Mutta juu, allekirjoitan kyllä sen, että kiekolla pitäisi pysyä paremmin ja saada kontrolloitua peliä paremmin. Valtakunnan mediassa kun hehkutetaan, että JYP voitti tehokkaan ylivoiman ansiosta, tulee deja vu viime kaudesta...itse olen tässä kohtaa valmis vastaanottamaan voittoja myös huonolla pelillä, mutta jos tää kohta on taas sitä, että nekin vähät voitot tulee VÄÄRIN (pelkällä erikoistilannepelaamisella, molemmilla eilen 3 ylivoimaa, Espoo ei omistaan onnistunut, JYP kihautti kahdesti), niin siinähän on taas kohta pakko vaihtaa valmentajaa, vai onkohan ne edistyneet tilastot unohdettu KÖKin ja Viitasen lähtöjen myötä?
Lainaan nyt vaan tuon osan, kun kirjoitelmani siihen liittyy. Aiemmin en ole juuri eilistä kommentoinut, kun vasta yömyöhäsellä jälkijunassa katselin, Kävin ottamassa annoksen ihan ammattitason viihdettä, eli Mahlerin yhdeksännen kävin kuulostelemassa musiikkitalolla. Helvetin pätevä ja hunajaa korville.
Vaan siitä kaiketi on kyse JYP tilanteessa, että se joutuu operoimaan sillä viisikkopelin tasolla, mikä sillä on. Kuten aiemmin laittelin, välillä voittaa, mutta sarjatulokseen tuolla ei vielä ihan yllä. Samoin ehkä voitto vieraissa on helpompi rasti, kun rikkominen on paljon helpompaa kuin tuottaminen ja asetelmallisestihan JYPin pitää sillä viisikkopelillään yrittää tuottaa kotona (viihdearvo) ja rikkomalla pisteisiin (ei tyylipisteiden hakua) vieraissa.
Mitä tulee viime - kauteen tai useampaanklin pelillisesti, niin ei pelkoa, on siellä iso ero, varsinkin, jos siivilöi vaikka tuota Rautakorven aikaa, vaikka täällä asiaa kullataankin, ei heillä ollut missään vaiheessa mitään viisikkopelin rakentelua agendallaan, kärki ratkoo ja muut seilaa vaistolla. Siksi tuo potku saaga oli ihan välttämätön suorittaa, kun valmennus ei pyynnöistä huolimatta työstänyt mitä siltä pyydettiin. Nyt siellä on sentään tilanne, jossa neljä viisikkoa taapertaa tulosta, joilla on kuitenkin tausta ajatuksena pelitapa. Vaikka se ei tähän hetkeen vielä tuota, se on viimein pakko työstää, että edes joskus tuottaisi.
Niitä edistyneitä tilastoja ei siis kukaan missään vaiheessa lie unohtanut, niillä vaan ei saa tulosta ennen kuin ne valmentaa tasolle jolla tulos on mahdollinen. Siinä kai se viisasten kivi on keskusteluun pannaanko valmennus taas kilometritehtaaseen. Hassusti, voin kuvitella täällä kannattajien joukossa kyllä ulos laittajaa löytyisi, kun kun täältä käsin sitä koko kuvaa ei voi saada, mutta niin kauan, kun seura kokee, että saa mitä se tilaa, vaikka ei vielä toimisikaan, niin tulee kenkää, eikä pidäkään tulla.
Tämä Rautakorpi saaga on täällä palstatotuutena nimetty pääosin Seppäsen syyksi/ansioksi, mutta itse en usko tähän lainkaan, aivan taatusti siellä on ollut useampi taho menettänyt luottonsa siihen, mitä valmennus tekee tai ei tee ja puhuen noista "edistyneistä tilastoista" ihan kauheilta nuo näytti silloin mj tauon jälkeisenä aikana. Kun lisäksi sitä pelitapa työtä ei tehty lainkaan, jolla tulevaisuutta tehtäisiin, on vaikea keksiä miksi potkuja ei olisi annettu, vaikka ajankohta kauden suhteen oli huonoa kauheampi, JYP tästä hutihankinnastaan kärsii yhä edelleen opetellessaan liigatason pelitapaa, eli siitä kannattaa laskea, kuinka taas paljon pidempään olisi kontattu, jos tuo väärään analyysiin perustuva olisi saanut edelleen jatkua.
Älä anna sen siis liikaa hämätä, että toteutus JYPin pelissä ei tällä hetkellä ole siellä missä pitäisi, katso sen sijaan sitä, kuinka kuitenkin jokainen viisikko pyrkii toteuttamaan sapluunaa, jossa on järkeä ja koska siellä on lähtökohtaisesti vastustaja, joka jo osaa sen mitä JYP opettelee sitä on hiukka vaikea sieltä hahmottaa, samoin eri viisikoiden välinen tasapaino ja pelillinen taso on ihan eri pohjalla verrattuna vaikkapa pariin edelliseen kauteen.
Mihinkään ihmeisiin siis en itse tähän kauteen usko, enkä nähdyn perusteella sitä odota, mutta jos karkeasti nimittää sarjan vaiheet vaikka niin, että se alku - mj tauko on hakemisen ja pelin uomiin laitto joukkueilla, nähdään vahvuudet ja heikkoudet ja siihen pohjaan luodaan jatkokehitys.
Sen toisen vaiheen voi nimetä vaikka kilpajuoksuksi, eli tämä vaihe on sitä, kuka saa pakettinsa kehittymään nopeimmin, mikä tietää etua sille joka onnistuu ja vastakkaista sille joka takamatkaan jää. Kun kehitys kulkee suhteessa lähtötasoon, on koko lailla toiveajattelua, että JYP tässä mihinkään mainetekoihin yltää, mutta jos saa nuo idut verrokkeja nopeammin vahvemmaksi, ollaan edelleen siinä sääli kyydissä jotenkuten.
Vuoden vaihteen jälkeen voidaan osio nimetä vaikka betonoinniksi, eli joukkueilla oma taso on koko lailla jo tiedossa ja tapissa, mutta siihen haetaan vielä yhtä pikku vaihdetta silmään lisää, joka pudottaa niitä, jotka menee liian äärirajoillaan fysiikan tai taidon suhteen ja luo sitten asetelman siihen viimeiseen vaiheeseen, jonka voi nimetä asetelmien hauksi, siinä jo suurin osa tietää jatkuuko pelit pleijareissa ja voivat keskittyä hiomaan esitystään sinne, kun samalla jo voivat ennakoida kuka mahdollisesti vastaan tulee. Toki vielä on parit rivalryt olemassa joka vuosi, joiden tekemisen pohjalta lopulliset parit muotoutuu, nämä voi tuoda ylläreitä tai yhtä hyvin nopeita kesälomia niille, joiden pääsyn varmistus ei jätä aikaa valmistautua.
Nuo nimitykset on vain omasta hatusta keksittyä ja jokainen voi vaihtaa mielestään paremmat nimet tilalle, mutta tuossa on se kaavio sirkuksesta nimeltä liiga ja JYPin asemasta tällä kaudella siinä. Pitänee toki muistuttaa myös sitä, että poikkeamia, jotka säännön vahvistaa tulee aina aika ajoin, iso kuva on kumminkin tuo ja sen pohjalla voi aika hyvin tulemia ennustella, jos sellainen kiinnostaa.