Kärpät kaudelle 2014–2015 – Marjamäen toinen kausi

  • 755 561
  • 1 659

Imagined

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jesse Puljujärvi, Jari Viuhkola, Kärpät
Glenn on tosi hyvä pakki liigaan, liike, koko, kaksinkamppailut ja hyökkäyspään avut on kunnossa. Ainut mikä näyttää puuttuvan, on pelikäsitys. Milloin annetaan syöttö eteenpäin, milloin taakse, milloin pakitetaan itse maalin taakse, milloin roiskaistaan pitkä.

Aivan se on se pelikäsitys mitä on lähtenyt niin helvetisti takalinjoilta pois ja tilalle on tullut Mashur, Glenn, Spang.. Jos nyt otetaan Glenn oikein silmätikuksi, niin kaveri roiskii omasta päästä pleksin kautta kiekkoja kuin selkäytimestä. Ei Kärpissä tarvitse.. Aina kun Glenn saa kiekon keskialueella suunta on alaspäin hitaasti hiihdellen. Ja sieltä sitten kun muukin viisikko on tullut alas lähtee Glenn hiihtämään yhtä hitaasti ylöspäin. Syöttöpaikat meni jo kauan aikaa sitten. Ja ylivoimalla tuntuu kuin haluaisi yksin olla se liideri. Käyttäisi kiekkoa siellä Humlilla välillä. Huml on tärkeä palanen ylivoimaa ratkaisevan syötön antajana ja Glenn sekoittaa nyt täysin sitä vanhaa kemiaa. Tästä kaikesta seuraa että kaveri tuntuu olevan jatkuvasti kiekossa.. sylkykuppiketjun juttuja kohta.. sori vaan.

Silti: ei ole mielestäni Glennistä kiinni tuo pelin vieminen eteenpäin, koska yleensä hyökkäysketju karkaa alta, jolloin näille ei edes voi antaa kiekkoa. Tuntuu ihan idioottimaiselta sanoa tätä edes ääneen. Pakeille ei monestikaan jää muuta vaihtoehtoa kuin kuskata kiekko trappiin ja yrittää sohia se punaviivan jälkeen eteenpäin, koska hyökkääjät ovat jo karanneet karvauksen huonommalle puolelle tavoittamattomiin (ja usein seisovat hyökkäyssinisellä seisovin jaloin).

Kyllä varmasti syytä on hyökkääjissä ja eihän Glenn yksistään koko pakkaa voi sekoittaa, vaikka tuntuukin olevan koko ajan kiekon kanssa tekemisissä. Kuitenkin eilenkin minun silmiini osui monta hyvää saumaa avata siitä keskeltä laiturille vaikkakin vähän tiukkaan rakoon, mutta ei se pelisilmä riitä sen syötön ajoittamiseen ilmeisesti.. Toki tässä ollaan hyvään totuttukin varsinkin Pokan avauspelaamista katsellessa. Siinä on sitä pelisilmää ja pystyy avaamaan oikea aikaisilla syötöillä laitureille täyteen vauhtiin. Davis, Haataja, Puljujärvi, Huml nämä kun saisivat sen kiekon joskus edes hyvään vauhtiin jo keskialueella, niin suoratkin hyökkäykset johtaisivat maaleihin. MUTTA ei ole selvää että keskialuetta varsinkaan uutta keskialuetta pysty joka kerta tulemaan syöttelemällä läpi. Syötellä ei tarvi kuin siihen keskiviivalle TAI kuskata kiekko viivalle.. Mutta pääpaino sanalla vauhti. Missä vauhti? en ole nähnyt. tylsää paskaa kaikki pelit.. Onneksi Wildin pelit helpottaa hetkeksi tätä tuskaa.
 

Stultus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan LämyAkat
Glenn, Kukkonen, Masuhr, Spang, Davis, Haataja ja Pyörälä vievät myös ensi kaudella arvatenkin noin puolet joukkueen pelaajabudjetista. Mikäli todellista menestystä halutaan tällä tai seuraavalla kaudella nähdä, niin näiden herrojen on kokonaisuutena pystyttävä parempaan. Ulkopuolelta ei apuja merkittävissä määrin ole odotettavissa, Junno ja Aho ovat suurelta osin sitoneet isoimmat panoksensa näihin "hevosiin". Sen oletettavan sentterihankinnan olisi hyvä osua erinomaisesti kohdalleen, muuten alkaa näyttää hieman synkältä.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
McTorsolle Haatajasta vielä, että ei siellä olla mitään uutta sopimusta kovalla rahalla tehty. Haatajan nykyinen sopimus on yli kolmen vuoden takaa.
Olen kyllä tietoinen Haatajan sopimustilanteesta. Kolme vuotta sitten Haataja palasi Ouluun. Vaikka hän oli varmasti tehnyt kelpo tiliä Lukossa ja HIFK:ssa, uskon kärppäsopimuksen olleen hänelle siihenastisen uran selvästi rahakkain. Ensimmäisen kauden lopulla hän vielä pidensi sopimustaan Kärppien kanssa, johon sisällytettiin ulkomailla pelaamisen mahdollisuus. Huhut tuon sopimuksen vuosihinnasta liikkuvat 300 000 euron paremmalla puolella. Tämä sopimuksen pidennys tehtiin maaliskuussa 2012, joten se on nyt ollut voimassa 2,5 vuotta. Viime kauden Haataja pelasi erittäin rahakkaasti vuokralla KHL:ssä. Sieltä paluu Kärppiin voimassaolevan sopimuksen mukaisin ehdoin. Talouspuoli on Haatajalla kunnossa. Nyt pitäisi pelata Aaltosen sanoin - rakkaudesta lajiin. Pelkään Haatajan henkisesti pöhöttyneen. Toivon olevani väärässä. Joka tapauksessa uskon, että Haataja pelaa vielä huippukiekkoa, sellaista, jota 300 000 euroa kaudessa tienaavalta odotetaankin. Tapahtuuko se tällä kaudella, riippuu paljolti siitä, miten Juha-Pekka on kesänsä viettänyt.
 

Summer

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Nyt pitäisi pelata Aaltosen sanoin - rakkaudesta lajiin. Pelkään Haatajan henkisesti pöhöttyneen. Toivon olevani väärässä. Joka tapauksessa uskon, että Haataja pelaa vielä huippukiekkoa, sellaista, jota 300 000 euroa kaudessa tienaavalta odotetaankin. Tapahtuuko se tällä kaudella, riippuu paljolti siitä, miten Juha-Pekka on kesänsä viettänyt.

Tiedän, että tähän kauteen lähdettäessä Haatajalla pitkä pelaamattomuus alla, joten varmasti vaikuttaa alkukauteen. Tuosta henkisestä pöhöttymisestä tuli kuitenkin mieleen, että olen aina pitänyt Haatajaa pelaajana, joka nimenomaan henkisesti elää liikaa onnistumisten kautta. Kyse ei ehkä ole pöhöttymisestä vaan siitä, että hänhän on aina ollut pelaajatyypiltään vähän sellainen, että jossakin pelissä saattaa paukuttaa vaikka puolenkymmentä pinnaa ja seuraavat kymmenen peliä vetää suunnilleen kiikaritehoilla. Aika epätasainen pelaaja, kuten nämä "putkimies" -nimityksetkin osoittavat. Jossain mielessä siis aika riskialtis pelaajatyyppi joukkueelle. Jos kulkee niin kaikilla on kivaa, mutta jos ei lähdekään kulkemaan niin sitten ei niin kivaa..
 
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät & NHL
Davis, Haataja, Puljujärvi, Huml nämä kun saisivat sen kiekon joskus edes hyvään vauhtiin jo keskialueella, niin suoratkin hyökkäykset johtaisivat maaleihin. MUTTA ei ole selvää että keskialuetta varsinkaan uutta keskialuetta pysty joka kerta tulemaan syöttelemällä läpi. Syötellä ei tarvi kuin siihen keskiviivalle TAI kuskata kiekko viivalle.. Mutta pääpaino sanalla vauhti. Missä vauhti? en ole nähnyt. tylsää paskaa kaikki pelit.. Onneksi Wildin pelit helpottaa hetkeksi tätä tuskaa.

Tuossa kun listasit noita hyökkääjiä, niin siitähän puuttuu Kepun ketju kokonaan. Kepun ketju on tälläkin kaudella päässyt varsin vauhdikkaasti alueelle ja vieläpä syottelemälläkin. Kyllä minä melkein enemmän hyökkäysketjujen niskaan enemmän kaataisin tätä avauspelin ongelmaa. Omasta mielestäni on paljon haastavampaa hommaa saada hyökkääjien liikeradat ja ajoitukset kuntoon noissa hauissa, kuin mitä pakin on laittaa se viiden metrin syöttö hyökkäjälle vauhtiin. Ei sen juuri sen pitempi tarvi olla jos hyökkäjillä on ajoitukset ja etäisyydet kohdillaan. Mutta jos jätkät on paikallaan tai hiihtelee vastustajien selkien takana, niin eipä siinä pakkina voi paljon muuta tehdä kuin odottaa josko jotain aukeaisi ja jos ei aukea niin heittää päätyyn, niin tai nykyjääkiekossa voi tietenkin vielä tehdä niitä takaisinkaartoja ja pakkien välistä läpsyttelyä, mutta siinäpä se pelin vauhti putoaa.
 

Imagined

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jesse Puljujärvi, Jari Viuhkola, Kärpät
Tuossa kun listasit noita hyökkääjiä, niin siitähän puuttuu Kepun ketju kokonaan. Kepun ketju on tälläkin kaudella päässyt varsin vauhdikkaasti alueelle ja vieläpä syottelemälläkin. Kyllä minä melkein enemmän hyökkäysketjujen niskaan enemmän kaataisin tätä avauspelin ongelmaa.

Syytä löytyy varmasti hyökkääjistäkin ja Junnostakin, kun ei ole pystynyt hommaamaan tarpeeksi laatua kahteen kärki kentälliseen. Mutta, luottoa löytyy kyllä Marjamäkeen, että saa ajan kanssa vaikka minkälaisen porukan pelaamaan.
 
Suosikkijoukkue
Vaasan ylpeydet, punavalkoiset & Voittamaton Vaasa

JPL

Jäsen
Jokos oli täällä, että Kärpät kaavailee Massi-Essiä Deschampin korvaajaksi?
Tarinan kertoo sanomalehti Kaleva.


On tästä vähintään spekulaatiota ollut. Esa varmasti ollut ykkösvaihtoehto jo pitkään. Kärpät ampui hieman itseään jalkaan, kun ei tehnyt jo viime kauden päätteeksi Essin kanssa jatkosopimusta. Ei olisi tarvinnut arpaa ostaa AHL:stä, kun oli hyväksi havaittu oma kasvatti tarjolla. Hintalappu Pirneksellä toki suurempi kuin Deschampsilla, mutta tässä kuviossa menee varmasti vähintään satku enemmän rahaa kokonaisuutena, joten persiilleen meni.
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree! , Україна
No, se pitää Kärppien puolustukseksi sanoa että tuollainen "high risk-high reward" juttu saattaa joskus onnistua ja silloin se sitten palkitaan ruhtinallisesti (ellei sitten KHL kutsu...). Pirneksen taso tiedetään jo etukäteen. No, jos Esan hankinnalla alkaa kärkiketjujen peli parantua niin loppu hyvin kaikki hyvin :)
 

Hxxx

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mental tension
No, jos Esan hankinnalla alkaa kärkiketjujen peli parantua niin loppu hyvin kaikki hyvin :)

Kyllähän Pirnes tulee olemaan parannus Kärppien sentteritilanteeseen. Ihan varmasti, sillä sen verran heikko keskushyökkääjäkalusto meillä tällä hetkellä on. Pirnes tulee liimaamaan yhden ketjun kasaan, kuten viime kaudellakin, Kepun kenttä on timanttinen, nelonen toimii ja jospa Huml-Haataja-Davis onnistuisi yhtenä koostumuksena, niin sittenhän tilanne olisi suorastaan erinomainen. Nyt vaan odotellaan, että montako päivää menee siinä, kun Pirnes pukee jälleen ylleen kärppänutun SM-liigamatsiin. Veikkaan, että se tapahtuu tällä viikolla.
 

Lescinzky

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Onko Pirnes harjoitellut alkukauden aikana missään? Mikä on 37 vuotiaan kunto tällähetkellä? Toivottavasti Pirneksestä on nyt vielä vahvistukseksi. Jos Kärppien otteet eivät parane jos/kun Pirnes liittyy joukkueeseen niin varmasti alkaa tulemaan kritiikkiä Marjamäen suuntaan.

Viime kaudella joukkueen suurin sytyttäjä on poissa kun Rynnäs lähti Pohjois-Amerikkaan. Jokaisen voitetun ottelun jälkeen Rynnäs juhli voittoa kuin maailmanmestaruutta. Toivottavasti joku ottaa nyt tuon kaivatun roolin ja tuo sitä kautta pelihuumoria ja positiivista ilmettä joukkueeseen.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kyllähän se on taivahan tosi, ettei nelikymppinen jäähdyttelijä ole muuta kuin huono hätäratkaisu. Tajusihan kärppävalmennus ja - johto sen itsekin kun ei halunnut tehdä sopimusta aiemmin. Eikä ylihintainen kehäraakki ole kelvannut yhdellekään muullekaan joukkueelle. No jostakihan Essin pitää massinsa saada.
 

Tratikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kyllähän se on taivahan tosi, ettei nelikymppinen jäähdyttelijä ole muuta kuin huono hätäratkaisu. Tajusihan kärppävalmennus ja - johto sen itsekin kun ei halunnut tehdä sopimusta aiemmin. Eikä ylihintainen kehäraakki ole kelvannut yhdellekään muullekaan joukkueelle. No jostakihan Essin pitää massinsa saada.

Mahdoitkohan katsoa viime keväänä yhtään Kärppien ja Pirneksen otteita? Jos on edes lähellä sitä kuntoa mitä silloin oli, niin korvaa Descahmpsin miljoona kertaisesti. Että semmonen kehäraakki..eipä tuo Deschampsikaan kyllä kovin kummoiselta pelimieheltä näyttänyt vaikka on 13 vuotta nuorempi kuin tuo haukkumasi kehäraakki.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kyllähän se on taivahan tosi, ettei nelikymppinen jäähdyttelijä ole muuta kuin huono hätäratkaisu. Tajusihan kärppävalmennus ja - johto sen itsekin kun ei halunnut tehdä sopimusta aiemmin. Eikä ylihintainen kehäraakki ole kelvannut yhdellekään muullekaan joukkueelle. No jostakihan Essin pitää massinsa saada.
Olen kanssasi samoilla linjoilla. Minustakin tämä vaikuttaa hieman hätäratkaisulta. Monet joka tapauksessa varmasti pitävät tästä siirrosta. Ollaan tyytyväisiä siihen, että reagoidaan nopeasti. Poistetaan "floppi" ja hommataan "maaginen" Pirnes paikkaajaksi. Olisin kuitenkin toivonut malttia. En oikein jaksa uskoa, että Pirnes olisi treenannut itsensä itsekseen kovinkaan tiukkaan tikkiin. Siinä sitä taas menee pari kolme kuukautta, kun kaveria laitetaan liigakuntoon. Nämä ovat toki vain tämmöisen peruskannattajan luomia uhkakuvia. Varmasti toimistolla tiedetään paremmin ja luotetaan nyt heihin. Ja voihan se olla, että Pirnes ei ole Kärppiin lopulta edes tulossa.
 

Lomppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ollaan tyytyväisiä siihen, että reagoidaan nopeasti. Poistetaan "floppi" ja hommataan "maaginen" Pirnes paikkaajaksi. Olisin kuitenkin toivonut malttia.

Puutun tähän, kun tunsin piston sydämessäni toisesta ketjusta. Olen pitkälti samoilla linjoilla (vaikka olet kai sarkastinen?). Tärkeää on, että reagoidaan. Erittäin tärkeää. Siis floppi ulos. Piruako sitä mukana roikkuttamaan. Menköön aloittamaan alusta jossain muualla, toivottavasti pärjää paremmin. Toisaalta on tärkeää myös korvata puuttuva sentteri jollain. Se, että onko Pirnes paras mahdollinen ratkaisu onkin kysymysmerkki. En minä tiedä, en minä osaa scoutata. En sitäpaitti halunnut Pirnestä keväälläkään ja mestaruus tuli silti.

Luulisin, että tässä haetaan nyt vaan määrää, kun ei meillä ole tarpeeksi senttereitä ilman Desamppia. Tarvittaessa sitten toinen sentteri myöhemmin, niin saadaan laiturit laitaan. Tai sit Huml pelaa meille mestaruuden tällä kertaa sentterinä. Ja pelashan se Pirnes hyvin vielä keväällä.
 

Dinho

Jäsen
Minusta Kärppien ei pitäisi joutua hankkimaan Pirnestä, olen siitä tässä ketjussa kirjoittanutkin. Jos Essi hankitaan, niin ihan reilun mittainen koeaika saisi sopimuksessa olla. Toki, mikäli sentteri halutaan hankkia juuri nyt, lienee Pirnes paras valinta, mutta itse odottaisin pitemmälle kautta ja tarttuisin KHL:stä ulostettaviin tai pienempien liigaseurojen ulosmyynteihin. Kyllä Pirneksessä hyvätkin puolet on, hänella on kärppäsydän ja on suoritusvarmuudeltaan tasainen.
 
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
Minusta Kärppien ei pitäisi joutua hankkimaan Pirnestä, olen siitä tässä ketjussa kirjoittanutkin. Jos Essi hankitaan, niin ihan reilun mittainen koeaika saisi sopimuksessa olla. Toki, mikäli sentteri halutaan hankkia juuri nyt, lienee Pirnes paras valinta, mutta itse odottaisin pitemmälle kautta ja tarttuisin KHL:stä ulostettaviin tai pienempien liigaseurojen ulosmyynteihin. Kyllä Pirneksessä hyvätkin puolet on, hänella on kärppäsydän ja on suoritusvarmuudeltaan tasainen.
Kärpillä on kuitenkin kahden sentterin vajaus nyt, kun Nicolas osoittautui Kärppien mysteeristen scouttien (=eli enimmäkseen entisiä kärppäpelureita vailla suurempaa scouttaustaitoja, sillä pelaajatausta Kärpissähän takaa kaiken) takaamaksi tyhjäksi arvaksi. Yksi sentterihän oli tulossa joka tapauksessa myöhemmässä vaiheessa kautta, sillä joukkueessa ei ollut kuin yksi varma valinta tulosvastuullisiin kentällisiin tarjolla: se Hokin tyyppi. Pirnes pitelee tällä hetkellä kortteja käsissään Kärppien kanssa neuvotellessaan, jos edes jostain on tullut tarjouksia.

Pirnes/Deschamps -dilemmaa enemmän minua huolettaa sen todellisen ykkössenan hankinta. Kemppainen ja Pirnes ovat Liigaan erinomaisia senttereitä molemmat, jotka tekevät työnsä kahteen suuntaan kiitettävällä tasolla. Kärpissä tunnutaan todellakin odottelevan tuota lainaamani tapaista mysteeriä, joka tipahtaa kuin taivaasta muiden joukkueiden ja sarjojen hylkimänä, eikä tee muuta kuin sytyttää syväjäiset Pyörälät, Haatajat ja muut kuin ihmeen kaupalla liekkiin latoen hirvittävät tehot ja dominoi samalla plusmiinuksetkin.

Jopa tuota sentteritilannetta ennemmin pitäisi mielestäni koettaa rahastaa Spangilla - joka on ollut todella säälittävä nävös - ja naarata edellisen kauden näytöillä saatavalla rahalla puolustukseen Kukkosen lisäksi yksi varma luutija, joka saa paineen alla Kukkosesta poiketen syötön lapaan ilman kiekon käyntiä plekseissä. Kyllä, kritisoin kapteenia myöskin. YV-pakkeja on riittämiin, vaikken aina Glennin valintaa ylivoimaan ymmärräkään.

Onneksi Tarkki toimii. Kauden alun positiivisin Kärppä.
 

1971

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Onko Pirnes harjoitellut alkukauden aikana missään? Mikä on 37 vuotiaan kunto tällähetkellä? Toivottavasti Pirneksestä on nyt vielä vahvistukseksi.
Omien sanojensa mukaan on kunnossa. Harjoittelee Espoossa 5 kertaa viikossa muitten sopimuksettomien pelaajien kanssa. Harjoitusten tasosta en osaa sanoa mitään.

Itse en henkilökohtaisesti pidä Pirneksestä, enkä ole hurraamassa miehen mahdolliselle paluulle Kärppä-paitaan. En kannattajana, enkä myöskään kaikki Pirneksen viime kauden vähäiset matsit nähneenä kiekkojargonien kirjoittajana. Aivan ylihehkutettu pelaaja, kuten myös mestarilisiä vaativa palkkapussinsa. Siltikin sanon, että seurajohdolta olisi ihan hyvä liikku palkata Pirnes tähän väliin kautta. Tässä on kuitenkin pelattu jo toista kuukautta kehnolla sentterikalustolla, johon Pirnes (omista hlökohtaisista mielipiteistäni huolimatta) olisi selkeä vahvistus. Tämä siksi, että huonon kh-tilanteen myötä kärsii niin moni muu pelaaja ja pelin osa-alue, että kohta putoamme junasta. Jos joku vielä tänä päivänäkin uskoo viime kauden kaltaisiin ennätysvoittoputkiin, niin uskallan luvata, ettei sellaisia ole tällä kaudella luvassa. Eikä pelkästään sen takia, että siellä on muutama joukkue (mm. huominen vastustaja TPS) vahvistunut viime kaudesta aivan huikeasti, vaan siksi, ettei Kärppien tämän kauden joukkueen taso pelillisesti eikä henkisesti ole viime kauden joukkueen tasoa.

Kärpät tarvitsee nyt ehdottomasti stabiilimpaa tilannetta ketjuihin. Sen myötä on mahdollista parantaa koko joukkueen peliä, eikä olla vain Kepun ketjun varassa. Ei ole realistista odottaa, että jotkut pelaajat loistaisivat pelistä toiseen, jos ketjussa tapahtuu muutoksia joka pelissä. Se on mahdoton yhtälö. Epävakaisen ketjuruletin takia Kärppien peli ottaa edistysaskelia tipuaskelin, siinä missä pahimmat vastustajat kävelevät jo normaalein askelin. Entä sitten, kun nämä tiimit harppovat kohti playoffeja isoin harppauksin? Pysyykö Kärpät perässä?
 

Fancy Jasper

Jäsen
Suosikkijoukkue
IceHearts
Edit: McTorso kirjoitti: Suurin osa tuomioista on varmasti ihan oikeita. Se ei kuitenkaan minulle riitä. Täydellisyyttä en ole vaatimassa, mutta ei tämäkään tilanne ihan optimaalinen ole. Pitkässä juoksussa on kannattamamme joukkueen kannalta hankalaa, jos he saavat toistuvasti enemmän jäähyjä ottelussa kuin vastustaja. Mitkä ovat ne syyt, joiden takia Kärpät on niin kova rosmuamaan pieniä jäähyjä? Täällä on ehdoteltu syyksi kurittomuuta, joka pitää varmasti osaltaan paikkansa. Saa nähdä, kuinka kauan Kärpät on Liigan kurittomin joukkue. Minä en usko, että pelkkä kurittomuus on kuitenkaan syypää. Mielestäni Kärpät on taitava kiekollinen joukkue, joka pystyy luomaan pitkiä hyökkäyksiä vastustajan päätyyn. Esimerkiksi Junttila ja Doskoi pystyvät nopeudellaan ja taidollaan haastamaan vaihdosta toiseen vastustajaansa. Ihmetteln kovin, miten ihmeessä jäähytilastot näyttävät taas Kärppien kannata kovin synkeiltä. Minä voin lisätä oman hullun tasapäistämisteorian lisäksi toiseksi syyksi kurittomuuden. Otat voimakkaasti kantaa sen puolesta, että tuomarit kohtelevat Kärppiä oikeudenmukaisesti. Minä olen perustellut oman vastakkaisen kantani. Erittäin mielenkiinnolla lukisin myös sinun perustelusi, hyvä Mert$i.


Nyt vasta huomasin minulle osoitetun suoran kysymyksen. Pahoittelut siitä.
Syitä Kärppien suurelle jäähyjen määrälle varmasti on monia. Todennäköisesti vielä aiheellisia. Syitä voi olla kurittomuus. Kurittomuuttakin on kahdenlaista. Ensinnäkin on pelikuri. Pelaajat eivät jostain syystä pitäydy sovitussa pelikirjassa. Valmentaja on kenties menettänyt joukkueen kunnioituksen,mihin en kärppien tapauksessa kylläkään usko. Kurittomuus voi myöskin olla pelaajan yksilöllisessa itsekurissa. Vastustajan ärsyttäessä pelaajan kasetti ei vaan kestä.
Usein jäähyn ottaa kiekoton joukkue, ei kuitenkaan aina. Esimerkiksi kiekottoman miehen blokkaaminen on tuomarin salliessa pelitaktinen asia. Pelkkä kiekonhallinta ei siis suoraan korreloi jäähyjen määrän kanssa.
Ongelmallista kyseenalaisten jäähyjen tulkinnassa on värilasit. Vaikka kuinka yrittäisimme olla objektiivisia niin värilasit vaikuttavat silti, näin uskon, halusimmepa sitä tai emme. Tulkintaan vaikuttaa myös pelin luonne ja ajankohta. Periaatteessa tuomari tekee saman päätöksen, olipa kyseessä sitten 3. erän viimeinen kymppi tai avauserän eka kymppi. Periaatteessa siksi, että tuomarikin on vain ihminen. Avauserässä tuomari mahdollisesti osoittaa linjallaan pelin hengen. Kolmannessa erässä rohkeuden puute voi estää ratkaisemasta peliä (inhimillistä sekin). Kannattaja seuratessaan kiihkeästi pelin tiimellystä ei valitettavasti pysty olemaan kaikilta tavoin neutraali.
En ole nähnyt missään tilastoa kyseenalaisista jäähyistä. Kyseenalaiset jäähyt pitäisi tilastoida vaikka epävirallisesti fanien toimesta. Tenniksessäkin tilastoidaan helpot virheet. Kuka arvioi tulkitsee helppouden vai vaikeuden? Heittona laitan haasteen yleisesti faneille, joissa arvioidaan kyseenalainen jäähy. Kuitenkaan kyseenalaisen jäähyn arviointia ei voisi tehdä kannattamansa joukkueen peleissä. Tarpeeksi kun kertyisi tilastollista dataa niin pystyisi helposti tilastollisilla ohjelmilla osoittamaan väitteen kärppien epäreilusta kohtelusta todeksi.

Itse en millään jaksa uskoa, että kärpät saisi nimenomaan siitä syystä enempi jäähyjä, että joukkuen on kärpät. Perustelen asiaa järjestelmän uskottavuuden kannalta. Kärpät on yksi liigalisenssin omaava omistajajäsen pelaamassaan liigassa. Äänivaltaa kärpillä on tasaverran muihin joukkueisiin nähden. Kuitenkin vaikutusvaltaa ja todellista valtaa Kärpillä on uskoakseni huomattavasti enemmän kuin muilla joukkueilla. Vaikutusvaltaa tuovat muun muuassa taloudelliset voimavarat. Liigan tavoitteena on osakeyhtiön tavoin tuottaa voittoa omistajilleen. Liigan etu on siis, että voittoa tulee ja vieläpä mahdollisimman paljon. Kärpät on myös päättämässä vallitsevasta olevasta tuomarikäytännöistä. Joukkeet voivat esimerkiksi yhdessä päättää, että liigaan saataisiin ammattituomarit. Joukkueet osallistuisivat tasapäisesti tuomaritoiminnan lisäkustannuksiin. Tavallisesti valmentajat pelin jälkeen haukkuvat tuomarit, varsinkin tappion kärsinyt joukkue. Kärpät ei kuitenkaan organisaationa ,ainakaan kovin näyttävästi ole peräänkuuluttanut ammattituomareiden puolesta vaikka sillä on sekä äänivaltaa että todellista vaikutusvaltaa. Joitain populistisia kommentteja fanien miellyttämiseksi voi junnon suusta olla. Miksi näin ei ole. Selitys on yksinkertainen, uskon päätöksentekijöiden rationaalisuuteen. Päätökset tehdään loppuviimein taloudellisten intressien ohjaamina, toisin sanoen Kärpät hyötyy vallitsevasta käytännöstä eikä siten ole vaatimassa tuomarikäytäntöihin muutosta.

Uskottavuus on keskeinen liiga-järjestelmän kulmakivistä. Järjestelmän täytyy olla uskottava eri sidosryhmille. Uskottavuuden ylläpitämiseksi on ensiarvoisen tärkeää, että säännöt on samat jokaiselle joukkueelle. Sponsorit vaativat näkyvyyttä sijoittamilleen rahoilleen. Velkojat vaativat sarjajärjestelmän läpinäkyvyyttä. Fanit huutavat perusteita suosikkipelaajan saadessa jäähyn. Sidosryhmiä eri intresseineen on monia muita. Miksi kärpät yksinkertaisesti suostuisi pelaamaan liigassa, jossa siltä vaadittaisiin tiukempaa linjaa jäähyjen suhteen???

Vaiettu salaisuus, että kärpät saisi tuomareiden toimesta kyseenalaisia jäähyjä enemmän kuin muut joukkueet ei ole mahdollista, en jaksa uskoa. päätöksentekoelimissä, joukkueissa, sponsoreissa hypitään yli joukkuerajojen. Siinä mielessä Kärpät ei ole tiivis perhe jota koskevat asiat eivät näkisi päivänvaloa ympäristön paineissa. Kärpät saa aivan samoilla perusteilla jäähyjä kuin muutkin joukkueet.

Näine perusteineen en jaksa siis uskoa siihen, että kärpät kokisi tuomaritoiminnan osalta järjestelmällisesti epäoikeudenmukaista kohtelua. Riippumattoman tekijän toimesta tehdyt kyseenalaisten jäähyjen tilastoja minulla ei valitettavasti ole. Jos ne olisi, niin ajaisin spss-ohjelmistolla ulos, jolloin nähtäisiin pystyttäisiin saamaan lisävakuuttavuutta väittämilleni.
 

Overdoze

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Oma teoriani tuohon jäähymäärään on aika yksinkertainen. Kärpät on taitojoukkue, jota vastaan joudutaan rikkomaan paljon. Tämä johtaa siihen, että Kärppien otteluissa vihelletään keskimäärin paljon jäähyjä. Jotta turhilta jälkipeleiltä vältyttäisiin medioissa, täytyy jäähytilastot näyttää pelin päättyessä jokseenkin "tasapuolisilta". Lopputulos on sitten nähtävissä tilastoissa.

http://liiga.fi/tilastot/2014-2015/...angaistukset&home_away=&sort=R2#stats-wrapper

Mielenkiintoista seurata, muuttuuko tuo miksikään kauden mittaan vai pitääkö teoriani loppuun saakka. Marjamäen Kärpissä hienoa on kuitenkin se, että tuomarityöskentelyn ei anneta vaikuttaa pelitapaan eikä jäähyjä aleta pelkäämään. Late ymmärtää että ne on asioita mihin ei voi vaikuttaa. Aravirran Kärpät minusta kärsi paljon siitä että jäähyjä lähdettiin tietoisesti välttämään ja se johti kenties kaikkien aikojen pehmeimpään Kärppäjoukkueeseen. Urheilullisen menestyksen puolellakin oli sitten luonnollisesti vähintään yhtä "pehmeää".
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Näine perusteineen en jaksa siis uskoa siihen, että kärpät kokisi tuomaritoiminnan osalta järjestelmällisesti epäoikeudenmukaista kohtelua. Riippumattoman tekijän toimesta tehdyt kyseenalaisten jäähyjen tilastoja minulla ei valitettavasti ole. Jos ne olisi, niin ajaisin spss-ohjelmistolla ulos, jolloin nähtäisiin pystyttäisiin saamaan lisävakuuttavuutta väittämilleni.
Kiitoksia kattavasta vastauksesta ja mielipiteesi perusteellisesta selventämistä. Kirjoitat paljon asiaa ja ymmärrän näkemyksesi. Pääosin olen kanssasi samaa mieltä, mutta parista kohdasta haluan esittää eriävän mielipiteen.

1. Uskottavuusväittämäsi on ihanteellinen, mutta ainakin minun silmissäni Liigan uskottavuus on vähentynyt päätös päätökseltä viime aikoina. Viime vuosien kurinpito, sarjan sulkeminen, kabinettinostot, sarjan päätön laajentaminen, Jokereiden KHL:ään siirtymiseen liittynyt laajamittainen kinastelu, julkisuudessakin puidut suuret puutteet tuomaritoiminnan johtamisessa sekä tämän kauden alun jälkeen tehty täydellinen takinkääntö tuomarilinjassa. Uskottavuus on ollut sellaisella koetuksella, ettei siitä kyllä saa selkänojaa mielipiteesi tueksi.

2. Kärppien suuri vaikutusvalta Liigan sisäisiin asioiohin pitää varmasti paikkansa. Tästä hyvänä esimerkkinä käynee viime vuoden finaalit. Tällöin neljännen finaalin jälkeen tuomareiden sääntötulkinnat muuttuivat tiukemmaksi. En voi välttyä ajatukselta, että Junno on asiaan kabineteissa puuttunut ja sai näin muutoksen aikaan. Täten linja saatiin Kärpille suosiollisemmaksi. Tämäkin on hyvä esimerkki Liiigan johdon epäuskottavuudesta. En kuitenkaan usko, että Kärpillä on minkäänlaista vaikutusvaltaa yksittäisten tuomareiden tuomintaan yksittäisissä runkosarjan otteluissa.

3. Tasapäistämisteoriani ei pohjaudu järjestelmälliseen Kärppien sortamiseen, vaan tuomareiden alitajuntaiseen tasoitteluun. Koko yhteiskuntamme perusajatus on tasa-arvo ja tasapäistäminen. Koulutusjärjestelmämme ja Nuori Suomi -periaate ovat tästä hyviä esimerkkejä. Kun elämme tällaisessa sinänsä hyvistä arvoista pohjautuvassa yhteiskunnassa, ei se voi olla näkymättä myöskään tuomareiden toiminnassa. Tiedän, että ajatus on hullu ja olisi paljon järkevämpää pitäytyä sinun esittämässä järjen äänessä. Pitäydyn kuitenkin omassa päättömässä teoriassani, sillä niin tämä asia minulle kaukalon laidalle näyttäytyy.,
 

chris

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tässä oma näkemykseni.

Ainakin viime kaudella Kärpät pelasi mielestäni vähemmän rikkovaa peliä kuin vastustajat keskimäärin. Monet vastustajat pelasivat estämis- ja koukkimispelissään juuri siinä vihellysrajan tuntumassa tai hiukan sen yli. Tämä näkyi sitten tuomareissa niin, että vihellyskynnys hiukan nousi ja kohtuullisen selkeitäkin jäähyjä meni toisinaan läpi siellä useiden rajatapausten seassa. Kärppien jäähyt taas oli helpompi viheltää, kun sellaiset rajatapauksetkin pisti yleisesti puhtaammasta pelistä heti silmään. Eli yleistettynä: Kärpille vihellettiin jo rajatapauksetkin, kun taas vastustajalle vain rajatapauksen selvästi ylittävät virheet. Tämä aiheutti vinoutumaa jäähymääriin.

Erilaisen jäähylinjan valinta tai joukkueiden suosiminen ei siis ollut tietoista vaan luonnollinen seuraus eri pelityyleistä ja tuomareiden tavasta toimia. Johtunee osaksi myös siitä, että Liigassa on suhteellisen salliva tuomarilinja, jolloin siinä vihellysrajalla operointi on todella haastavaa, kun se on ihan subjektiivinen käsite, mikä on virhe ja mikä ei. Jos kaikki virheet (esim. mailalla muun kuin kiekon pelaaminen) vihellettäisiin pois, tulisi linjasta automaattisesti tasapuolisempaa, kun tuomareilla on vähemmän tilaa omalle tulkinnalleen.
 

Overdoze

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tässä oma näkemykseni.
Ainakin viime kaudella Kärpät pelasi mielestäni vähemmän rikkovaa peliä kuin vastustajat keskimäärin. Monet vastustajat pelasivat estämis- ja koukkimispelissään juuri siinä vihellysrajan tuntumassa tai hiukan sen yli. Tämä näkyi sitten tuomareissa niin, että vihellyskynnys hiukan nousi ja kohtuullisen selkeitäkin jäähyjä meni toisinaan läpi siellä useiden rajatapausten seassa.

Hyviä kirjoituksia. Kiteytitte omat ajatukseni paljon paremmin. Eli ongelma on juurikin pelit joissa toinen joukkue pelaa kauttaaltaan hieman vihellysrajan ylittävää häirintäpeliä (viime kauden Tappara lienee aika hyvä esimerkki) ja toinen kauttaaltaan sen alle jäävää. Jos linja on molemmille sama ja sama linja pitäisi läpi pelin, niin lopputulos olisi esimerkiksi jäähyminuutit 0-12 toiselle joukkueelle. Sellaista peliä en ole Liigassa nähnyt vuosikymmeniin.

Tämä on vain spekulointia, mutta paras strategia on yrittää vastata vastustajan häirinnän tasoon. Näin jäähymäärät luultavimmin jäisivät koko pelissä vähäisemmäksi, koska tuomareiden silmissä rikkeet eliminoisivat toisiaan ja linja olisi helpompi pitää joutumatta kummankaan valmentajan tai Järvelän hampaisiin.

Paljon alitajuntaan vaikuttaa myös se, kumpi joukkue lähtee ennakkosuosikkina iltaan. Viime kaudella esimerkiksi Saipa pääsi jokaiseen runkosarjan matsiin käytännössä haastajana. Tuomaritkin on ihmisiä. Mikään ei ole sympaattisempaa kuin pikkuseura, joka vielä pelaa erittäin puhtaasti.
 

Summer

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Kärpät ja tuomarilinja. Mielenkiinnolla olen seuraillut tämän ketjun keskusteluja aiheesta. Tänään taas yksi näyte Kärppien jäähyrohmuilusta: Kärpät 31 minuuttia ja vastustaja 4 minuuttia.

Minunkin mielestäni Kärpät kärsii suhteessa vastustajaan turhan usein tuomarilinjasta ja niin tänäänkin! Tuo tasapäistämisteoria on aika hyvä. Uskon, että siinä voi ollakin jotain perää.

Itse olen myös miettinyt liigatuomareiden taustoja ja niiden mahdollista vaikutusta alitajuisesti. Kärpät on kuitenkin periaatteessa liigan ainoa pohjoisen joukkue ja tuomarisakki taas täysin eteläpainotteista. Lähinnä siis yksittäisissä peleissä tällä voisi olla vaikutusta, koska Kärpät on käytännössä ainoa joukkue jonka kannatusta-alueilta ei käsittääkseni tule yhtään päätuomaria.
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree! , Україна
Itse olen myös miettinyt liigatuomareiden taustoja ja niiden mahdollista vaikutusta alitajuisesti. Kärpät on kuitenkin periaatteessa liigan ainoa pohjoisen joukkue ja tuomarisakki taas täysin eteläpainotteista.

Mikko Kaukokari ainakin yrittää, aina_kun_vain_vähänkään_mahdollista, viheltää Kärppiä vastaan. Bluessissahan tuo on myös itse pelannut Liigaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös