Mainos

Katkerat, kateelliset suomalaiset luuserit

  • 24 607
  • 255

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Väliin on pientä ymmärrystä näkyvissä, väliin ei voi muuta kuin ihmetellä ettei aikuisten (?) miesten keskutelutaitoon sisälly pätkääkään vastaanottoa.

Ensinnäkin, jos ei asiasta keskustelu kiinnosta, niin kukaan ei pakota. Kakarat inttää, täällä yritetään keskustella eiks niin?

Toiseksi, olen itse avannut tämän ketjun. Siksi olen mukana niin kauan kuin mielenkiintoista juteltavaa riittää. Jos et halua "inttää" kanssani, älä siteeraa minua, äläkä esitä minulle kysymyksiä. Tämän ei myöskään pitäisi olla mikään ylivoimainen asia sinulle, joka tiedät täsmälleen miten keskustelumme aihe on.

Ja sitten asiaan:
HN kirjoitti

Scouttaustoiminnan sekoittaminen agenttitoimintaan - toistuvasti, vaikka väärä luulo on korjattukin - on kaiken huippu.
En viitsi edes kommentoida tätä.
dude kirjoitti

Hän väittää, että scouttien määrä on laskemassa, vaikka se päinvastoin on kasvussa.
Kirjoitin mm. että luultavasti näemme pian ajan, jolloin kaikki SM-liigassa pelaavat ovat listattuja. Miten tämä onnistuu ilman kykyjen metsästäjiä? En ole tietääkseni väittänyt että scouttien määrä olisi laskussa.
Hän väittää, että kukaan scoutti ei ehdi katsomaan kaikkia prospecteja. Ei niin, siksi jokaisella organisaatiolla on euroopassa 2-4 scouttia ja jokaisessa Pohjois-Amerikan juniorisarjassa omansa. Lisäksi heitä auttaa NHL:n organisaatio nimeltä Central Scouting Bureau, jonka toimintaa Euroopassa vetää mies nimeltä Göran Stubb, tuttu mies? CSB:n riippumattomat miehet tutkivat pelaajia ja heidän taustojaan, tekevät kauden jälkeen heille mittauksia ym, jotka ovat kaikkien NHL-seurojen käytössä.
En ole myöskään kieltänyt tätä. Näinhän se on.
Ja mitä tulee siihen, oliko Eric Lindroos maailman kautta-aikain lahjakkain pelaaja, vastaus on ei. Mario Lemieux on lahjakkain kiekkoilija, mitä maa on päällään kantanu. Eric on toinen.
En väittänyt myöskään toisin. En yleensäkään rankannut Ericiä. Siteerasin vain erästä mielipidettä ja kerroinpahan vain hieman mitä ajattelin kun näin hänen pelaavan.
Jos finnishninja on mielestään niin hyvä pelaajien arvioitsija, kannattaa mennä tarjoamaan omaa osaamistaan jollekin näistä organisaatioista.
Minä pystyn erottamaan kaksi pelaajaa toisistaan, jos näen ITSE tarpeeksi monta peliä.
Kuten Flonaldo sanoi, scouttien tehtävä on arvioida kuka on 18-vuotiaana lahjakkain omassa ikäluokassaan. Sen jälkeen vastuun miehistä ottaa ihan muut miehet.
Myöskään tätä en ole kieltänyt, vaan pikemminkin päinvastoin. NHL:n markkinavoimat ovat todella julmat kun uusia pelaajia lanseerataan systeemiin sisään.
On eri asia katsoa peliä kuin katsoa pelaajia.
dude, älä ota enää...
MaV kirjoitti

Mikä ihmeen suojatti? Puhut scouteista aivan kuin he olisivat agentteja. Minun tietääkseni NHL-joukkueilla ei ole agentteja scutteina. Se yhtälö ei kuulosta toimivalta.
Voit sekoittaa termit halutessasi - tai ymmärtää mitä tarkoitan. Scoutin työ on nähdäkseni uusien kykyjen kartoittaminen ja hän saa siitä palkkansa. Käsittääkseni hän ei saa palkkaa, ellei löydä yhtään lupaavaa pelaajaa työn-antajalleen. Taisi jo joku mainitakin... Scoutti seuraa muutamaa pelaajaa ja pyrkii välittämään heistä raportteja työnantajalleen. Siksi kutsuin pelaajia suojateiksi. Sillä sitähän he ovat, hiomattomia timantteja löytäjälleen. Nuoret pelaajat ovat scoutin leipä.
kolmessa, neljässä, viidessä ottelussa pystyy sanomaan jo aika hyvin kuin paljon potentiaalia pelaajalla on
Olen tästä kanssasi samaa mieltä.
Muut osaavat kyllä kertoa sen, ketkä ovat potentiaalisia pelaajia.
Tämä onkin sitten jo hieman vaikeampaa. Minäkin ole yrittänyt tässä ketjussa hehkuttaa Kahnbergiä, mutta vähemmällä menestyksellä. Miten tämä voi sitten toimia suuressa mitassa, kun pelejä on satoja ja pelaajia tuhansia ja Scoutteja kymmeniä? Saako joku tästä sopasta niin tuhannen luotettavan että listan ykkönen on varma ja ehdoton ykkönen? Flonaldon "lähellä totuutta" osuu paremmin tähän, sitä olen ajanut takaa.
Jos puhutaan sitten jo näistä varatuista pelaajista niin listauksen teko on jopa helpompaa.
Näinkö nopeasti unohtaisit pelaajat, jotka pyrkivät samalle hiekkalaatikolle? Kyllä. Se olisi paljon helpompaa jos he voisivat keskittyä vain yhteen listaan.
Tietenkään kukaan ei voi absoluuttisesti sanoa, että pelaaja 35. on parempi kuin 36. mutta se nyt ei kai tässä ollutkaan se pointti?
Ei ole, mutta tuskin kukaan todella jääkiekosta perillä oleva uskaltaa myöskään sanoa kuka sataprosenttisesti nr. 1 ja kuka nr. 2.
 
F

Flonaldo

Viestin lähetti finnishninja
Scoutin työ on nähdäkseni uusien kykyjen kartoittaminen ja hän saa siitä palkkansa. Käsittääkseni hän ei saa palkkaa, ellei löydä yhtään lupaavaa pelaajaa työn-antajalleen. Taisi jo joku mainitakin... Scoutti seuraa muutamaa pelaajaa ja pyrkii välittämään heistä raportteja työnantajalleen. Siksi kutsuin pelaajia suojateiksi. Sillä sitähän he ovat, hiomattomia timantteja löytäjälleen. Nuoret pelaajat ovat scoutin leipä.
Jos löydettävissä ei ole yhtään nuorta pelaajaa, niin silloin niitä ei ole. Jos scoutti sen sijaan liioittelee tarkkailemiensa pelaajien taitoja, niin hän saa kenkää (eikä enää koskaan töitä alalta) tämän paljastuessa. Scoutin tehtävä on etsiä omalle seuralleen pelaajia, jotka menestyvät tulevaisuudessa ko. seuran riveissä. Scoutti saa palkkansa normaalisti riippumatta siitä varataanko tai sainataanko yhtään hänen seuraamaansa tai mahdollisesti suosittelemaa pelaajaa.

Scoutti ei tosiaankaan seuraa "muutamaa" pelaajaa. Scoutti seuraa satoja pelaajia. Onko scoutilla satoja suosikkeja? Jos ei, niin miksi nämä muutamat pelaajat ovat hänen suojattejaan? Lellikkien pitäminen tuhoaa NHL-scoutin takuuvarmasti, siksi sellaista ei kukaan harrasta. Seuraukset on nähtävissä esim. San Josen draftissa vuodelta Teemu Riihijärvi. Siihen loppui ko. herran palkansaanti...
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti Flonaldo
Scoutti ei tosiaankaan seuraa "muutamaa" pelaajaa. Scoutti seuraa satoja pelaajia. Onko scoutilla satoja suosikkeja? Jos ei, niin miksi nämä muutamat pelaajat ovat hänen suojattejaan? Lellikkien pitäminen tuhoaa NHL-scoutin takuuvarmasti, siksi sellaista ei kukaan harrasta. Seuraukset on nähtävissä esim. San Josen draftissa vuodelta Teemu Riihijärvi. Siihen loppui ko. herran palkansaanti...
Se miten montaa pelaajaa scoutti seuraa vaihtelee tietysti. Satoja, ehkä hänen kirjanpidostaan löytyy tosiaankin satojen pelaajien tietoja, mutta miten hyvin hän on perillä näin monesta pelaajasta samaan aikaan olisi kiva tietää.

Uskaltaisin vaikka löydä vetoa, että heillä on juuri nämä muutama suosikkaan erikoisvalvonnassa ja varmasti jokainen scoutti haaveilee että juuri "hänen" komeettansa listattaisiin ensimmäisessä varauksessa. Niin minä ainakin tekisin!

Joo, pari väärää lellikkiä ja homma on ohi ja moni scoutti epäonnistuu varmasti tyrkyttäessään pelaajia, jotka eivät eri syistä onnistukkaan.

Mikä on Teemu Riihijärven tarina? Hehkuttiko scoutti liikaa? Rankattiinko hänet liian ylös? Minulta on jäänyt tämä väliin.
 

teemu_s

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC, Montreal Canadiens
Mikä on Teemu Riihijärven tarina? Hehkuttiko scoutti liikaa? Rankattiinko hänet liian ylös? Minulta on jäänyt tämä väliin.

Kokonaisuudessaan 12:s varaus joskus 90-luvulla. San Josen ykkösvaraus sinä kyseisenä vuonna. Perusteet? You can't teach size!

Varmasti vilpertti osaa kertoa asiasta enemmän mikäli pystyy tai edes haluaa muistella tapahtunutta.
 

pp33

Jäsen
Ihan tällaisena välikommenttina huomauttaisin, ettei draft-tilaisuudessa pelaajia varata missään "paremmuus"-järjestyksessä. Jokaisella joukkueella on oma draft-politiikkansa ja varausvuoro käytetään juuri niin kuin se on oman joukkueen kohdalla järkevintä. Harvat joukkueet valitsevat esimerkiksi CSB:n rankingin mukaan (oikeastaan ei yksikään joukkue, ainakaan korkeammilla kierroksilla). Joku haluaa joukkueeseen isoja pelaajia, joku haluaa nopeita työmyyriä, pari joukkuetta on aina maalivahdin tarpeessa, siellä tarvitaan maalintekijää, tuolla oikealta ampuvaa yv-pakkia jne. Ja Mike Milbury myy kaikki entiset varauksensa päästäkseen tekemään historiaa Rick DiPietron kanssa.

Lopullisesta draft-järjestyksestä ei voi pelaajien keskinäisestä paremmuudesta hirveän pitkälle meneviä johtopäätöksiä tehdä. Tai ainakin toivoa sopii, ettei esim. Wade Belak ollut kesällä -94 maailman kahdenneksitoista paras varaamaton pelaaja.

Toisena kommenttina sellainen huomautus, että näiden ennakolta kohuttujen kärkivarausten (Lindros, Kovalchuk, Spezza jne.)otteita seuraavien scouttien määrä lasketaan varmaan sadoissa. Siinä vaiheessa näiden kavereiden kyvyistä on saatu varsin vakuuttava kuva. Ei näiden kavereiden scouttausta jätetä vain yhden kykyjenetsijän harteille, vaan siihen osallistuu myös muita organisaation henkilöitä. Kuka muka voi väittää Lindrosia, Kovalchukia, Ovetchkinia tai Crosbya omaksi löydökseen?

Toki kärkivarausten mukana tulee paineita esim. median taholta. Quebecin oli mahdotonta olla valitsematta Lindrosia, Milbury sai näkyvyyttä tuolla DiPietro-tempullaan ja Ottawalle oli useastakin syystä edullista valita Spezza. Harvemmin nämä varsinaisten pelillisten seikkojen edellä menevät, mutta niiden vaikutusta on turha yrittää kieltää.

Ja mitä Lundqvistiin ja Lehtoseen tulee, niin aika mahdotonta kavereiden keskinäistä paremmuutta on lähteä arvioimaan. Lupaavia maalivahteja, joilla on selkeät vahvuudet mutta molemmilla vähintäänkin yhtä selkeitä heikkouksia. Kumpikin on joka tapauksessa vielä hyvin kaukana ns. valmiista pelaajasta. Ainoana erona Lehtonen tulee saamaan enemmän mahdollisuuksia ykkösvahdin paikan lunastamiseksi mutta samalla hänelle on astettu myös suuremmat menestyspaineet. Joidenkin torjuntaprosenttien vertaaminen on täysin yhdentekevää puuhaa. Omasta mielestäni Joel kuitenkin se kiinnostavampi Lundqvist.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti pp33
Ihan mielenkiintoisia juttuja. Synti että olet linjoilla vain välikommenttien kanssa!
Ihan tällaisena välikommenttina huomauttaisin, ettei draft-tilaisuudessa pelaajia varata missään "paremmuus"-järjestyksessä. Jokaisella joukkueella on oma draft-politiikkansa ja varausvuoro käytetään juuri niin kuin se on oman joukkueen kohdalla järkevintä.
Näinhän se on. Uskoisin etteivät köyhimmät joukkueet aina edes halua hehkutettua kallista listaykköstä palkkalistoilleen.
Toisena kommenttina sellainen huomautus, että näiden ennakolta kohuttujen kärkivarausten (Lindros, Kovalchuk, Spezza jne.)otteita seuraavien scouttien määrä lasketaan varmaan sadoissa
Määrä ei aina korvaa laatua... mutta esim. Lindros on varmasti paremmin kartoitettu kuin esim. joku vastaava venälänen, joka puurtaa lähes hiljaisuudessa Ericin hehkutukseen verrattuna.
Kuka muka voi väittää Lindrosia, Kovalchukia, Ovetchkinia tai Crosbya omaksi löydökseen?
Heh.. eiköhän näitäkin ole vähintään yhtä paljon kuin Palmen murhan tunnustaneita!
Omasta mielestäni Joel kuitenkin se kiinnostavampi Lundqvist.
Joel on yksi Frölundan "vetoketjusta" jolle povataan myös hienoa tulevaisuutta NHL:ssä. Raskaan työn tekijä ja hieluttelee myös verkkoja usein. Veljensä Henkke löi itsensä läpi viime vuonna, kun hän astui tolppien väliin ja kummitteli Djurgårdenin torpeedoille. Mies oli aivan ilmiömäinen työssään, eikä oikeastaan kukaan ymmärtänyt miksi Fredrik Norrena hankittiin.

Fredrik Norrenahan teki lähtöä Tampaan jo viime vuonna. Tietääkseni joku Tampan edustajista oli katsomassa hänen peliään vain kerran viime vuonna.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Viestin lähetti finnishninja
Uskoisin etteivät köyhimmät joukkueet aina edes halua hehkutettua kallista listaykköstä palkkalistoilleen. Määrä ei aina korvaa laatua...
Nimenomaan tapaus Lindroos osoittaa tämän vääräksi. Vaikka mies jo ennen draftia vakuutteli ettei tule ikinä pelaamaan Quebecissä, niin silti seura hänet valitsi. Eric ei tainnut draft-tilaisuudessa edes pukea Nordiques-paitaa pääleen (?). Silti Quebec teki onnistuneen draftin. He vaihtoivat Ericin 15 miljoonaan dollariin ja erääseen Peter Forsbergiin. Tietenkin kaupassa siiirtyi myös muita pelaajia, mutta niillä nyt ei ole enää mitään väliä.
Viestin lähetti finnishninja
mutta esim. Lindros on varmasti paremmin kartoitettu kuin esim. joku vastaava venälänen, joka puurtaa lähes hiljaisuudessa Ericin hehkutukseen verrattuna.
Paremmin ja paremmin. On totta, että Lindroos oli isolle yleisölle tunnetumpi pelaaja ja itsekin muistan hänestä kuulleeni ensimmäisen kerran jo Oshawan toiseksi viimeisen vuoden aikoina, mutta se että tuon tasoinen pelaaja jäisi huomaamatta ei ole mitenkään mahdollista. Ainoa teoreettinen mahdollisuus olisi, että pelaaja olisi joko sellaisesta maasta joka ei pääse nuorten MM-kisoihin JA pelaisi maassa jonka taso on luokkaa Puola eli missä vastusta ei ole. Ja kovasti kyseenalaistan mahdollisuutta, että tuon tasoisessa ympäristössä pelaaja voisi kehittyä maailman parhaiden joukkoon (tosin mikäs se olikaan se Oilersin unkarilais (?)-maalivahti oli joka opetteli torjumaan kuivaharjoittelulla...).

Ei mistään maailmasta löydy sellaista pelaajaa, joka hiljaisuudessa puurtaisi pari sataa tehopistettä ikäluokkansa peleissä. Jos tämä pitäisi paikkansa, niin miten selitetään se, että ensimmäisinä on varattu Yashineita, Hamrlikkeja, Kovalchukkeja,

Viestin lähetti finnishninja
Fredrik Norrenahan teki lähtöä Tampaan jo viime vuonna. Tietääkseni joku Tampan edustajista oli katsomassa hänen peliään vain kerran viime vuonna.
Fredrik Norrena voi päästä leirille käymään yhdenkin pelin perusteella, mutta varausta tai sopimusta hän ei sen perusteella saa.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti dana77
Nimenomaan tapaus Lindroos osoittaa tämän vääräksi. Vaikka mies jo ennen draftia vakuutteli ettei tule ikinä pelaamaan Quebecissä, niin silti seura hänet valitsi.
Entinen Quebec, nykyinen Colorado ei kuulunut niihin suositutuimpiin joukkueisiin aikoinaan. Muistan hyvin miten Lindros kieltäytyi pelaamasta siellä. Olisiko ollut mahdollista, että Quebec tiesi tämän ja halusi tehdä kauppaa varaamalla superlupaus Eric Lindrosin? Lähettiväthän he myös Mats Sundinin tiehensä.
joka hiljaisuudessa puurtaisi pari sataa tehopistettä ikäluokkansa peleissä
Kaikki pitivät Håkan Loobbia hulluna, kun hän palkkasi Martin Gerberin Sveitsistä. Kukaan ei ollut kuullutkaan hänestä ennen. Sveitsiläinen maalivahti Elitserienissä... Färjestad voitti mestaruuden Gerberin osallistuessa peliin loistavalla maalivahtipelillään. NHL ei viivytellyt, vaan haki pojan pois välittömästi. En ole tosin seurannut miten mies on pärjännyt, mutta tässä on yksi esimerkki siitä, miten piilossa "väärässä" maassa pelaava maalivahti voi olla. Noh, pelaajathan erottuvat helpommin kuin maalivahti. Jos Lindros olisi pelannut esim. juuri Sveitsissä ja tehoillut samalla tavalla, niin häntä olisi tuskin hehkutettu samalla tavalla listaleiffien kotimaassa. Se on tosin totta, ettei tehoja kovasti tehtaileva pelaaja jää enää tänä päivänä huomaamatta. Tehtailu tietenkin arvostetaan eri tavalla, riippuen siitä missä hän sitä tekee. Mainitsemastasi Puolasta ei ole tainnut lähteä muita kuin Mariuz Cherkawski. Hänkin Ruotsin Elitserienin kautta, vaikka oli Puolassa täysin ylivoimainen. Samoin Norjan ainoa NHL tähti Espen Knutsen. Myös hänen tiensä NHL:ään kulki Tukholman kautta. Voimme vain leikkiä ajatuksella: olisivatko esim. nämä miehet saaneet mahdollisuutta NHL:ssä, jos he olisivat jatkaneet pelaamista kotimaassaan?
Myös Venäjällä on tänä päivänä paljon pelaajia, joita seurataan ertyisen tarkasti. Maa on tosin valtava ja kiekkoilijoiden määrä suuri, joten saamme laskea kylmästi että sieltä tulee myös tulevaisuudessa pelaajia "taka-oven" kautta markkinoille.
Fredrik Norrena voi päästä leirille käymään yhdenkin pelin perusteella, mutta varausta tai sopimusta hän ei sen perusteella saa
- Ja päinvastoin. Tulihan Gerberillekin lähtö, vaikkei hän ollut sen kummemmin itsestään hälyä pitänyt.
 

pp33

Jäsen
Taas näitä välihuomautuksia. :)

Tahdon tarkentaa, että kun puhun pelaajista, joita seuraa useampi satapäinen scouttilauma (+ne kaikki muut NHL-organisaatioiden listoilla työskentelevät), tarkoitan nimenomaan näitä kavereita, jotka ovat joutuneet hehkutusten kohteeksi jo vuosia ennen varausta. Heistä tiedetään kaikki, siis aivan kaikki. Tästä vastaavassa tarkkailijajoukossa on sekä määrää, että laatua. Tosin näitä ennakkohypetettyjä pelaajia ei tietenkään ole markkinoilla mitenkään suuria määriä, ehkä yksi tai kaksi kolmessa vuodessa.

Jos verrataan Lindrosia vaikkapa näihin venäläisiin, on muistettava, että maailma on ehtinyt muuttua kymmenessä vuodessa. Nykyään venäläisten pelaajien kartoitus on selkeästi helpompi suorittaa ja sen suunnan toimintaan on panostettu varmasti eniten heti Kanadan juniorisarjojen jälkeen. Ovetchkinia on hehkutettu jo niin paljon, että jokainen NHL-organisaatio haluaa tietää kaverista kaiken mahdollisen. Siinä ei enää kansalaisuus hirveästi merkitse. Toki hype olisi vielä suurempaa, jos kyseessä olisi kanadalaisjuniori. Siinä mielessä Lindros on varmasti huipputapaus.

Quebec muuten varmasti tiesi, ettei Lindros tule joukkueessa pelaamaan. Miehen markkina-arvo vain oli sitä luokkaa, ettei ollut järkevää jättää häntä valitsematta. Ja hyvinhän se Nords hommasti tosiaan nettosi.

Näiden supernimien jälkeen joukkueet keskittävät hyvin pitkälle pelaajien seuraamisen juuri omien tarpeidensa mukaisesti. Eli joku pakkia tarvitseva joukkue haarukoi potentiaaliset tapaukset, joita sitten seurataan todella tarkasti. Tällöin sitten saattaa sivusilmällä haaviin jäädä näitä gerbereitä ja pirjetöitä, jotka voivat olla ihan hyviä täytemiehiä viimeisillä kierroksilla. Yhdenkään seuran resurssit eivät tietenkään riitä kaikkien pelaajien tarkkailuun, eikä se tarkoituksenmukaista olisikaan.

"Jaa, taitaa meillä olla tuo pakkipuoli vailla täydennystä, ei ole siellä Ruotsissa sattunut ketään silmään." "No katsotaas.....on tossa tämä Niklas Wallin. Kaipa se voisi muutaman vuoden ajan isona kaverina luutia alakerrassa ." "Otetaan se, ei siinä mitään häviä."

Suurin huomio scouttaus-toiminnassa keskitetään juuri varausikään tuleviin pelaajiin. Tällöin seulan läpi menee paljon ns. late-bloomereita, jotka kehittyvät selkeästi vasta joskus parinkymmennen vuoden paremmalla puolella. Samoin tietysti näissä pienemmissä maissa saattaa olla muutamia lahjakkuuksia, jotka tulevat esille vasta siirryttyään näkyvämpiin liigoihin pelaamaan. Toisaalta nämä pelaajat olisivat tuskin kotimaissaan pystyneet edes kehittymään tarpeeksi (vrt. Czerkawski, Sveitsi alkaa olemaan harjoitusolosuhteiden puolesta hyvää tasoa). Näiden pikkumaiden pelaajien nouseminen potentiaalisen NHL-pelaajien tasolle on kuitenkin niin harvinaista, että scouting ei yksinkertaisesti ole kannattavaa puuhaa.

Norre taisi tehdä virheen, kun ei lähtenyt Tampaan viime kesänä. Kauden alussa joukkueen kakkosvahdin paikka oli täysin miehen napattavissa. Seuraavaan 2-3 vuoteen näin ei ole.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti pp33
Norre taisi tehdä virheen, kun ei lähtenyt Tampaan viime kesänä. Kauden alussa joukkueen kakkosvahdin paikka oli täysin miehen napattavissa. Seuraavaan 2-3 vuoteen näin ei ole.
En saanut koskaan mitään käsitystä siitä, mitä Fredrik Norrenalle tarjottiin Tampasta. Itse veikkaisin että hän laski pelaavansa hyvän kauden Frölundan ykkösmaalivahtina ja uusi yritys olisi näin tullut vielä paremmin eväin. Kukaan ei tosin osannut odottaa että Henrik Lundqvist jatkaa samalla tavalla kuin lopettikin viime keväänä. Elikkä Henrikin laskettiin pelaavan korkeintaan 30% otteluista. Fredrikillä oli todella kova tilanne, sillä Connyn politiikka peluuttaa kahta maalivahtia tasaväkisesti sai varmasti aikaan paljon paineita, varsinkin kun Henrik vastasi Fredrikin loistaviin peleihin pelaamalla vielä paremmin. Conny satsasikin Henrikkiin pudotuspelien alkaessa, mutta pojan kuntokäyrä teki pienen mutkan alaspäin. Fredrik asetettiin kovan paikan eteen, Färjestadia vastaan Karlstadissa. Hän kiitti luottamuksesta ja Frölunda voitti ottelun 0-2. Väittäisin että tämä ottelu ratkaisi finaalisarjan, jonka Frölunda voitti 4-0.
 

MaV

Jäsen
Viestin lähetti pp33
Samoin tietysti näissä pienemmissä maissa saattaa olla muutamia lahjakkuuksia, jotka tulevat esille vasta siirryttyään näkyvämpiin liigoihin pelaamaan. Toisaalta nämä pelaajat olisivat tuskin kotimaissaan pystyneet edes kehittymään tarpeeksi (vrt. Czerkawski, Sveitsi alkaa olemaan harjoitusolosuhteiden puolesta hyvää tasoa). Näiden pikkumaiden pelaajien nouseminen potentiaalisen NHL-pelaajien tasolle on kuitenkin niin harvinaista, että scouting ei yksinkertaisesti ole kannattavaa puuhaa.

Tässä ketjussa on nuossut esille mm. Ruotsissa pelanneet Czerkawski, Knutsen ja Gerber. Jos en ole aivan väärin käsittänyt niin heidät kaikki on itseasissa varattu ennen Elitserieniin siirtymistä, niistä oman maan sarjoista. He siis oikeastaan todistavat juuri päin vastaista kuin miksi heidän nimensä ovat nousseet esille; pienistäkin maista varataan pelaajia.
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Viestin lähetti dana77
mikäs se olikaan se Oilersin unkarilais (?)-maalivahti oli joka opetteli torjumaan kuivaharjoittelulla

Levente Szuper - tosin muistelin, että hän olisi ollut Calgaryn miehiä!?

Jääkiekon suosio on ollut nousussa Unkarissa. Koskahan scoutit alkaa vierailla pustalla...
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti MaV
Tässä ketjussa on nuossut esille mm. Ruotsissa pelanneet Czerkawski, Knutsen ja Gerber. Jos en ole aivan väärin käsittänyt niin heidät kaikki on itseasissa varattu ennen Elitserieniin siirtymistä, niistä oman maan sarjoista. He siis oikeastaan todistavat juuri päin vastaista kuin miksi heidän nimensä ovat nousseet esille; pienistäkin maista varataan pelaajia.
Gerberistä en ole aivan varma, mutta minun tietojeni mukaan Espen Knutsenia ja Marius Cherkawskia ei oltu varattu kun he saapuivat Ruotsiin.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Martin Gerber
Varattu: Anaheim Mighty Ducks, 2001, 8th, 232nd
Ensimmäinen kausi Ruotsin Elitserienissä: Färjestad Wolves kaudella 2001/2002

Eli Gerber oli varattu ennen siirtymistään Ruotsiin.

Espen Knutsen
Varattu: Hartford, 1990, 10th, 204th
Ensimmäinen kausi Ruotsin Elitserienissä: Djurgårdens IF kaudella 1994/1995

Eli myös Knutsen oli varattu ennen siirtymistä Ruotsiin.

Marius Czerkawski
Varattu: Boston Bruins, 1991, 5th, 106th
Ensimmäinen kausi Ruotsin Elitserienissä: Djurgårdens IF kaudella 1991/1992

Eli myöskin Czerkawski oli jo varattu ennen siirtymistä Ruotsiin.

Näinollen nämä scoutit näyttävät sittenkin huomanneet kyseisten herrojen taidot jo ennen Ruotsin Elitserieniä.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kaikkihan he muistamme 80- ja 90-luvulla Hartfordin paidassa maalivahtina pelanneet Peter Sidorkiewicin. Hänhän oli puolalainen (tosin todennäköistä on, että pelasi junnukiekon Kanadassa).

Vaughan on varmasti oikeassa sanomisessaan.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti flintstone
Martin Gerber
Varattu: Anaheim Mighty Ducks, 2001, 8th, 232nd
Ensimmäinen kausi Ruotsin Elitserienissä: Färjestad Wolves kaudella 2001/2002

Eli Gerber oli varattu ennen siirtymistään Ruotsiin.

Espen Knutsen
Varattu: Hartford, 1990, 10th, 204th
Ensimmäinen kausi Ruotsin Elitserienissä: Djurgårdens IF kaudella 1994/1995

Eli myös Knutsen oli varattu ennen siirtymistä Ruotsiin.

Marius Czerkawski
Varattu: Boston Bruins, 1991, 5th, 106th
Ensimmäinen kausi Ruotsin Elitserienissä: Djurgårdens IF kaudella 1991/1992

Eli myöskin Czerkawski oli jo varattu ennen siirtymistä Ruotsiin.

Näinollen nämä scoutit näyttävät sittenkin huomanneet kyseisten herrojen taidot jo ennen Ruotsin Elitserieniä.
Lähteesi näyttää olevan luotettava, joten taidat olla oikeassa.
 

pp33

Jäsen
Viestin lähetti MaV
Tässä ketjussa on nuossut esille mm. Ruotsissa pelanneet Czerkawski, Knutsen ja Gerber. Jos en ole aivan väärin käsittänyt niin heidät kaikki on itseasissa varattu ennen Elitserieniin siirtymistä, niistä oman maan sarjoista. He siis oikeastaan todistavat juuri päin vastaista kuin miksi heidän nimensä ovat nousseet esille; pienistäkin maista varataan pelaajia.

Aivan, pitää paikkansa. Sattui pieni lapsus tuossa kirjoituksessa, eli tottahan toki myös pienemmistä maista pelaajia draftataan. Sieltä on vain huomattavasti vaikeampaa sattua yhdenkään kykyjenetsijän silmään, johtuen juuri järjestäytyneen scouting-toiminnan puutteesta. Tämän huomaa tietysti jo vaikkapa varattujen puolalaisten, japanilaisten ja norjalaisten määrästä.

Levente Szuperista oli muuten todella lähellä tulla ensimmäinen unkarilainen NHL:ssa. Kaveri pelasi todella loistavan kauden AHL:ssa ja kilpailee tosissaan kakkosvahdin paikasta Calgaryssa.

Sidorkiewicz puolestaan on oikeastaan kanadalainen. Mies pelasi koko junioriuransa Kanadassa ja taisi edustaa maata joissain MM-kisoissa 80-luvun puolella. Toki hän on syntynyt Puolassa.

Ja vielä siitä Norrenan tilanteesta sen verran, että Tampa ratkaisi mv-ongelmansa hankkimalla John Grahamen. Norrella ei siis ole käytännössä minkäälaisia mahdollisuuksia pelata NHL:ssa, ainakaan Lightning-paidassa. Tuskinpa mies haluaa farmiin lähteä tuolla iällä. Jos hän olisi lähtenyt viim syksynä, olisi tilanne ollut samanlainen kuin Jussi Markkasen lähdettyä Edmontoniin.
 

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
Viestin lähetti finnishninja
dude, älä ota enää...

Finnishninja, älä tee itsestäsi enää suurempaa pelleä.
 

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
Viestin lähetti Vaicci#63
Finnishninja, mikset voinut mennä hihittelemään hurriystäviesi kanssa tämän ketjun asioista?

Koska sillä ei ole ystäviä.

Lapset: Älkää muuttako Ruotsiin, siellä selkeästi ihmiset tyhmistyy.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti dude
Koska sillä ei ole ystäviä.

Lapset: Älkää muuttako Ruotsiin, siellä selkeästi ihmiset tyhmistyy.
Onnistuin houkuttelemaan tähän ketjuun monta todella asiallista jatkoaikalaista - kiitos heille valaisevista viesteistä, mutta suurin luuseri on ehdottomasti dude, joka ei edes osaa sitä peitellä!
Noh, jokainen meistä on hyvä jossakin asiassa.
 

aHab

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Montreal Canadiens
Viestin lähetti pp33
Ihan tällaisena välikommenttina huomauttaisin, ettei draft-tilaisuudessa pelaajia varata missään "paremmuus"-järjestyksessä. Jokaisella joukkueella on oma draft-politiikkansa ja varausvuoro käytetään juuri niin kuin se on oman joukkueen kohdalla järkevintä. Harvat joukkueet valitsevat esimerkiksi CSB:n rankingin mukaan (oikeastaan ei yksikään joukkue, ainakaan korkeammilla kierroksilla). Joku haluaa joukkueeseen isoja pelaajia, joku haluaa nopeita työmyyriä, pari joukkuetta on aina maalivahdin tarpeessa, siellä tarvitaan maalintekijää, tuolla oikealta ampuvaa yv-pakkia jne. Ja Mike Milbury myy kaikki entiset varauksensa päästäkseen tekemään historiaa Rick DiPietron kanssa.

Juu, totta jossain määrin. Mutta kyllähän paras taktiikka on varata aina se paras pelaaja, pelipaikasta riippumatta.

Canadiensin nykyinen GM Savard on puhunut tästä viime kesinä, varataan aina se lahjakkain vapaana oleva kaveri, oli kyseessä sitten maalivahti, puolustaja, laituri tai hyökkääjä. Iso, pieni tai keskikokoinen. Joukkue on rankannut pelaajat paremmuusjärjestykseen ja sen listan mukaan edetään.

Mahdollisia puutteita joukkueessa voi aina paikata kaupoilla myöhemmin.
 
Viimeksi muokattu:

pp33

Jäsen
Viestin lähetti aHab
Juu, totta jossain määrin. Mutta kyllähän paras taktiikka on varata aina se paras pelaaja, pelipaikasta riippumatta.

Canadiensin nykyinen GM Savard on puhunut tästä viime kesinä, varataan aina se lahjakkain vapaana oleva kaveri, oli kyseessä sitten maalivahti, puolustaja, laituri tai hyökkääjä. Iso, pieni tai keskikokoinen. Joukkue on rankannut pelaajat paremmuusjärjestykseen ja sen listan mukaan edetään.

Mahdollisia puutteita joukkueessa voi aina paikata kaupoilla myöhemmin.

Tuotahan minä oikeastaan tarkoitin, tuli vaan kirjoitettua enemmän kuin puuttellisesti. Halusin vain korostaa sitä, ettei yksikään joukkue draftaa minkään ulkopuolisen listan mukaan. Jokainen joukkue tekee omat listansa, jotka taatusti poikkeavat toisistaan. Tämä "otetaan paras saatavilla oleva pelaaja"-politiikka on Canadiensin (ja todella monen muun joukkueen) tyyli toimia. Järkevää varsinkin nyt, kun joukkueella on todella laaja ja laadukas prospect-osasto, eikä millään osa-alueella ole selkeitä puutteita. Vastaavasti esimerkiksi Columbus ei halunnut ottaa viime kesänä Bouwmeesteria tai Lehtosta, koska heillä selkein tarve oli hyökkääjäpuolella (Klesla ja LeClaire varattu aiemmin).

Vuosittain draftissa on varmaan joku 6-7 selkeästi kärjessä varattavaa pelaajaa. Näiden jälkeen valinnat alkavat erota selkeästi ennakkokaavailuista. Tässä vaiheessa ei pelaajia voida laittaa absoluuttiseen paremmuusjärjestykseen, kun puhutaan ulkopuolisten suorittamasta pelaajavertailusta. Joukkueille draftauksessa on harvemmin mitään epäselvää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös