Onko Jatkoajassa annettu toimittajille joku kurssitus, jossa on kerrottu, että valitus ja itkeminen on hyvän journalismin mitta? Varsinkin liiga-aiheiset uutiset ja kolumnit ovat täysin lukukelvottomia, koska ne eivät sisällä mitään muuta kuin valitusta, itkua, väninää ja parhammillaankin vain mukasarkastisia heittoja, kuinka huonosti kaikki onkaan ja kuinka kaikki menee pieleen, jääkiekko kuolee Suomesta viimeistään ensi vuonna, missään ei ole mitään hyvää, vaan kaikki tehdyt päätökset ovat 100 % huonoja ja vääriä (ihan riippumatta siitä, mitä ne ovat), mikään argumentti ei millään todellisuuden tasolla voi puoltaa tehtyjen päätösten kaltaisia päätöksiä, vaan suomalainen jääkiekkoväki on tarkoituksenmukaisesti tappamassa suomalaisen jääkiekon ja ulkonakin sataa.
Oikeasti sitä maailmanlopunmaalailua saa lukea ihan tarpeeksi oikeissakin uutisissa. Olisiko mahdollista, jos niinkin iloisesta ja viihdyttävästä asiasta kuin jääkiekko yritettäisiin edes kerran kuussa, tai no, edes kerran kaudessa, löytää jotain positiivista? Tai sitten yksinkertaisesti tehdä se yksi ja ainoa uutinen, jossa julistetaan suomalainen jääkiekko kuolleeksi ja lopettaa koko verkkolehti siihen ja antaa suomalaisen jääkiekon jatkaa elämäänsä ihan rauhassa.
Uskokaa pois, se, että osaa itkeä, parkua ja vänistä kovempaa kuin muut ei ole hyvän journalismin mitta eikä houkuttele lukijoita, vaikka sillä saakin retweettejä muilta jääkiekkotoimittajilta.
Hei,
Uutiskynnyksen voi ylittää onnistuminen siinä missä epäonnistuminenkin. Esimerkkinä valituista onnistumisista ihan juttutyypin pääasiallisena sisältönä on esimerkiksi se, että aamun uutismainen NHL-raportti kirjoitetaan hyvin usein nimenomaan suomalaispelaajan onnistuminen kärkenä. Sama koskee otteluraportteja, joissa kärkenä ja haastateltavana on yleensä voittaneen joukkueen pelaaja tai paras onnistuja.
Ennakoissa puolestaan pyritään nostamaan sarjaan katsomatta positiivisesti onnistuneita ja epäonnistuneita pelaajia tasapuolisesti. Mielipiteitä itse uutisiin ei lisätä. Ja jos Saku Koivu lopettaa, niin kyllä se uutisoidaan, ja kylkeen kannustetaan kirjoittamaan kyseisen pelaajan uraa muisteleva kirjoitus. Siis yleensä positiivinen mielipidekirjoitus tai artikkeli. Kuvakoosteissa tulee hienoja hetkiä, faneja jne.
Se on totta, että vaikkapa siirto- ja sopimusuutisen ulkopuolisena rajatapauksena esimerkiksi valmentajan ylilyönneistä (kuten vaikkapa Tapola viime viikonloppuna, tai joku huumepäissään ratista kärähtänyt NHL-pelaaja) on tullut pysyväksi osaksi uutisointia viimeisen vuosikymmenen, viimeisten viiden vuoden aikana aiempaa herkemmin. Niissä minä kyllä koen, ettei lukijaa palvele se, jos keskeisistä ja kiinnostavista tapahtumista ei tule tiedonvälitystä. Kyllä lukijat haluavat niistä lukea siinä missä tuhannen ottelun rajapyykin ylittämisestäkin.
Mitä tulee kolumneihin tai muihin mielipidekirjoituksiin, niin niihin kuuluu tyylinsä puolesta myös kritiikki ja kärjistäminen. Laadun kriteerinä me pidämme sitä, kuinka näkökulma perustellaan ja tarjotaanko kysymyksiin vastauksia, sekä tarjotaanko kritisoidulle tekemiselle vaihtoehtoa. Se, jos ei osaa kertoa miten asia tehtäisiin paremmin; sitä pitää välttää. Ja siihen puutumme myös siinä vaiheessa, kun julkaisua mietitään, tai annamme siitä sisäistä palautetta jälkikäteen.
Sitä taas en kritisoi omassa palautteessani, jos olen eri mieltä itse aiheesta. Se on vain toinen mielipide asiaan. Tässä kohtaa huomioisin sen, että myös "hehkutuskolumnille" löytyy niitä, jotka ovat eri mieltä asiasta tai pitävät hehkutusta huonosti perusteltuna. Myös positiivinen mielipidekirjoitus voi olla heikosti perusteltu tai omasta mielipiteestä poikkeava. Esimerkkinä varsinkin vaikkapa Jokereista kertovat kirjoitukset, olemme vuoroin vihaavia maalaisia ja vuoroin kritiikittömiä Putinin kätyreitä. Näin kärjistetysti sanottuna.
Summa summarum, kirjoittajana tärkeää on tarjota näkemyksiä, mutta varsinkin vaihtoehtoja esittämälleen kritiikille. Joka kerta kun siinä onnistuu, on tehnyt hyvää journalismia mielipidekirjoitusten suhteen.
Päädyn tässä lopuksi kysymään tarjontaa lisätäksemme tai parantaaksemme myös sinulta: mitä juttuja sinä hieman tarkemmin eriteltynä haluaisit lukea enemmän? Mitä juttua ET ole saanut vaikkapa viimeisen viikon tai vuoden aikana Jatkoajasta lukea?
Kiitos palautteesta sinulle ja muille,
Terveisin,
Antti Wennström
Päätoimittaja
antti.wennstrom@jatkoaika.com