Miten ennakoisit Minskin Dynamon ja Barys Astanan menestystä?
Barys Astana näyttää näistä ei-venäläisistä joukkueista heikoimmalta. Ei yhdellä Josef Stumpelilla vielä pitkälle mennä. Minsk ja Riika vaikuttavat suhteellisen tasavahvoilta, mutta ehkä Riikalla on hieman nimekkäämpi kokoonpano.
Dynamo Minskin maalivahti (Andy Chiodo) ja puolustus näyttävät jopa nimekkäiltä, tosin samalla melko iäkkäiltä. Minskin puolustuksessa pelaavat vanha Venäjän maajoukkueratsu Dimitri Krasotkin, vanha NHL-pelaaja Igor Ulanov, niinikään NHL:ssä yrittänyt Vladimir Chebaturkin, hyvä pohjoisamerikkalaiskolmikko Bryan Muir, Ben Clymer ja Douglas Nolan, sekä Valko-Venäjän maajoukkuepuolustaja Aleksandr Makritski.
Minskin hyökkäys ei sitten ole lähellekään yhtä nimekäs. Ehkä parhaat siellä ovat ikuiseksi lupaukseksi jäänyt Maksim Balmotshni, Jeff Ulmer ja Valko-Venäjän maajoukkuemiehet Dudik, Zadelenov, Stas, Mihalev ja Chupris. Olisipa ollut nastaa nähdä Kostitsynin veljekset ja Mihail Grabovski Dynamon paidassa tällä kaudella.
Riian maalilla pelaa Latvian maajoukkuekaksikko Naumovs-Masalskis, joten sen osaston pitäisi olla kunnossa.
Puolustus on myös käytännössä sama kuin Latvian maajoukkueelta (Redlihs, Sorokins, Lavins, Saviels, Sirokovs, Tribuntsovs) kuitenkin vahvistettuna Duvie Westcottilla ja Filip Novakilla, eli Dynamon puolustus taitaa olla sittenkin parempi kuin Latvian maajoukkueen.
Hyökkäyspäässä Riika näyttää jonkin verran Minskiä paremmalta erityisesti ulkomaalaisvahvistusten ansiosta: Marcel Hossa, Ronald Petrovicky, Matt Ellison ja Mark Hartigan. Luulen, että mikä tahansa SM-liigajoukkue kelpuuttaisi kyseiset vahvistukset mielellään. Hyökkäys vilisee myös tuttuja nimiä Latvian maajoukkueesta (Nizhivis, Stals, Cipulis, Blinovs, Darzins, Berzins...).
Astana ei ole likimainkaan yhtä nimekäs kuin kaksi edellistä. Maalissa pelaa viime kaudella Pietarissa pelannut Marc Lamothe.
Puolustuksen nimekkäin on Los Angeles Kingseissä viime kaudella yli 40 peliä pelannut Kevin Dallman. Myös tshekki Tomas Kloucekilla ja slovakki Branislav Mezeillä on NHL-kokemusta. Venäläisillä Aleksandr Titovilla ja Sergei Gimajevilla on paljon kokemusta Venäjän pääsarjasta. Muut puolustajat ovat suhteellisen nimettömiä kazakstanilaisia, joilla ei ole mainittavia meriittejä isoista sarjoista.
Hyökkäyksen suuri yksinäinen on Josef Stumpel, mutta millä tasolla tämä 36-vuotias pystyy vielä pelaamaan? Trevor Letowski tulee varmaan pelaamaan Stumpelin aisaparina ja tämän kaksikon ympärille Barys Astana rakentaa hyökkäyksensä. Lähes nelikymppinen Aleksandr Koreshkov ei ole enää 1990-luvun vireessään. Venäläiset Maksim Spiridonov, Konstantin Glazatshev ja Konstantin Romanov tuovat jonkin verran lisää syvyyttä hyökkäykseen.
Astanalla pitäisi ainakin resurssien riittää tulevaisuudessa vaikka minkälaisiin mahtitekoihin. Mikäli siis Kazakstanin johto haluaa sijoittaa jääkiekkoon(?).
Kazakhstanin jääkiekkoilu ei ole yhtä kehittynyttä kuin Latvian tai varsinkaan Valko-Venäjän jääkiekkoilu. Resurssejahan jättikokoisella Kazakhstanilla on vaikka mihin. Se on pinta-alaltaan maailman 8. suurin ja luonnonvaroiltaan maailman 5-6. suurin valtio, missä on öljyä, maakaasua, mineraaleja, viljelypinta-alaa ja kaikkea muuta mahdollista maan 15 miljoonalle asukkaalle.
Kazakhstanin talous on nousukiidossa (10-12% vuosittainen kasvu), mikä tarkoittaa yhä suurempien varojen ohjautumista myös jääkiekkoiluun. Barys Astana on erittäin vauras joukkue, varmasti vauraampi kuin yksikään eurooppalainen KHL:n ulkopuolinen joukkue.
Barys Astanan varallisuudesta päätellen maan poliittinen ja liiketaloudellinen eliitti on halukas satsaamaan jääkiekkoon, ei sinne muuten näitä stumpeleita ja letowskeja olisi hankittu.
Mutta Kazakhstanissa itse jääkiekkoiluun liittyvät resurssit eivät ole lähellekään samalla tasolla kuin Valko-Venäjällä tai edes Latviassa. Maa tarvitsee lisää pelaajia ja halleja, jotta sen oma pelaajapohja kasvaisi riittävän isoksi ylläpitämään useampaa kuin yhtä KHL-joukkuetta. Kazakhstanissa on kyllä muitakin kaupunkeja kuin Astana, lähinnä Almaty (entinen Alma-Ata) ja Karaganda, jotka pystyisivät ylläpitämään KHL-joukkueita jos maa vain kykenisi tuottamaan enemmän hyviä pelaajia. Pelkkien ostojoukkueiden varaan ei KHL-franchisea mielestäni saisi missään tapauksessa rakentaa.
Kazakhstanilla on resurssit taloudelliseksi suurvallaksi. Sillä on resurssit myös jääkiekkoilulliseksi suurvallaksi, jos jääkiekkoon vain halutaan panostaa tarpeeksi.
Entä Minsk? Presidentti on jääkiekkohullu, mutta kuinka paljon Valko-Venäjän kassassa on rahaa?
Lukashenka on jääkiekkohullu ja lienee maailman ainoa jääkiekkoileva valtionpäämies. Valko-Venäjällä jääkiekkoiluun on panostettu Neuvostoliitosta eronneista valtioista kaikista eniten, näin varsinkin 2000-luvun puolella. Nykyisin Valko-Venäjän maajoukkue on suhteellisen tasokas ja maa pystyy tuottamaan NHL-tason pelaajia. Myös maan liigan taso nousi jatkuvasti aina tähän kauteen asti, jolloin Dynamo Minsk imaisi parhaat pelaajat pois maan omasta liigasta. On oma kysymyksensä, että oliko Dynamo Minskin KHL-seikkailu paras vaihtoehto Valko-Venäjän kiekkoilun kannalta, sillä Valko-Venäjä on Venäjää lukuunottamatta ainoa ex-Neuvostoliiton maa, joka kykenisi tuottamaan kohtuullisen vahvan oman pääsarjan (lisättynä Ukrainan ja Latvian parhailla seuroilla). Nyt valittiin kuitenkin lähteä mukaan KHL:ään.
Taloudellisesti Valko-Venäjällä menee jopa yllättävän hyvin, kun otetaan huomio millainen mielikuva meillä on maasta sulkeutuneena järjestelmänä. Valko-Venäjä tuottaa melkein 50% enemmän bruttokansantuotetta asukasta kohti kuin länteen suuntautunut ja luonnonvaroista rikas Ukraina. Valko-Venäjä ei kokeillut Venäjän ja Ukrainan tapaan 1990-luvulla "oligarkkitaloutta", mistä syystä maan asukkaat eivät koskaan suistuneet samanlaiseen köyhyyteen ja kurjuuteen kuin Ukrainan ja Venäjän asukkaat 1990-luvulla.
Toki Valko-Venäjä on luonnonvaroista melko köyhä ja merenrantaviivaa omaamaton maa, eikä sillä ole samanlaista taloudellista potentiaalia kuin Kazakhstanilla ja Ukrainalla.
Riialla näistä kolmesta varmaankin kapein taloudellinen pohja.
Luulisin myös näin. Mutta nyt Riian tilanne näyttää melko hyvältä.