Mainos

Kevään 2012 karsinnat - ennakkovertailua tasoerosta

  • 487 192
  • 1 847
Tässä on koko sarjan ongelma, kaikki on kiinni liiganoususta.

Mestiksessä taitaa olla 2 - 3 joukkuetta, joilla on edes haaveissa liiganousu. Miten nämä kaikki muut joukkueet pärjäävät? Miksi Kajaanissa ihmiset käyvät katselemassa jääkiekkoa, keskiarvo yli 800/ peli?

Kysymys on elämyksestä, tapahtumasta, jääkiekko-ottelusta, ei noususta liigaan. Tätä tapahtumaa pitäisi kehittää, eikä miettiä nouseeko joku vai ei. Nämä ottelut ovat Mestisjoukkueiden tuote, ei liiganousu.

Kyllä urheilun kiinnostavuus perustuu suurelta osin mahdollisuuteen olla paras. Se nähtiin, että kun mahdollisuus oli olla vasta Suomen 14. paras, tai jotain sinne päin, niin eipä se mehupurkin voitto esim. mainitsemassasi Kajaanissa paljon saanut aikaan. Kouvolassakin toiminta oli 2000-luvun puolessa välissä puuhastelua, jossa ehdittiinkin jo päättää että kioski pannaan kiinni ja 40-vuotinen seura kuopataan, koska toiminnassa ei ole mitään pointtia. Nyt, ainoastaan 7v myöhemmin yleisökeskiarvo on kaksinkertaistunut ja paikallisten harrastelijoiden tilalla häärii ammattilaisorganisaatio, joka kehittyy vuosi vuodelta tehden ohessa voitollista tulosta, vaikka vastustajana käy kaiken maailman hmv farmijengejä ja tv-sopimuksen arvo on 0e. Kehityksen taustalla on nimenomaan unelma mahdollisuudesta kehittyä Suomen parhaaksi. Sama pätee Turun kakkosjengiin. Ellei tavoitteena olisi päästä kilpailemaan kaupungin herruudesta, niin ei siellä kukaan panostaisi ottelutapahtuman kehittämiseen, eikä yleisö syttyisi vaikka panostaisikin.

Se, että "kaikki on kiinni liiganoususta" ei ole sarjan ongelma, vaan moottori. Ja se moottori tuottaa hedelmää mestisseurojen lisäksi koko suomalaiselle kiekkoilulle, myös pääsarjalle. Joillekin liigaseurojen taloudellisesta näkökulmasta katsoville (J. Grönvall, TosiFani) tämä voi tietenkin olla vaikea asia ymmärrettäväksi, sillä tämä hedelmä ei näy suoraan tuloksessa seuraavassa tilinpäätöksessä.

Ja mainittakoon vielä loppuun, että nykyinen karsintasysteemi on juuri sellainen kuin pitääkin, kunhan käytännön asiat hoituvat niin kuin tänä vuonna, että molemmat joukkueet pääsevät karsintaan levänneenä. Jos alemman sarjan voittaja perseraiskataan karsinnoissa kuten Sport tänä keväänä, niin alempi sarjataso on sille oikea paikka. Uskon tuon eron pikkuhiljaa tasoittuvan näiden HPK:n, Tapparan, Ilveksen ja Saipan tehdessä kaudesta toiseen tappiota tv-sopimuksista yms. huolimatta, siinä missä mestiksen kärkipään joukkueiden kehityskäyrä sitä vastoin näyttää ylöspäin. Vaikka keinotekoisesti luotu kuilu onkin syvä, ei se ole lopullinen.
 
Viimeksi muokattu:

kananlento

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins, ManU, NP Ice Hawks
Onko Sport ollut kuinka kova altavastaaja? Jyrän alla vai rankaiseeko Ilves vain kovalla prosentilla vähistä paikoista? Onko Sportilla mahdollisuuksia nousta enää?

Jos vedan vahan mutkia suoriksi, niin tassa tiivistettyna:

- Omalla alueella Ilves keskittyy peittamaan Sportin syottolinjat ilman suurempia hontyilya
- Sport naennaisesti hallitsee ja vetelee ruikuleita Ilveksen molarin logoon vuorotellen.
- Ilvekselle riittaa, etta odottaa Sportin pelaajien tekevan virheet ja rankaisee niista muutaman kerran per peli.
- Puurula on Mestikseen hyva maalivahti

Kokonaisuudessaan siis Ilves tekee juuri sen verran kun tarvitsee ja Sport yrittaa mutta ei vain riita.
 

Tuborg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Vaikeaahan se liiganousu on. Toisaalta ehkä niin pitääkin olla. Kun aikonaan seurasi Kärppien taivalta divarista liigaan, niin tuskaistahan se oli. Nousun edellytyksenä oli liigatason organisaatio, budjetti, valmennus ja pelaajat. Ensimmäisenä vuonna jolloin nuo oli hallussa, ei pelin taso kuitenkaan riittänyt. Toisena vuonna sitten onneksi jo riitti.
Jos jokin joukkue sitten nousee Mestiksestä SM-liigaan, olisi ylemmällä sarjatasolla myös hyvä pysyä, muuten voi olla talousongelmia tiedossa. Kypsä tie tulla liigaan on se, että joukkueen talousalueelta saadaan riittävä yrityselämän tuki ja riittävä yleisömäärä (ainakin lähelle liigatasoa) jo Mestiskaudella. Sitä kautta saadaan riittävän hyvä pelaajabudjetti, ja kun valmennus on vielä hyvä, niin mahdollisuus on olemassa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kyllä urheilun kiinnostavuus perustuu suurelta osin mahdollisuuteen olla paras. Se nähtiin, että kun mahdollisuus oli olla vasta Suomen 14. paras, tai jotain sinne päin, niin eipä se mehupurkin voitto esim. mainitsemassasi Kajaanissa paljon saanut aikaan...

Mestisseuran toiminnan lähtökohta pitäisi olla menestyminen sarjassa, hyvä juniorityö ja elämysten luominen paikallisille, ei nouseminen SM-liigaan. Mikäli nuo mainitsemani asiat ovat kunnossa, nousu liigaan voi olla mahdollinen. Jääkiekko-ottelu on tapahtuma, jonne ihmiset tulevat viihtymään, ei miettimään mahdollista liiganousua. Mikäli oman kylän joukkue pelaa viihdyttävää kiekkoa ja ottelutapahtuma on hyvin järjestetty, seura on saavuttanut tavoitteensa.
 

Dieppe

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Nämä ottelut ovat Mestisjoukkueiden tuote, ei liiganousu.

Tämän enempää ei tässä aiheessa voi osua naulan kantaa. Juuri näin. Ei näitä tosiaan pelata nousun vuoksi, vaan pelkästään Mestiksen kärkiseurojen tuotteen parantamiseksi. Monet täällä vaativat että liigan pitäisi jollain tavalla auttaa Mestis-seuroja kaventamaan tuota valtavaa kuilua. Miksi ihmeessä? Millä perusteella se kuuluu kokonaa eri kattojarjestölle?

Noiden feikkikarsintojen ansiosta myös Mestiksen tasoerot kasvaa kun muutamat seurat raapivat isot tulot otteluista, joiden pelaamisessa ei ole mitään älyä.
 
Viimeksi muokattu:

se7en

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Newcastle United, Jalkapallomaajoukkue
Mutta mistä ne mestisseurat sitten pelaisivat? Mitä niillä olisi sellaista tavoiteltavaa, jonka yhteydessä toimintaa, uusia rahoittajia ja yleisöäkin kiinnostaisi? Aivan, ei oikein mitään. Panokseton sarja.

Mistä AHL-seurat pelaavat? Aivan. Ja kyllähän Mestis-mestari joka kevät naamat näkkärillä nostelevat pokaalia sarjan voiton merkiksi. Suomessa pelataan paljon myös Mestistä alempana ilman SM-liigatavoitteita. Harrastesarjoista puhumattakaan. Kyllä näitä ensisijaisesti pelataan siksi, että voitettaisiin se oma sarja. Tietysti karsintapelit ovat merkittävä plussa, mutta jääkö Sportillekaan näistä nyt lopulta juuri mitään käteen muutaman lisäeuron lisäksi? Ei nämä asiat ole ollenkaan mustavalkoisia.

Juuri tällä hetkellä ei näytä siltä, että Mestis-seura voisi pelillisesti nousta SM-liigaan. Vaasa on kuitenkin esimerkki siitä, miten Mestis-status jo jarruttaa sen kehitystä. Joukkue pitäisi saada liigaan, mutta ensin pitäisi saada rahaa. Ja rahaa ei tule ennen liigapaikkaa. Klassinen muna-kana -tilanne siis.

Mutta jos tilanne käännettäisiin niin, ettei pelillistä valmiutta tarvitsisi vielä välttämättä olla. Vaasassa voitaisiin olla teoriassa seuraavassa tilanteessa:
- Joukkue on menestynyt Mestiksessä ja vakiinnuttanut paikkansa sarjan kärkijoukkueena (tämähän on jo tapahtunut)
- Seuralla on A-juniorijoukkue SM-liigassa (samoin tämä)
- Seuralla on SM-liigan kriteerit täyttävä jäähalli (no melkein)
- Organisaatiolla on esittää SM-liigaan riittävä taloussuunnitelma ja budjetti (tätä ei ole, eikä tule ennen liigapaikkaa)

Viimeisestä kohdasta voisi ajatella niin, että seura lähtee keräämään jonkinlaisia aiesopimuksia paikallisilta yrityksiltä, jotka lupaavat lähteä tukemaan seuraa liigalisenssin myötä. Näillä sopimuksilla sitten todistetaan liigalle, että taloudelliset edellytykset todella on.

Sitten kun ollaan tilanteessa, jossa Sport on liigalisenssin arvoinen, niin pitää jotenkin auttaa sen ensimmäisen joukkueen kasaamisessa. Teoriassa voisi kuvitella eräänlaisen laajennusdraftin järjestämistä. Jokainen joukkue nimeää muutaman pelaajan vapaaksi siirtymään Vaasaan. Näistä pelaajista Sport saisi kasaan hieman runkoa ja toki heillä olisi mahdollisuus tehdä myös suoria sopimuksia (sopimuksettomien) liigatason pelaajien kanssa.

Tässä on nyt varmaan miljoona porsaanreikää ja asiaa, jotka eivät ole joidenkin pykälien mukaan mahdollista. En tiedä. Jotain tällaista aloin kuitenkin mielessäni eilen illalla pyörittelemään.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Mutta mistä ne mestisseurat sitten pelaisivat? Mitä niillä olisi sellaista tavoiteltavaa, jonka yhteydessä toimintaa, uusia rahoittajia ja yleisöäkin kiinnostaisi? Aivan, ei oikein mitään. Panokseton sarja.

Mutta kenen vastuulla on sen ”panoksen” luominen? Mestiksen vai Liigan? Mestiksen oman tuotteistuksen pitää kyetä luomaan Mestismestaruudesta panos, joka kiinnostaa. Kasvojenkohotuksen voi aloittaa niinkin helpolla tempulla kuin muuttamalla nimi ”mestaruussarjaksi”, sillä sitähän se on.

Kysymys on elämyksestä, tapahtumasta, jääkiekko-ottelusta, ei noususta liigaan. Tätä tapahtumaa pitäisi kehittää, eikä miettiä nouseeko joku vai ei. Nämä ottelut ovat Mestisjoukkueiden tuote, ei liiganousu.

Tässä on koko homman kiteytys. Sen sijaan että itketään asioista, mitä joku muu ei tee tai tekee (Liigan tekemiset) sen sijaan että keskityttäisiin siihen omaan tekemiseen.. kumpikos tie lätkässäkin on se, jolla menstytään? Itkemällä tuomareista tai vastustajista vai keskittymällä omaan tekemiseen?.. niinpä…

Kehityksen taustalla on nimenomaan unelma mahdollisuudesta kehittyä Suomen parhaaksi. Sama pätee Turun kakkosjengiin. Ellei tavoitteena olisi päästä kilpailemaan kaupungin herruudesta, niin ei siellä kukaan panostaisi ottelutapahtuman kehittämiseen, eikä yleisö syttyisi vaikka panostaisikin.

Miksi siihen nousuun tarvitaan karsintojen voitto, jos muuten organisaatio saadaan mallilleen? Jos on resursseja pelata Liigaan, niin paperit sisään ja pelaamaan. Mitä ongelmaa tässä mallissa olisi? Sekö että se nousu pitää voittaa pelaamalla ja isoilla taloudellisilla riskeillä?

Eli:
Viihdebisnestä vai urheilua?

Jos haluaa urheilullisuutta, niin miksi ikinä hamuaa viihdebisnes Liigaan? siinähän se idealismi sitten menisi enivei? Ja jos taas urheilullisuus on SE juttu, mikä vika Mestiksessä sitten on?

En tiedä muusta, mut se toi Sportin selostaja tarvis valjastaa ihan kunnon peleihin. Häneltä löytyy hyvä ääni, hän on perillä pelitapahtumista ja sen päälle hänellä on laji-intohimoa. Hemmetin hyvä on työssään tämä veijari.

Kyllä. tuntee taustoja, pelaajia, palstojen keskusteluja.. lätkäjätkä. Parempi kuin yksikään URHO Playllä selostava (päälähetys pois lukien)
 

Petaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
En tiedä muusta, mut se toi Sportin selostaja tarvis valjastaa ihan kunnon peleihin. Häneltä löytyy hyvä ääni, hän on perillä pelitapahtumista ja sen päälle hänellä on laji-intohimoa. Hemmetin hyvä on työssään tämä veijari.

Todellakin. Urpo-Playssa oli huomattavasti paljon huonompia selostajia. Lisäksi selostajan puolueettomuus yllätti allekirjoittaneen totaalisesti. Jos jollekin vaasalaiselle pitäisi nyt hieroa "sm-liigasopimusta", se olisi ehdottomasti tuo pelissä kuultu selostaja.
 

Flyingbird

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Mestis, SJS
Jos haluaa urheilullisuutta, niin miksi ikinä hamuaa viihdebisnes Liigaan? siinähän se idealismi sitten menisi enivei? Ja jos taas urheilullisuus on SE juttu, mikä vika Mestiksessä sitten on?

Niin kuin tuossa aikasemmin jo todettiin, niin halutaan olla se paras ja pelata parhaita vastaan. Ketään ei oikeesti missään kiinnosta vuodesta toiseen kiinnosta käydä katselemassa jääkiekkoa, kun taistellaan vain Suomen 15:sta parhaan joukkueen tittelistä.

Kyllä siellä pitää olla se unelma. Joka kevät tarvitsee nämä karsinnat. Silloin nähdään kuinka paljon ollaan urheilullisesti jäljessä ja kuinka paljon pitää jäällä vielä kehittää toimintaa.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Tuossa tuli mieleen että 80-90 lukujen taitteessa liigan ekan laajennuksen jälkeen oli paljonkin liikettä divarin ja liigan välillä. Pientä liikettä vielä sen jälkeen ja sitten Kärpät nostettiin kabinetissa liigaan ja pantiin sarja kiinni. Sen jälkeen KalPa päätettiin ottaa mukaan ja sen jälkeen onkin Mestiksen kärki jäänyt joka vuosi lisää ja lisää liigan taakse.

Yksi iso syy on varmasti nämä tv-rahat, jossa liigajoukkueilla on selkeä ylilyöntiasema. Tästä syystä ollaan tietynsortin dead lock-tilanteessa, Mestiksen jengit eivät pysty hankkimaan liigatasoisia ulkkareita tahi veteraaneja ja toisaltaan liigajoukkueet eivät kestä enää putoamista koska rahoituspohja putoaa pois alta. En usko että ennenkuin tv-rahat jaetaan toiseen malliin liigaan nousemista yhtään helpotetaan. Ja tv-rahojen uusjakoon en usko.
 
Tuossa tuli mieleen että 80-90 lukujen taitteessa liigan ekan laajennuksen jälkeen oli paljonkin liikettä divarin ja liigan välillä. Pientä liikettä vielä sen jälkeen ja sitten Kärpät nostettiin kabinetissa liigaan ja pantiin sarja kiinni. Sen jälkeen KalPa päätettiin ottaa mukaan ja sen jälkeen onkin Mestiksen kärki jäänyt joka vuosi lisää ja lisää liigan taakse.

Yksi iso syy on varmasti nämä tv-rahat, jossa liigajoukkueilla on selkeä ylilyöntiasema. Tästä syystä ollaan tietynsortin dead lock-tilanteessa, Mestiksen jengit eivät pysty hankkimaan liigatasoisia ulkkareita tahi veteraaneja ja toisaltaan liigajoukkueet eivät kestä enää putoamista koska rahoituspohja putoaa pois alta. En usko että ennenkuin tv-rahat jaetaan toiseen malliin liigaan nousemista yhtään helpotetaan. Ja tv-rahojen uusjakoon en usko.

Ei liigaan nousemista tarvitsekaan helpottaa keinotekoisesti. Markkinatalouden lainalaisuudet pitävät kyllä huolen siitä, että esim. vahvojen talousalueiden ilman ilmaista vuosittaista tv-miljoonaakin kehittyvät Sport ja KooKoo saavuttavat paikallaan polkevia heikompien talousalueiden HPK:ta ja SaiPaa, tahi tästä maininnasta taas mielensä pahoittavien hämeenlinnalaisten ja lappeenrantalaisten mieliksi mitä tahansa muuta liigaseuraa jolla on vaikeuksia kehittää toimintaansa. Voi olla että tähän menee vielä 15 vuotta, tai voi olla että se tapahtuu nopeammin. Ei sillä ole mitään väliä.

Eli:
Viihdebisnestä vai urheilua?

Jos haluaa urheilullisuutta, niin miksi ikinä hamuaa viihdebisnes Liigaan? siinähän se idealismi sitten menisi enivei? Ja jos taas urheilullisuus on SE juttu, mikä vika Mestiksessä sitten on?
Ei ole olemassa tällaista urheilullisuus vs. viihdebisnes kahtiajakoa, ainakaan enää kun naurettavasta suljetun liigan kokeilusta luovuttiin. Mestiskin on viihdebisnestä ja Liigakin on urheilullisuutta. Paras voittaa ja kiinnostava tuote tuottaa omistajilleen voittoa. Ei sen enempää, ei sen vähempää. Menestys (niin taloudellinen kuin urheilullinen) on yleensä näiden elementtien symbioosi. Jos toinen otetaan pois, niin homma ei toimi.

Jääkiekko-ottelu on tapahtuma, jonne ihmiset tulevat viihtymään, ei miettimään mahdollista liiganousua. Mikäli oman kylän joukkue pelaa viihdyttävää kiekkoa ja ottelutapahtuma on hyvin järjestetty, seura on saavuttanut tavoitteensa.
Tapa urheilullisuus, tapat viihdebisneksen (KooKoo suljetun sarjan aikana.) Luo unelmia, luot viihdebisneksen (KooKoo avoimen sarjan aikana). Näivetä viihdebisnes, tapat urheilullisuuden (Tampereen joukkueet viime vuosina).
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
...kaudesta toiseen tappiota...
Aika lyhytjänteistä tuntuu ajattelu olevan. Ilvekselle tämä taisi olla ensimmäinen huono kausi yhdellä kerralla, edellisen ollessa vähintään tyydyttävä. Tapparalla huonoja kausia on nyt peräti kaksi peräkkäin (sijat 11 ja 12). Toki varsinkin Ilves on eräänlaisella vedenjakajalla, jossa ensikaudeksi tilanteen on pakko parantua. Tapparan (tai HPK:n tai Saipan) alisuorittaminen ei ole missään vaiheessa ollut ihan syvintä laatua. Tamperelaisilla myös katsojaluvut ovat aivan toiselta planeetalta mestisjoukkueisiin verrattuna.

Entäpä kuinka monta voittoa tuottavaa kautta Mestiksen kärkiseurat ovat nyt pelanneet putkeen? Ja onko voitto ollut niin suurta, että sillä on kumuloituva vaikutus seuraaviin kausiin (=voitot kasvattavat budjettia)?

Tamperelaisseuroille on tulossa lähitulevaisuudessa entistä suuremmat katsojamäärät mahdollistava halli, joten paljon pitää tapahtua, että Mestiksen kärkiseurat pystyisivät oikeasti kuromaan umpeen ammottavaa kuilua taloudellisissa resursseissa.

Kahden ottelun jälkeen näyttää vahvistuvan se, mitä kirjoittelin tähän ketjuun jo kauan aikaa sitten (jolloin ei ollut tiedossa kuka jää SM-liigan viimeiseksi): Mestisseuralla on mahdollisuus nousta vain jos karsiva liigajoukkue on syvässä kriisissä. Viimeiseksi jääminen ei itsessään ole kriisin merkki. Sarjassa joku jää aina viimeiseksi oli sitten pelillinen tasoero edelläoleviin suuri tai pieni.

Kriisijoukkueen tunnusmerkkejä on useamman vuoden jatkuva kumuloituva alisuorittaminen sekä jäällä että resurssinhankinnassa. Tulkintani mukaan tällainen tilanne on ollut selkeimmillään 1990-luvun lopun Kalpalla. Pelicans oli myös jonkunlaisessa kriisissa myöhemmin, mutta selvisi siitä yllättävänkin nopeasti. Pelicans toki hävisi liigakarsinnat Kärpille jo aikaisemmin siinä välissä, mutta oululaisilla oli silloin Mestiksen oloihin ainutlaatuisen vahva organisaatio (mm. katsojamäärät liigan tasolla ja joukkueessa maajoukkuetason pelaajia). Sellaisesta ei nykyisillä mestispaikkakunnilla ole merkkejä.

Minulla ei olisi mitään vaihtuvuutta vastaan SM-liigassa. En kuitenkaan kannata vaihtuvuutta vaihtuvuuden vuoksi. Suomalaiselle jääkiekolle on parasta, että ylimmällä sarjatasolla pelaavat parhaimmat organisaatiot. Jos mestisjoukkue pystyy pelillisillä (ja muilla) kriteereillä osoittamaan tuovansa lisäarvoa poistuvaan organisaatioon verrattuna, niin siitä vain! Mutta ensin näyttö, vasta sitten paikka.
 
Suosikkijoukkue
Hiroshima Toyo Carp
Ilmeisesti tästä liiganousuasiasta on turha väitellä enempää, koska "mestismieliset" ja "liigamieliset" näkevät tilanteen niin eri tavoin. Liigajoukkueiden fanit kokevat oman sarjansa ennen kaikkea erillisenä viihdebisneksenä, jolla ei ole lopulta urheilun tai muun jääkiekkoilevan Suomen kanssa paljoakaan tekemistä. Mestisfanit taas näkevät asiat enemmän urheilun näkökulmasta ja aivan oikein kyseenalaistavat tämän kultapossukerhoilun. Kieltämättä itsestäkin tuntuu hassulta, kun nykyään jääkiekosta puhuttaessakin pitää pyöritellä sellaisia sanoja, kuin "tuote" jne. joita yleensä kuulee vain limaisilta konsulteilta. Mutta kaikkihan arvotetaaan nykyään vain rahan kautta, joten näillä kai pitää mennä.

Mitä taas tulee tähän "tuotteeseen/ulosteeseen" nimeltä Mestis, niin onhan se todellakin ihan viturallaan koko paketti. Ensinnäkin, eihän vanhojen divarijoukkueiden faneja kiinnosta paskaakaan se mehupurkkimestaruus, kun aiempina vuosikymmeninä panoksena oli paikka liigassa. Jotkut ihmiset jopa ovat oman joukkueensa liigassa tai sen edeltäjässä nähneetkin, joten onko ihme, että touhu "Mestiksessä" ei kiinnosta rotan perseen vertaa? Tätä joku liigafani ei luultavasti koskaan ymmärrä, koska menee itse paikalle vain "tuotteen" vuoksi ja vastaavasti divarifani unelmien vuoksi. Koko touhu siis tuntuu yhtä tekemällä tehdyltä, kuin aikanaan WHA tai NHL:n farmisarjat nykyään. Puuttuu vain Disney-henkiset nimet ja logot enää joukkueilta.

Miten siis yhtäkkiä ihmisten pitäisi alkaa mieltää Mestis jotenkin yksinään hienona ja coolina asiana ja jonka "mestaruus" muka merkitsisi yhtään mitään? Ilman todellista mahdollisuutta nousta pääsarjaan kaikki Suomen alemmat sarjatasot ovat kuin käärme, jolta on lyöty pää irti. Siinä se kiemurtelee ja sätkii aikansa synapsien varassa ja pysähtyy sitten. Ehkä Mestiksen vain kannattaisi itse sanoa kaikki siteet ja napanuorat irti liigaan ja vaikka sitten kuolla saappaat jalassa. Ei tämä nykyinenkään meininki ole mistään kotoisin, että nöyryytetään ja annetaan itseään nöyryyttää kaudesta toiseen näillä farssikarsinnoilla ja liigan päätöksillä sulkemisista tai aukomisista. Ihan ensimmäisenä voisi vaihaa tuon muropakeltilta kuulostavan sanan "Mestis" johonkin jääkiekkoon liittyvään.
 

Ikurin Vireä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves talvella ja Ilves kesällä, Ikurin Vire
Tässä on koko sarjan ongelma, kaikki on kiinni liiganoususta.

Mestiksessä taitaa olla 2 - 3 joukkuetta, joilla on edes haaveissa liiganousu. Miten nämä kaikki muut joukkueet pärjäävät? Miksi Kajaanissa ihmiset käyvät katselemassa jääkiekkoa, keskiarvo yli 800/ peli?

Kysymys on elämyksestä, tapahtumasta, jääkiekko-ottelusta, ei noususta liigaan. Tätä tapahtumaa pitäisi kehittää, eikä miettiä nouseeko joku vai ei. Nämä ottelut ovat Mestisjoukkueiden tuote, ei liiganousu.

Erittäin hyvä kommentti. Joko Suomessa halutaan pelata ja kehittää jääkiekkoa (ainakin) kahdella eri sarjatasolla joukkueiden, pelaajien ja fanien puolesta, tai sitten Mestis on puhdas "feeder"-sarja liigalle. Eikä edes vain pelaajien tuottajana, vaan myös joukkueiden tuottajana. Jos liiga tarvitsee lisää joukkueita, niin se nappaa ne kauneuskilpailussa Mestiksestä. Mutta jos jopa Mestis-joukkueiden fanit ovat sitä mieltä, että Mestis ei ole itsessään riittävä sarja tuottamaan niitä elämyksiä, niin aika huonoltahan tuo näyttää.

AHL ja jopa ECHL-joukkueilla on aika paljon faneja, vaikka ei ole puhettakaan noususta NHL:ään. Niissä kaupungeissa pelataan ihan oikeasta mestaruudesta keväisin, vaikka ollaankin toisessa tai kolmannessa sarjassa. Mutta joka kaupunkiin ei tule NHL-joukkuetta, eikä joka kaupunkiin tule SM-liiga-joukkuetta.

Jos Mestistä pelataan vain nousun takia, niin pelataan siitä 15:stä sijasta, ja rahan hankkiminen sarjaa kehittämällä on erittäin vaikeaa. Jos sitä pelataan Mestiksen mestaruudesta jääkiekon pelaamisen ja fanittamisen takia, voi siihen jo rakentaakin tapahtumaa, juniorityötä ja olosuhteita.

Nyt näyttää siltä, että Mestis-faneista vain ne sitkeimmät jaksavat vuodesta toiseen hakata päätään seinään nousukiimassa. Tavallisella tallaajalla, jolle pelissä käyminen voisi olla ihan hyvä tapahtuma silloin tällöin, todennäköisesti alkaa päähän sattumaan muutamassa vuodessa.

Täälläkin puheenvuorot Mestiksen kehittämiseksi keskittyvät siihen, että Mestistä pitäisi kehittää, jotta sieltä voisi nousta liigaan. Jotenkin tuo pitäisi muuttaa siihen, että tehdään niitä tapahtumia ja elämyksiä sille omalle kaupungille ja katsojille, ja tehdään Mestis-pelissä käymisestä hyvä tapa fanittaa omaa joukkuetta.

Edit: Tarkennan vielä: En kannata suljettua sarjaa, ja minusta nousumahdollisuus voi aivan hyvin olla joka vuosi auki. En kuitenkaan usko, että VAIN nousun takia pelaaminen voi kaventaa tasoeroa. En myöskään voi millään ymmärtää, miksi karsintasarjamuodosta pitäisi tehdä nykyistä enemmän sattumaan perustuva vain vaihtuvuuden lisäämiseksi, kunhan karsinta on tasapuolinen. Paras seitsemästä -sarja on aika kiistaton tasonmittaus. En myöskään käsitä, miksi SM-liigan pitäisi pyrkiä helpottamaan nousua jakamalla oman toimintansa tuloksesta Mestikselle rahaa. Nousu ei ole itsetarkoitus vaan heikomman vaihtamista vahvempaan.
 
Viimeksi muokattu:

Rocco

Jäsen
En tiedä muusta, mut se toi Sportin selostaja tarvis valjastaa ihan kunnon peleihin. Häneltä löytyy hyvä ääni, hän on perillä pelitapahtumista ja sen päälle hänellä on laji-intohimoa. Hemmetin hyvä on työssään tämä veijari.

Todellakin. Urpo-Playssa oli huomattavasti paljon huonompia selostajia. Lisäksi selostajan puolueettomuus yllätti allekirjoittaneen totaalisesti. Jos jollekin vaasalaiselle pitäisi nyt hieroa "sm-liigasopimusta", se olisi ehdottomasti tuo pelissä kuultu selostaja.
Käsittääkseni selostaja ja kommentaattori ovat molemmat enemmän tai vähemmän "ammattilaisia", jotka tekevät Sportin selostuksia vapaaehtoistyönä. Telkkarissa ja radiossa on molemmat vuosia olleet jo mukana.
 

Flyingbird

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Mestis, SJS
Edit: Tarkennan vielä: En kannata suljettua sarjaa, ja minusta nousumahdollisuus voi aivan hyvin olla joka vuosi auki. En kuitenkaan usko, että VAIN nousun takia pelaaminen voi kaventaa tasoeroa.

Suoranaisesti nousun mahdollisuus ei kavenna tasoeroa, mutta se mielenkiinto ja mahdollisuus tuo paremmat mahdollisuudet Mestis seuroille. Markkinointi on helpompaa kun voidaan sanoa että liiga on tavoitteena, kuin että koitetaan jollain tähtäimellä voittaa mehupurkki. Liigaan pyrkivillä seuroilla yleisömäärätkin kasvavat kovasti. Vaikka TUTOlla ei tänäkään vuonna ollut pelillisesti hyvä, niin silti pystyivät kaksinkertaistamaan edellisen kauden yleisömäärän ja siihen riitti ainoastaan se kun puhutaan suurista tavotteista.

Tänäkin keväänä Sport on ottaa mukavan nipun tuohta ainakin kahdesta loppuunmyydystä pelistä. Lisäksi KooKoo rakentaa kausi kaudelta kovempaa, vahvempaa ja kannattavampaa seuraa näillä liigapuheilla. Molemmat seurat myös tuottavat tällä hetkellä plusmerkkistä tulosta.
 

Marre

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, (HIFK)
Leikitäänpä nyt, että koko ilvesjoukkue sairastuu pahimman laatuiseen mahatautiin seuraavaksi puoleksi toista viikoksi ja Ilves joutuu loput karsintapelit pelaamaan A-junnuillaan ja Sport saa neljä voittoa kasaan ja nousee liigaan. Mitä sitten?

Kaikki Pohjanmaan rahamiehet tekevät täyskäännöksen juoksustaan karkuun Sportin rahankerjääjiä ja auttavat Sportia mäessä, jotta rahat liigalisenssiin ja liigabudjettiin saadaan kasaan. Tässä menee se muutama viikko. Mistä helkatista Sport siinä vaiheessa kevättä kaivaa ne liigapelaajat?

Muilla liigaseuroilla runkosopimukset ovat olleet kasassa jo kuukausia. Monilla on jo ensi kauden ykkössentterien ja maalivahtienkin nimet papereissa (vaikka ei välttämättä vielä julkaistuina.) Toki vapaanakin on vielä pelaajia, mutta monella heistäkin neuvottelut jo pitkällä. Miten ihmeessä Sport pystyisi tässä tilanteessa kasaamaan joukkueen, joka ei ensi kaudella häviäisi lähes jokaista otteluaan liigassa? Ei varmasti lisäisi innostusta Vaasassakaan, kun lähes jokainen ottelu hävittäisiin. Ja sitten vielä pitäisi selvittää ne seuraavan kevään karsinnat (ja mahdollisen tippumisen jälkeen olisi taloudellinen katastrofi aika selvä.)

Jotta nousijalla olisi oikea mahdollisuus saada kasaan liigakelpoinen joukkue, se pitäisi joko olla sillä jo Mestiksessä (taloudellinen mahdottomuus?) tai sitten sillä pitäisi olla varmuus noususta jo viimeistään marraskuussa (eli kabinettinousu (Liigaa laajentamalla).) Muuten nousija olisi todennäköisesti tuomittu hissiliikkeeseen ja nykyisillä budjettieroilla liigan ja Mestiksen välillä yhdenkään seuran talous ei hissiliikettä kestä mitenkään päin. Ei vain ole mahdollista sopeuttaa budjettia vuoden välein nelinkertaiseksi ja takaisin ja pysyä taloudellisesti terveenä edes urheilujoukkueiden saati muiden yritysten mittapuulla.
 

Flyingbird

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Mestis, SJS
Koko teksti...

Tämä nyt oli kokonaisuudessaan koko teksti pelkkää turhaa jossittelua. Vaatisi aika erikoista sattumaa, että yhtäkkiä koko ilveksen joukkue sairastuisi viikoksi. Eiköhän se nyt ole selvää, että ekana voitetaan ne karsinnat ja todistetaan sillä olevan liigatason joukkue, jonka rungolla lähdetään seuraavaan kauteen. Turhaa alkaa täällä puhumaan, että mitä jos lentokone tipahtaisi hakametsään juuri kun ilveksellä olisi treenit jne...
 

Rocco

Jäsen
Mistä helkatista Sport siinä vaiheessa kevättä kaivaa ne liigapelaajat?
Se on Sportin tai kenen tahansa nousijajoukkueen ongelma. Ei sitä koko muun Suomen tarvi miettiä. Kyllä pelaajia aina löytyy. Joka kausi kesällä on varmaan lähemmäs sata liigatason pelaajaa ilman sopimusta.
 

Marre

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, (HIFK)
Tämä nyt oli kokonaisuudessaan koko teksti pelkkää turhaa jossittelua. Vaatisi aika erikoista sattumaa, että yhtäkkiä koko ilveksen joukkue sairastuisi viikoksi.

Toki vaatisi, mutta tämä sama ongelma on edessää sarjanousussa joka tapauksessa. Yhtä hyvin se voisi mennä niin, että jostain syystä ensi kaudella liigassa olisi se yksi ihan oikea heittopussi (jollainen Ilves ei kuitenkaan ollut, vaikka toki syvällä rämpikin historiaansa ja potentiaaliinsa verrattuna), joka onnistuisi jollain konstilla ne karsinnat mestistasoiselle joukkueelle häviämään. Silloin oltaisiin ihan tuossa samassa tilanteessa. Nousijalla käsissään mestisjoukkue, josta ihan muutaman pelaajan voisi ottaa mukaan seuraavan kauden joukkueeseen, jos ei halua olla totaalinen heittopussi vuorostaan.

Tällä kaudella liiga oli itseasiassa melkoisen tasainen ja mikä tahansa joukkue saattoi voittaa minkä tahansa joukkueen milloin tahansa ilman, että se olisi ollut jättiyllätys. Nousijan osa olisi aika veemäinen joka suhteessa.

Silloin, kun sarjojen välillä olisi sitä nostagisesti ihailtua liikettä, olivat taloudelliset erot sarjatasojen välillä ihan erilaiset kuin nykyään. Jos nyt otetaan esimerkiksi SaiPa, niin vaikka 70-luvun hissiliike eikä edes 90-luvun taitteen ja alun hisseily seuraa tappaneet, niin vastaava ei mitenkään onnistuisi ilman taloudellista katastrofia nykyisessä toimintaympäristössä.

Ja kyllähän se koko Suomen kiekkoilun ja liigankin ongelma olisi, jos sarjaan nousisi heittopussi toisensa jälkeen ja seuroja menisi konkkaan oikealla ja vasemmalla.
 

Flyingbird

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Mestis, SJS
Ja kyllähän se koko Suomen kiekkoilun ja liigankin ongelma olisi, jos sarjaan nousisi heittopussi toisensa jälkeen ja seuroja menisi konkkaan oikealla ja vasemmalla.

Se on sitä urheilua ja tulee ikävä kyllä kuulumaan. Joskus se on vain parempi reitti puhaltaa tuhkat pois takasta ja lähteä kokoomaan uutta liekkiä. Siellä on nytkin liigassa seuroja jotka ovat konkurssin kautta hakeneet uutta vauhtia ja siellä nekin vain play-offeja takoo tälläkin hetkellä. Jos seuralla on perinteitä ja vahva kannattajakunta, niin varmasti nousee takaisin jaloilleen ajan kanssa.

Turhaa olisi sulkea liiga, joka näivettäisi liigan ulkopuolisen toiminnan. Kilpailu on se, joka pakottaa viemään toimintaa seuroissa eteenpäin. Itse haluan ainakin oman seurani kaatuvan ennemmin siihen, että liigassa tuli käytyä ja ei hoidettu pelilllisesti/taloudellisesti riittävän hyvin ja täytyy lähteä duunia tekemään alusta uudestaan. Kuin taas se, että suljetaan liiga ja unohdetaan unelmat ja näivetytään pikkuhiljaa konkurssiin, kun ei löydy tukea/yleisöä pitää yllä joukkuetta.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Leikitäänpä nyt, että koko ilvesjoukkue sairastuu pahimman laatuiseen mahatautiin seuraavaksi puoleksi toista viikoksi ja Ilves joutuu loput karsintapelit pelaamaan A-junnuillaan ja Sport saa neljä voittoa kasaan ja nousee liigaan. Mitä sitten?

Kaikki Pohjanmaan rahamiehet tekevät täyskäännöksen juoksustaan karkuun Sportin rahankerjääjiä ja auttavat Sportia mäessä, jotta rahat liigalisenssiin ja liigabudjettiin saadaan kasaan. Tässä menee se muutama viikko. Mistä helkatista Sport siinä vaiheessa kevättä kaivaa ne liigapelaajat?.
Sporthan voisi ostaa Ilvekseltä liigalisenssin ohessa myös kaikki heidän sopimuksenalaiset pelaajansa. Eiköhän heidän vatsatautinsa olisi syksyyn mennessä jo parantunut. Vaihdossa Sport voisi antaa vielä joukkueellisen mestistasoisia pelaajia.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Laitan tämän tännekin, koska tästä aiheesta keskustellaan ainakin kahdessa eri ketjussa ja satunnaisesti myös otteluketjuissa. Nimim. Mängimiehen lainaus siis ottelusarjaa koskevasta ketjusta.

Tiesin, että tasoero SM-liigan heikoimman ja Mestiksen parhaan välillä on paperilla selkeästi liigan eduksi. Ajattelin kuitenkin, että asenteella, valmennuksella, yleisön tuella ja muilla seikoilla materiaalia saadaan kurottua kiinni Mestiksen (siis Sportin) toimesta. Näiden kahden jo pelatun ottelun perusteella täytyy myöntää minun erehtyneeni. Tasoero on ja pysyy, muutenkin kuin paperilla. Kahden matsin jälkeen voitot 2-0 ja maalit 11-2. Näiden tulosten jälkeen tämä ottelusarja muuttuu väkisinkin pakkopullaksi molempien joukkueiden osalta. En usko Sportin itsekään uskovan enää ihmeisiin ja toisaalta Ilves on osoittanut, että liigarutiini riittää varsin helposti vaikkei asenne olisikaan ihan tapissa. Tämän kevään pettymyksestä huolimatta haluan edelleen nähdä uutta verta liigassa. En vain pidä nykysysteemillä kovinkaan todennäköisenä, että Mestiksestä nousisi joukkue joka voittaisi liigajoukkueen neljä kertaa seitsemästä. Ruotsin mallin mukainen karsintasarjan esim. liigan 2 heikoimman ja Mestiksen 4 parhaan välillä olisi paljon paljon maukkaampi, mutta tämä on vain toiveajattelua, kaiketi.

Vaihtuvuutta nyt tuskin kannattaa haluta vain vaihtuvuuden takia. Se ei ole hyväksi kenellekään, että jollakin tuurilla tai muulla vastaavalla Mestiksestä nousee joku ja liigasta putoaa joku. Liigasta pudonnut joutuu tekemään järjettömän rajun talousremontin irtisanomisineen ja Mestiksestä tuurilla ei-liigakelpoisena noussut joutuu täydelliseksi heittopussiksi väärään sarjaan (sekä luultavasti niinikään talousvaikeuksiin).

Olen avoimen sarjan kannalla, mutta nousun pitäisi mahdollistua vain siinä tapauksessa, että nouseva joukkue todella on valmis liigaan ja parempi, kuin liigan huonoin. Lucky hitin mahdollisuus on kaikkien edun nimissä minimoitava.

Karsinnan on siis oltava semmoinen, jossa todella mitataan joukkueiden välinen paremmuus.

Uskon toki, että tuommoinen pidempi karsintasarjakin mittaa joukkueiden välisen paremmuuden hyvin eikä sattuman merkitys siinäkään liene liian suuri. Sarjamuotoisuudessa on kuitenkin ongelmansa - esimerkiksi se, että loppuvaiheessa siinä tulee väkisinkin otteluita, joissa toiselle joukkueelle ei tuloksella ole enää mitään merkitystä ja siten onkin vain tuurista kiinni, kuka saa kenetkin vastaansa ja milloin.

Ehkä karsintasarja voisi olla viihteellisempääkin, mutta viihteellisempää voisi myös olla liigapaikan ratkaiseminen best-of-one menetelmällä. Mutta mikä on oikeudenmukaista?

Toisekseen näen, että jääkiekossa nyt yleensäkin on tapana ratkaista lopullinen paremmuus pudotuspelimuotoisesti. Eihän täällä kukaan vaadi playoffienkaan muuttamista ylemmäksi loppusarjaksi, jonka voittaja vie Kanada-maljan.

On epäloogista vaatia karsintamuodon muuttamista vain siksi, että tällä muodolla pelatut karsinnat ovat viimeisenä kahtena kautena olleet läpihuutojuttuja ja näyttävät sitä olevan tälläkin kaudella. Parempi joukkue on ne karsinnat voittanut ja se on vain ja ainoastaan oikeudenmukaista.

En mitenkään keksi oikeudenmukaisempaa tapaa ratkaista paremmuutta jääkiekossa, kuin best-of-seven -ottelusarja.

Olen ilman muuta karsintojen pelaamisen kannalla, mutta en missään tapauksessa toivo urheilullisuuden uhraamista viihteen alttarilla. Liiga olkoon auki ja parhaat pelatkoon siellä.
 

Dynamite

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Mestisseuran toiminnan lähtökohta pitäisi olla menestyminen sarjassa, hyvä juniorityö ja elämysten luominen paikallisille, ei nouseminen SM-liigaan.

Pitäisi ja pitäisi, mutta kun näin ei vaan ole. Kouvolassa homma meinasi hiipua totaalisesti suljetun liigan aikana ja lappu meinattiin laittaa luukulle. Sen jälkeen kun liiga avattiin alkoi yleisön ja yhteistyökumppanien mielenkiinto herätä KooKoota kohtaan. KooKoon yleisömäärät ovat yli kaksinkertaistuneet liigan avautumisen jälkeen ja KooKoo on saanut yhteistyökumppaneita, joista suljetun liigan aikana mestiksessä ei oltaisi voitu edes haaveilla mm. monikansallisen pörssiyhtiön Kone-Cranes Oy:n.

Mikäli oman kylän joukkue pelaa viihdyttävää kiekkoa ja ottelutapahtuma on hyvin järjestetty, seura on saavuttanut tavoitteensa.

Oletko nyt ihan oikeasti sitä mieltä, että jos Ässät pelaisi mestiksessä, josta ei voisi nousta liigaan, että porilaiset saisivat elämyksiä jostain Ässät-LeKi matsista ja että Ässillä kävisi yhtä paljon yleisöä nauttimassa kyseisestä älymyksestä kuin nykyisin liigassa?

Mistä AHL-seurat pelaavat?

Suomi ei ole edelleenkään Amerikan Yhdysvallat. Kuten mainitsin niin esim. KooKoon yleisömäärät ovat yli kaksinkertaistuneet liigan avaamisen jälkeen. Eikö tämä mielestäsi kerro mitään mikä suomalaisia penkkiurheilijoita kiinnostaa? Kyllähän USA:ssa seurataan kovasti kaikkea muutakin mitä ei Suomessa mm. Wrestlingiä joka varmasti Suomessa ei nyt ihan hirveästi jaksa ihmisiä kiinnostaa, joten aivan turha ylipäätään on verrata Suomea ja USA:ta keskenään.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös