Avaatko tätä ajatustasi hieman lisää? Eikös kesäaikafanitus tarkoita juuri päinvastaista? Eli valoinen ajanjakso kohdistuisi aamun sijasta iltaan. Aamuvirkuille talviaika sopisi paremmin kun aurinko nousisi tuntia aikaisemmin.
Kun kello on kesäaikaan 8, olisi se normaaliaikaan vasta 7. Jos pitää mennä töihin / kouluun tmv vaikkapa kello kahdeksaksi, tällöin pitää siis herätä tuntia aikaisemmin jos normaaliajan sijasta otetaan kesäaika käyttöön. Eli kesäaikafanit haluavat aikaisemmat aamut. Miksi aamuvirkut haluaisivat auringon nousevan "aikaisemmin", kun heillehän aikaisin nouseminen on muutenkin luontaista? Iltavirkkujen olisi luontevaa haluta auringon nousevan "aikaisemmin", jotta yhteiskunnan rytmi olisi lähempänä heidän luontaista vuorokausirytmiään.
Jos nukkuisi kahdeksan tuntia yössä ja aikavyöhyke olisi sellainen, että keskipäivä olisi aina kello 12, niin valoisa aika maksimoituisi menemällä nukkumaan klo 20 ja heräämällä klo 4. Haluatteko te kesäaikafanit todella tällaisen rytmin? Kyllä tuo kuulostaa minusta enemmän aamu- kuin iltavirkun vuorokausirytmiltä vai mitä olet mieltä?
Kyllä väittäisin, että suurimmalla osalla ihmisistä luontainen rytmi on auringon nousu- ja laskuaikoihin suhteutettuna paljon myöhäisempi. Eli suhteessa valoisaan aikaan hereilläolo painottuu enemmän sinne iltaan kuin aamuun. Eli suurimmalla osalla ihmisistä luontainen vuorokausirytmi ei pyri valoisan ajan maksimointiin vaan porukka ennemmin menee nukkumaan pimeän jo tultua ja mielellään herää vasta auringon jo noustua. Jopa niin, että klo 8-16 työaikarytmi koetaan ennemmin liian aikaiseksi kuin myöhäiseksi. Valoisan ajan maksimoijille tämä ei ole lainkaan liian aikainen rytmi, sillä hehän heräisivät jo klo 4. Ja kesäaikaan siirtyminen siirtää herätyksen tuntia aikaisemmaksi suhteessa normaaliaikaan. Eli jos jonkun luontainen rytmi olisikin herätä klo 4, niin kesäaikaan kello olisi silloin jo 5. Jos taas henkilön luontainen rytmi olisi herätä klo 8, niin kesäaikaan kello on silloin jo 9 ja ehtiäkseen aamulla jonnekin johonkin tiettyyn kellonaikaan, pitää henkilön aikaistaa herätystä tunnilla suhteessa luontaiseen rytmiinsä.
Tuossa ekassa kappaleessa laitoin heittomerkkeihin tuon auringon nousun "aikaisuudesta" puhumisen, sillä aurinkohan nousee ja laskee ihan samalla tavalla riippumatta siitä minkä aikavyöhykkeen valitsemme; emme voi auringon nousu- ja laskuaikoihin vaikuttaa, vain siihen mitä kello on silloin. Kesäajassa kello on aina ja joka hetki tunnin vähemmän kuin normaaliajassa, eli kesäaika on optimi aikavyöhyke sellaiselle henkilölle, jonka luonnollinen vuorokausirytmi on tuntia aikaisempi kuin sellaisen henkilön vuorokausirytmi, jolle talviaika on optimaalinen. Kesäaika on siis suhteessa parempi aamuvirkuille ja normaaliaika iltavirkuille.