Itsellä on tämän kesän osalta takana muutama tuollainen isompi rock-keikka (Metallica, Bon Jovi, Muse), yhdet festarit (Lollapalooza Tukholmassa) ja ihan ilahduttavasti voin sanoa, että noilla kahdella kotimaan keikalla järjestelyt ovat menneet eteenpäin.
Metallican keikasta iso plussa siitä, että takseille oli oma jättöpaikka, josta oli ehkä 300 metrin kävelymatka sisäänkäynnille. Vastaavaa ei ollut AC/DC:n keikalla kun viimeksi tuolla Kantolassa olin. Tuolloin otettiin toki taksi myös ja pyydettiin kuskia heittämään niin lähelle kuin pääsee, mutta siitäkin oli "vielä" 20 minuutin vaellusmatka sisäänkäynnille. Toki se ulospääsy oli taas yksi iso työmaa kun meidät ohjattiin suoraan sinne tielle, missä kaikki bussit olivat jonossa. Tuo nyt oli ehkä se ainoa miinus koko kokemuksesta, mutta tuohon osasi toki jo hiukan varautua. Juomia ei tarvinnut jonottaa kertaakaan viittä minuuttia kauempaa, ruokateltoilla oli tosin vähän pidemmät jonot. Bajamajoille oli jonoa kyllä, mutta kyllä itse näin junttina voin myöntää, että menin pari kertaa sinne pöpelikköön kuselle. Shame on me. Noin järjestelyjen osalta sellainen hyvä seiskapuoli, jotain sille ulospääsylle pitäisi kyllä keksiä ja seurueen naisoletetut valittivat pitkää jonoa bajamajoihin.
Muse oli myös oikein onnistunut kokemus, sama alue kun tuolla WKND-festareilla. Sisään pääsi jonottamatta (mentiin hetki ennen ensimmäisen lämppärin alkua alueelle), tuolloin myös vessajonot ja juomajonot olivat erittäin lyhyet. Toki sitten Musen aikaan oli huomattavasti pitemmät jonot ja vaikka rakko täyttyi uhkaavasti niin alueelta meni sellainen vartti ennen kuin pääsi anniskeluravintolaan Kallioon, jossa oli hyvä käydä ottamassa illan viimeiset juomat kusitauon ohella. Ruokapuoleen en kiinnittänyt pahemmin huomiota kun tuli ennen keikkaa syötyä. Vahva kasi, kyllä tuolla hyviä keikkoja ja festareita näemmä pystyy järjestämään, jos on osaava taho järjestämässä.
Lollapalooza oli loistava kokemus. Iso alue hyvällä sijainnilla (T-Centralenista kaksi pysäkkiä paikallisella metukalla), siitä vielä löntystellen ja Systembolagetista ostettua lonkeroa (!) nautiskellen festarialueelle vartissa, joskin ripeämmällä kävelyllä oltaisiin päästy varmaan 10 minuutissa. Lääniä oli vaikka millä mitalla, keikkojen aikana oli myös melko väljää ja ei mennyt missään vaiheessa tönimiseksi. Toki Foo Fightersin esiintyessä tunnelma tiivistyi hiukan, mutta hyvässä hengessä nautittiin rock-musiikista. Anniskelualue oli ehkä vähän huonosti sijoitettu, ei oikein ollut sellaista suoraa näköyhteyttä kuin päälavalle, mutta toisaalta alueella tuli oltua vain silloin kuin ei itselle mieluisia yhtyeitä esiintynyt. Hyvä valikoima eri oluita, ruokapuoli oli myös laaja ja jonot maltillisen lyhyitä. Ainoa miinus se poistuminen, koska paikallistuntemus ei riittänyt pitemmälle kuin suunnistamaan samalle metroasemalle, jonne oli myös muutama muu ihminen matkalla. Toki aika moni nappasi sellaisen sähköpotkulaudan siitä itsellensä ja munamankeleita oli myös hyvin tarjolla. Vahva ysi kuitenkin ja jos ensi vuonna on tarjolla joku isompi, itseä kiinnostava rock-orkesteri niin aivan varmasti voisin mennä uudestaan tuonne. Festareilla menevät kaljarahat tienaa myös kätevästi sillä kun tuo kavereille sitä paikallista nikotiinivalmistetta Kungstobakista. Ysin arvoinen suoritus noin järjestelyineen.
Ja viimeisenä sitten Bon Jovi Tallinnan Laululavalla. Iso kumarrus etelänaapurin suuntaan, koska kyllähän siellä nuo järjestelyt ovat vain joka kerta aivan priimaa. Uber kuljetti suoraan yhden sisäänkäynnin eteen (tuolla taisi olla kahdesta kolmeen sisäänkäyntiä, aika hyvä tapa välttää niitä ruuhkia myös). Kävellen sisään, jonoja ei ollut oikeastaan kuin vasta toisen lämppärin keikan jälkeen. Bajamajoja en käyttänyt kun oli tarjolla sisävessa (euron per käynti). Isona plussana se, että ihan siellä Laululavan nurmikkoalueella oli ainakin yksi myyntipiste, josta sai haettua juomaa. Kieltämättä ihan mukavaa kun voi kävellä viisitoista metriä, hakea uudet kylmät oluet käteen ja nauttia auringosta hyvässä seurassa. Ja no, kuten kaikissa isoimmissa tapahtumissa niin se ulospääsy laittaa usein pienen ragen päälle, mutta kun oli monta porttia niin se ulospääsykin menee aika mukavasti. Tällä kertaa majoittuminen tapahtui Airbnb:n kautta, jonne pääsi ihan mukavasti kävellen. Ihan täyttä kymppiä ei kuitenkaan voi antaa, mutta sellainen yhdeksän plussa/puoli lienee paikallaan.
Olen myös käynyt WKND-festareilla kolme kertaa kun ne on järkätty tuolla Kalasatamassa/Kyläsaaressa. Molempina vuosina ja joka päivänä ongelmat ovat alkaneet jo heti siinä sisäänkäynnin kohdalla. Viimeisenä vuotena taisin maksaa jopa itse lipuista jotain ja no, kuluttajan on helppo äänestää jaloilla, jos ei miellytä.
Moni kaveri, joka on käynyt sitten isoimmilla EDM/Hardstyle-festareilla Euroopassa (Tomorrowland, Ultra, Defqon), eivät ole pahemmin valittaneet järjestelyistä. Kaupunki ei oikein tunnu sopivan näille festareille hyvin miljööksi, joten sitä voisi ihan pohtia, että kannattaisiko nuo siirtää keskelle ei mitään (kuten ilmeisesti ainakin osa noista isoimmista festareista Euroopassa on jo), isot majoitusalueet ja K-18 -leimaa perään. Kysyntää tällaiselle festarille kuitenkin on ja vaikka järjestelyt tuntuvat joka vuosi tökkivän jollain tapaa niin kävijöitä riittää.