joita ei vaan millään tilastoilla pystytä koskaan mittaamaan.
Tilastoilla on tietenkin paikkansa, mutta se suuntaus minua ärsyttää, jos peli yritetään täysin typistää joksikin moneyball tyyppiseksi kylmäksi numeroiden laskemiseksi. En olekaan tuohon edistyneiden tilastojen maailmaan lähtenyt ollenkaan. EA Sports lätkässä se pelkkä tilastojen tuijottelu voi ehkä toimia, mutta täällä oikeiden ihmisten maailmassa ei isossa kuvassa mitenkään.
Esimerkiksi nimimerkki
@Kumielvis tuossa nosti monta hyvää pointtia siihen, mitkä asiat vaikuttavat menestyvissä joukkueissa. Joukkue voi ensin pelata runkosarjaa sen 82 peliä ja siihen vielä jopa yli 20 peliä playoffkiekkoa. Tämän kaiken jälkeen mestaruuden voittaminen voi kulminoitua johonkin ihan naurettavaan pieneen yhteen pomppukiekkoon. Niin pienistä asioista se voi sitten olla kiinni, kun ne ratkaisun hetket on käsillä. Eikä tuollaista voi mitenkään typistää mihinkään tilastoihin, että kiekko pomppaa tietyssä tilanteessa tiettyyn paikkaan, ja kaikki ratkeaa siihen. Tai joukkue voi pelata aivan loisteliaan hyvin läpi koko kauden tai turnauksen, mutta sitten siinä yhdessä pelissä tai jopa erässä, kun kaikki on katkolla, niin homma ei jostain syystä toimikaan ja pokaali jää saamatta. Onhan näitä esimerkkejä, vaikka kuinka paljon, että näin on käynyt. Jälleen kerran = ei tuollaista voi katsoa mitenkään mistään tilastoista, ja päätellä puhtaasti niiden pohjalta, että kuka voittaa. Joukkuepelissä menestymiseen vaikuttaa, niin moni muukin asia, kuin pelkästään pelaajien puhdas taitotaso ja kyky tehdä pisteitä.
Otetaan esimerkkinä, vaikka 2019 U20-kisojen puolivälierä Suomen ja Kanadan välillä. Suomi oli siinä ottelussa, sekä silmätestin, että varmasti myös tilastojen perusteella parempi joukkue. Lopulta kuitenkin voittoon vaadittiin ihan satumainen määrä tuuria. Mikä tahansa suluissa olevista (Heponiemen jalasta maaliin kimmonnut kiekko, kanadalaisen pelaajan katkennut maila satavarmassa maalintekopaikassa, tai Utusen onnekas kanadalaisen mailasta kimmonnut OT-maali) tapahtumista, jos olisi jäänyt tapahtumatta, niin kenenkään ei olisi tarvinnut kivittää Comtoisia sosiaalisessa mediassa siitä epäonnistuneesta rankkarista.
Eli näin pienistä jutuista se voi sitten olla kiinni niissä paikoissa, kun ns. ratkaisun hetket on käsillä. Ja millään tilastoilla ei tuollaisten tilanteiden tapahtumista pystytä etukäteen näkemään. Toisena esimerkkinä voisi olla, vaikka viime kauden Tampa Bay. Historiallisen hyvä runkosarja, ja sitten 4-0 ekalla kierroksella lauluun. Pystyikö tuon tapahtumista etukäteen näkemään jostain tilastoista? En usko.
Ja se tässä urheilussa juuri onkin varmasti se suola, että läheskään aina se, jonka "pitäisi" voittaa tilastojen perusteella ei kuitenkaan voita. Eihän tätä kukaan jaksaisi seurata, jos aina tietäisi etukäteen kuka voittaa. Urheiluun kuuluu arvaamattomuus ja omanlaisensa dramatiikka. Ja se juuri tekee sen seuraamisesta niin mielenkiintoista.