Näinkö sanoin?
Omasta mielestäni en. Toki sen voi tulkita mitenkä vain, mutta takalauspeli loisti lähestulkoon poissaolollaan. Olkoonkin sitten kiilaaminen vähemmän kuluttavaa, siihen piiputtamiseen auttaa sitten vai yksi asia. Enkä tule sitä käsittämään miksi kiilaaminen on pääsääntöisesti parempi vaihtoehto, kuitenkin jos saat vastustajan vedettyä seinille ja osaat pelata itsesi niin ettei se taklattu tule ensimmäisenä sieltä laidan viereltä pellailemaan muualla on kuitenkin se 4 vs 4. Ehkä se on parempi kiilailla, ehkä ei. Mukavampi kuitenkin katsella fyysisempää peliä ja kyllä se vähän pakkiakin jänskättää, kun useammin jysähtää ennen kuin luistellaan vierestä tai jäädään kyytäämään. Tietysti se, että on jouduttu pelaamaan se kiekko päätyyn on sisänsä jo vähän väärä tilanne, koska silloin keskialue (kyllä keskialue) ei useinkaan ole ylitetty ihan suunnitellusti. Silloin pitäisi pyrkiä pelaamaan kiekko oikeanlailla kimmottamalla, jotta kärkiukolla olisi mahdollisimman suuri todennököisyys kiekko voittaa. Tässä JYP on ollut mielestäni todella huono ainakin viime vuosina. Aikoinaan en ole tähän kiinnittänyt huomiota, mutta änärissä peliä pelataan melko paljon myös päädyn kautta on osunut silmään tuo laatu päätykiekoissa.
En muuten yhtään ihmettele, että sulle tulee välillä yhteenottoja palstalla vaikka muuten pitkälti asiaa kirjoittelet ja kunnioitan näkemyksiäsi, mutta se siitä.
Mun täytyy myöntää etten tuota pelipaikatonta alkuun tajunnut ollenkaan, mutta taisi olla @peterra joka tuota minulle avasi mainiosti. On nyt osannut katsella tuotakin vähän uudella silmällä. Siinä on vain se ongelma etten usko tuon tavan toteuvan ihan hetkeen täälläpäin, koska hyökkääjille jo takaperin luistelu on liian hankalaa. Ajoittain onnistunee, mutta tuossa pitää sitten punnita riskien hallintaa. Helposti kolisee omissa enemmän, mutta tosiaan ideana tykkään kyllä. Todennäköisesti toisi viihdyttävyyttä meille katsojille. Asiaan vaikutti ainakin mun osalta se MTV:n haastattelu missä Seppäsen Jukka siitä höpötteli. En älynnyt, koska olen tolvana. *hymiö
Mikäli oikein silloin ymmärsin, se kiilaaminen oli vissiin ihan pelin "tieteellisen" kehittelyn tulema. Sulla oli tossa monta kiinnostavaa seikkaa, jotka otit esiin, koitan niitä omin sanoin availla tässä omasta vinkkelistäni.
Käsitin tuolloin niin, että "rumputulilätkä" tai millä nimellä sitä kukakin kutsui, oli sen ajan pelljille fyysisesti niin kuluttavaa, että jaksaakseen tuota koko pelin, jotta se tuloksenkin tuottaisi, ei sen ajan fyysiset harjoitteet riittäneet. Siihen tuli sopivaan aikaan tuota tutkimustietoa kiilaamisen ja taklaamisen kokonaiseduista kiekkopeleissä ja tähän Virtanen ajatustaan perusti. Taustalla varmasti vaikutti vaade, että samalla pohjalla pitää jatkaa, eli pelitapaa ei haluttu muuttaa. Se tietenkin on katsojan mielipide minkä pelissä kokee viihdyttävänä jne. valmennus kai kuitenkin koettaa lunastaa maksimaalisen tuloksen.
Sillä kiilaamisella oli minusta myös toinen pelillisesti etua tuova vaikutus, kun sillä parhaiten saattoi viedä vastustajalta vauhtia pois pelistä. Tällä oli iso merkitys siihen JYPin silloiseen pelitapaan, jossa paineistaminen johti siihen ylihyökkäämiseen, mikä tarkoitti pelin edetessä ettei ehditty vastaan ottamaan, eli pelin alle riittävästi.
Tuohon aikaan keskialue ei näytellyt ihan niin isoa osaa, kuin nykyisessä viisikkopelissä ja siksipä varmaan Virtanen haeskeli tämmöistä venäjän tyylistä hauki sinisellä pelitapaa, jossa keskialue olisi ylitetty yhdellä siirrolla hyökkäysalueelle, minusta se ei missään vaiheessa tulosta tuottanut, koska onnistuakseen se olisi tosiaan vaatinut joukkueen liikenopeuden kasvua yli sen ajan joukkueen resurssin. Se olisi ollut pystysuunnan kiekkoon kehitysaskel, mutta eipä sillä olisi vastattu samaan aikaan kehittyvää viisikkopeliä vastaan kestävästi.
Huomiosi JYPin dumppauskiekon toimivuudesta on tismalleen oikea, senkin onnistuminen, kuten nyky kiekossa lähes kaikessa on kiekottomien liike ja työ avaimena, eli sinne päätyyn on turha heitellä, jos sinne ei pelitavallisesti kiekottomien liike ajoitetusti ajaudu ja pakko siinä on sekin nähdä, että vastassa liigassa on joka pelissä melkein toimiva viisikkosapluuna, jolla kyllä tuon dumppaamisen laittaa aisoihin, jos siinä on kaikki mihin peli perustuu. Änärissä tuo on kehittynyt pelitapana kapeamman kaukalon myötä, eli se on luonut olosuhteen kautta erilaista pelin filosofiaa kuin Euroopassa. Kumpi parempi, on taas kerran maku kysymys, tulosta saa kummallakin.
Tuo pelipaikaton on, kuten usein olen laittanut todella huono termi pelitavan kehitys askeleelle, siinä kun, mikäli näistä amerikan tutkimuksista mitään tolkkua olen saanut, ainoastaan kyse nykyiseen verrattuna erilaiseen viisikon organisointiin, voisiko sitä kutsua pelin virtauksen määrityspeliksi? Kun viisikkopelin myötä pelin tempo nopeutui, se johti siihen, että kulma - ja irtokiekkokamppailut korostuivat taktisina elementteinä, aika lailla samoin kuin aloitukset, tässä "paikattomassa" haetaan virtaus ohjaamalla hetkeen, jossa luodaan paikallinen ylivoima, joka onnistuessaan antaa vauhtiedun jatkumon luontiin ja tietysti pelitavallisesti sisältää myös kuinka reagoidaan vastakkaisen tilanteen syntyyn, eli hyökätään ja puolustetaan samanhetkisesti.
Mitä tulee yhteenottoihin, niin vika voi olla vanhan ajan ukon oppimisen hitaudesta uusiin some kommervenkkeihin, eli ei minulla ole persoonana kasvokkain koskaan ollut hankaluuksia interaktiivisuudessa ja sama ukko olen siellä ja täällä ja joka säällä. Hauskinta on, etten minä koe edes ottavani yhteen kenenkään kanssa, eli aika yllärinä mulle näitä lopulta tulee. Niin kauan tietty tulkoonkin kun tulee, älynnevät varmaan minut poistaa muonavahvuudesta, jos toivottomaksi tapaukseksi tulkitsevat hallinto puolella.