Keskustelua venäläisvastaisuudesta NHL:ssä

  • 10 707
  • 65

larzzon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina
Kyllä varmasti harrastaa. En tiedä, missä välissä ajattelu on muuttunut näin, mutta 90-luvulla oli vielä yleisesti tiedossa, että NHL-joukkueissa oli varsin eurooppalaisennakkoluuloinen asenne. Nyt tässä 2000-luvulla on alkanut tulemaan uusia ajattelijoita, jotka katsovat asioita puhtaasti NHL-joukkueen näkökulmasta, samalla, kun eurooppalaisennakkoluuloisuus on vähentynyt.

Nyt ei ole 90-luku, vaan vuosi 2009. Sitten 90-luvun mestaruus on mennyt moneen osoitteeseen ja monen eri kansalaisuuden pelaajat ovat päässeet pyttyä nostamaan. Eurooppalaisten pelaajien syrjintä on myytti, johon todellisuudessa yhdelläkään GM:lla liigassa ei ole nykypäivänä varaa. Menestyksestä vastataan työpaikalla, eikä kukaan halua antaa tasoitusta muille niin paljoa, että harrastaisi joukkueen kasaamisessaan rasismia.

Näkyvimmin eurooppalaisten syrjinnästä syytetty nyky-GM liigassa lienee Leafsin Brian Burke. Burke on moneen otteeseen todennut, ettei pelaajien kansalaisuudella ole vittuakaan väliä, asenne ratkaisee. Eikä syytteille taida olla perusteita, kun mies on jo viime vuosituhannella käyttänyt draftin 2. ja 3. varauksen ruotsalaiskaksosiin ja nykyisessä joukkueessaankin eurooppalaisia on rosterissa kymmenkunta.

Aikoinaan, kun Sharksissa haukuttiin 94-playoffien paras pelaaja, Igor Larionov täysin pystyyn ja lähetettiin ilmaseksi Detroitiin, niin oli Amerikkaa myöten selvänä, että tapauksessa on ennakkoluulot mukana. Nykyään, jos vastaavaa tapahtuu, niin ainakaan kukaan joukkueen faneista ei kyseenalaistaisi tällaista arvostelua.

"Listaan kansalaisuuskeskeiset joukkueet NHLssa, perustuen siihen, miten olen nähnyt kyseisten joukkueiden toiminnan viime vuosina."

Kuinka pitkä ajanjakso tämä viime vuosina oikein on? Jossain vaiheessa totesit jo provosoituneesi Habs-ketjun keskustelusta, Kostitsynistä, listasit Montrealin ykkösluokkaan syrjinnässä, ja nyt muistelet esimerkkejä vuodelta 94?

Varmasti ennakkoluuloja on ollut ennen. Aika monen pelaajan voimin on kuitenkin osoitettu, ettei niille ole perusteita. Mitä nyt muutama venäläinen silloin tällöin pitää yllä mielikuvaa flegmaattisesta ryssästä.

Kyllä sillä varmasti on merkitystä. Monet GM:t ovat Kanada-faneja henkeen ja vereen. Kyllä se vaikuttaa myös näkemyksiin siitä, minkä maalaisia pelaajia kannattaa varata. Varaukset ovat myös viime vuosina olleet kärjistetysti pohjois-amerikkalaismyönteisiä.

Monet GM:t ovat kanadalaisia ja luonnollisesti olympialasissa fanittavat Kanadaa, mutta siitä ei voi vielä päätellä, että he työssään suosisivat kanadalaisia. Itseasiassa se olisi melkoista ammattitaidon aliarviointia.

Kirjoitit Kesselin itsekyydestä... näin varmasti on monenkin pelaajan kohdalla. Viime vuonna Callahan, joka on muuten erittäin itsekäs ja heikosti kiekkoa jakava kaveri, kantaa tällä kaudella C:ta rinnassaan Rangersissa.
Joissain tapauksissa itsekkyys voidaan katsoa vahvuudeksi, joissain tapauksissa heikkoudeksi. Boston ei kuulukaan listaamiini joukkueisiin...

Rangers taas on joukkue, jonka viime vuosien tekemisistä kaikkien managereiden kannattaa ottaa mallia. Siellä on tehty oikeita päätöksiä oikeiden päätösten perään ja pelaajapolitiikka hakee vertaistaan oppikirjoista. Jos siellä nyt on nimetty yksilöurheilija joukkueen kapteeniksi, niin päätös lienee hyvää jatkoa Rangersin tekemiselle.
 

Kental

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins
Aika monta ihmetystä herättävää asiaa on tässä keskustelussa sanottu. Ensinnäkin, pari helvetin mielenkiintoista seuravalintaa nimim. Ihmeilja teki noissa rasistiseuroissaan - paitsi että kaikilla on ainakin joku eurooppalainen joka olisi helposti korvattavissa (eli miksi pidettäisiin jos vastustetaan), niin osan kohdalla väite on absurdi.

Miten Columbuksesta saa venäläisvastaisen - Tjutin isossa roolissa, varasi Filatovin ja Majorovin aikana jolloin venäläisiä varotaan, ja ensinmainittu vielä lähellä vakiopaikkaa rosterissa - saati sitten eurooppalaisvastaisen - isolla sopimuksella UFAna Huselius, juuri pitkä jatkosopimus Kleslalle (oma varaus), Modin, Hejda, Voracek (oma varaus), Påhlsson rosterissa. Nyt jo poistunut norjalainen Tollefsen löysi paikan Blue Jacketsistä vaikka kansaansa ei jääkiekosta edes tunneta. Käväisipä siellä vaikka Fredrik Norrenakin tekemässä NHL-visiittinsä. Se että Zherdev ahnehti yli tasonsa (eipä Rangerskään ollut valmis maksamaan herran suorituksista hänen vaatimaansa hintaa) ei liene BJ:sin vika.

Entä Ottawa? Voltshenkov on pitkään ollut osa runkoa ja hankkivat juuri Kovalevin isolla rahalla, se venäläisvastaisuudesta. Milan Michalek, Filip Kuba, Jarkko Ruutu. Peter Regin harvoja tanskalaisia liigassa. Kapteeni Alfredsson on ruotsalainen. Jos Jashin luuli itsestään liikoja (sehän nähtiin kuinka hyvin hänen pelitasonsa vastasi sopimusta) tai Kaigorodov ei riittänyt hyökkäävään rooliin ja oli (ikävä sanoa tämä koska mies on suosikkipelaajiani) asennevammainen niin se ei liene Sensin syy.

Montrealilla pari valkovenäläistä ja tsekki hyökkäyksessä, slovakkiveskari, ykköspuolustaja Venäjältä ja käytännössä kakkonen ja kolmonen tsekkejä. Ja on tosiaan varannut noita venäläisiä ja valkovenäläisiä urakalla, se että osa heistä ei joko noussut NHL-tasolle, eivät tulleet edes yrittämään tai heillä oli asennevammoja ei liene Habsin syy.

Phoenixilla on venäläinen ykkösveska, viisi (!) tsekkiä, pari suomalaista ja tanskalainen. Prosenttina näyttää älyttömältä kutsua eurovastaiseksi.

Siinä nuo selvät tapaukset. Lisäksi Chicagon, St. Louisin ja osin Philadelphiankin pohjoisamerikkalaispainotteisuus selittyy aika helposti joukkueiden ns. nuoren rungon iällä. Kun valtaosa valmiista nuorista on niiltä varausvuosilta, jolloin muu Eurooppa oli jo taantunut, Ruotsi ei ollut vielä aloittanut uutta nousuaan ja venäläisten tulo ei ollut enää varmaa, ei ole ihme että porukka on P-A -painotteinen. Chicagosta voisin tosin kyllä jopa uskoa, että "venäläisvastaisuutta" voisi löytyä - ja vielä ihan hyvällä syyllä. Oletan Blackhawksin täytyy kyllä pitää venäläispelaajaa ihan varmana nakkina että nyt varaisivat. Fanien raivo olisi varmasti valtava jos organisaatio varaisi vielä yhden venäläispelaaja aikaisin kaikkien niiden pettymyksen tuottaneiden tapausten jälkeen. Tuo Smithin venäläisfetissi lienee toiseksi suurin syy heti Bill Wirtzin saituuden jälkeen joukkueen pitkäkestoiselle lamalle. Silti näkisin, että "pyrkimys rosterin tietynlaisuuteen" tarkoittaa tässä tapauksessa ennemmin sitä, että Chicago päätti alkaa laittaa kaikki kansallisuudet samalle viivalle venäläisten suosimisen sijaan. Vastahan se Habibulinkin siellä oli.

On totta, että nämä listaamani seurat hyväksyvät joukkueeseen todella kovan luokan pelaajia. Chicagolle kelpasi tänä vuonna Hossa ja Kopecky.

Todella kovan luokan pelaajaa. Ja Tomas Kopeckya ei voi mainita samassa lauseessa. Ei mitenkään voi käyttää perusteluna eurovastaisuudelle sitä, että muuten ei olisi ketään mutta kun Tomas "ennen tätä kautta 183 peliä 12+20=32 ja -6 vaikka oli liigan suunnilleen parhaassa joukkueessa" Kopecky on niin helvetin hyvä pelaaja niin pakkohan hänet on ottaa. Kyllähän hän on omassa roolissaan kelpo pelaaja, muttei missään nimessä sellainen eliittitapaus jolla tällaista voisi perustella (vrt. Anaheimin taannoinen tilanne, jossa oli vain Selänne - Påhlsson - Bryzgalov/Hiller ja eurovastaisuus oli ihan realistinen ajatus).

Tuon Perezhoginin pitämisen vähintään yhtä hyvänä kuin Cheechoon (joka muuten on hyödyllinen joukkueelleen silloinkin kun ei maalit uppoa), Michalekin ja Setoguchin on ihan pakko olla vitsi.

Viime vuonna Callahan, joka on muuten erittäin itsekäs ja heikosti kiekkoa jakava kaveri, kantaa tällä kaudella C:ta rinnassaan Rangersissa.

Jos siellä nyt on nimetty yksilöurheilija joukkueen kapteeniksi, niin päätös lienee hyvää jatkoa Rangersin tekemiselle.

Nämä todella kummastuttivat, varsinkin larzzonin vastaus kun hän oli muuten kirjoittanut ihan täyttä asiaa. Ensinnäkin, faktat kuntoon: Rangersin kapteeni on suhteellisen tunnetusti Chris Drury. Toisekseen puhutaanko tässä nyt oikeasti Ryan Callahanista? Jos, niin mitä ihmeen pelejä te olette katsoneet? Harva jätkä liigassa on yhtä periksiantamaton ja raataa samalla sykkeellä illasta toiseen. Ja pelaa ensisijaisesti puolustussuuntaan ja tekee ne kuuluisat pienet asiat niin viimeisen päälle ettei moni pysty - tai ole valmis - samaan. Miten ihmeessä te tuosta paketista saatte itsekkään yksilöurheilijan? Itsekkyys ja korkea tendenssi laukoa eivät ole sama asia. Itse asiassa, jos pelaajan pelinäkemys hyökkäyssuuntaan vaikuttaisi olevan tasoa "laput silmillä", mutta laukaus ja varsinkin kädet ovat kelpo mallilla niin eikö pelaajan kannata ihan joukkueenkin kannalta ennemmin laukoa vaarallisesti kuin yrittää rakentaa peliä ja epäonnistua siinä?

EDIT: Niin ja Kesselinkin kannattaa ensisijaisesti laukoa. Ei se tee hänestä itsekästä, vaan laiskuus, vain hyökkäyspäässä pelaaminen, kyvyttömyys ottaa vastaan valmennuksen kritiikkiä ja sitoutumattomuus joukkueeseen.
 
Viimeksi muokattu:

Kaspo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ihan selvä juttuhan se on, että NHL:n tapaisesta alueellisesti melko merkittävästä organisaatioryppäästä löytyy myöskin poliittista kirjoa riemunkirjavasta pakanameiningistä konservatiiviseen goonie-kommunismiin vailla intohimoa.

Äkkiseltään tätä faktaa ei helposti niele, mutta olisitko uskonut näkeväsi monarkistin nyrkittämässä NHL-kaukalossa (turpaan?) laitonta siirtolaista?

Ilmapiiristä löytyy siis kosolti enemmän sävyjä kuin vaikkapa kotosuomen totalitäärisestä jääkiekkoautokratiasta jossa sateenkaaressakin on vain kaksi raitaa.

Mitä tulee väitteisiin koskien kansallisuuksien suosimista ja hylkimistä, sanoisin että suurimman osan näistä havainnoista voi selittää ihan yksittäisen urheilunseuraajan oman pollan heitoilla. Lyhyemmälläkin matematiikalla voi laskea että yhdessä päässä vippaa todennäköisestei svengaavammin kuin vaikkapa satakolmepäisessä NHL-organisaatiossa.

En kuitenkaan ole huolissani.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Aikoinaan, kun Sharksissa haukuttiin 94-playoffien paras pelaaja, Igor Larionov täysin pystyyn ja lähetettiin ilmaseksi Detroitiin, niin oli Amerikkaa myöten selvänä, että tapauksessa on ennakkoluulot mukana. Nykyään, jos vastaavaa tapahtuu, niin ainakaan kukaan joukkueen faneista ei kyseenalaistaisi tällaista arvostelua.
Mitä. Vittua?

En tuossa aiemmin huomannut koska tosta sun suoltamasta määrästä pas... öhh.. kyseenalaista sisältöä on vaikea suoraan poimia helmiä, mutta mitä. vittua?

Ensinnäkin Larionov on aika pirun pidetty ja suosittu San Josessa, ja hän itse pitää kaupungista niin paljon, että käy siellä usein erityisesti harjoitusleirien aikaan. Fanien keskuudessa hän on yksi suurimmista suosikeista. Syy, miksi Larionov aikoinaan edes vaivautui San Joseen oli se, että Sharks hankki pelaajakaupoin itselleen Sergei Makarovin joka on Larionovin hyvä ystävä. Kun Makarov lopetti uransa, tehtiin jääkiekkopäätös ja kaupattiin joku 37-vuotias Larionov snaipperi Ray Sheppardiin. Eli ilmaiseksi? Aika kaukana, Sheppard oli juuri tehnyt muistaakseni 30 maalia.
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kun Makarov lopetti uransa, tehtiin jääkiekkopäätös ja kaupattiin joku 37-vuotias Larionov snaipperi Ray Sheppardiin. Eli ilmaiseksi? Aika kaukana, Sheppard oli juuri tehnyt muistaakseni 30 maalia.

Red Wingsien kannalta kauppa oli onnistunut ja tärkeä. Larionovista tuli tärkeä osa palettia, pelaten kahdeksan kautta Wingseissä, johon tosin sisältyi lyhyt visiitti Pantherseihin. Tietyssä mielessä Larionov oli "isähahmo" joukkueen nuoremmille venäläishyökkääjille - Fedoroville ja Kozloville. Muutenkin Larionov oli arvostettu ja ymmärtääkseni myös suosittu pelaaja pukukopissa vilpittömän ja lojaalin luonteensa tähden. Tiedä sitten miksi Sheppard pelasi vain yhden kauden Sharkseissa, tehden sillä kaudella kuitenkin 27 maalia. Ainoan Sharks kauden päätteeksi siirto Pantherseihin.

vlad.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Tottakai, mutta se, että Sheppard pelasi vain yhden kauden Sharksissa ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Larionov olisi lähetetty Detroitiin ilmaiseksi. Varsin hyvä pelaaja hänkin oli, ja tuossa vaiheessa uransa huippuvuosilla verrattuna Larionoviin jolla taisi olla enemmän kavereita Detroitissa Makarovin lopetettua Sharksissa.
 
Suosikkijoukkue
Timo Rajalan Kultainen Takki
Tottakai, mutta se, että Sheppard pelasi vain yhden kauden Sharksissa ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Larionov olisi lähetetty Detroitiin ilmaiseksi. Varsin hyvä pelaaja hänkin oli, ja tuossa vaiheessa uransa huippuvuosilla verrattuna Larionoviin jolla taisi olla enemmän kavereita Detroitissa Makarovin lopetettua Sharksissa.
Ray Sheppard oli muuten tuossa vaiheessa kahden edellisen kauden (93-94 & 94-95) 2. paras maalintekijä 82 maalilla heti Brett Hullin (86 maalia) jälkeen ja kuten mainittua, myös huomattavasti Larionovia nuorempi joten aika heikoilla kantimilla on Ihmeiljan itkut jälleen.

Itse en muuten näe yhteyttä Perezhoginin lähdöllä triplapalkan perään Venäjälle kuuden maalin NHL-kauden jälkeen ja Montrealin väitetyllä "rasismilla". ($600k NHLssä viimeisellä kaudellaan vs. $1.7M Venäjällä puhtaana käteen)
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Red Wingsien kannalta kauppa oli onnistunut ja tärkeä. Larionovista tuli tärkeä osa palettia, pelaten kahdeksan kautta Wingseissä, johon tosin sisältyi lyhyt visiitti Pantherseihin. Tietyssä mielessä Larionov oli "isähahmo" joukkueen nuoremmille venäläishyökkääjille - Fedoroville ja Kozloville.
Tulipa vielä kaudeksi Devilsiinkin - joukkueeseen, jota on usein sanottu vanhanaikaiseksi ja pohjoisamerikkalaisia suosivaksi. Igorin pelatessa Devilsissä kaudella 2003-04 rosteriin kuuluivat myös Viktor Kozlov ja Sergei Brylin. Lisäksi tällä vuosituhannella joukkueessa ovat pelanneet mm. Alexander Mogilny, Oleg Tverdovsky, Sergei Nemchinov, Valeri Kamenski, Andrei Zyuzin, Vladimir Malakhov...

Onpa meillä pelannut tummaihoisiakin, ja ruotsalaisia. Par'aikaa jopa tummaihoinen ruotsalainen!

Saatiinko puhtaat paperit?
 

Gustaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Kuinka venäläisvastainen joukkue onkaan Nashville Predators?

Sen tempun jälkeen, mitä menivät tekemään Raduloville!
 

Mr. Smith

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Canucks
Sen tempun jälkeen, mitä menivät tekemään Raduloville!

Niinpä. Ja samalla varmaan voisi miettiä tässä ketjussa NHL-vastaisia venäläisiä. Radulov nyt ainakin on. Samoin Morozovin ja Zaripovin voisi laskea NHL-vastaisiin, vaikka Morozov on useamman kauden NHL:ssä pelannutkin. Muita nyt voisi olla Mozyakin ja Kirill Koltsov. Nämä nyt ainakin voisivat kokeilla pärjäisivätkö NHL:ssä.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Jos olisin suosikkiseurani GM niin en varaisi yhtään venäläistä, pl. Malkinin ja Ovechkinin kaltaiset ns. varmat tapaukset.

Keskimäärin venäläiset ovat arvaamattompia ja sortuvat helpommin S. Kostitsinyn kaltaiseen tuittuiluun. Lisäksi KHL on suurempi peikko kun kyseessä on venäläinen pelaaja.

Chistovilla oli hetkensä mutta kokonaisuus oli kuitenkin puutteellinen. Nyt ei puhuta samanlaisesta sekopäästä kuin A.Smirnov mutta pääkopassa oli puutteita. Eli valot oli koko ajan päällä mutta aina ei ollut ketään kotona.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tottakai, mutta se, että Sheppard pelasi vain yhden kauden Sharksissa ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Larionov olisi lähetetty Detroitiin ilmaiseksi. Varsin hyvä pelaaja hänkin oli, ja tuossa vaiheessa uransa huippuvuosilla verrattuna Larionoviin jolla taisi olla enemmän kavereita Detroitissa Makarovin lopetettua Sharksissa.

Joo, en tarkoittanutkaan, että kauppa olisi ollut huono kummankaan joukkueen taholta - Wingsit saivat monivuotisen pelaajan, joka oli loppujen lopuksi yllättävänkin tärkeä palanen menestyvää joukkuetta. Veikkaanpa, että harva uskoi hänen nousevan niinkin tärkeään rooliin Wingseissä.

Sharkseihin taasen matkasi hyvä maalintekijä, joka tosin muistaakseni sai siirtoa edeltävinä kausina nauttia Fedorovin syötöistä ja kun tuolloin Fedorov kuului koko NHL:ää dominoiviin pelaajiin niin ei ihme, että Sheppard pääsi heiluttamaan reppua niinkin useasti. Lähinnäkin mietitytti se, että miksi Sheppardin visiitti Sharkseihin jäi loppujen lopuksi niin lyhyeksi - yhteen kauteen. Oliko siirron syynä henkilökemiat vai oliko siirto puhtaasti kiekkoilullinen - Sharksit sai jotain mitä kaipasivat ja toinen osapuoli eli Panthers tässä siirrossa taasen sitä mitä kaipasivat.

vlad.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Jos olisin suosikkiseurani GM niin en varaisi yhtään venäläistä, pl. Malkinin ja Ovechkinin kaltaiset ns. varmat tapaukset.
Sama, itse asiassa Sharks ei ole varannut venäläisiä pitkään aikaan. Mahdollisesti scouttausorganisaation ylläpito maassa, missä jotakuinkin joka käänteessä pitää olla joko lahjomassa tai ryypätä votkaa voi olla aika kallista verrattuna muihin Euroopan maihin. Näkeehän ne kovimmat tähdet sitten junnukisoissa.

Viimeisin Sharksin varaama venäläinen on Andrei Zyuzin vuonna 1996, ensimmäisellä kierroksella. No, Zyuzin teki tulokasvuonnaan voittomaalin pudotuspeleissä Dallasia vastaan ensimmäisellä kierroksella. Sen jälkeen... noh, taisi kaveri jossain toisessa organisaatiossa vierailla kymmenen minuutin roolissa. Myöhemmin samalla kierroksella varattu Marco Sturm on taas pelannut huomattavasti ehjemmän uran.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Jos olisin suosikkiseurani GM niin en varaisi yhtään venäläistä, pl. Malkinin ja Ovechkinin kaltaiset ns. varmat tapaukset.

Minä en aivan näin tiukkaa linjaa vetäisi. Ne huiput ja mahdolliset varmat tapaukset kyllä varaisin mutta niiden lisäksi koettaisin metsästää myöhäisempien kierrosten drafteihin roolipelaajia tai pelaajia joiden pelityylin ei odoteta soveltuvan parhaalla mahdollisella tavalla KHL-kiekkoon, jossa painotetaan kuitenkin taitoa. Uskoisin, että tällaisten pelaajien joukosta on mahdollista löytää suurella sydämellä pelaavia nuorukaisia, jotka ovat valmiit tekemään kaikkensa päästäkseen pelaamaan NHL:ssä ja ovat valmiit tekemään kaikkensa joukkueen eteen. Toisaalta riskikin on vastaavasti pieni jos uhrataan yksi (tai kaksi) viimeisimpien kierrosten draftia venäläisiin roolipelaajiin.

vlad.

P.S. Sinun periaatteesi mukaan olisit jättänyt varaamatta erään Pavel Datsyukin, 8 kierroksen varaus ja 171 poiminta. Ei huonommin Wings-organisaatiolta. Joku voisi kutsua Datsyukin varausta ryöstöksi...
 

Kental

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins
Tähän parin viimeisen kommentin aiheeseen liittyen pitää tietysti mainita Panthersin Kulikovin kaltaiset tyypit, jotka pitävät julkista meteliä siitä että NHL on ilman muuta tavoite ja vaikka sitten alasarjojen kautta. Eiköhän tämäntyyppisen kaverin voi varata ihan yhtä huoletta kuin muitakin kansallisuuksia. Näitä tapauksia on ollut muutama muukin.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Lähinnäkin mietitytti se, että miksi Sheppardin visiitti Sharkseihin jäi loppujen lopuksi niin lyhyeksi - yhteen kauteen. Oliko siirron syynä henkilökemiat vai oliko siirto puhtaasti kiekkoilullinen - Sharksit sai jotain mitä kaipasivat ja toinen osapuoli eli Panthers tässä siirrossa taasen sitä mitä kaipasivat.

vlad.
Mikäli oikein muistan, jotain juttua oli siitä, että Sheppard ei tullut jonkun pelaajan kanssa toimeen. Floridahan onnistui sitten Sheppardin kanssa yltämään jopa Stanley Cup-finaaleihin.

Tuo kausi taisi olla se, kun Kevin Constantinelle annettiin potkut. Jim Wileyn jälkeen valmentajaksi tuli legendaarisen paska Al Sims. Jos ottaa huomioon millä tolalla organisaatio oli tuolloin, en yhtään ihmettelisi jos Sheppard olisi pyytänyt päästä pois.

(tämä menee jo aika OT, mutta laitetaan nyt kuitenkin)
Heh, googletin Simsiä, aika hyvä artikkeli tuli eteen: http://www.lcshockey.com/issues/71/feature8.asp
Wilsonia puuhailivat hyväksi valmentajaehdokkaaksi jo tuolloin!
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
P.S. Sinun periaatteesi mukaan olisit jättänyt varaamatta erään Pavel Datsyukin, 8 kierroksen varaus ja 171 poiminta. Ei huonommin Wings-organisaatiolta. Joku voisi kutsua Datsyukin varausta ryöstöksi...

Ja minun periaatteeni mukaan olisin jättänyt varaamatta erään Yan Gobulovskin 1994 1. kierroksella, toisin kuin Detroit teki.

Esimerkkejä löytyy molemmin puolin.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
P.S. Sinun periaatteesi mukaan olisit jättänyt varaamatta erään Pavel Datsyukin, 8 kierroksen varaus ja 171 poiminta. Ei huonommin Wings-organisaatiolta. Joku voisi kutsua Datsyukin varausta ryöstöksi...
Datsjuk varattiin vielä siinä vaiheessa kun kokoa ylistettiin yli kaiken yhden Eric Lindrosin takia. Mahtavia pelaajavarauksia tehtiin läpi 90-luvun ihan vain muutaman ylimääräisen sentin tai kymmenen kilon takia.

Nazarov, Gratton, Huonompi Niedermayer, Bonsignore, Kilger, Rasmussen, Vishnevsky... Huhhuh. Nykyään sentään uskalletaan varata huipputaitavia yksilöitä kärjessäkin.
 

ipaz

Jäsen
Luulen ja uskon että NHL:ää ja sen pohjoisinta seuraa läheltä seuraava, näilläkin palstoilla tunnettu Hesarin bloggaaja ihmettee varmasti koko tätä ketjua. Onko kansalaisuudella oikeasti muka väliä?

Omasta mielestäni on, mutta ei siitä syystä että pelaaja on esim. ruotsalainen tai venäläläinen ja ei tämän syystä johonkin joukkueeseen kelpaisi Vaan siksi että pelaaja on saanut joko esim. ruotsalaisen tai venäläisen kulttuurin kasvatuksen ja oppinut lajin kansallisessa sarjassaan. Syy tällaisen pelaajan "dissaamiiseen" tuleekin siinä miten tämä NHL-joukkueen yksi osa sopeutuu ikiaikaiseen P-Amerikkalaiseen kiekkokulttuuriin ja yleensäkin kulttuurin kaukalon ulkopuolella. Toiset sopeutuvat hienosti ja viihtyvät, toiset taas vähemmän hienosti ja todennäköisesti palaavat takaisin enemmän tai vähemmän katkerina. Ja tällöin syy ei todellakaan ole sen joukkueen vaan itse pelaajan.

Jokainen NHL:ään varattu scoutataan niin perusteellisesti nykypäivänä että lähes varmasti tiedetään minkä luonteinen kaveri ollaan ottamassa.

Yksi selitys Ihmeilijälle että miksi venäläisiä on varattu viime vuosina vähemmän on varmasti KHL. Se vetää kuitenkin x-%:n pelaajia pysymään kotimaassansa, joten miksi edes haaskata varausta pelaajaan joka haastatteluissa ei ole vakuuttanut halustaan luoda uraa NHL:ssä?
 

Suhosen-Sakot

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blue Jackets
Philadelphian hyökkäyksessä ainoa eurooppalainen on Mika Pyörälä, jolla on nyt kova työ pysytäkseen ylhäällä. Muuten koko hyökkäys on kanadalainen (miinus JVR, joka tulee jenkeistä)

Pyöräläkin pääsi kokeilemaan NHL:ää Flyersin suomalaisscouttien painostuksesta ja ehdotteluista. Ilman loistavaa kesää Flyersin leirissä, Mika olisi Flyersissä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ja minun periaatteeni mukaan olisin jättänyt varaamatta erään Yan Gobulovskin 1994 1. kierroksella, toisin kuin Detroit teki.

Esimerkkejä löytyy molemmin puolin.

Totta. Se oli myös aikaa jolloin ns. Russian Five vaikutti Wingseissä suuresti siihen, että venäläisiä varattiin varhaisilla kierroksilla niinkin paljon. Gobulovskin ohella Maksim Kuznetsov oli niitä hutilaukauksia, aivan kuten ruotsalainen Anders Eriksson. Ruotsalaisia perinteitä varauksissa noudatetaan edelleen, venäläisten osuus on sitten hiipunut hyvin vähäiseksi. Ruotsalaisen suuri osuus johtuu osaltaan Euroopan-scouttauksen johtajasta Håkan Andersonista.

vlad.
 

ipaz

Jäsen
Philadelphian hyökkäyksessä ainoa eurooppalainen on Mika Pyörälä...

Flyers on kieltämättä kovin kanadalainen joukkue tällä kaudella. Carle ja Van Riemsdyk ainoat jenkit ja Timonen, Pyörälä, Tollefsen Euroopasta... ja Tollefsenkin on pelannut WHL:ssä junnukiekkoa jo 18-vuotiaana, joten jääkiekkoilijana mikään norjalainen ole. Ei noilla otteilla.

Phantomsissa Joonas Lehtivuori, Johan Backlund, Lukas Kaspar, Andreas Nodl ja Oskars Bartulis. Eli yhteensä kahdeksan eurooppalaista NHL ja AHL joukkueissa. Ei paha.
 

Wiesellike

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blackhawks & Kärpät
Vorobjevin kommentti voidaan yksittäisyydessään jättää omaan arvoonsa, mutta yleisesti ottaen selvä on muutos ja tähtäävyys rosterin tietynlaisuuteen.

Chicago on kyllä hyvä esimerkki jos tälle linjalle haluaa lähteä. Chicago jos kuka on saanut osansa huonoista pelaajakaupoista, joissa valitettavan monessa on ollut mukana venäläispelaaja. Esimerkiksi Roenickin vaihto Zhamnoviin v.96 oli varmasti monelle fanille vaikea paikka, vaikka Alexei pelasi varsin mallikkaasti yli seitsemän kautta intiaaninutussa. Sitten oli tapaus Alexander Karpovtsev, joka vaihdettiin Bryan McCabeen. Tässä mainio Pat Foleyn näkemys asiaan:

http://www.youtube.com/watch?v=3iviLY1RvNc

Sitten vielä tuorein esimerkki, jossa muutaman kauden aikainen suosikkini Karl Stewart vaihdettiin Nikita Aleexeviin eli energinen taistelija taitavaan, mutta pehmeään leijaan. Nämä vaikuttavat pakostakin mielikuviin ja fanit ovat olleet Chicagossa venäläisiä vastaan. Mutta en usko, että Chicagon organisaatio on sen venäläisvastaisempi kuin muutkaan. Oikea termi voisi olla enemmänkin näinä KHL-aikoina venäläisvarovainen.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Datsjuk varattiin vielä siinä vaiheessa kun kokoa ylistettiin yli kaiken yhden Eric Lindrosin takia. Mahtavia pelaajavarauksia tehtiin läpi 90-luvun ihan vain muutaman ylimääräisen sentin tai kymmenen kilon takia.

Minulle on muodostunut sellainen mielikuva ettei Wingseissä sitä kokoa niin paljon tuijoteltu kuin esim. monissa muissa seuroissa. Toki muutamia kookkaitakin pelaajia varattiin, kuten Kuznetsov (huti) tai Fischer (ura päättyi ikävään sydänongelmaan) mutta muutoin katsottiin sen kokonaispaketin perään. Oikeastaan eräs osoitus tästä on se, että joukkue ei ole tuhlannut juuri ainoatakaan varhaisemman (tai minkään) kierroksen varausta aikoihin suurikokoiseen ja pelitaidoiltaan heikohkoon pelaajaan, ei edes 90-luvun "hulluina" vuosina. Joukkueessa on jo pitkään kavelty omia polkuja pitkin, taito ja kokonaisuus menee sen koon edelle - pelkät kilot eivät siis ratkaise. Eivät ole ratkaisseet aikoihin.

vlad.
 

Old Ray

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens
Onkohan Penguins myös venäläis-/eurovastainen, koska heidän NHL- sekä AHL-joukkueissa on ainoastaan viisi venäläis-/europelaajaa - WBS Penguinsissa vain yksi kappale.Itse asiassa Penguinsin varaukset ovat pitkälti nimenomaan P-A:n seudulla, toki tuikkivat tähdet poimitaan itäisemmältä mantereelta.

Ja eihän se ole, mutta jotkut nähtävästi luulevat asian olevan niin, jos varaukset sijoittuvat pitkälti Pohjois-Amerikkaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös