Ah, legendaarinen Meidän Peli -paradoksi. On olemassa tietyt perusperiaatteet (kiekonhallinta, syöttöketjut, viisikon etäisyydet, keskialue), mutta jos ottelun voittaa ilman näitä osa-alueita, kyseessä on silti Meidän Pelin pelitapa. Koska kaikki voittava jääkiekko on nykysuomessa Meidän Peliä.
Tappara sopeutuu Kärppien peliin loistavasti, kuten jo kirjoitinkin. Jääkiekkoliiton Meidän Peliin kuitenkin lukeutuu asioita, joita Tappara ei ole noudattanut Kärppiä vastaan vähää alusta. Ei edes Lukkoa vastaan.
No, Tapparalta on noita kaikkia neljää elementtiä nyt etenkin finaalisarjassa pelistään löytynyt. Vaihtoehtoina yksittäisessä tilanteessa on tilan tekeminen tai tilan voittaminen, Tapparan painotus tällä kaudella on tilan voittamisessa ja luisteluvoiman korostamisessa, mutta se on "Meidän Pelin" tulkinta, niin kuin Tapparan pelin variointimahdollisuuksista helposti nähdään. Olisi mielenkiintoista nähdä kunnollista ja syvällisempääkin juttua (valmentajien haastattelut ym) Tapparan kohdalla etenkin tuosta pelin kehittämisprosessista, joka alkoi jo viime keväänä finaalitappiosta eväitä saaneena. Prosessi on jatkunut läpi kauden, kun pelattiin pitempiä jaksoja eri nyansseja ja tyylejä painottaen, nyt lopulta niitä yhdistellen finaalisarjassa. Tuntuu, että tätä sarjaa on ajateltu valmennusjohdon ajatusten "siellä syvimmissä" syövereissä jo viime keväästä asti, niin systemaattista ja päämäärätietoista Tapparan pelin kehittäminen on ollut.
Termi "Meidän Peli" provosoi turhan montaa kiekkokuluttajaa. Vaikuttaa siltä, että siitä provosoituu niin "ammatikseen kirjoittavia" esim. sinä (joo vapaaehtoistyötä teet, mutta ajatuksena), kuin "harrastuksenaan kirjoittavia" esimerkiksi täällä keskustelupalstalla. Tämä kaikki, vaikka kyseessä on meitä suomalaisia menestymään auttava tapa pelata jääkiekkoa. "Meidän Peli" on pohjimmiltaan reagointia kentällä vallitsevaan tilanteeseen eikä vain yhteen kaavaan jumittautumista, ja sitä monipuolista reagointia Tappara on totta vie vuoden 2014 playoffeissa toteuttanut, kruunautuen kuluvaan finaalisarjaan.
Pitää katsoa sitä kuuluisaa isoa kuvaa ja ottaa huomioon pelin evoluutio. Jääkiekkoliiton Meidän Peli on aikanaan luotu pohja, jota on lähdetty kehittämään ja on kehitetty jo useamman vuoden ajan niin maajoukkue- kuin seurajoukkuetasolla eri tekijöiden johdolla. Meidän Peli keskustelee Heidän Pelinsä kanssa, mukaan keskusteluun tulee vielä Niiden Peli ja lopulta myös Teidän Peli, jolloin Meidän Peli kehittyy ja ottaa ympäriltä vaikutteita, niin kuin pitääkin. Meidän Peli on kuitenkin edelleen se johtoajatus, joka säilyy taustalla ja josta voidaan ja pitääkin tehdä eri tulkintoja. On sääli, että se vain terminä provosoi kiekkokuluttajia, kun pitäisi nähdä se johtoajatus siellä taustalla, ääritaktinen ja sitä myöten vahvaa ajatustyötä vaativa tapa pelata jääkiekkoa. Tappara tulkitsee "Meidän Pelin" erään luojan Jukka Rautakorven johdolla alkujaan kehitettyä "Meidän Peliä" omalla tavallaan ja lopputuloksena on "Tapparan Peli".
Kaikki on lisäksi suhteessa vastustajaan, aina. Kun vastakkain ovat kaksi hyvää joukkuetta, toinen todellakin voi joutua kiekonhallinnan osalta "alakynteen", mutta sehän on ihan luonnollista. Se on sellainen jääkiekkoajattelun perusperiaate ja jos sitä täytyy alkaa "opettamaan" keskustelussa, niin ei kannata oikeastaan vapaaehtoisesti edes alkaa.
Playoff-sarjassa joukkueet pelaavat vahvuuksillaan, reagoivat vastustajan pelaamiseen ja näin syntyy reagointisarja, jota nyt Liigan finaalisarjassa kahden "Meidän Pelin" joukkueen välillä nähdään. Pelaamista muutetaan pelistä ja jopa erästä toiseen, mikä "Meidän Pelin" periaatteisiin vannovalta joukkueelta valmentajineen onnistuu.
Eli edelleen ihmettelen tässä palauteketjussa esiintynyttä virkettäsi
"Jos Tappara voittaa pelejä hylkäämällä Meidän Pelin prinsiipit, se ei ole Tapparan vika." Niitä ei nimenomaan ole hylätty. Lisäksi keskustelun aiheena olevan kolumnisi pätkä
"Niin ajatteli myös koko jääkiekkokansa. Miinus yksi." on kyseenalainen, toki kaiken voi perustella kärjistyksen avulla, niin kuin nykyään yleisesti toimitaan. Tätä pelitavallista kehitysprosessia on Tapparan kannattajien keskuudessa arvuuteltu jo itseasiassa Tapparan liigakauden ensimmäisestä pelistä asti, jolloin Tappara ei muuta tehnytkään kuin pelasi itsepäisen tyhmästi pystyyn läpi pelin välittämättä tilanteesta. Nyt homma on täysin toisenlaista, ja se on sitä "Meidän Peliä". Jos tämä termi provosoi liikaa, voi käyttää ilmaisua "Tapparan Peli".