Kyllä varmasti harrastaa. En tiedä, missä välissä ajattelu on muuttunut näin, mutta 90-luvulla oli vielä yleisesti tiedossa, että NHL-joukkueissa oli varsin eurooppalaisennakkoluuloinen asenne. Nyt tässä 2000-luvulla on alkanut tulemaan uusia ajattelijoita, jotka katsovat asioita puhtaasti NHL-joukkueen näkökulmasta, samalla, kun eurooppalaisennakkoluuloisuus on vähentynyt.
Nyt ei ole 90-luku, vaan vuosi 2009. Sitten 90-luvun mestaruus on mennyt moneen osoitteeseen ja monen eri kansalaisuuden pelaajat ovat päässeet pyttyä nostamaan. Eurooppalaisten pelaajien syrjintä on myytti, johon todellisuudessa yhdelläkään GM:lla liigassa ei ole nykypäivänä varaa. Menestyksestä vastataan työpaikalla, eikä kukaan halua antaa tasoitusta muille niin paljoa, että harrastaisi joukkueen kasaamisessaan rasismia.
Näkyvimmin eurooppalaisten syrjinnästä syytetty nyky-GM liigassa lienee Leafsin Brian Burke. Burke on moneen otteeseen todennut, ettei pelaajien kansalaisuudella ole vittuakaan väliä, asenne ratkaisee. Eikä syytteille taida olla perusteita, kun mies on jo viime vuosituhannella käyttänyt draftin 2. ja 3. varauksen ruotsalaiskaksosiin ja nykyisessä joukkueessaankin eurooppalaisia on rosterissa kymmenkunta.
Aikoinaan, kun Sharksissa haukuttiin 94-playoffien paras pelaaja, Igor Larionov täysin pystyyn ja lähetettiin ilmaseksi Detroitiin, niin oli Amerikkaa myöten selvänä, että tapauksessa on ennakkoluulot mukana. Nykyään, jos vastaavaa tapahtuu, niin ainakaan kukaan joukkueen faneista ei kyseenalaistaisi tällaista arvostelua.
"Listaan kansalaisuuskeskeiset joukkueet NHLssa, perustuen siihen, miten olen nähnyt kyseisten joukkueiden toiminnan viime vuosina."
Kuinka pitkä ajanjakso tämä viime vuosina oikein on? Jossain vaiheessa totesit jo provosoituneesi Habs-ketjun keskustelusta, Kostitsynistä, listasit Montrealin ykkösluokkaan syrjinnässä, ja nyt muistelet esimerkkejä vuodelta 94?
Varmasti ennakkoluuloja on ollut ennen. Aika monen pelaajan voimin on kuitenkin osoitettu, ettei niille ole perusteita. Mitä nyt muutama venäläinen silloin tällöin pitää yllä mielikuvaa flegmaattisesta ryssästä.
Kyllä sillä varmasti on merkitystä. Monet GM:t ovat Kanada-faneja henkeen ja vereen. Kyllä se vaikuttaa myös näkemyksiin siitä, minkä maalaisia pelaajia kannattaa varata. Varaukset ovat myös viime vuosina olleet kärjistetysti pohjois-amerikkalaismyönteisiä.
Monet GM:t ovat kanadalaisia ja luonnollisesti olympialasissa fanittavat Kanadaa, mutta siitä ei voi vielä päätellä, että he työssään suosisivat kanadalaisia. Itseasiassa se olisi melkoista ammattitaidon aliarviointia.
Kirjoitit Kesselin itsekyydestä... näin varmasti on monenkin pelaajan kohdalla. Viime vuonna Callahan, joka on muuten erittäin itsekäs ja heikosti kiekkoa jakava kaveri, kantaa tällä kaudella C:ta rinnassaan Rangersissa.
Joissain tapauksissa itsekkyys voidaan katsoa vahvuudeksi, joissain tapauksissa heikkoudeksi. Boston ei kuulukaan listaamiini joukkueisiin...
Rangers taas on joukkue, jonka viime vuosien tekemisistä kaikkien managereiden kannattaa ottaa mallia. Siellä on tehty oikeita päätöksiä oikeiden päätösten perään ja pelaajapolitiikka hakee vertaistaan oppikirjoista. Jos siellä nyt on nimetty yksilöurheilija joukkueen kapteeniksi, niin päätös lienee hyvää jatkoa Rangersin tekemiselle.