Koska kun ulkomainen kauppa myy tarpeeksi tiettyyn maahan EU:n sisällä, on se sen jälkeen sinne myös myynnistä verovelvollinen.
Boldaus oma. Eli mitä tuo oikein tarkoittaa? Eli jos joku nettikauppa myy riittävästi tavaraa Suomeen, niin sen pitäisi tuon mukaan maksaa ALV:it myös tänne?
Ei se nyt ainakaan ihan niin voi olla. Jos yksityinen tilaa vaikkapa brittien Amazonista tavaraa Suomeen, niin tuotteen hinnassahan on mukana sikäläistä ALV:ia 20%, jotka yritys joutuu siis maksamaan veroina edelleen. Ja sitten jos ja kun raja Suomeen myydyistä paukkuisi, niin joutuisi vielä maksamaan 23% Suomenkin verottajalle... Olisikohan kuitenkin niin, että valtioiden välillä tapahtuu jonkinlaista ALV-tasaamista vuosittain?
Veroistahan on vielä mahdollista sekin, että joku myy vaikkapa Jerseyn saarilta tai jostain muualta verovapaalta vyöhykkeeltä, jolloin hinnasta jää siis kokonaan ALV pois.
Noin niin kuin muuten en tiedä, oliko sampion kysymys retorinen eller ei. Jos ei ollut, niin hintatasoon vaikuttaa monta tekijää, kuten esim:
1) valuuttakurssit (euro on kallis)
2) myyntivolyymit (esim. Iso-Britanniassa on yli kymmenkertainen väkiluku Suomeen nähden, joten periaatteessa kokonaismarkkinat ovat yhtä paljon suuremmat -> ostavat isompia eriä paremmin ehdoin, lisäksi säästöä kuljetus- ja logistiikkakustannuksissa. Myös kate yksittäisestä tuotteesta voi olla pienempi johtuen isommasta liikevaihdosta.)
3) ahneet härmäläiset (vielä joskus 20-30 vuotta sitten Suomi oli vähän erakoitunut maa. Jos jotain halusi ostaa, niin siitä oli maksettava se hinta mitä maahantuoja, tukkuri tai se lähikauppias kehtasi pyytää. Vertailu oli hankalaa ja tilaaminen ulkomailta vielä hankalampaa. Kuljetuskulut yms. ovat sittemmin tippuneet kovasti, mutta jotkut ovat vielä yrittäneet pitää vanhaa hintatasoaan yllä.)