Kävin lukemassa kirjastossa kyseisen artikkelin. Todella hyvä ja kattava kuuden aukeaman juttu, vaikka aihe oli aika ikävä näin JYP-fanina. Juttu kävi JYPin matkan aina misson viimeisistä vuosista mestaruuksien kautta Veltsun aikakauteen ja siitä kohti syvempää tuhoa.
Äänessä omalla nimellään olivat pääasiassa Tyni ja Viitanen. Myös Wallinheimo heitti yksittäisen kommentin omasta Venäjä-diilistään, mutta muuta hän ei sanonut (ainakaan omalla nimellään), samoin Korpelalta joku lyhyt yksittäinen kommentti. Kuten täällä sanottiin, niin Vallenius heitettiin vähintäänkin parin bussin alle. Myös pelaajaomistajat saivat yhtä tylyn lopputuleman. Tässä muutamia poimintoja artikkelista:
-JYP laski aivan liikaa KHL-kauppojen varaan, vaikka Jyväskylässä tajuttiin miten kestämättömällä pohjalla KHL:n mottipäiset tarjoukset ovat. Kaudelle 2013-14 JYP kasasi historian kalleimman, noin 3M joukkueen, ajatuksena että tästä rosterista on varaa myydä 1-2 pelaajaa Koheloon. Lopulta KHL-hanat umpeutuivat tosi nopeasti, jonka myötä piti keksiä uusia keinoja tehdä rahaa. Kaudesta 2013-14 jäi käteen lähinnä isot tappiot. [Oma huomio: sattumaa tai ei, Louhivaaran jättisopimus allekirjoitettiin kesken tuon kauden.]
-Nostalgiahengessä palkattiin vanhoja konkareita vähän liian innokkaasti. Tyni ei pitänyt ongelmana konkarien palkkaamista, mutta Tyni myönsi miten sopimuksista tehtiin turhan pitkiä. Perrin-sopimus mainittiin tehdyksi osittain myös yhteisön painostamisesta.
-Vaikka CHL-mestaruus tuli 2018, tuossa vaiheessa syöksykierre oli jo menossa. Mestaruus tuli organisaation viimeisillä voimilla, mutta ongelmat painoivat jo lujasti niskaan.
-Veltsua käskettiin muuttaa pelitapaa, mutta (konkari)pelaajat eivät tästä tykänneet, mikä aiheutti pelaajat vs valmentaja-tilannetta. Veltsu ei myöskään kokenut saaneensa tarvitsemiaan pelaajia. Valmentajasekoilusta nostettiin esille se, että ensin Veltsulle ei meinattu tehdä jatkoa, sitten kuitenkin tehtiin ja lopulta annettiin potkut ennen kuin jatkosopimus ehti edes alkaa.
-Merikivi otettiin Veltsun tilalle, koska konkarit halusivat. Merikivi sai jutussa ison synninpäästön, miten hänet asetettiin mahdottomaan asemaan JYP-valmentajana.
-Hytösen, Immosen ja kumppanien ryhdyttyä omistajiksi alkoi vielä enemmän ongelmia: joukkueen kapteeni ja varakapteeni ovat omistajia, eli pelaajan palkanmaksajia. Myöskään toimistolla ei katsottu tätä hyvällä. Kokenut osasto (juttu ei tarkentanut koskiko myös muita kuin pelaajaosastoa) oli nuoriso-osastoa paremmassa asemassa ja vähän eristäytynyt. Täällä mainittiinkin jo lenttokentän lounget. Myös Hurrikaani-ravintolan kelpaamattomuus pelaajaomistajien pikkujouluihin repi organisaatiota entisestään erilleen: myös ravintolapuolella työntekijät äänestivät jaloillaan. [Oma huomio jutun ulkopuolelta: Näiden lisäksi seura oli tosi paljon naimisissa pelaajaomistajien kanssa, kun on kaikki Klub1-yhteistyöt yms. ]
-JYPille tuli suuri vauhtisokeus: Seppänen sanoi joskus, ettei pronssipelit kiinnosta, vaan JYPin täytyy taistella Suomen ja Euroopan mestaruuksista. Toimiston myynti painoi hyvää duunia (etenkin kun KHL-eurot tyrehtyivät), mutta ei saanut siitä muuta kiitosta kuin uusia ja isompia tavoitteita.
-Tynistä ei jutussa ollut oikeastaan yhtään huonoa sanaa, johtuen ehkä siitä, että hän oli eniten äänessä. JYPistä poistui Tynin myötä se paras yhteishenki. Isompi alamäki alkoi viimeistään siinä, kun Tyni lähti ja tämä luopui seuran omistajuudesta
-Vallenius sai tosiaan todella paljon negaa. Tuli seuran valitsemaksi koska Hytönen, Pihlman, Immonen ja kumppanit vaativat. Vallenius maalasi ennen valintaansa isoja pilvilinnoja, mutta niiden toteuttamisesta käytännössä ei ollut mitään suunnitelmaa. Valleniuksen valitsemat työntekijät poistuivat myös todella isolla prosentilla (olikohan 15 palkatusta 12 irtisanoutui vuoden sisään). Myös vanhat työntekijät kokivat, ettei heidän työnkuvansa vastannut sovittua. Talousluvut Vallenius hoiti todella huolimattomasti, kaksi kautta toi lähes puoli miljoonaa persnettoa per kausi. [Oma huomio: jutun mukaan Vallenius oli todellakin JYPin toimitusjohtaja, eikä Seppäsen sätkynukke. Allekirjoittanut on tällä foorumilla monesti epäillyt Valleniuksen roolin olevan vain tarjoamaan Seppäsele työrauhan Hippos2020-hankkeessa.]
-Tynin palatessa yllättäen takaisin ruoriin, huomattiin miten Valleniuksella oli jäänyt hommat aika levälleen. [Oma huomio: tällä palstalla liikkui joskus huhuja, että Vallenius palaa satavarmasti saikun jälkeen töihin, mutta juttu ei tukenut tätä väitettä.]
-Valleniuksen aikakaudella Holtari alkoi puuttumaan asioihin, jotka eivät hänelle kuulunut. Holtaria syytettiin myös siitä, ettei hän ole esillä kuin onnistumisten jälkeen ja silloin hän halusi ottaa roolia. Heikoilla hetkillä Hole vetäytyi taka-alalle. Myös Espoon pelaajatuotannon ryöstökalastus mainittiin.
-Seppänen sai sekä risuja että myös vähän ruusuja. Seppäsen muiden bisneksien osuutta pohdittiin jutussa, että veivätkö ne aikaa JYPiltä. Tyni kiitteli Seppäsen pitkäjänteisyyttä, mutta epäili vähän tulevaisuutta, että uskaltaako Seppänen koskaan päästää JYPistä irti. Vähän yllättäen Seppänen on välillä polttanut välinsä mm. JP Hytöseenkin.
-JYP laski liikaa Hippos2020-hankkeen varaan. Uuden hallin piti nostaa seuran talous seuraavalle levelille, koska vanha halli rajoitti tulopuolta, kun seinät tulivat kirjaimellisesti vastaan.
-Vauhtisokeudesta syytettiin myös faneja ja jyväskyläläisiä: kaikki asennoituivat, että peleihin kannattaa tulla vasta playoffeissa tai finaaleissa. [Oma huomio jutun ulkopuolelta: toisaalta aiemmin JYP oli puhunut ääneen miten tuote myy itse itsensä, eikä JYP halunnut kehittää runkosarjan ottelutapahtumaa, pl. Valleniuksen aikana tulleet jäätytöt ja bassojyskytys]. Kulmalan jälkikirjoitus ruoti vielä enemmän jyväskyläläisten roolia yhtälössä: JYPiä ei ehkä kuitenkaan mielletä niin tärkeäksi asiaksi Jyväskylälle.
-Akatemia oli muuten hyvä ratkaisu, mutta se ei tuonut JYPille etuja. Se kasvatti hyviä pelaajia, mutta nuoret pelaajat eivät mahtuneet konkareiden vuoksi JYPiin, joten Akatemia kasvatti pelaajia lähinnä muille seuroille. Viitanen harmitteli Akatemian alasajoa isosti.
-2019 alkuvuonna JYP maksoi palkkaa kolmelle valmentajalle ja kahdelle toimitusjohtajalle. RD olisi halunnut jatkaa puolen vuoden stintin jälkeenkin, mutta Seppänen ei halunnut jatkoa, joten välit menivät taas.
-Jutussa pohdiskeltiin myös sitä, olisiko Korpela & Viitanen palkannut Tirkkosta & Santasta. JYP palkkasi ensin valmennuksen ja vasta sen jälkeen valmennuksen esimiehet, koska UTJ:n valinta oli pakoitettu tekemään vasta myöhemmin keväällä.
Jos juttu pitäisi jotenkin tiivistää, niin vähän hassusti JYPin menestyksen perustajat olivat myös aloittamassa kaamosvaihetta. Jyp teki paljon massiivisia virheitä, mutta niistä suurin osa liittyi jollain tavalla pelaajaomistajiin.