Pidän itse visuaalisista ja kontekstoivista pidemmistä jutuista.
Harjavalta-artikkelia en ollut huomannutkaan, en toisaalta ole erityisemmin kiinnostunut Harjavallasta tai Jokereista, mutta Saksan haippaus-juttua lueskelin vähän.
Ihan kiva, mutta aika oudolta tuntuu tuollainen "Saksa on herännyt" -näkökulma.
Joo, Draisaitl on supertähti ja maajoukkue oli taannoin hopealla, mutta väkisinväännetty sankaritarina tuo jutun selkäranka minusta oli. DEL on ollut jo pitkään iso sarja ja Kühnhackl vanhemman ja Drain väliin mahtuu aika monta saksalaista maailmanluokan jääkiekkoilijaa. Mitä tuo yleisökeskiarvograafikin muka kertoo? Yleisömäärät sahasivat jonkin verran viime vuosikymmenellä?
MM-kisoissa Saksa oli viides 1993 ja neljäs 2010. Oltiinko näinä vuosina unessa vai valveilla?
2003 tiukka neljännesfinaalitappio MM-kisoissa Kanadalle jatkoajalla - unessa vai valveilla? World Cup 1996 ja Tšekin löylytys 7-1?
Saksaan rakennettiin vuosituhannen vaihteen molemmin puolin paljon uusia jäähalleja, kuten kaikissa muissakin yhtään isommissa jääkiekkomaissa. Minusta Saksa ei ole koskaan "taantunut koomassa makaavaksi kääpiöksi" (melko kaamea ilmaus, muuten!) vaan lajissa nyt vain on taso koventunut ja leventynyt. Ihan kohtuudella Saksakin on kisassa mukana pysynyt vuosien varrella.
Kölzig, Krupp, Hecht, Sturm. Hyviä pelaajia tuotti Saksa "nukkuessaankin".
Saksan alle 20-vuotiaiden miesten joukkuekaan ei ole minusta pärjännyt viimeaikoina yhtään sen paremmin, pikemminkin päinvastoin, kuin vaikka 90- tai 00-luvulla. Viime vuosituhannella Saksan junnut olivat MM-kisoissa yleensä siinä seitsemännen paikan hujakoilla, tällä vuosituhannella kahdennentoista kieppeillä. Tänä vuonna 9., aiempina vuosina sijoitukset olivat 12., 13. ja 11. Naisten menestyskin näyttää aikalailla samalta kuin ennenkin.
Yksi olympiahopea, Draisaitl & kumppanit NHL:ssä, nyt draftissa pari junnua todennäköisesti ensimmäisellä kierroksella menossa. Ykköskierroksen varauksia on ollut ennenkin, NHL-pelaajia samoin.
Rasittavaa, kun laadukas journalismi pilataan väkisinväännetyllä sankarimyytin rakennuksella ja yltiödramaattisella narratiivillä. Ehkä siellä on vain toimittaja havahtunut, että Saksassakin pelataan kiakkoo?
Väistämättä vähän samanlainen mielikuva tuli itselleni artikkelia lukiessani ainakin osin.
Vanhempaakin historiallista menestystä tai saksalaisia jääkiekon nk. Ihmevuosia on tosiaan ollut aiemminkin kuten esimerkiksi Calgaryssa 1988 ja vuoden 1993 ohella myös 1992 oli sellainen milloin Saksa tai sen edeltäjä Länsi-Saksa todellakin oli erittäinkin kovassa vedossa.
Myös vielä vuodet 1994-1995 olivat omalla tavallaan hyviä, mutta karmea Itävalta-puppelointi ja Iso-Britannian kanssa jonkinlainen vaikeuksissa oleminen ja vuoden 1995 Puolivälieristä myös ulosjääminen mitä erillisempien syiden jälkeen mainettaan kilpailukykyisemmällä miehistöllä ajoi kyllä Saksan kieltämättä melkoiseen henkiseen lamaan vähäksi aikaa.
Vuonna 1995 toisaalta samana vuonna aikuisten puolen vaikeuksista huolimatta muuten silloisissa Jääkiekon Alle 18-Vuotiaiden EM-kisoissa tarvittiin muuten itse Suomi estämään sitä, että Saksa ei olisi ollut oman ikäluokkansa Euroopan Mestari Jääkiekossa!
Niin huikea oli kyllä Saksan veto sinä vuonna omalla ikäluokallaan aina maalivahti Kai 'Kaitsu' Fischeriä myöten kun kaikki palikat loksahtivat kohdalleen kerrankin hyvin osuvasti.
Aina tai ainakin melko usein hyvän junioripuolen lisäksi Saksassa tosiaan herättiin kehittämään maajoukkuepuolta vaikeuksien jälkeen.
Sarjoissakin ollaan pysytty joitakin hyvin karmaisevia nk. Tapaturmavuosia huomioimatta nykypäivinä ja vielä sitäkin useammin ollaan kuitenkin aina yleensä edes nk. Puolivälierätasoa vaikkakin nk. Välierätaso onkin harvinaisempaa ollut Saksalle.