Joka puolivuosi nämä samat käydään läpi, ...
Niin, nyt siis puhutaan jo siitä, että mille aikavyöhykkeelle Suomen pitäisi jäädä kun kellojen hinkkaus lopetetaan, ei niinkään enää tästä joka-puolivuotisesta narinasta :) Tai siis minä ainakin puhun jo siitä ajasta, jolloin ollaan pysyvässä ajassa, ja siitä, missä ajassa sitten olisi mukava olla.
...otetaan nopesti nämä kaikki virheelliset tästä: Golfia pelataan etelässä usein marraskuulle asti. Jalkapalloa lokakuulle ja pesäpalloa syyskuun loppuun. Pelejä joudutaan aikaistamaan pääsarjatasoilla asti.
Kyllä, totta, että luminen aika ajoittuu Suomessa kevätpuolelle, ts. tammi-helmikuu ovat kylmimpiä kuukausia. Ja totta, että ulkosarjat jatkuvat myöhään syksyyn. Mutta pelejä joudutaan Suomessa aikaistamaan miltei joka tapauksessa, tai siis kun syksyllä valoisa aika alkaa lyhenemään, niin sille ajalle alkaa väkisinkin pakkautua toimintaa. Viikolle sijoittuvia pelejä joudutaan rukkaamaan joka tapauksessa, jos ne käydään myöhään syksyllä, kun päivänvaloa on joka tapauksessa käytettävissä rajallisesti iltapäivisin.
Tästä voin taas olla pro-kesäaika miehenä samaa mieltä. (Keski-)kesällä olisi aivan sama vaikka oltaisiin Marsin ajassa. Syksyllä, talvella ja keväällä kesäaika toisi kymmeniä tunteja valoisaa aikaa lisää.
Tarkoitat tietysti että toisi valoisaa aikaa illoille / iltapäiville. Valon määrähän pysyy vakiona, aikavyöhykkeen valinta on sama asia kuin virka-ajan valinta. Ts. aikavyöhykkeen valinnalla voidaan säätää virka-aikaa suuntaan ja toiseen tarvitsematta muuttaa sitä. Kesäaikalaisten suhteen talviaika tarkoittaa, että töihin ja kouluun mennään tunti myöhemmin ja sieltä tullaan takaisin tunti myöhemmin. Talviaikalaisten suhteen kesäaika tarkoittaa sitä, että töihin lähdetään tunti aikaisemmin ja sieltä tullaan kotiin tunti aikaisemmin.
Aikavyöhykkeellä ei ole oikein muuta merkitystä. Sen suurin merkitys on niille, jotka joutuvat tekemään töitä virka-aikoina ja vain ja ainoastaan virka-aikoina (tiukka ja ehdoton 8-16 työaika)(*). Meillä töissä aamuvirkut näyttävät elävän ympäri vuoden kesäaikaa, ja iltavirkut talviaikaa/Ruotsin aikaa, kun työajassa on liukumaa. Vuorotöitä tekeville, esimerkiksi vaikka kaupan kassoille (siis jos kauppa on auki esim. 8:00 - 22:00) aikavyöhykkeen valinnalla ei ole järin paljoa käytännön virkaa, sen enempää kuin muille vuorotyöläisille tehtaissa, sairaaloissa yms.
EDIT: (*) Tulisi mieleen jotkut valtion virastot ja isona asiana koulut, jos kouluissa ei sitten omalla päätöksellä vaikuteta koulujen alkamis- ja loppumisaikoihin. Aika monessa muussa työpaikassa työajassa on liukumavaraa, voi tehdä etätöitä yms. Lisäksi aika moni työpaikka on nykyään sellainen, että siellä ollaan töissä virka-aikojen ulkopuolella.