Mainos

Kellojen siirto

  • 241 349
  • 1 858

Hollanti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Varmaan se KalPa
En ole oikein ikinä ymmärtänyt sitä, miksi kellot pitää kääntää tässä lokakuun lopussa. Joku syyskuun loppu toimisi paremmin, niin pimeys ei tulisi varmaan niin "syliin" nyt.
 
Suosikkijoukkue
Jokerit, Luleå HF, Florida Panthers
Kannattaa opetella nauttimaan myös pimeästä, itse en keksi siitä hirveästi huonoja puolia. On vain pimeää.
Juuri näin! Voi kun tämän älyttömän valosaasteen aikana pääsisi edes useammin nauttimaan ihan oikeasta pimeydestä, mutta asuinpaikka ei sitä kovin hyvin mahdollista. En asu Suomessa, mutta samalla aikavyöhykkeellä, jossa kesäiltoinakin ja kesäajassa tulee pimeä paljon suomea aikasemmin. Täällä ainakin ihmiset haluaisivat olla paljon mielummin tässä "normaaliajassa", vaikka ihmiset aloittavat ja lopettavat työskentelyn yleensä myöhemmin kuin Suomessa. Itselläni rytmi paranee aina kun siirrytään normaaliin, nukun ja herään paljon paremmin.
 

Vatso

Jäsen
Tällä ei oo mitään väliä kun tässäkin ketjussa on useampi asiantuntija käynyt lyttäämässä nämä julkisuudessa olleet asiantuntijat.
Eipä tuossakaan nyt juuri mitään faktaa ollut, joku Islannin Partanen ja THL siellä ovat nyt jotain mieltä ja jotain tutkimusta ovat aloittamassa, joten tämä kumoaa kaiken? Koko Islannin popula asuu käytännössä Kajaanin tasolla, jossa kellot ovat kuitenkin melkein 2 tuntia etuajassa ja onko tuo sitten ihme, että suhteessa tuolla käytetään enemmän unilääkkeitä kuin muissa vertailumaissa? Entä jos verrataankin vain kainuuta ja Islantia?

Kaikki varmaan ymmärtävät sen, että tietysti unitutkijan mielestä täsmällinen unirytmi, valoisat aamut ja pimeät illat ovat parempi juttu unen kannalta. Kuinka merkittävä tuo ero sitten on varsinkaan näillä seuduilla, kun se aurinko vuoden mittaan nousee ja laskee miten sattuu, talviaamut ovat monta kuukautta pimeitä ja mitään täsmällistä valoisaa aikaa ei ole, vaikka kelloja säädettäisiin mihin tahansa suuntaan? Puhumattakaan siitä, että tuossa tehdään tulkinta vain yhden, toki merkittävän, asiaan vaikuttavan tekijän perusteella ja jätetään kaikki positiiviset asiat huomioimatta.

Tässäpä muuten lainaus yhdestä ihan oikeasta tieteellisestä artikkelista, University of Iceland - Review on sleep duration and sleeping habits:

"No difference in sleep duration is found between Icelandic adults and adolescents and comparable groups in neighboring countries. The measurement methods that are used when comparing sleep studies are variable and can lead to different results. Associations have been established between sleep duration and adverse health outcomes, both physical and mental, but causality has not yet been established, and potential important mediators of the relationships are discussed."

Islannin kyselystä muuten vielä yksi huomio: "Asenteessa kelloon on huomattava ero riippuen siitä, mitä puoluetta ihmiset äänestäisivät." Miten se tuntuu, että tämä asia on samalla tavalla Suomessakin, vasemmisto ajaa talviaikaa ja oikeisto kesäaikaa ja kaikista paras ratkaisu (kellojen siirtely) ei ollut kenenkään vastaus, eli poliitikot tässäkin ihan yhtä hyvin kartalla kuin kaikissa muissakin asioissa.
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Feikkiheikit
Jos tykkää elää pimeydessä ja luonnonvalo tuntuu saasteelta, kenties pelkää syttyvänsä tuleen, on siihenkin ratkaisu. Muuttaa linnaan asumaan ja nukkuu päivät arkussa.
 

Heitinga

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Tämä nyt on yksinkertaisesti huono argumentti. Marraskuun lopulta tammikuun loppuun nyt on joka tapauksessa toimistotyöläisillä pimeää töistä palatessa. Mutta kyllä juuri tästä lokakuun lopulta marraskuun lopulle ja helmikuussa olisi aika valtava ero ihan arki-iltojen harrastamisten suhteen, jos jäätäisiin pysyvään kesäaikaan.

Joo pimeässäkin voi hiihtää ja otsalamput keksitty jne. mutta onhan tämä normaaliaikaan siirtymisen hetki aina vuoden masentavin päivä, niin konkreettisesti siinä huomaa sen eron ja tietää, että nyt saa sitten seuraavat kuukaudet tarpoa pimeässä. Helmikuun alussa alkaa sitten helpottaa ja helmikuun lopulla nyt tilanne jo ok.
Tämän etenkin huomaa innokkaana kalastajana tilanteessa, missä vedet ovat vielä sulat, mutta talviaikaan on kuitenkin jo siirrytty. Avovesikauden viimeisiä päiviä kun ei saa arkena hyödynnettyä juuri lainkaan, vaikka työt pyrkisi lopettamaan liukuen jo klo 15, kun pimeää tulee käytännössä tuntia myöhemmin.

En tosin usko olisko sillä suurta väliä jos pimeää tulisikin tuntia nykyistä myöhemmin. Tämä hypoteettinen hyöty kuitenkin omalla kohdallani olisi kuitenkin vain hetkittäistä ja koskisi hyvin spesifisti vain muutamia viikkoja loppusyksystä. Niin ja siltikään työpäivän jälkeen ei jäisi kun pari tuntia tehokasta peliaikaa siiman uittamiseen.
 
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue
Siirsin yöpöydältä lattialle. Jotenkin tuntuu, että illalla hämärtyy aiemmin ja aamut on valoisampia. Töissä porukka järkiään noin tunnin myöhässä. En ois uskonut, että noin pienellä siirrolla sekoitan noin monen elämän. Menen nyt unille, yleensä pää tyynyssä jo 22 aikoihin.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
No niin jotkut tilastot ja tutkimukset kertovat. Masentuneet ihmiset ovat vähän eri juttu toimissaan kuin ne, joita vähän pakkanen, pimeys tai vesisade harmittaa.

Googlettelin, ja viime vuosikymmeneltä peräisin oleva HS:n artikkeli avaa vähän tätä.


Ohessa jokunen katkelma:

Kevät on Suomessa perinteisesti ollut se vuodenaika, jolloin tehdään eniten itsemurhia.

Selityksenä on ollut, että pitkä, pimeä talvi altistaa ihmiset masennukselle. ”Sato on sitten korjattu keväällä”, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija, professori Jouko Lönnqvist.

”Masentunut kokee putoavansa joukosta, kun muiden ihmisten mieliala kohoaa ja toimeliaisuus kasvaa”, Lönnqvist sanoo.

Uusi yhdysvaltalaistutkimus toteaakin, että vuodenaikojen vaikutusta mielialaan on liioiteltu.

”Masennus on kausiluontoista, sen oireet tulevat ja menevät. Vaikka ihminen olisi masentunut talvisaikaan, se ei merkitse sitä, että masennus johtuisi talvesta”, sanoo Montgomeryssä sijaitsevan Auburnin yliopiston psykologian professori Steven LoBello.

Suomessa itsemurhat näyttävät viime vuosina hajaantuneen melko tasaisesti kaikille kuukausille. Vielä vuonna 2010 miesten itsemurhien määrässä on ollut piikki toukokuussa, mutta vuonna 2011 suurin piikki on osunut elokuuhun, kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Jari Hellanto. Naiset tekevät itsemurhia melko tasaisesti kaikkina vuodenaikoina.

Kevät näyttäisi tilastojen valossa kuitenkin edelleen olevan itsemurhien kannalta jonkinlaista riskiaikaa.

Eli noiden pohjalta tekisin sen tulkinnan, että jonkinlainen tilastollinen yhteys kevään ja itsemurhien lisääntymisen välillä on, mutta se on varsin pieni. Sitten kokonaan toinen asia on, että onko kesäajalla vaikutusta tähän. Sanoisin, että jos keväällä näitä tapahtuu, niin kehitykseen johtavat syyt tapahtuvat pääsääntöisesti talvella, siis normaaliaikaan. Toukokuussa taas aurinko nousee aikaisin aamuyöstä - olsi käytössä sitten kesä- tai normaaliaika - joten aamuvaloa on joka tapauksessa tarjolla silloin kun suurin osa suomalaisista herää.

Eli sanoisin, ettei kesä- tai normaaliajalla ole tähän nimenomaiseen asiaan vaikutusta.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Pääsääntösesti ei ole ollut tähän asiaan juurikaan vahvaa mielipidettä. Asettunut aina ajallaan.

Nyt täytyy kyllä todeta, että hienokseltaan vaikuttanut unirytmiin. Ja ennenkaikkea, musta maa, pilvinen taivas ja pitkät, pimeät illat tuntuu eri tavalla.

Eiköhän se tästä kuitenkin.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Ihme kyllä nyt ei vaikuttanut kellonsiirto mitenkään vointiini. Yleensä on ainakin pari päivää mennyt, kun on vaatinut totuttautumista tähän. Mutta kyllähän tästä voisi jo luopua ja mieluiten siirtyä pysyvään kesäaikaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös