Paras lopputulema olisi kai vähän samanlainen, kuin Baijerissa osana Saksaa. Siellähän on myös voimakas alueellinen identiteetti, ja monet kokevat olevansa ensisijaisesti baijerilaisia, ja toissijaisesti saksalaisia. Separatismia tuolla ei kai kuitenkaan ole esiintynyt, kuin korkeintaan jonain marginaali-ilmiönä? Hyvä näin, sen seurauksena saattaisi olla jo EU:n hautajaiset...
Saksa on syntynyt ruhtinaskunnista ja se on löyhempi liittovaltio. Espanja on ollut pitkään keskusvaltajohtoinen. Taustahan siinä on se, että Granadan takaisinvaltauksen jälkeen 1492, kun maurit karkotettiin Afrikkaan, koko niemimaasta tuli kristillinen ja se mitä esim. Habsburgit tekivät yhdistämällä itsenäiset kuningaskunnat yhdeksi Espanjaksi, oli kastilialainen kuningaskunta. Eli se Espanjan kulttuuri on itseasiassa kastiliaa ihan kieltä myöten. Se ei ole niin mukavaa katalaanien ja baskien näkökulmasta. Varsinkin kun Francon aikana oman kansallistunteen esilletuominen oli kokonaan kielletty. Kieli ja kulttuuri olivat pannassa, eikä mikään muu kuin tuo FC Barcelona futisseura ollut väylä tuoda esille sitä, että on katalaani. Nyt kun se on mahdollista, niin siellä edelleen ikäänkuin pyritään hyvin tiukasti puuttumaan siihen.
Itse olen täysin eri mieltä EU:n hautajaisista. Mitä pienempiä valtiot ovat, sitä vahvempi EU on noin pääsääntöisesti, jos mennään kohti liittovaltiota. Samalla tavalla Espanja ja Saksakin on aikoinaan muodostettu itsenäisistä valtioista. En minäkään välttämättä pidä siitä, että Katalonia itsenäistyisi, vaan haluaisin EU:n kehittyvän siihen suuntaan, että kansallisvaltioilla ei ole merkitystä. Esim. itse voisin olla stadilainen ilman, että tarttisi miettiä Suomea yksikkönä. Samalla tavalla toivoisin, että he voisivat siellä olla katalaaneja jatkossa entistä vahvemmin EU:n sisällä eli Espanjan pitäisi pikemminkin luopua sopimalla osasta valtaansa, eikä lainsäädäntöön perustuen yritä väkisin pitää yllä mitään sanelupolitiikkaa. Kaikki kuitenkin tietävät, että se lainsäädäntö perustuu historian hirmuvaltaan. En usko, että itsenäistymispyrkimyksiä välttämättä edes olisi, mikäli heillä olisi enemmän valtaa päättää omista asioistaan.
Italia on myös aika löyhä mielestäni. Se luotiin vasta joku 150 vuotta sitten ja vasta myöhään kehitettiin yhtenäinen Italian kielikin, joka perustui aika pitkälti Firenzen kieleen, mutta siellä on se ero, että ihmiset kokevat valtion roolin pieneksi. Joka alueella on tavallaan oma kielensä yhä tai murre, joka lasketaan ikieleksi, koska se eroaa niin paljon standardi-italiasta, mutta kaikki varsinkaan nuoremmat eivät enää edes omaa kieltä osaa. Heillä on jotain tarttumakohtia siihen italialaisuuteen, mutta joka puolella on sitten toisaalta hyvin vahvasti erilainen elämäntapa, luonto ja ruoat. Toki muuttoliike on muuttanut tätä, kun varsinkin teollisuuskaupunkeihin on tuktu muualta ja se on ehkä lisännyt italialaisuutta. Italia ei ole minkään yhden alueen kuten Rooman tai Milanon kulttuuri, vaan kokoelma toisistaan erilaisia alueita. Siinä mielessä siellä sitten joku täysin poikkeava alue ei ehkä halua itsenäistyä, vaikka onhan Umberto Bossin Lega Nord tietysti ainakin jonkinlaisia vapauksia tavoitellut ja joskus on jopa mainittu itsenäisyys. Tosin se on niitä harvoja vauraita alueita siellä. Monet alueet ovat köyhiä ja kuten sanottua, niin kansalaisia ei valtio sillä tavalla edes kiinnosta. Tämän vuoksi siellä on veronmaksuhalukkuus ja monet muut asiat olleet heikolla tasolla.