Keskustelua Jatkoajan kolumneista ja artikkeleista

  • 1 156 728
  • 6 802

Varis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KiVa, EK65
Kertoohan se hieman asenteellisuudesta että osa kolumnisteista vaivautuu kirjoittelemaan jotain vain silloin kun jääkiekko esiintyy julkisuudessa äärimmäisen huonossa valossa. Olisi uskottavampaa jos kirjoiteltaisiin myös silloin kun on jotain positiivista sanottavaa.
Mitä positiivista sanottavaa on jäänyt sanomatta? Taannoisesta Liigan avaamisesta kirjoitettiin useampia kolumneja. Mestiksen pöhinästä on varmaan jo kyllästymiseenkin asti raportoitu. MM-kisojen, NHL:n, Liigan voittajista ja onnistujista sekä muista positiivisista ilmiöistä kirjoitetaan säännöllisesti. Juuri tällä viikolla raportoitiin jälleen kerran siitä, kuinka Jokereille tärkeämpää on pelaajan kehittyminen ihmisenä kuin jääkiekkoilijana. En ainakaan itse näe, että tässä olisi mitään merkittävää epätasapainoa.

Jääkiekkomedia kirjoittaa jääkiekkoon liittyvistä asioista ja tällä hetkellä sattuu olemaan negatiivisia juttuja enemmän kierrossa. Ei kai se median vika ole. Väärin olisi jättää joku ikävä ilmiö verkkolehdessä huomiotta vain siksi, että myös edellisviikolla tuli ikäviä uutisia.

Luin tuon Liljaniemen jutun jääkiekon kulttuurista ja vaikeaa oli kyllä tunnistaa sitä samaksi tekstiksi, joka täällä kerää niin kovasti kritiikkiä. Otsikko esitti (raflaavan) kysymyksen ja leipäteksti sitten vastasi siihen. Syitä pohdittiin mielestäni aivan asiallisesti ja sieltä löytyi ainakin minun silmääni ihan ymmärtävä alavire nuorille miehille, jotka saavat liian paljon liian nopeasti ilman, että heille tarjotaan riittäviä työkaluja erikoisen elämänsä hallitsemiseen. On ihan perusteltua pohtia kuinka laaja tämä ongelma on ja mitä jääkiekko sille yhteisönä voi tehdä.

Huono reaktio on suhtautua kaikkeen kritiikkiin defensiivisesti ja tuomita se ilman perusteluja potaskaksi. Terve yhteisö ottaa kritiikin vastaan ja kertoo joko mikä siinä oli pielessä tai miten tilanne voidaan jatkossa korjata.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Nyt paljon posia Konsta Kiviniemelle aivan erinomaisesta Danick Martelin haastattelusta: tällaista Jatkis on, ja on aina ollut, parhaimmillaan!
 
On melko mautonta leimata kokonainen ammattiryhmä – ja valtava harrastajien joukko – muutaman tapauksen vuoksi. Jos lasketaan Severi Lahtisen (käräjäoikeustuomio, ei vielä lainvoimainen), Hannu Pikkaraisen (käsittely kesken hovioikeudessa) ja Topi Rönnin (epäilty rikos) tapaukset, niitä on kolme.

Pikkarainenkaan ei tainnut teon aikaan olla enää ammattijääkiekkoilija. Vai lasketaanko myös entiset pelaajat tähän ”yhteisöön” kuuluvaksi, riippuu kai kontekstista.
 

Valajas

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Bolts, Yanni Gourde
Pakko heittää kyllä posia kun siihenkin joskus on aihetta. Erinomainen artikkeli, jossa kirjoittaja on selkeästi tehnyt tutkivaa journalismia, käyttänyt omia aivojaan ja tehnyt oikeasti jääkiekkoa käsittelevän tekstin . Näin ei voi kaikkien kirjoittajien kohdalla sanoa ja tuotokset ovat usein nopeasti kyhättyjä jälkiviisaita, tarpeettoman provokatiivisia ja yrittävät jotenkin väkisin käsitellä jääkiekkoa laajassa yhteiskunnallisessa näkökulmassa. Itselleni ainakin tämä koko lohkojako oli suurimmilta osin uusi asia vaikka aika hyvin liigan asioista perillä olenkin. Hienoa Markku Hänninen!

 
Suosikkijoukkue
Tappara
Tutkivaa "journalismia" harrastin minäkin, yksipuolisesti oman joukkueeni näkökulmasta. Toki on totta, että Sport pelaa pääsääntöisesti eri sijoituksista kuin tamperelaiset, mutta silti tuntuu olevan pisteet aina tiukassa, kun motivaatio näihin peleihin tuntuu aika usein olevan hukassa.

Edellisten viiden kauden osalta Tapparan pistekertymä Sportia vastaan ja kokonaissaldo kaikista Liiga-otteluista:

pisteitä p/ottelu koko Liiga p/ott.
2023 15 2,500 1,933
2022 9 1,500 1,917
2021 9 1,500 1,678
2020 15 2,500 1,980
2019 12 2,000 1,800

Voidaan todeta, että kahdella kaudella Sport on ollut Tapparalle keskimääräistä hankalampi "pisteautomaatti" ja kolmannellakin kaudella hyvin lähellä. Ilveksen suhteen tilanne on ollut nyt jo vuosikymmenen verran se, että naapuri vie isommat pisteet. Viime kaudella taisi mennä tasan. Ilvestä tuskin kukaan haluaisi pois ylimääräisten pelien roolista, katsoo tilannetta sitten urheilun tai talouden näkökulmasta.

Summa summarum: Tämän hetkinen lohkojako ei suosi Tapparaa. Omasta puolestani Sport voidaan vaihtaa mihin tahansa (no joo, ehkä ei SaiPaan tai Jukureihin), mutta maamme kiakkopääkaupungin paikallispelejä ei saa vähentää.
 

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit

Hyvä ja tärkeä aihe Oinosella tällä kertaa, mutta ihan pieni fact check:

Johnson oli syntynyt Minnesotan osavaltiossa Hibbingissä, eli oli yhdysvaltain kansalainen, ei kanadalainen.
 

Jack DiBiase

Jäsen
Suosikkijoukkue
WiFi Password: XHeKaJ#72

Hyvä ja tärkeä aihe Oinosella tällä kertaa, mutta ihan pieni fact check:

Johnson oli syntynyt Minnesotan osavaltiossa Hibbingissä, eli oli yhdysvaltain kansalainen, ei kanadalainen.
Mikäs tämä "Kiekkokanavalla" muuten on? Näyttää ihan Hesarin Visiolta tuon värityksen puolesta. Onko tämä nyt joku keino, millä erotellaan nämä yleismaailmalliset artikkelit/kolumnit kiekkomaailman artikkeleista? Jos on, niin hyvä.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Luulin, että Turkulaisinta mitä tiedän - otsikko olisi ollut turkulaisen joukkueen kilahtanut valmentaja viskomassa tavaraa kentälle, mutta olikin jotain junnuja.
 

VeeJiiJii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Leijonat, Sharks, Avalanche
Juha Oinosen analyysi Dufvasta ei ole mairittelevaa luettavaa. Toki RD:llä on historiansa, ristiriitansa, eikä ole allekirjoittaneenkaan suosikkivalmentajia. Ei ole mikään ihmisläheinen valmentaja. Mitaleita tuli JYPissä ja Lukossa, Mestisvoittoja Jukureissa ja A-maajoukkuemenestystä Westerlundin tiimissä, mutta uraan mahtuu myös äkilliset lähdöt JYPistä, Jukureista ja Puolasta. Pelitavallisesti ja nuorten pelaajien kehittäjänä Dufvan poistuminen kiekkokartalta on vain hyvä juttu.

"Kun internetistä etsii tietoa Dufvasta, ei voi välttyä toistuvilta kehuilta konkarivalmentajan vitsailuista. Verbaalisia taitoja ei käy kieltäminen, mutta kun on vierestä todistanut Dufvan käyttävän mielikuvituksellista retoriikkaansa haastattelevan toimittajan nöyryyttämiseen, en vain pysty tätäkään osaamisaluetta arvostamaan." Hellanlettas, että oikein nöyryyttää toimittajia? Kertoo enemmän Oinosen huumorintajusta kuin Dufvasta. Vaikka pressit eivät liity pelitavallisiin asioihin tai johtamiseen, niin miksi pressin anti ei saisi olla muuta kuin ympäripyöreää ja lakonista hokijargonia? Kiitos Dufvalle kaiken synkkyyden keskellä.

Vaikka uskon Perrinin käsitykseen Dufvasta, niin Antti Jaatisen tapauksessa täytyy muistaa, kenen alaisuudessa Jaatinen teki Liiga-uransa ja kuinka monessa joukkueessa.

***

Jukka Jalosen tapauksessa en usko liiemmin jääräpäisyyteen tai kangistuneisiin kaavoihin, sillä kahdet kotikisat saattoivat olla useimmille 1980-luvulla syntyneille pelaajille ympyränsulkeutuminen ja joillekin kokeneemmille kenties viimeiset arvokisat, vahvistetusti ainakin Marko Anttilalle (Ohtamaa, Pesonen...?). Kun Jalosella on käynnissä viimeinen sopimuskausi, kokeiluille ja sukupolvenvaihdoksille saattaa olla enemmän tilaa sekä miehellä itsellä vähemmän paineita. Eivät ne odotukset ole siitä huolimatta ropisseet olemattomiin, sillä viime kevään kisat olivat pettymys ja käytännössä vain mitali kelpaa perinnöksi mestarin poistuessa. Vaikka vaihtuvuutta tulisi, niin Suomi saa kuitenkin lähes poikkeuksetta aina kilpailukykyisen joukkueen, joka taistelee mitaleista. Uskon kuitenkin rohkeuden kantavan pidemmälle kuin sama runko neljän vuoden takaa.

***

Liigan flopeista voi puhua niiden omassa ketjussaan.

 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Waqu

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Itse pidän ainakin valitettavana, jos valmennuskenttä on pelkästään poikasten hiekkalaatikko. Jossain jalkapallossa Dufvan ikäinen mies ei ole mikään vanha vielä. Kokemus on aliarvostettua.
 

Waqu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja Dallas Stars
Itse pidän ainakin valitettavana, jos valmennuskenttä on pelkästään poikasten hiekkalaatikko. Jossain jalkapallossa Dufvan ikäinen mies ei ole mikään vanha vielä. Kokemus on aliarvostettua.
Lisäksi huudetaan miksi ei ole persoonia nykyään. No tuo juttuhan sen kertoo: persoonia ei saa olla. Pitää olla varsinkin julkisesti julkisuuskuvaa vaaliva kliseekone, oman mielipiteen kertojat tervataan.
Viittaus oli Perrinin kirjaan, mutta unohtunut mainita Perrinin viimeiseltä kaudelta olevat jutut joissa hän kertoi Dufvan kehittyneen ihmisenä ja ettei hällä ollut pahaa sanottavaa. Virheitähän Dufvan on tehnyt ja menettänyt kopinkin öykkäröinillään, mutta toki siitä maksanut ja kehittynyt. Harmi että väriläiskä lopettaa, ylilyöntejä on ollut, mutta ihan hyvää jatkumoa (niin mulkuksi) on Vaasassa saanut aikaan.
 

Luolis

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo, Montreal Canadiens
Uusimmassa NHL-artikkelissa seuraavat virkkeet pistivät silmään erittäin pahasti. En ymmärrä miten moinen virhe voi päästä läpi.

Miksi Blackhawksia ei sitten rankaistu Beachin tekemien seksuaalirikosten myötä?

Joku voisi sanoa tämän johtuvan siitä, ettei Blackhawks rikkonut mitään sarjan sääntöjä. Täten rikos, joka moraalisesti oikein olisi ollut rangaistavissa, jäi rankaisematta. NHL lienee halunnut peitellä ja saada Beachin rikokset unohtumaan, minkä vuoksi seura pääsi varaamaan yhden kautta-aikain lupaavimmista pelaajista.

En tiedä onko virhe ollut alkuperäisessä tekstissä vai onko editoinnissa sattunut massiivinen virhe, mutta Kyle Beach oli kyseisten rikosten uhri, ei tekijä. Tällaisia virheitä ei todellakaan kaivata jos haluaa sivuston kolumneiden otettavan vakavasti ja lienee Jatkoajan onni ettei Beach ole suomalainen, koska silloin saattaisi kunnianloukkaussyyte olla lähellä.
 

Jack DiBiase

Jäsen
Suosikkijoukkue
WiFi Password: XHeKaJ#72
Uusimmassa NHL-artikkelissa seuraavat virkkeet pistivät silmään erittäin pahasti. En ymmärrä miten moinen virhe voi päästä läpi.
Eihän tuo nyt niin tarkkaa ole. Tomato-Tomeitou. "I say tomato, you say sex offender".
 

Kulkija

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Lueskelin tuota vuodatusta koskien jääkiekkoliittoa ja Tappara U18 joukkuetta. Ihmettelin, että onpas nyt aika yksipuolinen kirjoitus ja minuutissa paljastui kirjoittajan toimivan kyseisen joukkueen toimihenkilönä. Ei tämmöiset jutut missä jätetään kokonaan toinen puoli tarinasta kertomatta vakuuta Jatkoaikaa tosissaan otettavana julkaisuna.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit

Mimesis

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP

Vaikka Robert Rooba onkin jo pitkään Suomessa pelaillut niin ulkomaalaispelaajana hänkin varmaan tälle listalle kuuluisi. Myös Sportissa pyörähtänyt ja uransa lopettanut Erik Brown pitäisi varmaan myös tässä katsauksessa olla mukana.
 

T-aika

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Häpeällinen esitys toimitukselta tämänpäiväinen JYPiä koskeva artikkeli seuran 100-vuotisen historian juhlapelipäivänä.

"JYP juhlii satavuotista taivaltaan. On syytä onnitella."

Puolittainen onnittelu, ja sen jälkeen loppuartikkelissa täyslaidallinen negaa seuran epäonnistumisista, pannukakuista, puuttuvasta identiteetistä ja muusta vastaavasta.

Toki negaa saa ja pitää antaa ja jutussa oli myös totuuden siemen, mutta osoittaa täydellistä tyylitajun ja kunnioituksen puutetta, kun lyttäät seuran täysin pystyyn sen komean 100-vuotisen historian juhlapäivänä. Mitä vittua? Jos tällaisen artikkelin haluaa julkaista, niin sitä ei tehdä tällaisena ajankohtana.

Jatkoajan toimitus on viimevuosina ollut pelkkä surkea vitsi ja klikkihuorailun paratiisi, sama näyttäisi jatkuvan.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
@Toimitus

Nyt tuli sitten täydellinen pohjanoteeraus Jatkoajan toimitukselta - ja vieläpä päätoimittajan kynästä. Edustaako tämä ihan oikeasti sitä, millainen media Jatkoaika haluaa olla?

JYPin kritisointi on täysin ok. Suurin osa artikkelin näkemyksistä osuu ainakin jollain tasolla hieman maaliin. Jos on tarkoituksena kirjoittaa organisaatiosta negatiiviseen sävyyn ja herättelevästi, niin silloin on ok, että ei nosteta positiivisia asioita esille tai tutustuta ihan jokaiseen asiaan kunnolla.

Ongelmana on, että tämä tehtiin JYPin 100v juhlapäivänä. Miksi juuri nyt? Eikö edes tätä päivää olisi voinut käsitellä siten, että nostetaan esille positiivisia asioita ja aidosti onnitellaan organisaatiota? Tottakai silloinkin voi sivussa todeta kehityskohteita ja käsitellä asioita kokonaisvaltaisesti, jos niin haluaa, mutta eikö pääfokus voisi olla 100-vuotiaaksi ehtineen seuran onnitteluissa, kun on kyse 100v-juhlapäivästä?

Vai onko päätoimittajalla yleisesti tapana, että juhlien ja vuosipäivien yhteydessä ladataan paskat tiskiin, olipa kyse kenestä tahansa? En haluaisi olla sellaisen ihmisen kaveri, joka läväyttää kaikki epäonnistumiset tiskiin synttärisankarin juhlapäivänä.

Olen syvästi pettynyt. Todella syvästi. Tämä ei ole se Jatkoaika, mitä olen vuosien varrella arvostanut ja miksi olen alkujaan tänne palstalle päätynyt. Hävetkää.

 

godspeed

Jäsen
Suosikkijoukkue
Heikki Silvennoinen, Ali Leiniö
@Nelfor

Tämä on sitä taidekritiikkiä mitä osa toimituksesta harrastaa. Arvostellaan kuin kusta pullossa, sanoisi Peter Von Bagh. Tosin minulle olisi ihan hyvin varmaan muuten tämä mennyt läpi, mutta Lahtisen keissin esiintuonti tässä kontekstissa melkein purskautti vedet suusta. Hyvää ja iloista synttäriä vaan kaikille JYP-ihmisille!
 

Waqu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja Dallas Stars
Häpeällinen esitys toimitukselta tämänpäiväinen JYPiä koskeva artikkeli seuran 100-vuotisen historian juhlapelipäivänä.

"JYP juhlii satavuotista taivaltaan. On syytä onnitella."

Puolittainen onnittelu, ja sen jälkeen loppuartikkelissa täyslaidallinen negaa seuran epäonnistumisista, pannukakuista, puuttuvasta identiteetistä ja muusta vastaavasta.

Toki negaa saa ja pitää antaa ja jutussa oli myös totuuden siemen, mutta osoittaa täydellistä tyylitajun ja kunnioituksen puutetta, kun lyttäät seuran täysin pystyyn sen komean 100-vuotisen historian juhlapäivänä. Mitä vittua? Jos tällaisen artikkelin haluaa julkaista, niin sitä ei tehdä tällaisena ajankohtana.

Jatkoajan toimitus on viimevuosina ollut pelkkä surkea vitsi ja klikkihuorailun paratiisi, sama näyttäisi jatkuvan.

Ja Missio 2007 nähtiin epäonnistumisena. Tuo Missiohan onnistui täydellisesti. 2007 ei oltu vielä mestaruusiskussa, mutta hyvin pian oltiin. Se missiohan oli tuoda JYP mestaruustaistoon ja siinä onnistuttiin. Historiaa ajatellen JYP ja osaltaan Pelicans olleet ainoita ketkä on käyttäneet suljettua liigaa siihen tarkoitukseen mikä siinä oli, heikkojen talouksien vahvistaminen siihen että menestys on mahdollista. Eihän se idea ollut alunperin, että pikkuseurat voi tyhjennysmyydä.
Aika harvassa pienemmässä kiekkokylässä on noustu JYPin tasolle, JYPin kokoiseksi seuraksi tuolla talouspohjalla se aika huipulla oli aika pitkä. Kärpät, Lukko jne. on ihan erilaisen taloudellisen tuen takana.
Toki niitä virheitä on tehty ja se asema menetetty, sitä toki pitääkin kritisoida, mutta onhan se selviö noihin lähtökohtiin että notkahdus tulee. Nythän tuossa on kovaa yritystä nostaa seuraa takaisin huipulle, ei ole vielä ihan onnistunut, mutta suuntaus on hyvä.
Aika omistuista löytää vain pelkkää negaa.
 

Theofilus

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Mielestäni pohdiskelevaa kritiikkiä voi ihan hyvin antaa kiekkojournalismin yhteydessä myös syntymäpäivänä. Ymmärrän, että kun se kohdistuu omaan seuraan, niin se voi tuntua pahalta. Tässä kohtaa päätoimittaja osuu ns. ytimeen. Kyllähän JYP:ssä on onnistuttu aika hyvin tuhoamaan se, mitä siellä 15 vuotta sitten lähdettiin rakentamaan.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Mielestäni pohdiskelevaa kritiikkiä voi ihan hyvin antaa kiekkojournalismin yhteydessä myös syntymäpäivänä. Ymmärrän, että kun se kohdistuu omaan seuraan, niin se voi tuntua pahalta. Tässä kohtaa päätoimittaja osuu ns. ytimeen. Kyllähän JYP:ssä on onnistuttu aika hyvin tuhoamaan se, mitä siellä 15 vuotta sitten lähdettiin rakentamaan.
Kevyt pohdiskeleva kritiikki on tuosta artikkelista kaukana. Käytännössä lyötiin JYP maanrakoon ottamatta huomioon oikeastaan mitään positiivisia aspekteja minkään asian kohdalla.

Seppänenkin heitettiin bussin alle, vaikka ilman häntä JYP ei olisi koskaan voittanut yhtäkään mestaruutta.

Ja vaikka tuossa menestysvuosien jälkeen notkahdettiin, niin nyt on suunta ollut jälleen positiivinen. Mutta mitäs sitä siihen keskittymään, kun voi sen sijaan maalata kaiken mahdollisimman negatiivisessa valossa.

Ja vielä lopuksi käytännössä suoraan todettiin, että JYP ei ole perinteikäs seura. Että todella hienot onnittelut 100v-juhlapäivää viettävälle seuralle.
 

Waqu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja Dallas Stars
Mielestäni pohdiskelevaa kritiikkiä voi ihan hyvin antaa kiekkojournalismin yhteydessä myös syntymäpäivänä. Ymmärrän, että kun se kohdistuu omaan seuraan, niin se voi tuntua pahalta. Tässä kohtaa päätoimittaja osuu ns. ytimeen. Kyllähän JYP:ssä on onnistuttu aika hyvin tuhoamaan se, mitä siellä 15 vuotta sitten lähdettiin rakentamaan.
Eipä tuossa pohdiskelua ollut ollenkaan vaan ihan pelkästään nähty negatiiviset asiat. Toki tuokin on ansaittu nousta Minardiluokasta huipulle, se pysyminen tunnetusti hankalaa ellei jopa mahdotonta JYPin resursseilla.
Jos nyt verrokkeja saman kokoisilta talousalueilta ja niistä ketkä ennen missioo perää piti JYPin kanssa on JYP aika helppo sanoa onnistujaksi. Saipa nousi hetkellisesti joukkueeksi joka oli parhaimmillaan puolivälierissä romahtaakseen alas, Ässillä on ollut hetkensä, mutta jatkuvaa menestystä ei ole tullut, Pelicansilla ollut välillä hyvää liitoa, mutta ei mestaruuteen asti, myöskään Kerho ei jatkuvaksi menestyjäksi ole noussut. Toki Ilves on pohjilta noussut, mutta Ilveksellä oli kaikki mahdollisuudet siihen monilta osin aina, mutta johto sössi. En vaan allekirjoita tuota oksennusta, että kaikki muu on paskaa paitsi kusi kun asiaa on vierestä katsonut.

Eipä ole vaikkapa IFK:sta vastaavia vuodatuksia näkynyt (toki foorumin puolella paljonkin) vaikka isoilla resursseilla menestys kiertää kaukaa, vanha identiteetti käytännössä kadonnut Åstenin selatessa viimeisenä mohikaanina.
 
Suosikkijoukkue
New York Rangers
Mielestäni pohdiskelevaa kritiikkiä voi ihan hyvin antaa kiekkojournalismin yhteydessä myös syntymäpäivänä. Ymmärrän, että kun se kohdistuu omaan seuraan, niin se voi tuntua pahalta. Tässä kohtaa päätoimittaja osuu ns. ytimeen. Kyllähän JYP:ssä on onnistuttu aika hyvin tuhoamaan se, mitä siellä 15 vuotta sitten lähdettiin rakentamaan.
Puhutaan satavuotisesta tarinasta. Kolumnin tulokulma on tällöin 15% koko historiasta.

Ei nyt toki kovin yllättävää. Jatkoajan kolumnit eroaa anarkistisen teinin esseistä ainoastaan sillä, että ensimmäisen käsittelee jääkiekkoa. Aina pitää yrittää erottua joukosta, keinolla millä hyvänsä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös