Voi luoja mikä ulostulo keskustalta. Ensinnäkin tällaisesta asiasta on turha tällä hetkellä vaalipaneeleissa kahta minuuttia enempää keskustella, jos miettii millaisissa vaikeuksissa Suomi on ollut taloudellisesti vuoden 2008 finanssikriisistä asti ja lisäksi millaisessa turbulenssissa koko maailma ja eritoten Eurooppa ovat tällä hetkellä. Ja kun miettii millaista korpivaellusta edellisen ylisuuren hallituksen aikakausi on näkemyseroista ja globaaleista talousvaikeuksista johtuen ollut. Eikä se urakka valitettavasti helpommalta näytä seuraavalle hallitukselle, kun aika monen puolueen välistä yhteistyötä jouduttaneen jälleen virittelemään tulille... Toisekseen tämä linjaus on tietysti silkkaa paskaa suunnaltaan.
Keski-Eurooppa, Länsi-Eurooppa ja lähimpänä esimerkkinä sijainnin ja valtion koon suhteen vaikkapa Tanska. Miten vaikeaa on ottaa alkoholipolitiikkaan mallia tuolta suunnalta? YLE Femiltä tuli hyvä ruotsalainen, kolmiosainen sarja alkoholista ja sen historiasta Euroopan eri kolkissa noin reilu kuukausi takaperin. Hyviä pointteja monessakin mielessä ja pisti erityisesti valtiovallan roolia ajattelemaan jälleen verotusratkaisujen kautta. Sarjan nimi oli
Olutretki Eurooppaan. Löytyy edelleen näköjään Areenasta, seuraavassa linkki:
Olutretki Eurooppaan: 13.01.2015 18.00 | Tv | Areena | yle.fi
Nimimerkki
@V-G- olikin heti ketjun alkuun listannut viestiinsä kattavasti toimia joiden takana itsekin pitkälti seisoisin. Eli kaikenlaiset oluet ja viinit pikaisesti ruokakauppoihin, väkevät voidaan jättää omasta puolestani toistaiseksi vielä Alkoon, ettei kertamuutos ole liian suuri. Mietojen valmisteveroja runsaasti alas, väkeviin vaikka sitten vähän lisää, jos haluaa jossain veroja vielä alkoholipuolella korottaa tiettyjen tahojen mieliksi ja pieneksi kompromissiksi. Verotuksen muuttaminen tukisi vahvasti siirtymistä miedompien kuluttamiseen, joka olisi hyvä ja terveellinen suuntaus. Tällä hetkellähän nimenomaan mietojen juomien verotus on täällä erittäin kovaa suhteessa Euroopan keskiarvoon. Toki väkeviäkin kovasti verotetaan, mutta suhteellisesti ero ei ole niin suuri.
Ja totta kai kaikkein tervellisintä on jättää alkoholiannokset kokonaan juomatta. Mutta toisaalta pahaahan ihmisille tekee esimerkiksi suklaa, kaikki muu sokerinen mässy ja oikeastaan lopulta mikä vain tuote, jos sitä liikaa nauttii/siihen addiktoituu. Jos tällainen vapauttaminen johtaa hetkelliseen piikkiin haittatilastoissa, se täytyisi vaikka hammasta vähän purren kestää, koska pitkällä tähtäimellä muun Euroopan viitoittama tie on ainut ja oikea. Tilastoinnista kiinnostaisi kuulla tarkat faktat, että millaisen arvioinnin jälkeen ja perusteella kuolema ja vaivat tilastoidaan alkoholin aiheuttamiksi? Monesti ihmisillä on kuitenkin monenlaista kremppaa samaan aikaan ja yksi asia johtaa toiseen, niin millä perusteilla lopputulema sitten sysätään nimenomaan alkoholin kontolle?
Matkustajatuonti ja nykyään myös nettitilaaminen on räjähtänyt käsiin, vaikka THL roskatilastoillaan yrittääkin peitellä asioiden todellista laitaa. Viroon, Saksaan, Hollantiin, Ranskaan ja Italiaan virtaa nyt siis merkittäviä summia rahaa, jotka voisivat järkevämmällä verotuksella jäädä Suomeen. Mikä olisikin järkevää, koska täällä se alkoholi juodaan ja täällä ne haitat aiheutuvat, mutta tämän merkittävän juomamäärän osalta ei tule mitään kompensaatiota. Eikä tästä voi kansaa syyttää. Postikulut huomioiden tuotteet kun saa kotiovelle noin 50-60% hinnalla Alkon hintatasoon verrattuna. Jotkin kaupat tarjoavat jopa bulkkikaljaa selvällä alennuksella kotoiseen hintatasoon nähden. Miten voi olla kenenkään kannalta kohtuullista tai järkevää, että Saksasta kannattaa kärrätä pari koppaa bisseä lasipulloissa havumetsien keskelle pohjoiseen? Mutta matemaattiset perustaidot omaavalle tuo näyttäytyy selvänä säästönä ja rationaalisena toimintana.
Sallivampi linja auttaisi suuresti myös pienpanimoita, joita Suomeen on syntynyt kiitettävällä tahdilla viime aikoina. Pakko nostaa korkealle hattua kaikille yrityksen kasaan laittaville, kovin suurta tukea kun tuollainen pienpanimotoiminta ei missään muodossa tässä maassa voi sanoa saavansa. Byrokratiaa piisaa ja toisaalta ilmapiiri on yleisesti sellainen, että muutoksia voi tulla hetkenä minä hyvänsä ja ne ovat todennäköisemmin sellaisia, että tekevät hallaa panimobisnekselle. Myös pienemmille kaupoille ja kioskeille edes nykyisenlainen alkoholinmyynti on tärkeää. Sallivampi myynti hyödyttäisi tällaisia toimijoita.
Haluaisin myös ajatella, että jonkinlaista painoarvoa voisi laskea oluiden, viinien, konjakkien ja viskien nautiskelijoille, joilla tähtäimessä ei ole olla humalassa kovinkaan usein (jos koskaan), vaan nauttia joko ruoan kanssa/päälle tai ilman ruokaa annos tai pari suosikkijuomaansa, joka kutkuttelee makunystyröitä tai tutustua uuteen kotimaisen tai ulkoimaisen (pien)tuottajan aikaansaannokseen. Mutta tällainen näkökulma ei taida löytyä poliitikkojen ja virkamiesten kiikareista, vaikka kuinka monta napsua ottaisi mihin tahansa suuntaan...
Loppuun utopinen(?) katkelma Rubiconin elämästä 2020-luvulta:
Duunipäivä on ohi. Kello lähestyy 18:a, salkku auton takapenkille, auto käyntiin ja suunta kohti kotia. Kaupassa pitää kuitenkin piru vie käydä, onneksi kodin vierestä matkan varrelta löytyy Lidl. Kärryt messiin ja sitten vain lappamaan Euroopan hinnoissa olevia hyödykkeitä kärryihin. Lihaa, kanaa, leipää, vähän vihanneksiakin juu. Katsos vain naapurikunnan pienpanimolta on tullut uusi 6-volttinen IPA markkinoille, otanpa testiin. Suosikkivehnäolutta on myös tarjolla usean muun merkin ohella, taidanpa pari pulloa poistaa. Ei tässä edes tänä iltana bisseä tee mieli, mutta ehkä huomenna voisi maistaa uutta tuttavuutta matsia katsellessa tai hyvää kirjaa lukiessa. Tai sitten luottaa vanhaan, jo laadukkaaksi koettuun vehnään ja siemailla sen. Komean näköinen pullo italialaista punaviiniä tarttuu myös matkaan, aina välillä viinilasillinenkin kun maistuu tai voihan sitä tulla tarvetta tuliaisille kun kyläilyreissulle menee tai tarjoamisille, jos joku vaihtoehtoisesti tulee turisemaan mukavia omaan apartomentokseeni. Pirun mukavaa kyllä, että kaikki hoituu näin kerralla ja valikoimaa löytyy kattavasti niin pieniltä kuin isoiltakin tuottajilta. Saksassa on mukava asua.