Mainos

Katsaus Venäjän superliigaan

  • 532 072
  • 3 213

Pardus

Jäsen
Uskon että Riika jättää venäläisjoukkueista taakseen Amur Habarovskin, Metallurg Novokuznetskin, Vitjaz Tshehovin ja ehkä Himik Voskresenskin. Eväät muiden taakse jättämiseen saattavat kuiteikin vielä olla liian heppoiset.

Miten ennakoisit Minskin Dynamon ja Barys Astanan menestystä? Tulevatko sijoittumaan paremmin vai huonommin kuin Riian Dynamo? Sekä Minskin että Astanan pre-season sujui aika mollivoittoisesti, mutta sillä tuskin on kauheasti merkitystä. Molemmilta joukkueilta löytyy kokeneita pelaajia, joita nämä harjoituskauden pelit eivät todennäköisesti kauheasti napanneet. Liekö rostereissa sitten jopa liikaakin jäähdyttelijöitä?

Astanalla pitäisi ainakin resurssien riittää tulevaisuudessa vaikka minkälaisiin mahtitekoihin. Mikäli siis Kazakstanin johto haluaa sijoittaa jääkiekkoon(?). Entä Minsk? Presidentti on jääkiekkohullu, mutta kuinka paljon Valko-Venäjän kassassa on rahaa? Riialla näistä kolmesta varmaankin kapein taloudellinen pohja.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Miten ennakoisit Minskin Dynamon ja Barys Astanan menestystä?

Barys Astana näyttää näistä ei-venäläisistä joukkueista heikoimmalta. Ei yhdellä Josef Stumpelilla vielä pitkälle mennä. Minsk ja Riika vaikuttavat suhteellisen tasavahvoilta, mutta ehkä Riikalla on hieman nimekkäämpi kokoonpano.

Dynamo Minskin maalivahti (Andy Chiodo) ja puolustus näyttävät jopa nimekkäiltä, tosin samalla melko iäkkäiltä. Minskin puolustuksessa pelaavat vanha Venäjän maajoukkueratsu Dimitri Krasotkin, vanha NHL-pelaaja Igor Ulanov, niinikään NHL:ssä yrittänyt Vladimir Chebaturkin, hyvä pohjoisamerikkalaiskolmikko Bryan Muir, Ben Clymer ja Douglas Nolan, sekä Valko-Venäjän maajoukkuepuolustaja Aleksandr Makritski.

Minskin hyökkäys ei sitten ole lähellekään yhtä nimekäs. Ehkä parhaat siellä ovat ikuiseksi lupaukseksi jäänyt Maksim Balmotshni, Jeff Ulmer ja Valko-Venäjän maajoukkuemiehet Dudik, Zadelenov, Stas, Mihalev ja Chupris. Olisipa ollut nastaa nähdä Kostitsynin veljekset ja Mihail Grabovski Dynamon paidassa tällä kaudella.


Riian maalilla pelaa Latvian maajoukkuekaksikko Naumovs-Masalskis, joten sen osaston pitäisi olla kunnossa.

Puolustus on myös käytännössä sama kuin Latvian maajoukkueelta (Redlihs, Sorokins, Lavins, Saviels, Sirokovs, Tribuntsovs) kuitenkin vahvistettuna Duvie Westcottilla ja Filip Novakilla, eli Dynamon puolustus taitaa olla sittenkin parempi kuin Latvian maajoukkueen.

Hyökkäyspäässä Riika näyttää jonkin verran Minskiä paremmalta erityisesti ulkomaalaisvahvistusten ansiosta: Marcel Hossa, Ronald Petrovicky, Matt Ellison ja Mark Hartigan. Luulen, että mikä tahansa SM-liigajoukkue kelpuuttaisi kyseiset vahvistukset mielellään. Hyökkäys vilisee myös tuttuja nimiä Latvian maajoukkueesta (Nizhivis, Stals, Cipulis, Blinovs, Darzins, Berzins...).


Astana ei ole likimainkaan yhtä nimekäs kuin kaksi edellistä. Maalissa pelaa viime kaudella Pietarissa pelannut Marc Lamothe.

Puolustuksen nimekkäin on Los Angeles Kingseissä viime kaudella yli 40 peliä pelannut Kevin Dallman. Myös tshekki Tomas Kloucekilla ja slovakki Branislav Mezeillä on NHL-kokemusta. Venäläisillä Aleksandr Titovilla ja Sergei Gimajevilla on paljon kokemusta Venäjän pääsarjasta. Muut puolustajat ovat suhteellisen nimettömiä kazakstanilaisia, joilla ei ole mainittavia meriittejä isoista sarjoista.

Hyökkäyksen suuri yksinäinen on Josef Stumpel, mutta millä tasolla tämä 36-vuotias pystyy vielä pelaamaan? Trevor Letowski tulee varmaan pelaamaan Stumpelin aisaparina ja tämän kaksikon ympärille Barys Astana rakentaa hyökkäyksensä. Lähes nelikymppinen Aleksandr Koreshkov ei ole enää 1990-luvun vireessään. Venäläiset Maksim Spiridonov, Konstantin Glazatshev ja Konstantin Romanov tuovat jonkin verran lisää syvyyttä hyökkäykseen.




Astanalla pitäisi ainakin resurssien riittää tulevaisuudessa vaikka minkälaisiin mahtitekoihin. Mikäli siis Kazakstanin johto haluaa sijoittaa jääkiekkoon(?).

Kazakhstanin jääkiekkoilu ei ole yhtä kehittynyttä kuin Latvian tai varsinkaan Valko-Venäjän jääkiekkoilu. Resurssejahan jättikokoisella Kazakhstanilla on vaikka mihin. Se on pinta-alaltaan maailman 8. suurin ja luonnonvaroiltaan maailman 5-6. suurin valtio, missä on öljyä, maakaasua, mineraaleja, viljelypinta-alaa ja kaikkea muuta mahdollista maan 15 miljoonalle asukkaalle.

Kazakhstanin talous on nousukiidossa (10-12% vuosittainen kasvu), mikä tarkoittaa yhä suurempien varojen ohjautumista myös jääkiekkoiluun. Barys Astana on erittäin vauras joukkue, varmasti vauraampi kuin yksikään eurooppalainen KHL:n ulkopuolinen joukkue.

Barys Astanan varallisuudesta päätellen maan poliittinen ja liiketaloudellinen eliitti on halukas satsaamaan jääkiekkoon, ei sinne muuten näitä stumpeleita ja letowskeja olisi hankittu.

Mutta Kazakhstanissa itse jääkiekkoiluun liittyvät resurssit eivät ole lähellekään samalla tasolla kuin Valko-Venäjällä tai edes Latviassa. Maa tarvitsee lisää pelaajia ja halleja, jotta sen oma pelaajapohja kasvaisi riittävän isoksi ylläpitämään useampaa kuin yhtä KHL-joukkuetta. Kazakhstanissa on kyllä muitakin kaupunkeja kuin Astana, lähinnä Almaty (entinen Alma-Ata) ja Karaganda, jotka pystyisivät ylläpitämään KHL-joukkueita jos maa vain kykenisi tuottamaan enemmän hyviä pelaajia. Pelkkien ostojoukkueiden varaan ei KHL-franchisea mielestäni saisi missään tapauksessa rakentaa.

Kazakhstanilla on resurssit taloudelliseksi suurvallaksi. Sillä on resurssit myös jääkiekkoilulliseksi suurvallaksi, jos jääkiekkoon vain halutaan panostaa tarpeeksi.



Entä Minsk? Presidentti on jääkiekkohullu, mutta kuinka paljon Valko-Venäjän kassassa on rahaa?

Lukashenka on jääkiekkohullu ja lienee maailman ainoa jääkiekkoileva valtionpäämies. Valko-Venäjällä jääkiekkoiluun on panostettu Neuvostoliitosta eronneista valtioista kaikista eniten, näin varsinkin 2000-luvun puolella. Nykyisin Valko-Venäjän maajoukkue on suhteellisen tasokas ja maa pystyy tuottamaan NHL-tason pelaajia. Myös maan liigan taso nousi jatkuvasti aina tähän kauteen asti, jolloin Dynamo Minsk imaisi parhaat pelaajat pois maan omasta liigasta. On oma kysymyksensä, että oliko Dynamo Minskin KHL-seikkailu paras vaihtoehto Valko-Venäjän kiekkoilun kannalta, sillä Valko-Venäjä on Venäjää lukuunottamatta ainoa ex-Neuvostoliiton maa, joka kykenisi tuottamaan kohtuullisen vahvan oman pääsarjan (lisättynä Ukrainan ja Latvian parhailla seuroilla). Nyt valittiin kuitenkin lähteä mukaan KHL:ään.

Taloudellisesti Valko-Venäjällä menee jopa yllättävän hyvin, kun otetaan huomio millainen mielikuva meillä on maasta sulkeutuneena järjestelmänä. Valko-Venäjä tuottaa melkein 50% enemmän bruttokansantuotetta asukasta kohti kuin länteen suuntautunut ja luonnonvaroista rikas Ukraina. Valko-Venäjä ei kokeillut Venäjän ja Ukrainan tapaan 1990-luvulla "oligarkkitaloutta", mistä syystä maan asukkaat eivät koskaan suistuneet samanlaiseen köyhyyteen ja kurjuuteen kuin Ukrainan ja Venäjän asukkaat 1990-luvulla.

Toki Valko-Venäjä on luonnonvaroista melko köyhä ja merenrantaviivaa omaamaton maa, eikä sillä ole samanlaista taloudellista potentiaalia kuin Kazakhstanilla ja Ukrainalla.



Riialla näistä kolmesta varmaankin kapein taloudellinen pohja.

Luulisin myös näin. Mutta nyt Riian tilanne näyttää melko hyvältä.
 
Viimeksi muokattu:

mossela

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Dinamo, Spartak, ZSKA, Krylja Sovjetov
Latvian pojat voivat varmaan asennoitua jokaiseen otteluun vähän kuin kyseessä olisi maajoukkuepeli. Dynamo Riika edustaa KHL:ssä Riikaa, mutta ennenkaikkea Latviaa.
Uskon että Riika jättää venäläisjoukkueista taakseen Amur Habarovskin, Metallurg Novokuznetskin, Vitjaz Tshehovin ja ehkä Himik Voskresenskin. Eväät muiden taakse jättämiseen saattavat kuiteikin vielä olla liian heppoiset.

Kesän aikana mielipiteesi on muuttunut. Kesäkuussa vielä veikkasit Riikaa koko liigan hännänhuipuksi eli sijalle 24. Kokoonpanothan silloin oli jo selvillä.

Nyt tosin kirjoitat asiaa, sillä nimenomaan asenteesta on kysymys, oman maan edustamisesta, ikäänkuin oman kylän pojat olisivat päässeet pelaamaan yhdessä suurta ammattilaisliigaa. Vuodesta toiseen venäläiset ökyrikkaat joukkueet ovat menettäneet pisteitä etukäteen heikommille joukkueille osittain venäläisen mentaliteetin takia, osittain raskaitten harjoitusten ja pitkien matkustuspäivien takia, ja tyypillisille ostoporukoillehan aina näin käy maassa kuin maassa, keskittymiskyky herpaantuu, kun pelkästä rahasta pelataan.

Tässä on Riian poikien ja miksei myös Astanan ja Minskin mahdollisuus. Edustettavana on paljon muutakin kuin työnantaja ja palkanmaksaja. Uskon että kaikki nämä joukkueet yllättävät aina silloin tällöin rikkaampia liigakumppaneitaan, ja oletettavasti useammin kuin saman tasoiset venäläiset joukkueet budjetiltaan tai pelaajamateriaaliltaan.

Tarkoitan tässä tietysti runkosarjaa, sillä kun on tosi kysymyksessä, tottakai neljänkentän vyöryttäjät, ruplissa uivat joukkueet erottavat jyvät akanoista play off -peleissä.

Tämän päivän matsi Spartak-Atlant oli hyvä esimerkki siitä, miten vaatimattomammalla budjetilla pärjätään haluttomia miljonäärejä vastaan.

Muutenkin toivon Riialle menestystä, koska varmaan länsimaissa seurataan tarkkaan juuri Riian kokemuksia, ja sen perusteella jatkossa voidaan tehdä mahdollinen myönteinen päätös liigaan osallistumisesta.

Eikö muuten Voskresenskin Himik ole sarjan varmin ehdokas heittopussiksi ? Eihän siellä mitään mainittavia hankintoja ole tehty, ja divarirungolla ei pitkälle pötkitä, vaikka oman kylän poikia oltaisiinkin.
 

Pardus

Jäsen

Kiitokset erittäin kattavasta ja mielenkiintoisesta vastauksesta!

Kazakhstanissa on kyllä muitakin kaupunkeja kuin Astana, lähinnä Almaty ja Karaganda, jotka pystyisivät ylläpitämään KHL-joukkueita jos maa vain kykenisi tuottamaan enemmän hyviä pelaajia. Pelkkien ostojoukkueiden varaan ei KHL-franchisea mielestäni saisi missään tapauksessa rakentaa.

Niinpä. Luulisi kazakstanilaistenkin haluavan kehittää nyt omia pelaajiaan, kun ovat saaneet joukkueen KHL:ään. Kansallisella tasolla kazakstanilaisten motivaatio oman maajoukkueen auttamiseen ei taida kuitenkaan olla Latvian ja Valko-Venäjän tasolla. Vai vieläköhän kazakstanilaisia houkuttaa enemmän Venäjän maajoukkueen edustaminen? Luonnollisestihan tilanne olisi toinen, jos lajin parissa olisi enemmän etnisiä kazakkeja, mutta kai nyt kazakstaninvenäläisikin edes jonkin verran nappaisi _menestyvän_ Kazakstanin maajoukkueen edustaminen.

Ainakin seurajoukkuetasolla Kazakstanilla on siis mahdollisuudet jääkiekkoilun suurvallaksi. Toivottavasti myös maajoukkuetasolla, ettei Kazakstanista tule KHL:n "jenkkilää" eli maata, josta tulee loistavia joukkueita, mutta jossa omat kasvatit ovat vain sivurooleissa.

On oma kysymyksensä, että oliko Dynamo Minskin KHL-seikkailu paras vaihtoehto Valko-Venäjän kiekkoilun kannalta, sillä Valko-Venäjä on Venäjää lukuunottamatta ainoa ex-Neuvostoliiton maa, joka kykenisi tuottamaan kohtuullisen vahvan oman pääsarjan (lisättynä Ukrainan ja Latvian parhailla seuroilla). Nyt valittiin kuitenkin lähteä mukaan KHL:ään.

Kyllähän Valko-Venäjän liiga heikkeni vähäsen, mutta kyllä sitä kompensoitiinkin aika hyvin ottamalla Latvian parhaat joukkueet mukaan. Nyt Valko-Venäjän liigan pelaajilla kynnys päästä vielä kovempaan liigaan on askeleen matalampi, kun paikalliset huippujoukkueet Riika ja Minsk ovat ihan kotikulmilla. Varmasti Valko-Venäjän liigassa tulee riittämään tällä kaudella entistä enemmän yritystä ja pelaajien välistä kilpailua, kun lähes jokainen pelaaja haluaa päästä näyttämään taitonsa Minskin ja Riian scouteille. Mielestäni KHL-joukkue on siis vain hyödyksi Valko-Venäjän maajoukkueelle, vaikka Valko-Venäjän liiga olikin kehittynyt vuosi vuodelta. Ei se silti ihan heti KHL:n tasoa olisi saavuttanut.

Mielenkiintoista nähdä kuinka nopeasti Ukraina saa oman KHL-joukkueen ts. kuinka pian Kiovan Sokol pääsee KHL:ään. Olisi varmasti Ukrainan jääkiekkoilun kaipaama piristysruiske. Esim. Latvian jääkiekkoilulle KHL:n ja Riian Dynamon luonti ei olisi voinut osua parempaan saumaan, koska maajoukkueen suunta näytti vahvasti alaspäin. Ainakin Tanska olisi pian mennyt Latviasta ohi.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Viime kaudella 55 ottelussa (1+6=7) Atlanta Thrashersissa pelannut 27-vuotias puolustaja Steve McCarthy pelaa sittenkin Salavat Julajev Ufassa, kertovat Metallurgin sivut. McCarthy teki sopimuksen Ufan kanssa jo kesällä, mutta ei jostakin syystä saapunut koskaan Ufan harjoitusleirille. Eilen McCarthy ilmestyi kuitenkin Ufan lentokentälle ja hän on valmis pelaamaan jo Ufan seuraavassa ottelussa.

McCarthyn sopimus Ufan kanssa on kaksivuotinen.

Ufan puolustuksessa pelaa jo valmiiksi kova kuusikko Kirill Koltsov - Oleg Tverdovski - Andrei Kuteikin - Miroslav Blatak - Vitali Proshkin - Igor Shadilov, joista kaikki ovat joko Venäjän tai Tshekin maajoukkuetason pelaajia. Mihin paikkaan McCarthy aiotaan sijoittaa tässä puolustuksessa? Kauppaako Ufa jonkun tästä kuusikosta pois McCarthyn tieltä vai aikooko Ufa jatkaa seitsemällä joko maajoukkue- tai NHL-tason puolustajalla?

McCarthyn sopimus on tavallaan yksi esimerkki KHL:n huonoista puolista. Rikkaimmat ja vetovoimaisimmat joukkueet pystyvät kasaamaan periaatteessa neljä maajoukkue- tai NHL-tason miehistä koostuvaa kentällistä, ja pystyvät näiden avulla jyräämään helposti heikommat vastustajansa pudotuspeleissä. Amurien, astanoiden, novokuznetskien ja voskresenskien pelillinen välimatka liigan kärkitason joukkueisiin saattaa vain kasvaa, mikäli kärkijoukkueet pystyvät vuosi toisensa jälkeen valitsemaan parhaat pelaajat.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Kesän aikana mielipiteesi on muuttunut. Kesäkuussa vielä veikkasit Riikaa koko liigan hännänhuipuksi eli sijalle 24. Kokoonpanothan silloin oli jo selvillä.

Riikan hyvät harjoituspelit ja lupaava alku ovat osoittaneet että joukkue pystyy nykyisellä kokoonpanollaan pelaamaan KHL:ssä.


Vuodesta toiseen venäläiset ökyrikkaat joukkueet ovat menettäneet pisteitä etukäteen heikommille joukkueille osittain venäläisen mentaliteetin takia, osittain raskaitten harjoitusten ja pitkien matkustuspäivien takia,

Eiköhän näin tapahdu kaikkialla eikä siinä ole kysymys mistään "mentaliteetista". Pitkässä runkosarjassa pelaajien kiinnostus ei ole aina 100% tasolla, varsinkin jos pudotuspelipaikka on jo ehditty varmistaa, jolloin sarjataulukossa alempana olevat ja isommalla motivaatiolla pelaavat joukkueet saattavat niistää pisteitä materiaaliltaan vahvemmilta joukkueilta.

1990-luvulla SM-liigassa oli kahtiajako "Jokerit/TPS ja muut", mutta nekin menettivät ajoittain pisteitä heikommilleen.



Tässä on Riian poikien ja miksei myös Astanan ja Minskin mahdollisuus.

Se että jokaisen ottelun alussa soitetaan Latvian ja Valko-Venäjän kansallislaulu inspiroi Riikaa ja Minskiä siksi, että ko. joukkueiden runko koostuu näiden maiden maajoukkuepelaajista. Astanan kohdalla tilanne on siksi erilainen, että joukkueen runko koostuu muista kuin Kazakstanin maajoukkuepelaajista, jolloin tavallisiin sarjapeleihin ei pääse muodostumaan samanlaista "maaotteluhenkeä" kuin Riikalla ja Minskillä.

KHL:ssä on se fiksu tapa, että otteluiden alussa soitetaan myös autonomisten Venäjän Federaation tasavaltojen kansallislaulut, mikäli ottelun toinen osapuoli edustaa jotain näistä tasavalloista. Ainakin Kazan ja Nizhnekamsk (molemmat Tatarstan) sekä Ufa (Bashkortostan) ovat tällaisia joukkueita. Tosin Tatarstanin ja Bashkortostanin asukkaat varmasti mieltävät itsensä vähintään yhtä paljon venäläisiksi kuin tataareiksi ja bashkiireiksi, joten tilanne on siellä eri kuin Minskissä ja Riikassa.

Tatarstanin suosittu presidentti Mintimer Shaimijev kuuluu olevan Ak Barsin kova fani. Shaimijevilla on Tatneft Arenalla oma yksityinen aitionsa jossa hän käy katsomassa kaikki Ak Barsin kotipelit, jos kiireiltään ehtii.

Myös Bashkortostanin presidentti Murtaza Rahimov käy seuraamassa Salavat Julajevin otteluita yhtä innokkaasti. Nämä joukkueet, ja ennenkaikkea se, että ne menestyvät Superliigassa/KHL:ssä, on tärkeä juttu näiden tasavaltojen identiteetille. Ufassa viime kauden mestaruutta juhlittiin sekä Ufan että ennenkaikkea Bashkortostanin menestyksenä.



Tämän päivän matsi Spartak-Atlant oli hyvä esimerkki siitä, miten vaatimattomammalla budjetilla pärjätään haluttomia miljonäärejä vastaan.

Spartak ei ole ehkä paras esimerkki tästä, sillä Spartak ei kuulu KHL:n heittopusseihin, jos ei suosikkeihinkaan. Spartak edustaa KHL:ssä keskitasoa (sijoja 10-12). Asia olisi toinen jos Atlant olisi mennyt häviämään esimerkiksi Astanalle tai Voskresenskille.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Niinpä. Luulisi kazakstanilaistenkin haluavan kehittää nyt omia pelaajiaan, kun ovat saaneet joukkueen KHL:ään.

Tämä olisi ainakin toivottavaa. En tarkalleen tiedä millaisissa kuosissa Kazakstanin juniorikiekkoilun taso on, mutta kansainvälisen menestyksen perusteella se ei ole ainakaan parantunut 1990-luvun tasolta, jolloin maa itse asiassa menestyi sekä miehissä että junioreissa paremmin kuin nykyisin. Tosin se menestys oli Neuvostoliiton peruja (Torpedo Ust-Kamenogorsk pelasi Neuvostoliiton pääsarjassa ja myös Karaganda oli vahva kiekkokaupunki neukkuaikana).

Kazakstanin itsenäistymisen jälkeen Kazakstanin kiekkoilu toimi pitkään Neuvostoliiton perinnön varassa, mutta tarvittavia satsauksia kiekkotoiminnan kehittämiseen ei ilmeisesti tehty (oliko syynä rahan vai motivaation puute, vai molemmat, sitä en tiedä). Nyt tilanne on se, että Neuvostoliiton peruja oleva Kazakstanin kiekkosukupolvi (Koreshkovin veljekset, Antipin, Shafranov, Sokolov, Glovatski, Borodulin ja kumppanit) ovat joko lopettaneet tai ovat liian vanhoja pelaamaan. huipputasolla, eikä Kazakstan ole kyennyt tuottamaan 1990- tai 2000-luvulla yhtään uutta huippupelaajaa Nikolai Antropovia lukuunottamatta (Jevgeni Nabokov on Moskovan Dynamon kiekkokoulun tuote, vaikka onkin syntynyt Kazakstanissa).

En usko että Neuvostoliiton perinteen mukana tullutta kiekkoilullista tietämystä on Kazakstanissa ehditty kokonaan hukata, joten maalla on kyllä mahdollisuus nousta kiekkoilullisesti paljonkin nykyiseltä tasoltaan, varsinkin kun taloudelliset resurssit antavat nykyisin siihen mahdollisuuden.



Kansallisella tasolla kazakstanilaisten motivaatio oman maajoukkueen auttamiseen ei taida kuitenkaan olla Latvian ja Valko-Venäjän tasolla. Vai vieläköhän kazakstanilaisia houkuttaa enemmän Venäjän maajoukkueen edustaminen?

Kazakstanin parhaat pelaajat (kuten Antropov) ovat todellakin oikeasti venäläisiä, jotka ovat syntyneet Kazakstanissa. Kazakstanin maajoukkueessa ei pelaa montaa etnistä kazakkia. Kazakstanin asukkaista yli 30% on venäläisiä, enkä tiedä miten patrioottisesti he suhtautuvat Kazakstaniin. Venäjän ja Kazakstanin välit ovat erittäin hyvät ja venäläisväestön asema Kazakstanissa on monta kertaluokkaa parempi kuin esimerkiksi Virossa, eikä maiden välillä muutenkaan ole mitään suurempaa poliittista kitkaa.

En tiedä että Kazakstanin maajoukkueesta olisi tapahtunut "loikkauksia" Venäjän maajoukkueeseen Nabokovia lukuunottamatta. Suurin syy tähän tosin saattaa olla se, ettei Kazakstanin maajoukkueessa ole pahemmin pelannut sellaisia pelaajia, jotka mahtuisivat myös Venäjän maajoukkueeseen. Nikolai Antropov on poikkeus, sillä hän on aina halunnut edustaa nimenomaan Kazakstania siitä huolimatta, että on etninen venäläinen.




Ainakin seurajoukkuetasolla Kazakstanilla on siis mahdollisuudet jääkiekkoilun suurvallaksi. Toivottavasti myös maajoukkuetasolla, ettei Kazakstanista tule KHL:n "jenkkilää" eli maata, josta tulee loistavia joukkueita, mutta jossa omat kasvatit ovat vain sivurooleissa.

En usko että Kazakstanilla on nykytilanteessa mahdollisuutta myöskään jääkiekon seurajoukkuetason suurvallaksi. Maa tarvitsee muutaman vuoden tai ehkä yhden vuosikymmenen aikaa, ennen kuin se pystyy nousemaan esimerkiksi Valko-Venäjän tai Sveitsin tasolle, mutta se edellyttää tarvittavien investointien tekemistä. Suomen ja Ruotsin tasolle Kazakstanilla on matkaa vielä pari vuosikymmentä.

En jaksa uskoa että muutaman kalliin ostojoukkueen (esim. Astana, Almaty ja Karaganda) pyörittäminen isoilla budjeteilla onnistuu pidemmän päälle, jos taustalta puuttuu laajempi pohja.



Varmasti Valko-Venäjän liigassa tulee riittämään tällä kaudella entistä enemmän yritystä ja pelaajien välistä kilpailua, kun lähes jokainen pelaaja haluaa päästä näyttämään taitonsa Minskin ja Riian scouteille.

Juuri tämä oli pointtini. Liittymällä KHL:ään Dynamo Minsk tavallaan teki Valko-Venäjän omasta sarjasta KHL:n farmisarjan. Se oliko päätös hyvä vai huono Valko-Venäjän kiekkoilulle jää nähtäväksi, mutta ainakin päätöksestä seurasi se, että Valko-Venäjän oman sarjan status tulee pysymään farmisarjan statuksena.





Mielenkiintoista nähdä kuinka nopeasti Ukraina saa oman KHL-joukkueen ts. kuinka pian Kiovan Sokol pääsee KHL:ään.

Kiovan Sokol on menestynyt heikosti Valko-Venäjän sarjassa (missä se joutuu pelaamaan, koska Ukrainan kiekkoilun taso on nykyisin niin surkea). Kiovan Sokolilla on vielä pitkä matka, ennen kuin se voi liittyä mukaan KHL:ään. Harmillista, miten Ukrainan kiekkoilu on päästetty kuolemaan 1980-luvun kultaisten vuosien jälkeen. Kiovan Sokol voitti Tampere Cupin ylivoimaiseen tyyliin vielä vuonna 1990, ja joukkueessa pelasi Anatoli Stepanitshevin, Valeri Shirjajevin, Mihail Tatarinovin ja Diimitri Hristitshin kaltaisia suurpelaajia.

Toivon Ukrainan kiekkoilun uutta nousua, mutta nyt tilanne ei näytä kovin valoisalta. Kiekkoilu ei ole maassa kovinkaan suosittua, eikä maassa ole tahoja, jotka ovat valmiita panostamaan kiekkoiluun taloudellisesti.



Esim. Latvian jääkiekkoilulle KHL:n ja Riian Dynamon luonti ei olisi voinut osua parempaan saumaan, koska maajoukkueen suunta näytti vahvasti alaspäin. Ainakin Tanska olisi pian mennyt Latviasta ohi.

Riikan osallistumisesta KHL:ään on Latvian maajoukkueelle etua vain silloin, jos se nostaa kiekkoilun suosiota maassa ja tuo sitä myötä lisää massaa urheilulajin pariin. Toki se että pelaajat pelaavat kauden mittaa yhdessä auttanee myös maajoukkuetta MM-kisoissa.

EDIT:

Pitää vielä lisätä Latvian pojille se hyöty, että nyt maajoukkuemiehet saavat kokemusta kovista peleistä koko kauden ajan. Voisin kuvitella, että pelaaminen jotain Ufaa tai Kazania vastaan kehittäisi myös Latvian maajoukkuepelaajia.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Riika ei onnistunut hakemaan Habarovskista täyttä pistepottia, sillä tänään Amur voitti joukkueiden välisen kohtaamisen maalein 7-6. Varsinainen peliaika ja jatkoaika pelattiin tasan 6-6, mutta Amur onnistui paremmin rankkareissa.
 

vieko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit, Washington, Venäjä, Kalpa
Kesän aikana mielipiteesi on muuttunut. Kesäkuussa vielä veikkasit Riikaa koko liigan hännänhuipuksi eli sijalle 24. Kokoonpanothan silloin oli jo selvillä.

Tähän on pakko todeta TOJ:n puolesta, että kyllähän Riikan kokoonpano muuttui aika radikaalisesti kesäkuun puolivälin jälkeen. Itsekin olisin veikannut latvialaisia liigan heittopussiksi siihen aikaan. Sen jälkeen joukkueeseen tulivat kuusi kohtalaisen kovaa ulkomaalaista. Juuri näiden ulkomaalaisvahvistusten ansiosta joukkue haki 4 pinna Habarovskista: Hossa 3+1, Petrovicky 1+1, Hartigan 0+2, Ellison 2+1, Wescott 0+2, Novak 0+1. Eiköhän Riikan menestys aika pitkälle lepää näiden kavereiden harteilla.
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
(Jevgeni Nabokov on Moskovan Dynamon kiekkokoulun tuote, vaikka onkin syntynyt Kazakstanissa).

Kyllä mielestäni 19-vuotiaaksi asti Ust-kamenogorskissa pelannut voidaan määritellä jo Kazakstanilaiseksi työksi, jos uskomme käsityksiä ihmisen herkkyyskausista. Toki sai sen jälkeen Dynamossa kovia pelejä alle, mutta niitä tuli myös Torpedon riveissä Venäjän avoimessa pääsarjassa.

En usko että Neuvostoliiton perinteen mukana tullutta kiekkoilullista tietämystä on Kazakstanissa ehditty kokonaan hukata, joten maalla on kyllä mahdollisuus nousta kiekkoilullisesti paljonkin nykyiseltä tasoltaan, varsinkin kun taloudelliset resurssit antavat nykyisin siihen mahdollisuuden.

KHL ja Kazakstan tekivät pahan virheen kun rakensivat joukkueen Astanaan Ust-Kamenogorskin sijaan. Ust-Kamenogorsk on Kazakstanin kiekkoilun mekka, josta lähes kaikki pelaajat tulevat muutamia Karagandalaisia lukuunottamatta. Ust-kamenogorskissa olisi suuret pelaajamassat, fanit ja lajitietämys; mutta Kazakstanin presidentti halusi joukkueen Astanaan. Ehkä lajia halutaan levittää laajemmalle tai Ust-Kamenogorsk nähtiin taloudelliseti liian pieneksi.

Muutama vuosi sitten MM-kisoissa kysyttiin eräältä Kazakstanin maajoukkueen pelaajalta, miten hän ja muut etnisesti venäläisinä kokevat pelaamisen Kazakstanin paidassa. Pelaaja tuumasi yhteishengen olevan todella hyvä, koska kaikki tuntevat toisensa nimenomaan Ust-kamenogorskista jossa ovat pelanneet keskenään junioreina.

En tiedä että Kazakstanin maajoukkueesta olisi tapahtunut "loikkauksia" Venäjän maajoukkueeseen Nabokovia lukuunottamatta.

Ei tule itsellekään mieleen. Sen sijaan iso joukko Kazakstanilaisia pelaajia on vaihtanut itselleen Venäjän kansalaisuuden. Esimerkiksi Aleksander Perezhogin, Pavel Vorobiev, Vitali Jeremejeff, Vadim Tarasov, Vitali Kolesnik, Viktor Aleksandrov jne. Lisäksi tiettyjä KHL-pelaajia kuten Upperia, Polischukia, Troschinskya, Semenovia ja kumppaneita ei parin viime vuoden aikana maajoukkueessa olla nähty, joten heistä en tiedä. Voihan olla että maajoukkue ei kiinnosta enää. Syyt kansalaisuuden vaihtamiseen ovat monenlaiset. Osa mieltää itsensä enemmän venäläisiksi, kuten nuorena Venäjälle muuttaneet Perezhogin ja Vorobiev. Osa taas KHL:n ja sen edeltäjän ulkomaalaiskiintiöiden takia.

En jaksa uskoa että muutaman kalliin ostojoukkueen (esim. Astana, Almaty ja Karaganda) pyörittäminen isoilla budjeteilla onnistuu pidemmän päälle, jos taustalta puuttuu laajempi pohja.

Samaa mieltä.

Kiovan Sokol on menestynyt heikosti Valko-Venäjän sarjassa (missä se joutuu pelaamaan, koska Ukrainan kiekkoilun taso on nykyisin niin surkea).

Sokol pelaa toista kautta Venäjän Mestiksessä Vysshaja-liigassa.

Toivon Ukrainan kiekkoilun uutta nousua, mutta nyt tilanne ei näytä kovin valoisalta. Kiekkoilu ei ole maassa kovinkaan suosittua, eikä maassa ole tahoja, jotka ovat valmiita panostamaan kiekkoiluun taloudellisesti.

Tämä on asia jonka takia Ukrainan kiekkoilu näivettyy, vaikka lajitietämystä löytyy ainakin Kiovasta suht runsaasti.

Riikan osallistumisesta KHL:ään on Latvian maajoukkueelle etua vain silloin, jos se nostaa kiekkoilun suosiota maassa ja tuo sitä myötä lisää massaa urheilulajin pariin. Toki se että pelaajat pelaavat kauden mittaa yhdessä auttanee myös maajoukkuetta MM-kisoissa.

Maajoukkuepelaajat saavat kovia pelejä ja pelaavat yhdessä, se on selvää että se auttaa maajoukkuetta. Latvialaiset eivät mielestäni ole lätkäkansaa jos mittarina käytetään viime vuosien yleisötilastoja Latvian- ja Valko-Venäjän liigan otteluista. Yleisöä näissä peleissä on huonoimmillaan ehkä sata katsojaa. Sen sijaan maajoukkueen pelit kiinnostavat (kansallistunteen, ei jääkiekon vuoksi?) ja 80-luvulla Dynamo veti 5000 katsojan hallin myös kivasti täyteen Neuvostoliiton pääsarjassa. Pidemmän päälle lajikulttuuria olisi kehitettävä ruohonjuuritasolla.

Toisaalta Latvian maajoukkueella oli eniten potentiaalia 90-luvun alussa, kun runko kasattiin Dynamossa Neuvostoliiton hopeaa vuosina -87 ja -90 voittaneen joukkueen pelaajista. Esimerkiksi Suomen MM-kisoissa -97 B-sarjasta noussut Latvia vei kaikkia joukkueita hyökkäyspäässä, mutta organisoimaton ja kuriton puolustuspeli maksoi paikan kuuden joukossa ja mahdollisen yllätysmitalin.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Kyllä mielestäni 19-vuotiaaksi asti Ust-kamenogorskissa pelannut voidaan määritellä jo Kazakstanilaiseksi työksi, jos uskomme käsityksiä ihmisen herkkyyskausista. Toki sai sen jälkeen Dynamossa kovia pelejä alle, mutta niitä tuli myös Torpedon riveissä Venäjän avoimessa pääsarjassa.

Aivan, muistin Nabokovin muuttaneen Moskovaan jo 16-17 vuotiaana. Nabokov on kyllä selvästi kazakstanilaisen jääkiekkoilun tuote.


KHL ja Kazakstan tekivät pahan virheen kun rakensivat joukkueen Astanaan Ust-Kamenogorskin sijaan. Ust-Kamenogorsk on Kazakstanin kiekkoilun mekka, josta lähes kaikki pelaajat tulevat muutamia Karagandalaisia lukuunottamatta. Ust-kamenogorskissa olisi suuret pelaajamassat, fanit ja lajitietämys; mutta Kazakstanin presidentti halusi joukkueen Astanaan. Ehkä lajia halutaan levittää laajemmalle tai Ust-Kamenogorsk nähtiin taloudelliseti liian pieneksi.

Tuossa tehtiin valinta taloudellisten ja jääkiekkoilullisten seikkojen välillä ja taloudellinen puoli voitti. Astana on Kazakstanin liike-elämän keskus, kun Ust-Kamenogorsk on Kazakstanin kiekkopääkaupunki.

Minusta ratkaisu oli oikea, sillä KHL:ssä menestymiseen vaaditaan taloudellista voimaa ja sitä Astanalla on ja Ust-Kamenogorskilla ei ole. Toivottavasti Astanaan kehittyy aikanaan myös aito kiekkokulttuuri.



Ei tule itsellekään mieleen. Sen sijaan iso joukko Kazakstanilaisia pelaajia on vaihtanut itselleen Venäjän kansalaisuuden. Esimerkiksi Aleksander Perezhogin, Pavel Vorobiev, Vitali Jeremejeff, Vadim Tarasov, Vitali Kolesnik, Viktor Aleksandrov jne. Lisäksi tiettyjä KHL-pelaajia kuten Upperia, Polischukia, Troschinskya, Semenovia ja kumppaneita ei parin viime vuoden aikana maajoukkueessa olla nähty, joten heistä en tiedä.

Listalle voisi lisätä vielä ainakin Aleksandr Haritonovin, joka on syntynyt Kazakstanissa. Kyseisen listan pelaajista kukaan ei ole tainnut edustaa Kazakstania maajoukkuetasolla miesten MM-kisoissa, mikä on sääli, sillä Kazakstan voisi rakentaa näiden pelaajien varaan melko iskukykyisen maajoukkueen ainakin nykyiseen maajoukkueeseen verrattuna. Viktor Aleksandrov on esimerkki pelaajasta, joka voisi auttaa nykyistä Kazakstanin maajoukkuetta paljonkin. Kyseessä on 23-vuotias pelaaja, joka on yksi Euroopan ykkössarjan parhaista maalintekijöistä. Hän edusti viimeksi Kazakstania junioreiden MM-turnauksessa vuonna 2002, eikä ole sen jälkeen Kazakstanin paidassa viihtynyt. Syytä en tiedä.

Toisaalta esimerkiksi Perezhogin ja Vorobjev ovat jo ehtineet edustaa Venäjää maajoukkuetasolla, joten heidän pelaamisensa Kazakstanin paidassa ei tulisi enää kyseeseen.



Sokol pelaa toista kautta Venäjän Mestiksessä Vysshaja-liigassa.

Totta, pelasi sitä aiemmin Valko-Venäjän sarjaa.





Latvialaiset eivät mielestäni ole lätkäkansaa jos mittarina käytetään viime vuosien yleisötilastoja Latvian- ja Valko-Venäjän liigan otteluista. Yleisöä näissä peleissä on huonoimmillaan ehkä sata katsojaa.

Dynamo Riika ei ole pelannut vielä yhtään kotipeliä KHL:ssä, mutta luulisin että katsojakeskiarvon on pakko vähintään viisin- tai kymmenkertaistua, jos seura aikoo jatkaa KHL:ssä pidempään. Mahtaako onnistua? Varmasti KHL-joukkueet kiinnostavat riikalaisia enemmän kuin Valko-Venäjän sarjan joukkueet, ja onhan Riiassa suuri venäläisväestö joita venäläisten joukkueiden luulisi kiinnostavan.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Sibirin 16-vuotias (syntynyt joulukuussa 1991) hyökkääjä Vladimir Tarasenko pamautti heti uransa ensimmäisen KHL-maalin ensimmäisessä KHL-ottelussaan kovaa Moskovan Dynamoa vastaan. Sibir johtaa ottelua 2-1.
 

vieko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit, Washington, Venäjä, Kalpa
Sibirin 16-vuotias (syntynyt joulukuussa 1991) hyökkääjä Vladimir Tarasenko pamautti heti uransa ensimmäisen KHL-maalin ensimmäisessä KHL-ottelussaan kovaa Moskovan Dynamoa vastaan. Sibir johtaa ottelua 2-1.

Myös Novokuznetskin Tarasenkoakin nuorempi suurlupaus Maxim Kitsyn teki kaks maalia Minskia vastaan.
 

FutureHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS - Connorit Bedard & McDavid
Aijai.. Vesi kielellä odotan titaanien taistelua. Kazan vs Omsk, Morozov vs Jagr... Ai että!
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Myös Novokuznetskin Tarasenkoakin nuorempi suurlupaus Maxim Kitsyn teki kaks maalia Minskia vastaan.

Kitsyn on myös todella isokokoinen (muistaakseni yli 190 cm). Muistaakseni hän on myös vuonna 1991 syntynyt eli samana vuonna kuin Tarasenko.
 

mossela

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Dinamo, Spartak, ZSKA, Krylja Sovjetov
Aijai.. Vesi kielellä odotan titaanien taistelua. Kazan vs Omsk, Morozov vs Jagr... Ai että!

Sääli vain että Ak Bars joutuu pelaamaan ilman Mårtenssonia, Kapasta, Oleg Petrovia ja Nikita Aleksejevia, sopimuskoukeroiden takia ovat pelikelpoisia vasta huomisesta lähtien.

Sovetskij Sport
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Metallurg Novokuznetsk - Dynamo Minsk 5-2

Minskin KHL-urakka alkoi mollivoittoisesti selvän tappion myötä Novokuznetskille. Novokuznetskin suurlupaus, vasta 16-vuotias Maksim Kitsyn teki joukkueelleen kaksi maalia. Muut Metallurgin maalit tekivät Aleksandr Tatarinov, Jegor Mihailov ja Albert Vishnjakov. Minskiltä onnistuivat Jeff Ulmer ja Andrei Mihalev.

Amur Habarovsk - Dynamo Riika 7-6 (rang.)

Amur: Sergei Sevostijanov, Oleg Belkin, Mihail Sarmatin, Vitali Shulakov, Peter Nylander, Kyle Vanvig, Belkin (rankkari)

Dynamo: Berzins, Ellison, Hossa(2), Petrovicky, Darzinsh.

Aika pitkälti ulkomaalaisvahvistuksiinsa näyttää Riika nojautuvan. Tänään ei ihan riittänyt Amuria vastaan.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Aijai.. Vesi kielellä odotan titaanien taistelua. Kazan vs Omsk, Morozov vs Jagr... Ai että!

Onhan siellä Kazanissa myös pohjoismaalaisittain mielenkiintoinen ketju Mårtensson - N.Kapanen - Hentunen.

Omskilta kannattaa seurata Jagrin ohella Aleksei Tsherepanovia (numero 7), josta ennustan yhtä tämän kauden parhaista pelaajista liigassa.

Ottelu alkaa puolen tunnin päästä.

EDIT: Eli Kapasta ja Mårtenssonia ei sitten nähdäkään vielä tänään kaukalossa. No, onhan siellä silti ZZM.
 

FutureHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS - Connorit Bedard & McDavid
Löytyiskö tuohon Kazan peliin mitään stream linkkiä?
 

FutureHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS - Connorit Bedard & McDavid
Pari huomiota pelistä:
- ZZM-ketju aivan huikea taas
- Omsk'n numero 24(?) myös erittäin pirteä. Monta hyvää nousua tehnyt ja haastaa rohkeasti.
- Jagr on mitä on.
- Tserepanov'a en ole oikein löytänyt tuolta. Jollei ole tuo 24?
- Omks'n maalivahti (Grahame?) paljon varmempi kuin Wade Dubielewicz.
- Nukahdin 1-1 tilanteessa, joten jos TOJ viitsisi pistää maalintekijät ja syöttäjät tänne, kiitos.

- Yleisarvosanana oli matsille 9½/10, vaikka siis missasinkin osan!
 

vieko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit, Washington, Venäjä, Kalpa
Pari huomiota pelistä:
- ZZM-ketju aivan huikea taas
- Omsk'n numero 24(?) myös erittäin pirteä. Monta hyvää nousua tehnyt ja haastaa rohkeasti.

ZZM-ketjua ei ollut tässä pelissä, ainakaan ylivoimalla, sillä Zinovjev oli poissa loukkaantumisen takia.Ylivoimalla Zaripovin ja Morozovin kanssa pelasi Hentunen. Toki tasakentällisin sentterina oli edelleen Z:ta eli Zhukov. Omskin 24 on maajoukkueessakin esiintynyt Aleksander Popov.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Pari huomiota pelistä:
- Yleisarvosanana oli matsille 9½/10, vaikka siis missasinkin osan!

Itseäni häiritsi streamin epäselvyys. Eilen streamin laatu oli paljon parempi.

Kazan vakuutti siksi, että siltä puuttui neljä avainhyökkääjää (Zinovjev, Kapanen, Mårtensson ja Oleg Petrov). Kun Ak Bars saa nämä joukkueeseensa, niin joukkue saattaa olla yhtä vahva voittajasuosikki kuin Ufa.

Odotin Omskilta enemmän. Omskilla saattaa olla nimien perusteella jopa sarjan paras hyökkäyspää, mutta puolustus ei ole ihan samalla tasolla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös