En aivan pääse jyvälle siitä, miksi sisäänpääsy on niin suuri peikko. Varsinkin siksi, että lähes jokaiseen sisäänpääsyä veloittavaan ravintolaan pääsee sisään ilman maksua tiettyyn kellonaikaan asti. Sisäänpääsyllä ravintola turvaa sen, että myöhäänkin saapuvan asiakkaan kokonaiskulutus on kannattavalla tasolla.
Helvetisti lisämikkoja on helvetisti lisäkuluja, ja helvetin kalliita hintoja. Enemmänkin peräänkuuluttaisin parempaa ammattitaitoa. Esim. NPG:n rekrytointikriteerinä lienee mahdollisimman alhainen ÄO ja silikonitissit. Suoraan sanottuna en ihmettele, että ovat jatkuvasti talousvaikeuksissa.
Miten suomalaisen ravintolan laatu tai palvelu poikkeaa jostain toisesta maasta?
Kyllä se suomalainen ryyppää. Mutta ei ravintolassa. Ei meillä ole koskaan ollut sellaista kulttuuria, että suoraan töistä painetaan afterille ja syömään, ja vietetään koko ilta ravintoloissa. Eikä sellaista ihan heti ole näköpiirissä.
Sisäänpääsymaksut ovat sen takia se suuri peikko, että ne rajoittavat sisälle tulevan porukan määrää melko rajusti. Jengi nopeasti sisään, ja sitten nopeasti heidät kuluttamaan palveluita ja tuotteita.
Se, että näkee lisä henkilökunnan pelkästään lisäkuluna on melko suomalainen tapa ajatella asioita, ja suurin syy sille, miksi palvelu on yleensä perseestä, vaikka se yksittäinen baarimikko olisikin ihan ystävällinen. Esimerkiksi Australiassa minimipalkka on 17 dollaria, useimmilla pikkasen kokemusta omaavilla palkat heiluvat noin 22 dollarissa. Silti siellä on ravintoloissa ja etenkin yökerhoissa baarimikkoja tiskillä metrin välein, etkä luonnollisesti joudu juomaa odottamaan kovin kauaa, vaikka kiska olisi aivan täynnä porukkaa.
Suomessa tilanne taas on se, että ensin odotat puolituntia sisään, koska se sisäänpääsymaksu pitää maksaa. Sitten odotetaan puolituntia tiskille joka kerta kun sen juoman haluaa ostaa.
Eli jos verrataan toiseen suuren verotuksen ja suurien kustannusten maahan. Australiassa se ryyppäämään lähtevä on juonut jo sen kolme tuoppia siinä ajassa kun Suomessa on saanut sen ensimmäisen juoman käteensä.
Ainoa keino ravintoloille nostaa myyntiään, kun tuottaa se niiden ydinpalvelu niin hyvin, että ihmiset siitä haluavat maksaa.
Nykyään Suomessa baarissa ryyppääminen on aivan perseestä, pääsyynä juurikin se joka paikkaan odottelu, ja sen aiheuttama viiksien kuivuminen ja laskuhumala. Näyttäytymiseen nämä paikat voivat vielä toimia, mutta näyttäytyjillä se baari ei pärjää.
Niin ja näyttäytyjistä vielä seuraava huomio! Vielä kymmenisen vuotta sitten Suomessa sai baarissa "vip" palvelun, jos siellä kulutit paljon rahaa. Nykyään saat sen "vip" palvelun jos olet kovanluokan näyttäytyjä eivätkä näyttäytyjät käytä rahaa, vaan lähinnä juovat baarin tarjoamia ilmaisia juomia, jotta menisivät näyttäytyjiksi kyseiseen kuppilassa. Nyt sitten ne potentiaaliset rahankäyttäjät seisovat siellä jonoissa, tai valitsevat kulutukselleen toisen kanavan.