Eikö vieläkään ole valjennut miten tärkeää on se että meillä on toimiva, lähes omavarainen ruuantuotanto. Enemmänkin keskittyisin siihen että tukirahoilla ei loppujen lopuksi pönkitetä keskusliikkeiden tulosta vaan ne oikeasti auttaisivat sitä alkutuottajaa. Tuntipalkoille ei maataloudessa pääse verrattuna vaikka minimipalkkaan.
Sinänsä tämä keskusliikkeiden tulos on hyvin onnistunutta propagandaa kepulta, kun kuitenkin jos katsotaan mistä se ruuan hinta koostuu ihan oikeasti, niin maajussien itse pääosin omistama elintarviketeollisuus ottaa sen suurimman siivun tästä potista.
Kauppa toki ottaa oman siivunsa hinnasta, mutta ylivoimaisesti isoin osuus hinnasta menee jalostajille ja kauppa esimerkiksi ostaa suoraan tuottajilta vain prosentin-pari koko potista.
Eli tosiasiassa jalostajat ovat ne, joilla olisi aidosti valtaa maksaa viljelijälle enemmän ja joiden takana se tuottajahinnan kehitys ennen kaikkea makaa.
Jalostajista isoimpia ovat esimerkiksi eläinpuolella Valio, HK ja Atria.
Mikä näitä kaikkia kolmea isoa yhdistää?
No se, että alkutuottajat eli maanviljelijät joko omistavat näistä enemmistön tai vähintään käyttävät näissä enemmistöosakkaan äänivaltaa.
Siellä vaan kustaan säännöllisesti omiin muroihin ja painotetaan määriä hinnan sijaan, eikä yhteisesti käytetä neuvotteluvoimaa kauppaan nähden, jotta saataisiin tuottajille kunnon tuottajahinta.
Tämähän on mahdollista, koska maataloustukijärjestelmässämme maanviljelijöistä suurin osa on tosiasiassa tukien kautta osa valtion kolhoosijärjestelmää, eli tulevat toimeen lähinnä koska valtiolta ja EU:lta tippuu riittävästi rahaa, tällöin ei jalostajien ole pakko maksaa kuin juuri sen verran että tukien kanssa viljelijät pysyvät hengissä.
Oikeastihan kaikkien etu olisi, jos tuet leikattaisiin minimiin ja maatalouskin siirtyisi edes vähän markkinatalouden aikaan.