Kun selailin noita menneiden vuosien drafteja, mulle tuli mieleen yksi asia mikä voisi ehkä selittää tätä että nämä jääkiekon valta-asemat ovat hiukan muuttuneet siitä mitä ne olivat vielä vaikkapa 20 vuotta sitten. 90-luvun lopun ja 2000-luvun alun drafteissa esimerkiksi ruotsalaisilla ei ollut tietoakaan nykyisestä tähtiloistosta mitä nuo ovat olleet heille. Sieltä löytyy ihan jotain yksittäisiä täysosumia, kuten Sedinit, Zetterberg ja Lundqvist. Mutta mitenkään järjestelmällisesti niitä ei tullut. Oli mielenkiintoista huomata että esimerkiksi tsekkejä varattiin vielä 2000-luvun alussa paljon enemmän ja niistä ennen kaikkea tuli hyviä pelaajia. Suuri osahan juuri noista on nyt siellä uransa ehtoopuolella.
Se taisi olla juuri tuo 2000-luvun vaihde kun jääkiekko muuttui aika selvästikkin. Vastatkoon tähän joku asiasta enemmän tietävä, mutta tämmöinen mutu mulle tuli. Jääkiekkoahan pelattiin vielä 90-luvulla paljon yksilövetoisemmin ja oli selkeästi suurempi jako pistemiesten ja santapaperiosaston sekä ihan puhtaiden tappelijoiden välillä.
Pelaajista on tullut isompia, nopeampia ja taitavempia. Viisikkopelaamisen merkitys on myös kasvanut tosi paljon ja enää nykyään ei joukkueen supertähdet voi yksinään ratkoa pelejä. Kaikkien pelaajien pitää pystyä pelaamaan ja se on asettanut kovemmat taitovaatimukset NHL:ään pääsemiselle.
Niin eikös se juuri tuota 2000-luvun alkua ollut kun Ruotsissa huolestuttiin tuosta junioreiden tilasta ja koko järjestelmä uudistettiin perin pohjin. Myös USA:ssa taidettiin aika vastaavaan aikaan toimia samoin? Se on selvästi näkynyt siinä kun ollaan tultu tänne 2010-luvun puolelle. USA tuottaa ihan liukuhihnatavarana huippupelaajia massoittain draftiin toisensa jälkeen. Ruotsille nuo uudistukset rupesivat kantamaan hedelmää toden teolla vuonna 2009, kun 7 ruotsalaista varattiin ykköskierroksella.
Tästähän on puhuttu jo monta vuotta, joten ei tässä sinällään mitään uutta ole.
Musta tuntuu että Suomessa tähän asiaan herättiin tuossa viime vuosikymmenen loppupuolella. Suomen juniorijärjestelmä on ilmeisesti lähes suora kopio Ruotsista? Mutta suomalaisen jääkiekon kannalta hyvä, että kuitenkin herättiin. Koska vaikuttaa siltä että Suomi on ainut näistä suurista joka on ymmärtänyt tuohon kelkkaan lähteä mukaan.
Ja tietenkään ei ole nyt niin että kun olen nämä kokoonpanot tähän väsännyt ja teen jonkunlaisen rankingin tuohon, että nämä edustaa jotain viimeistä totuutta jääkiekon tilasta. On aina niin että jotkut täysin odottamattomat draftin viimeisillä kierroksilla varatut pelaajat tai jopa kokonaan draftaamattomat pelaajat murtautuu NHL:n eliittiin ja vastaavasti siellä ykköskierroksella varatut superlupaukset floppaavat ihan täysin. Pelaajat joista ei vielä tiedetä mitään, voivatkin olla ihan staroja jo muutaman vuoden päästä. Otanta on myös sinällään hyvin pieni, että eihän jotain 2018 kesän draftia pidemmälle voi vielä sanoa oikein mitään. Ja on myös niin että jo nyt draftatut pelaajat vielä kehittyvät vasta AHL:ssa ja muissa sarjoissa. Esimerkiksi USA:sta katsoin että varovaisenkin arvion mukaan heillä pelaa jo draftattuja pelaajia ainakin joukkueellisen verran Pohjois-Amerikan muissa sarjoissa, jotka tulevat muutaman vuoden sisällä murtautumaan NHL:ään. Ja heitä ei noissa kokoonpanoissa ole.
Mutta voivathan nämä toimia sellaisten suurien linjojen hahmottamisena?
----------------------------------
1. Kanada
Paras. On sitä nyt ja tulee olemaan tulevaisuudessakin.
Kanadasta ei ollut mitään mieltä lähteä tekemään mitään kokoonpanoja, koska se olisi ensinnäkin ollut niin tolkuton tehtävä ja me muutenkin tiedetään jo valmiiksi että Kanada on ihan ylivoimainen kaikilla sektoreilla. Katsotaan huvikseen vaikka tämmöinen esimerkki: Kanadan TOP8 sentterit voisivat olla esimerkiksi Sidney Crosby, Tyler Seguin, Connor McDavid, Jonathan Toews, John Tavares, Ryan Johansen, Steven Stamkos & Claude Giroux
Kuinka monta sentteriä kaikki muut joukkueet saisivat edes keskenään mahtumaan tuon kahdeksikon 2-joukkueeseen? 1-joukkueeseen ei mahtuisi ainakaan yksikään.
2-3 USA, Ruotsi
Jääkiekon kaksi suurmaata Kanadan jälkeen. Olen jopa semmoista lukenut jostain että jotkut ovat sitä mieltä että Ruotsi tulee jatkossa olemaan se toiseksi paras kiekkomaa maailmassa. Ruotsin puolustus on nyt ja tulee olemaan tulevaisuudessakin niin laadussa kuin määrässäkin ihan eliittiä, mutta en mä kyllä tuota muuten ostaisi. USA tuottaa kuitenkin niin älyttömän paljon suurempia pelaajamassoja, kuin Ruotsi. Jos Ruotsi saa jo kohta sen 3-4 joukkueellista NHL pelaajia kasattua, niin USA pystyy vielä tuplaamaan tuon määrän. Tietysti voidaan kysyä että mitä tässä käytetää mittarina, koska USA ei vaan noissa aikuisten arvokisoissa tunnu pärjäävän. Mutta ihan puhtaasti paperilla jos katsotaan, niin ei Ruotsi pysty kilpailemaan ainakaan määrässä.
Ruotsin suureksi ongelmaksi voi tulevaisuudessa muotoutua maalivahtitilanne. Mitä sitten kun Lundqvist lopettaa? Löytyykö toista tähtiveskaria?
4-6 Suomi, Venäjä, Tsekki
Tällä hetkellä vielä minusta nämä kaikki kolme maata kuuluvat tähän lokeroon. Suomella on sinänsä varmastikin näistä maista parhaiten pullat uunissa. koska meiltä löytyy kaikista tasapainoisin pelaajamateriaali. On mukavasti kaikille pelipaikoille tulossa pelaajia. Jännä vain nähdä että kuinka moni noista pelaajista lunastaa täyden potentiaalinsa ja pääsee NHL:ään. Itselle on vasta tällä kaudella auennut kunnolla se kuinka mielettömän vaikeaa sieltä on saada pelipaikka. Siinä pitää ensin monen jutun natsata kohdalleen ja on olemassa tositosi harvoja pelaajia, kuten esimerkiksi Aleksander Barkov jotka voi vaan marssia paikalle ja sanoa että mä muuten tulin nyt pelaamaan tänne.
Tsekille ja Venäjälle kummallekin, kuten tuolla tuli sanottua tulee puolustus olemaan tosi iso ongelma tulevaiduudessa. Onhan se sitä itse asiassa jo nykyisyydessäkin. Heidän pitäisi tosissaan keksiä se että miten saada jotkut pelaajat kiinnostumaan myös puolustamisesta.
Pelkästään hyökkääjälahjakkuuksia tarkastelemalla Venäjä olisi tuon ylemmän korin kastia. Mutta niin on kuitenkin käynyt että Venäjä ei enää nykyään ole minusta semmoinen jääkiekon supervalta mitä se vielä 90-luvullakin oli. Vaikka heillä on paljon superlahjakkaita ja taitavia hyökkääjiä, ovat ne myös kaikista suurimpia kysymysmerkkejä. Noista voi tulla supertähtiä tai voivat pelata jo alle 30-vuotiaana jotain alasarjahöntsää.
Tsekki kuuluu vielä tällä hetkellä tähän osastoon, mutta tulevaisuudessa uhkaa käydä niin että tippuminen porrasta alaspäin tulee tapahtumaan. Vaikuttaisi siltä että Tsekki ei oikein ole osannut hypätä tähän nykyisen kiekkokehityksen mukaan, vaan tuntuu vaeltavan jotenkin vailla suuntaa.
7-8 Sveitsi, Slovakia
Niin siinä on vain käynyt että Slovakia on pudonnut isojen kyydistä. Ja vaikuttaa siltä että on pudonnut ihan pysyvästi. Joitakin yksittäisiä kipinöitä siellä on, mutta muuten kyllä asemat tulevat olemaan jatkossakin nämä, eli isompien kiusaaminen. Mitali mistään kisoista olisi todella valtava yllätys.
Sveitsillä on muutama tosi lupaava pelaaja tulossa, mutta ihan sellaista massatuotantoa NHL-pelaajia ei kyllä ole tulossa, mistä mielestäni jossain kohtaa jo vähän uumoiltiin. Nyt vaikuttaisi siltä että tulee koko lailla säilyttämään nykyisen tasonsa. Siellä on hyviä pelaajia heidän omaan sarjaansa, jossa tuntuvat poikkeuksellisen hyvin viihtyvän ja sitten muutamalle kaverille on näköpiirissä ura NHL:ssä.
9-11 Latvia, Tanska, Saksa
Nämä ovat vielä ne 3 maata josta minusta näkee, että näissä maissa vielä selvästi panostetaan jääkiekkoon. Tanska on tehnyt tosi hyvää työtä viimeisenä 10 vuotena ja on noussut ihan kunnon jääkiekkomaaksi sekä pysyväksi arvokisakävijäksi. Kaikista näistä maista löytyy nyt ja tullee löytymään jatkossakin jokunen NHL-pelaaja. Jokaisella näistä maista on tulossa joitain tosi lupaavia pelaajia, mutta aika näyttää miten niiden käy. Kuitenkin nämä maat tulevat jatkossakin olemaan sen verran tasokkaita, että pystyvät arvokisoissa tekemään todellista kiusaa noille isoille maille ja jopa pöljänä päivänä voittamaan niitä.
12-16 Itävalta, Valko-Venäjä, Ranska, Norja, Slovenia
Hyvin pitkälti näiden maiden välillä tullaan jatkossakin ratkomaan MM-kisojen viimeiset sijat ja B-sarjaan putoajat. Edes Valko-Venäjällä ei näytä olevan tulossa ketään uusia Grabovskeja tai Kostitshyneja. Slovenia, Itävalta ja Ranska lienevät suurimmassa vaarassa pudota pysyvästi B-sarjan joukkueeksi. Joka tapauksessa se sama hissiliike näiden maiden ja B-sarjan välillä tulee jatkumaan. Yhtään todellista superlupausta näistä maista ei ainakaan tällä hetkellä ole näköpiirissä.